Connect with us

Szabadügynök

Irány a címvédés – Rams FA-értékelő

A Rams viszonylag nyugodt piacot zárt, de amikor megmozdult, akkor az megrázta a ligát. A címvédő nem lett gyengébb, csak más, ráadásul még mindig van pénz költeni és jövőre sem lesz gondja a fizetési plafonnal. 

A Super Bowl mámort gyakran másnaposság követi, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy széthullik a csapat és a korábbi win now miatt nem nagyon van lehetőség nemhogy a szinten tartásra, de még a károk minimalizálására sem. Persze vannak kivételek: Tom Brady miatt a Bucs sztárjai kis túlzással már szinte fizetnek azért, hogy maradhassanak a csapatban és amúgy is mindenki szeretne a GOAT-tal küzdeni a bajnoki címért. Ezzel szemben a Packers annak ellenére, hogy legjobb esetben is az alapszakasz győztesek másnaposságában szenved, már évek óta küzd a fizetési plafonnal és sztárok leigazolásával / megtartásával.

Míg az NFC legjobbjának tartott csapata idén elveszítette a liga legjobb elkapóját, kénytelen volt kivágni a papíron legjobb pass rusherét és az egyetlen komolyabb lépése egy egyszezonos csoda linebacker visszaigazolása volt, addig a Bucs minden fontos emberét megtartotta és még igazolni is volt lehetősége. Igaz, ez már nem az a dream team, mint 2020-ban vagy 2021-ben, de alighanem a Tampa Bay szurkolói bizakodóbbak jelenleg.

Ha cinikusak akarnánk lenni, akkor mondhatnánk azt, hogy a Ramsnél senkit nem ütne szíven egy nagyobb visszaesés, hisz végre bajnokok lettek – ez innentől kezdve már örömjáték. Voltak is olyan szakértők és szurkolók, akik arra számítottak, hogy szétesik a világ minden pénzéért és draft cetlijéért összevásárolt álomcsapat, mert ez nem fenntartható, de az igazság az, hogy mindig van hely a fizetési plafon alatt és csak az nem tud igazolni, aki nem akar. Les Snead pedig eddig sem volt szívbajos és a Rams a látottak alapján abszolút ki akarja használni a Matt Staffordban és Aaron Donaldban lévő még két-három jó évet.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Távozók

A Rams 22 millió dollárral lépte át a fizetési plafont és még csak meg sem kellett erőltetnie magát ahhoz, hogy ezt eltüntesse a határidő előtt. Persze ez némi áldozattal jár, de ezeket vagy logikus volt meghozni, vagy nem volt rájuk befolyása a menedzsmentnek.

A legfontosabb távozó pénzügyi és szakmai szempontból is Andrew Whitworth, aki bejelentette a visszavonulását. Az elit, de már 40 éves LT döntése jó eséllyel senkit sem ért meglepetésként, de öröm az ürömben, hogy ezzel 16 millió dollár szabadult fel a plafon alatt. Ezen kívül még két olyan döntést hozott meg a Rams, ami játékosmozgással járt és szigorúan pénzügyi oka volt: elcserélték a sérülésből lábadozó, de egészséges kulcsfigura Robert Woodsot a Titanshez egy hatodik körös pickért, illetve kivágták az All-Pro punter Johnny Hekkert. Ezzel a két lépéssel további 9,1 millió dollárt szabadított fel a gárda.

Mellettük természetesen voltak olyan fontos kezdők, akik egyszerűen nem fértek be a büdzsébe. Von Miller játékjogáért óriási volt a verseny és egy olyan szerződést kapott a Billstől, amit szinte lehetetlen lett volna matchelni – persze jobb lenne évi 17+ millióért Von Miller, mint 16 millióért Leonard Floyd, de utólag könnyű okosnak lenni. Viszonylag nagy pénzt kapott Darious Williams is, aki abszolút kezdő szintű játékos, de tavaly nem tudta hozni a 2020-as elit formáját, a mindenkit brutálisan túlfizető Jaguarsszal pedig nem volt értelme versenyezni. Továbbá még a levegőben lóg Odell Beckham sorsa, akit a sérülése okozta bizonytalanság miatt egyelőre nem igazolt le senki és állítólag a Rams egy csapatbarát szerződéssel visszaigazolná, ha egészséges. Ha még szeptember-október környékén nem lesz csapata, akkor erre lehet esély, de az egyéb piaci lépések miatt az sem lenne nagy veszteség, ha végül máshová igazolna.

Összejöhet, ami a Bucsnak nem sikerült? – Rams FA-kitekintő

Ami számomra meglepő volt, hogy a kezdőnek számító RFA Troy Reedert nem tartotta meg a Rams. Nem egy jó játékos, de ismeri a rendszert és 2 millió dollárba került volna. Ellenben Sebastian Joseph-Day távozása várható volt: ugyan egy korrekt iDL, de a poszt telített Los Angelesben, ráadásul a szezon második felében és a rájátszásban nem játszott sérülés miatt (a Super Bowlon volt pár snapje) és a hiánya nem nagyon látszott a védelem teljesítményén. Ugyanebbe a kategóriába tartozik Ogbonnia Okoronkwo, aki szituációs pass rusherként kifejezetten jó volt, de Aaron Donald mindenkinek feljavítja a játékát, hasonló hozzáadott értékkel simán érkezhet veteránminimumért valaki a piacról.

Fontosabb távozó még Austin Corbett, aki 8,75 millióért írt alá a Panthershöz. Egy teljesen korrekt guard, de egy második körös bustként érkezett Los Angelesbe, ahol az elit falemberképzés és a rendszer tette naggyá. A hiányát jó eséllyel egy hátsó körös pickkel, egy olcsó veteránnal vagy valakivel házon belül majd megoldja a Rams, és azon se lepődjünk meg, ha Carolinában visszaesik a teljesítménye. Rajta kívül már csak Sony Michel érdemel említést, aki Cam Akers sérülése miatt érkezett a Patriotstól egy évre, nem is volt rossz, de Akers és Darrell Henderson miatt abszolút nélkülözhető. Nincs is jó piaca, így még visszatérhet valamilyen veterán minimumos szerződéssel, de ha nem így történik, az sem baj.

Érkezők

A Rams a fent említett lépésekkel felszabadított 25 millió dollárt, amihez jött még Leonard Floyd szerződésének átalakítása és Matt Stafford szerződéshosszabbítása, aminek köszönhetően nagyjából 25 millió dollárral gazdálkodhatott a csapat.

A Stafforddal való hosszabbítás nem volt kérdés, miután ő lett az első irányító az NFL történetében, aki egy szezonon belül legalább 6000 yardot és 50 TD-t passzolt úgy, hogy a bajnokságot is megnyerte. Ráadásul viszonylag csapatbarát szerződést kapott, a következő két évben csak 33,5 millió dollárt fog foglalni a fizetési plafonból. A cseréje pedig az RFA-tendert kapott John Wolford lesz.

A támadófalra is nagy figyelmet fordított a csapat. Egyrészt megtartotta a center Brian Allent, aki nemcsak olcsóbb lett, mint Corbett, de jobb játékos is nála, illetve visszaigazolta Joseph Noteboomot Whitworth helyére. Utóbbi elég drága lett, mindössze 1,7 millióval keres kevesebbet évente, mint Terron Armstead, miközben karrierje során mindössze 799 snapet volt a pályán. A döntés védelmében ugyanakkor fontos kiemelni, hogy egy korábbi harmadik körös pickről van szó, aki azért nem kapott nagyobb szerepet, mert két top játékos volt a fal két szélén, de amikor pályára lépett, akkor kiválóan játszott. A wide zone blokkolást nehéz megtanulni, Noteboomot nagyon sokra tartják Los Angelesben, lehet érvelni a döntés mellett, még ha a 13 millió dolláros fizetés nagyon soknak is tűnik.

A csapat továbbá visszaigazolta a speciális egységben hasznos Brandon Powellt, leigazolta a punter Riley Dixont,  illetve RFA-tendert kapott a kiváló rúgó Matt Gay. Mindhárom lépés teljesen rendben van, ellenben meglepő, hogy Reeder helyett Travin Howard kapott tendert. A 26 éves védőnek 2019 óta mindössze 316 snapje van, és ugyan ezeken jól teljesített (főleg coverage-ben), de nagyon kicsi a minta, ráadásul Noteboommal ellentétben ő nem mondhatja, hogy egy Hall of Famer miatt nem jutott lehetőséghez. Ennyi pénzért belefér, de mindenképp érdekes a koncepció.

Már úgy önmagában ezzel a teljesítménnyel is relatíve elégedettek lehetnének Los Angelesben, mert a körülményekhez képest együtt maradt a roster, Les Snead viszont megint kimaxolta a szupersztár kvótát. Először Allen Robinson érkezett, akit a tavalyi 410 yardos, egy TD-s szezonja után nagyon sokan leírtak, pedig még mindig csak 28 éves és rendre úgy termelt 1000+ yardos szezonokat, hogy Christian Hackenberg, Blake Bortles, Mitch Trubisky, Chase Daniel, Nick Foles és Andy Dalton kaliberű irányítók dobáltak neki. A 2020-as idénye után még konszenzus top 10-es elkapó volt és évi 20 millió dolláros szerződést kapott volna a piacon, ha a Bears nem tesz rá franchise taget. Persze a tavalyi éve sok szempontból kiábrándító volt, de amennyiben visszatér a korábbi formájához, úgy a Ramsé lehet a liga legjobb elkapóduója.

A védelem is kapott egy extraklasszist Bobby Wagner személyében. A 31 éves védő a 2010-es évtized egyik top 2-es linebackere volt, jövőbeli Hall of Famer, és ár/érték arányban is nagyszerű szerződést kapott: állítólag az első évében 6,5 millió dollárt fog keresni és az első két évben is csak 17 milliót alacsony garantált tartalommal. Ez persze ösztönzőkkel feljebb mehet, de ez így is nagyon csapatbarát lett. Az más kérdés, hogy a posztjából adódóan hozzá tud-e annyit tenni a védelemhez, mint Von Miller, de az öltözőre biztosan pozitív hatása lesz, ráadásul nagyon régóta most először lesz nemcsak, hogy pozitívan értékelhető, de egyenesen klasszis játékos a Los Angeles-i linebacker-sorban.

Összegzés

A Rams a körülményekhez képest sikeresen együtt tartotta a támadófalat (a legkevésbé fontos játékos távozott csak) és papíron megoldotta a left tackle posztot is. Egyelőre nem kell lehidalni Noteboomtól, kicsit drága is, de egyrészt egy Whitworth kaliberű játékost szinte lehetetlen pótolni, másrészt rendszerszinten nem hiszem, hogy a támadófal teljesítménye sokat romlana (biztos lesznek meccsek, amikor kijön a két játékos közötti különbség, de ez mindenkire igaz lett volna, akit nem Terron Armsteadnek hívnak). A Woods-Robinson csere érdekes, mert előbbinek nagy szerepe volt a futójátékban, viszont erre akár Robinson is képes lehet, már csak amiatt is, mert 12 kilóval nehezebb. De ha ilyen szinten nem is tud hasznos lenne, még mindig képes lehet új színt vinni az offense-be, ő a McVay-éra legnagyobb, prototípus WR1 felépítésű elkapója – és nem is ártana valami újítás.

A védelembe kevesebb erőforrást ölt Les Snead, konkrétan csak Bobby Wagner az új ember. Ezzel együtt a csapatnak mindössze négy komolyabb hiányposztja van, abból is az egyik a punter, ráadásul már el van intézve a kötelező Matt Stafford hosszabbításával, illetve hamarosan Cooper Kupp és Aaron Donald is új szerződést kaphat. Utóbbi két lépés további igazolásokat tenne lehetővé és nagyon meglepne, ha a szezon kezdetéig nem érkezne minimum egy veterán pass rusher (Melvin Ingram, Justin Houston vagy akár Jadeveon Clowney) és egy vállalható corner (Xavier Rhodes, Bryce Callahan, Kyle Fuller). A további mélyítésre és a hosszú távú fenntarthatóságra pedig ott a draft és ne csodálkozzunk, ha pár hátsóbb körös pick már újoncként nagy szerepet kapna.

Soha nem hittem volna, hogy én fogok pozitívan írni Les Sneadről, két éve még azt vártam volna, hogy kitömi Sony Michelt és úgy kitöm egy Christian Kirk kaliberű elkapót, mint a Jaguars. Az utóbbi két évben viszont összességében jó üzleteket kötött, jó játékosok érkeztek prémium pozíciókra, és ha már túlfizetsz valakit, az inkább egy LT, mint egy futó legyen.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!