Connect with us

Szabadügynök

Hoppon maradva – Panthers FA-értékelő

A Panthers idén megpróbált all-int mondani, ami nem meglepő – Matt Rhule és stábja pengeélen táncol és nagyon könnyen az utcán találhatja magát a 2022-es szezon végén. Ennek ellenére nem voltak elég tökösek és hoppon maradtak.

A Panthers őrült módjára kezdett el cap space-t felszabadítani, hiszen kellett a pénz Deshaun Watson szerződésének átvételére. A Texansszal meg is egyezett már a gárda és mindössze annyi lett volna a feladat, hogy a Falconsnál és a Brownsnál jobb szerződést ajánljanak az irányítónak. Ez nem volt egyszerű, a Cleveland nagyon komolyan gondolta, de aki franchise irányítót akar, annak muszáj néha kockáztatni és túlfizetni.

Matt Rhule-ék nem így gondolták. Ők nem akartak egy teljesen garantált szerződést adni Watsonnak, vagy legalábbis szerettek volna olyan kitételeket, amik védik a csapatot egy esetleges eltiltás esetén. Mindez persze érthető, de emiatt most ott tartanak, hogy a draftról kell QB-t szerezni, ami egyrészt szintén nem lesz egyszerű (legalábbis ha jót akarnak találni), másrészt szerencsétlen újoncnak egy borzalmas támadófal mögött kell majd teljesíteni. Nem ez lett a történelem legjobb holtszezonja.

Távozók

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Panthersnek eleve elég sok helye volt a plafon alatt, de a rengeteg átalakítás miatt ezt sikerült megduplázni (plusz DJ Moore hosszabbítása). A menedzsment így mindössze két játékostól köszönt el: a teljesen létszámfeletti Morgan Foxtól (DE), illetve a szebb napokat is megélt AJ Bouye-tól (CB). Mindkét lépéssel csak pár milliót szabadított fel a csapat, ami Fox esetében teljesen rendben volt, Bouye viszont megszolgálta az árát, így ez némiképp meglepő.

Matt Paradis óriási melléfogás volt: 9 milliós fizetést kapott 2019-ben, de meg sem tudta közelíteni a Broncosban mutatott elit formáját, így érte sem kár. Jermaine Carter sem nyújtott maradandót, nem véletlenül kapott a Chiefstől is csak 1,7 milliót, míg Laclan Edwards egy bottom 5-ös teljesítménnyel keserítette a szurkolókat. Sajnos ugyanez elmondható Cam Newtonról is, aki már csak csereirányítónak menne el, vagy ha rosszmájúak akarunk lenni, akkor cserefutónak. Bármennyire is volt üde színfolt a pályán, ennek a történetnek már vége.

DaQuan Jones már a jobb játékosok közé tartozik, a Billstől kapott 7 milliós fizetést akár meg is lehetett volna neki adni, bár nem valószínű, hogy a Pantherst választja az AFC egyik legjobbja helyett. Vele ellentétben Haason Reddickért már nem érte volna meg licitálni: egyrészt az Eagles 15 milliós fizetést adott neki, másrészt ez az összeg nagyjából a duplája a valós értékének.

A távozók listáján egyedül Stephon Gilmore neve igazán meglepő. A corner nagy need a csapatnál, nem is játszott rosszul a korábbi év védője, és ha már cseréltek érte (még ha csak egy hatodik kört is), akkor már érdemes lett volna próbálkozni.

Érkezők/maradók

A potenciális Watson-csere miatt a Panthers rengeteg pénzt felszabadított és több mint 54 millió dollárral gazdálkodhatott. Ennek ellenére mindössze egyetlen 10+ milliós játékos jött és ő is saját nevelésű volt.

Érdekes lett volna látni, hogy mit csinál a Panthers, ha Watson érkezik. Ugyan a skill személyzet nagyjából rendben van, de a támadófalba négy kezdőt kellett volna szerezni. Mondjuk egy legalább közepes fal egy újonc irányító esetén sem hátrány, de aligha a Carolina volt a legvonzóbb célpont.

A támadófalba így végül csak Bradley Bozeman és Austin Corbett érkezett. Előbbi egy guard, aki tavaly karrierévet tartott center poszton Baltimore-ban. Ha tudja hozni ezt a szintet, akkor óriási fogás lehet, bár a Ravens blokkolási rendszere elég egyedi és a fizetése alapján is inkább csak cserének jött. Mondjuk így is jobb, mint bármelyik rosteren lévő center és nagyon meglepő lenne, ha nem tudna magának egy kezdő posztot kiharcolni. Hasonló a helyzet Corbettel, aki a wide zone rendszerben tudott kiteljesedni és nem biztos, hogy ezt az átlagon felüli szintet tudja Carolinában is hozni. Ezzel együtt ár/érték arányban papíron mindkét játékos jó fogás.

A támadósorba rajtuk kívül már csak Rashard Higgins jött, aki jobb szezonjaiban képes 500-700 yardra, WR4-nek jó lehet. Illetve még Johnny Hekkert kell kiemelni, mint nem védőoldali érkezőt: a Rams anyagi okok miatt küldte el, hiányposztra jött, belefért a keretbe, de szomorú, hogy előbb lett egy jó puntere a csapatnak, mint egy legalább közepes LT-je.

A semmi közepén – Panthers FA-kitekintő

A többi érkező a védelembe jött. Cory Littleton óriási bust igazolás lett a Raidersben, viszont van benne potenciál, ennyi pénzért akár még egy korrekt kezdőt is találhatott a személyében a csapat. Damien Wilson már csak a rotációba férhet be, és bár futás és passz ellen sem jó, de pass rush-ban tavaly elég jó szezonja volt (68 snapen 13 nyomás és három sack), így ebben a blitzelős rendszerben lehet szerepe.

Juston Burrisnek ennél kevesebbet nem lehetett adni, ilyen szinten rendben van, de inkább egy draftolatlannak kellett volna adni ezt a pénzt, hátha sikerül gyémántot találni. Ellenben Xavier WoodsMatthew Ioannidis és Donte Jackson jó fogásnak számít. Woods áron alul érkezett és azonnal kezdő lesz, Jackson a tavalyi gyengébb éve ellenére egy erős közepes CB2 (a 11 millió nem kevés, de ennyit a Panthersnek megért, kell egy veterán is az egységbe), míg Ioannidis egy pass rush-ban nagyon jó belső védőfalember (tavaly 34 nyomásgyakorlása és négy sack-je volt, ami nem olyan jó, de előtte 2017 és 2019 között 22 sacket és 137 nyomást jegyzett).

Összegzés

A támadófalnak a bal oldala teljesen kuka, oda mindenképp kell ember és van is rá keret (30 millió dollárnyi cap space-szel rendelkezik a gárda). Az irányítót nem kell külön kiemelni, egyértelmű hiányposzt, jó eséllyel a Panthers első körös pickje erre is lesz ellőve.

A védelem elég sok erősítést kapott és nem is néz ki papíron rosszul. Egy veterán pass rusher még nem ártana, és ugyan Jackson vissza lett hozva, illetve Jaycee Horn és az eddig bustnak tűnő korábbi első körös CJ Henderson is ott van a CB-sorban (akiért egy 3. körös picket adott tavaly a franchise), de itt is elférne még némi tehetség.

Összességében nem csinált nagy butaságot a csapat és jött pár olyan játékos, akiben van potenciál, de amíg QB nincs, addig semmi sincs. A támadófal ignorálása érthetetlen, ha van csapat, ami akár évi 20 milliót is ajánlhatott volna mondjuk egy Terron Armsteadnek, akkor az a Panthers (a Dolphins 15 millióért vitte el), illetve Watson esetében is lehetett volna bátrabb a menedzsment.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!