Connect with us

Szabadügynök

Mire a pénz, ha nem költöd el? – Colts FA-értékelő

A Colts évek óta azt csinálja, hogy rengeteg cap space-szel vág neki a piacnak, amit aztán nem igazán költ el. Pedig most még első körös cetlije sincs a csapatnak, amire építeni lehetne, ráadásul jó eséllyel Matt Ryan sem lesz itt 3 év múlva, így talán érdemes lenne addig ráhajtani a bajnoki címre, amíg csúcson vannak a sztárjátékosok. Ehhez pedig igazolni kellene, mert tavaly sem csak Ryan hiányzott a Lombardihoz.

Tavaly a Colts azért nem jutott be a rájátszásba, mert a többek között egy első körös pickért megszerzett, borzasztóan drága franchise irányítón elment legalább 2-3 mérkőzés, köztük az 1/1-es Jaguars elleni történelmi blamával. Ezek után nem volt kérdés, hogy a borzalmasan aluldobott labdákból DPI-kkel haladó Carson Wentznek nincs maradása. Kivágni viszont csak nagyon sok halott pénzzel lehetett volna, de szerencsére jött a Commanders – brit tudósok azóta is kutatják, hogy mit szívtak a fővárosiak, mert nemcsak két harmadik körös cetlit adtak a liga egyik legrosszabb kezdőirányítójáért (amiből az egyik második körös lehet, ha Wentz elég sokat van a pályán), de még a 28 milliós fizetését is átvállalták.

Már ezzel a holtszezon egyik legnagyobb nyertese lett a Colts, ráadásul a világ minden pénze a franchise rendelkezésére állt. Lehetett volna ebből egy tökéletes holtszezon, de a szurkolók nagy bánatára a menedzsment ellőtte szinte az összes kreativitását és szemfülességét arra, hogy megszabaduljon a Rémtől.

Véget ért a Rém uralom – Colts FA-kitekintő

Távozók

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Coltsnak a Wentz-csere után 69,8 millió dollárnyi cap space állt a rendelkezésére, ami borzasztóan sok. Ráadásul a sok lejáró szerződésű játékos közül senkit nem kellett megsiratni – ha mindenkit elenged a csapat, akkor is megvan a szinten tartás.

Eric Fisher nem hozta Chiefsben nyújtott teljesítményét, hét sacket és 41 nyomást engedett, karrierje egyik legrosszabb szezonján van túl, így teljesen érhető, hogy nem ragaszkodott hozzá a csapat. Nem maradt Al-Quadin Muhammad és Marlon Mack sem. Előbbit már régóta próbálta lecserélni a Colts, ami most sikerült is, míg utóbbit már tavaly is fölösleges volt megtartani, semmilyen szerep nem jutott neki Jonathan Taylor és Nyheim Hines mögött.

Xavier Rhodes sem az a kaliber már, akihez különösebben ragaszkodni kellett volna. Tavaly jó ötlet volt újraigazolni a 31 éves cornert, az első indianapolisi szezonja jól sikerült, de azóta visszatért a vikingsos formájához, így nem veszített vele sokat a csapat. Ugyanez a helyzet TY Hiltonnal is, aki messze nem az a klasszis, aki 3-4 éve volt – ha hajlandó 2-3 millióért visszajönni, akkor rendben van, de ennyi a maximum.

Zach Pascal veteránminimumért elment az Eaglesbe – váljon a Philly egészségére. Mellette távozott még Michael Badgley, aki amúgy is csak beugró volt, illetve Mark Glowinski. Utóbbi egy teljesen korrekt guard volt, ráadásul olcsóbban írt alá a Giantshez (6 millió dollár évente), mint számítottam rá, így meglepő, hogy a Colts nem igyekezett megtartani. Végül említsük meg Rock Ya-Sint, aki egy jobb esetben közepes corner és a rotációból hiányozhat is, de őt legalább sikerült jobb értékké becserélni.

Érkezők/maradók

Wentz távozása után a legnagyobb kérdés az volt, hogy ki lesz a csapat kezdő irányítója. Több opció is volt, én például Jimmy Garoppolóra számítottam, de időközben elérhető lett Matt Ryan, a csapat pedig le is csapott rá egy harmadik körös pickért.

Ryan sem az az MVP-kaliberű irányító, aki 5-6 éve volt, ugyanakkor még mindig a liga első felébe tartozik és ezerszer inkább ér ő évi 27 milliót, mint Wentz. A korábbi 1/2-essel ellentétben nem csinál baromságokat, a legrosszabb meccsein is hoz egy stabil közepest, ráadásul Carsonnal ellentétben nem egy kiállhatatlan, ellenszenves, öltözői morált romboló alak. Ha úgy nézzük, hogy Wentzért kapott egy Ryant és egy potenciális második kört a Colts, ez az idei év legnagyobb biznisze (bár eleve jó lett volna, ha tavaly nem cserél Wentzért a csapat).

Ryan mellett még Yannick Ngakoue, Brandon Facyson és Rodney McLeod érkezett külsősként. Ngakoue Rock Ya-Sinért cserébe jött, és bár jelenleg nem ér 13 millió dollárt, de a tehetsége adott ahhoz, hogy nagyon könnyen 20+ milliós teljesítményt tegyen le az asztalra. Van benne kockázat, de azért könnyű ezt a cserét pozitívan látni.

McLeod szerződése egyelőre nem ismert, nem is annyira jó játékos, de nagy szerepet kaphat és az öltözőben is igazi vezér. Facyson meg egy korábbi draftolatlan corner, aki egyedül tavaly kapott értékelhető mennyiségű snapet, de abban sem volt sok köszönet. Sokadik számú cserének és a speciális egységbe jó, de cserének nem, még Ya-Sintől is nagyon messze van.

A saját FA-k közül Zaire Franklin, Matt Pryor, Ashton Dulin és Mo Alie-Cox tért vissza. Előbbi a speciális egység ásza, de ennyiért nekem kicsit drága. Pryor csere támadófalemberként kifejezetten jól szállt be, amikor kellett és akár kezdő potenciál is lehet benne – igaz, ez azért nem ok a túlzott optimizmusra, és mivel csak egy éves szerződést kapott, így kis szerencsével érkezik még valaki. Mo Alie-Cox sem egy sztár, de Jack Doyle visszavonulása után muszáj volt visszahozni a tight endet és látva, milyen szerződéseket kaptak a középszerű vagy gyengébb tight endek, kifejezetten jutányos áron maradt. Dulin meg egy harmadik-negyedik számú elkapó, aki ártani nem árt, de vele is borzalmasan néz ki a WR-sor Indianapolisban.

Összegzés

A Wentz-Ryan csere parádés lett, ezzel már versenyben lehet a Colts a rájátszásért. Viszont egy 37 éves irányítóval aligha ez a cél, és mivel Ryan már nincs azon a szinten, hogy egyedül vigye hátán a csapatot, így minimum egy top rostert kellet volna rakni köré. Michael Pittman hiába ígéretes, de mellette csak Dulin és Paris Campbell van, és tök mindegy, mennyire bíznak bennük, a pályán ebből semmi nem látszik.

Julio Jones és Jarvis Landry még elérhető, egy ideális világban mindkettőt le lehetne igazolni (pénz van rá), de már az egyikükkel is sokkal bentebb lennének, vagy Odell Beckham is megfontolandó. Emellett a védelembe sem ártana még játékost igazolni, a secondaryre különösen ráférne az erősítés, illetve Pryor sem egy életbiztosítás a támadófal bal szélén. A QB-csere mindent visz és meg is határozza az értékelést, de ennél azért lehetett volna sokkal többet.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!