Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Jermaine Johnson

Az idei draft class egyértelműen legerősebb pozíciós csoportját a passzsiettetők alkotják, ahonnan már 1/1-re is kiválaszthatnak egy szupersztárt. A rendkívül erős classban két nagynevű játékos egyértelműen viszi a prímet és a hype-ot, de mögöttük olyan kiváló játékosok sokasága következik, akik már az első hetekben komoly eséllyel nagy szerephez juthatnak. Nincs ez másképp Jermaine Johnsonnal sem, aki a modernkori edge rusher szerepkörbe tökéletesen beilleszthető, kellően okos és tapasztalt, jó atléta ahhoz, hogy produktív NFL-karriert futhasson be.

Háttér

Johnson útja a 2022-es NFL Draftig egészen rögös volt, ugyanis már a középiskolás karrierje során komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. Amellett, hogy a tehetségét sokáig nem ismerték fel országos szinten, az iskolai padokban olyan rossz teljesítményt nyújtott, hogy végzős tanulmányi átlaga nem felelt meg az NCAA elsőosztályú követelményeinek, ezért miután távozott a Minnesota állambeli Eden Prairie High Schoolból, az Independence Community College-ba iratkozott be, hogy sikerüljön felhoznia a tanulmányi eredményeit arra a szintre, hogy szóba kerülhessenek nevesebb egyetemek ösztöndíjai is. A JuCo iskolában annyira jól ment neki a futball, hogy a második szezonjára olyan rangos programok álltak sorban érte, mint az Oregon, az Oklahoma, a Texas vagy éppen a Georgia, melyek közül végül utóbbi mellett köteleződött el, hogy Dan Lanning védelmében, rengeteg top tehetség között villoghasson.

Amilyen nagy csinnadratta és felhajtás mellett érkezett meg Athénba, olyan csendesen indult és folyt le minden, ami a bulldogsos karrierjét jellemezte. Ehhez hozzájárult, hogy a csapatban a szélső passzsiettető poszt igencsak telített volt, nem nagyon tudott kitűnni a meglévő tehetségek (Ojulari, Walker, Anderson) mellett. A rendszer sajátosságainak is betudhattuk, hogy nem ő volt a legproduktívabb játékos, de több próbálkozás ellenére sem tudott kitörni a szürkeségből, melynek következményeképp 2020 decemberében a Florida State Egyetemre transferelt. A várt kirobbanó szezon utolsó, redshirt senior évében jött el, dominálta az egész ACC-t, év végén pedig megválasztották a konferencia legjobb védőjátékosává, rengeteg draft boardon a legjobb 25-30 prospect közé került.

Erősségek

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Fizikai adottságok, atletikusság

Johnson méreteit tekintve jelenkorunk egyik prototípus szélső passzsiettetőjét kapjuk, akinek megvan a magassága, testtömege és karfesztávolsága, hogy jól tudjon funkcionálni a profi ligában. RAS-mutatójában ugyan gyenge minősítést kapott a tömegére, de a maga 115 kilogrammjával meg fog tudni élni a széleken a profi liga tackle-jei ellen is. Minden más fizikai paramétere elit kategóriába tartozik, ami több NFL-csapatnál szűk keresztmetszetet képez ebben a pozícióban.

forrás: mockdraftable.com, ras.football

Nagy kérdés volt, hogy a Combine tesztjein hogy fog majd szerepelni, mert a felvételek alapján sokan hiányolták a robbanékonyságot és gyorsaságot, de sikerült egy olyan teljesítménnyel (főleg a sprintben és a távolugrásban) jelentkeznie, amivel bizonyította, hogy funkcionális atletikussága jóval átlag feletti, a class krémjébe tartozik. Ugyan a precízebb agilitást mérő drilleken nem vett részt (3-Cone, short shuttle), de a meccseken megmutatta, hogy mennyire jól tud mélyre menni, meghajolni és nagyon éles szöget bezárva átbújni a falemberek hóna alatt.

Kézhasználat, technika, dinamizmus

Johnson meccsfelvételein nagyon hamar megmutatkozik, hogy az elmúlt 3-5 évben mennyi rutinnal gazdagodott, mennyi technikai nüanszt sikerült megtanulnia a karrierje különböző állomásain. Egyik legfeltűnőbb az, ahogyan a kezeit használja, ahogyan képest a tackle-ökön úgy átverekednie magát, hogy azok szinte fel sem tudják venni az ő mozgását. Nagyon hamar és nagy hatékonysággal tud válaszolni az ellenfelek kézmozdulataira, amivel azonnali helyzetelőnyt tud kialakítani és gyorsan oda tud érni az irányítóhoz.

A kiváló kézhasználat megfelelő erővel, energiával párosulva pedig egy igazán ütőképes fegyver Johnsonnál, amit rendre kihasznált, ekkor pedig egy-az-egyben nehezen volt feltartóztatható. Jól mutatja a dinamikus játékát, hogy milyen sűrűn sikerül megnyernie a párarcát, mennyire készülnek rá az ellenfelek. Sok esetben gyors passzjátékkal operáltak, illetve a futójátékok is rendre a vele ellentétes irányba mentek, mert tudták, hogy őt rendkívül nehéz kellő ideig megblokkolni.

Futball IQ

Szintén a korábbi évek során megszerzett tudásnak és tapasztalatnak köszönhetően beszélhetünk úgy róla, mint egy nagyon okos játékosról. Több rendszerben és sémában töltötte az elmúlt öt évét, más és más felelősségi körök estek rá a Georgián, mint a Florida State-en. Ennek megfelelően több pozícióban és feladatkörben is szerzett megfelelő tapasztalatot, ami sokszor megmutatkozik futójátékok ellen. Jól érzi, hol nyílnak lyukak, miket kell támadni, melyik irányba kell mozgatnia a ráeső falembert, hogy eltereljen futósávokat.

Tapasztalata a backfielden történő keresztbemozgások lereagálásánál is jelentkezik, nehéz a figyelmét elterelni cselekkel, rendszerint érzi, hogy merre megy majd az akció. Ilyenkor ha nincs jól elosztva a blokkolási séma, akkor pedig azt kaphatjuk, amit a Miami Hurricanes 2021-ben, amikor Johnson egész karrierje legjobb meccsét hozta futás és passz ellen is egyaránt.

Teherbírás, motor

Két oldalról foghatjuk meg azt, mekkora erőbedobással játszik Johnson: egyszer adott játékon belül, másszor, hogy mennyi időt tölt adott mérkőzésen a pályán. Észrevehető, hogy minden játékban a maximálisat akarja nyújtani, akkor is át akar érni a túloldalra, amikor a vele ellentétes irányba megy a játék, igyekszik mindig segíteni a társakat. Ami pedig még inkább figyelemfelkeltő, hogy milyen magas arányban szerepeltették őt 2021-ben, amikor a Seminoles teljesértékű kezdőként számolt vele. A PFF adatai alapján 61 snapet átlagolt utolsó évében, ami borzasztóan magas szám a védőfalat tekintve. Fontos drive-okban, kritikus downokon mindig ott volt, igyekeztek az utolsó cseppet is kifacsarni belőle, amit ő rendre magas teljesítménnyel és produktivitással hálált meg.

Kérdőjelek

Legnagyobb kérdés vele kapcsolatban, hogy a 2021-es szezont megelőzően hol volt a konzisztens és átütő erejű teljesítmény, mennyiben volt áldozata annak, hogy nem volt a legjobb fit a Bulldogs rendszerében. Viszonylag későn, 22 évesen tudott csak igazán kitörni, abban a korban, amikor a legtehetségesebb fiatal prospectek már az NFL-ben vannak. Ez szintén egy olyan tényező, amit több csapat komolyan figyelembe vesz, vannak olyan döntéshozók, akiknél ha nem is kizáró, de korlátozó tényező lesz, hogy Johnson első NFL évének végére már a 24. életévét is betölti majd. Ennek megfelelően ez nagyban módosíthatja azt, hogy adott csapat mennyire magasra tartja őt.

Bár nem tartozik a lassú játékosok közé a poszton, de több játékosmegfigyelő is kiemelte, hogy sok esetben hiányzik az első lépéséből a robbanékonyság, az a sebesség, amit erőre tud váltani. Nem átlag alatti és nem is számít rossznak, de ha van egy olyan tényező, ami miatt nem tudjuk őt az első polcra tenni, az lehet ez, hiszen ha nem lepi meg hirtelenséggel az ellenfeleket, akkor be fog szűkülni a terv, amit alkalmazhat a profik között.

Hol kelhet el a drafton?

A 2022-es draft legerősebb pozíciós csoportját alkotják a passzsiettetők, lehet akár már korán, de a későbbi körökben is nagyon jó értéken pass rushert húzni. Johnson előtt egyértelműen ott van a két nagy név, Aidan Hutchinson és Kayvon Thibodeaux, de utána nincs nagy egyetértés szakmán belül, hogy ki következik sorban. A legfelső polc két játékosa után jöhet egy következő, amire feltehetjük Travon Walkert, David Ojabót, George Karlaftist és Jermaine Johnsont is, mindegyiküket elsőkörös értékeléssel. Hiányposztokat tekintve a két New York-i csapattól kezdve, az Eaglesön és a Patriotson át a Cowboysig lehet találni olyan csapatot, akiknek nagy szükségük van egy jó kaliberű pass rusherre. A nagy kérdés, hogy milyen karakterű, profilú játékost szeretnének a csapatok, mert a felsorolt négy név mind-mind merőben elüt egymástól. Tehát egyéni preferencia kérdése, hogy melyik franchise csapna le egy magas, nyúlékony, óriási belső motorral és megfelelő kézmunkával rendelkező játékosra – így akár 1/7-től egészen 1/24-ig terjedhet az az intervallum, ahol az ő nevét szólítja majd április végén Roger Goodell, bár valószínűbbnek tűnik, hogy ennek a sávnak a felső felében kel majd el.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!