Connect with us

Szabadügynök

Nem mindenki akar győzni – Cowboys FA-értékelő

Az NFC szinte történelmi mélységben van a tehetségeket illetően, nagyjából 4-5 csapatnak van csak reális esélye a bajnoki címért küzdeni. A holtszezon előtt ezek közé tartozott a Cowboys is, de most már úgy tűnik, hogy Dallasban nem akarnak győzni.

A Packers gyengült, a 49ers lutri Trey Lance-szel, és bár a Buccaneers-Rams duó komolyan veszi ezt a Super Bowl dolgot, de ezzel együtt is nagyon jó esélye lett volna a Cowboysnak, hogy az NFC élére törjön. Persze nem volt könnyű helyzetben a franchise, akadt pár fontos szabadügynök, de egyrészt kinek nem, másrészt meg mindig van annyi hely a sapka alatt, hogy érkezzen még egy sztár. A Cowboys ezzel szemben sorra halmozta az érthetetlen döntéseket, és most jó eséllyel nem téved nagyot az, aki szerint Jerry Joneséknak nincs valós esélye a bajnoki címre.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Cowboys 22 millióval lépte túl a fizetési plafont a piac kezdete előtt, de ebből simán lehetett volna +45 milliót csinálni komoly áldozatok nélkül: DeMarcus Lawrence, Zach Martin, Tyron Smith és Amari Cooper szerződésének átalakítása már önmagában 40 millió dollárt jelentett volna, amihez még plusz 7 millió jöhetett volna La’el Collins szerződésének meghosszabbításával (plusz még kisebb-nagyobb hosszabbítások, kivágások). Ezek egy részét meg is csinálta a csapat, viszont bizonyos top játékosokat nem úgy értékelt, ahogy azt talán kellett volna.

Hogy Keanu NealtCedrick Wilsont, Damontae Kazee-t, Greg Zuerleint vagy a sérült Blake Jarwint elengedte/kivágta, az teljesen rendben volt. Neal és Kazee tucatjátékos, Wilsonra nem jutott pénz (és amúgy is maximum WR3 lehetett volna), Zuerlein meg borzalmas volt. Jarwin helyzete már kicsit bonyolult, mert vele számolt volna a csapat, csak a csípőműtétje közbeszólt, de még az ő távozása miatt sem keletkezett nagy űr.

Ellenben Amari Cooper elcserélése egy harmadik napos pickért minimum furcsa (persze lehetett erre számítani, hisz Jonesék folyamatosan kritizálták a médiában). És igen, meg lehet ezt magyarázni azzal, hogy az ő árából két játékost is lehetett igazolni, és ugyan lehet, hogy ők hozhatják Cooper számait nettóban, de a hozzáadott érték már más kérdés. Ugyan csak 9 meccsen játszott az elkapó nélkül a Cowboys, de minimum beszédes, hogy nélküle a Cowboys 8,5 ponttal kevesebbet átlagolt, Prescott pontossága 4,4 százalékot romlott, 74,3 yarddal kevesebbet passzolt meccsenként, illetve a passer ratingje 102,9-esről 86,1-esre csökkent.

Ezt nem biztos, hogy két átlagosnál kicsit jobb játékos pótolni tudja. Ráadásul nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy mindeközben a csapat második legnagyobb cap hittel rendelkező játékosa 18,2 millió dollár az egyre kevesebb hozzáadott értékkel rendelkező, 6-7 millió dollárt érő Zeke Elliott. Ráadásul jövőre is csak 11,8 millió dollárnyi halott pénz mellett lehet elküldeni – zseniális döntés volt őt egy ennyire lehetetlen konstrukcióval túlfizetni, Coopert meg beáldozni.

La’el Collins kivágása is érthetetlen, ugyanis csak post june 1 jelöléssel lehetett elküldeni, hogy legalább pár milliót spóroljon a csapat majd a nyáron. Anyagi előnye tehát nem volt a lépésnek, és ugyan sérülések és eltiltások miatt viszonylag keveset játszott az elmúlt két évben, de egészségesen így is top játékos volt. És természetesen itt is lehet azzal érvelni, hogy gond volt magatartásával és nem jött ki az edzőivel, de az meg edzői felelősség, hogy a legnagyobb sztárokkal ne legyen balhé (pláne, hogy Cooper és Collins mellett Lawrence-szel is összekülönbözött a menedzsment és elképzelhető volt, hogy ő is repül).

Connor Williams és Randy Gragory távozása is fájó. Előbbi egy átlagon felüli guard, aki nem is kapott brutálisan nagy pénz (7,35 millió dollár/év), utóbbi meg már-már top pass rusher teljesítményt hozott. Gregoryt ráadásul vissza is akarta hozni a Cowboys, de csak úgy, ha a szerződésben vannak bizonyos kitételek a potenciális pályán kívüli balhékra. Ez akár jogos igény is lehetne, a probléma az volt, hogy ezt utolsó pillanatban közölték a játékossal – a Broncos nem volt ennyire szigorú, így a védő beintett annak a franchise-nak, ami minden hülyesége ellenére kitartott mellette.

Érkezők/maradók

A nem kifejezetten konstruktív hozzáállásnak és pár szerződés módosításának köszönhetően a Cowboys 32 millió dollárnyi költőpénzzel vágott neki a piacnak. Ez alapvetően csodás lett volna, csakhogy eközben elveszítette a csapat a kezdő RT-jét, a kezdő pass rusherét, a kezdő guardját és az egyik kezdő elkapóját, illetve további kezdőknek kellett új szerződést adni.

A Dallas kezdésnek franchise taget tett Dalton Schultzra és hosszabbított Michael Galluppal. Ők jöttek/maradtak Amari Cooper helyett, és bár mindketten átlag feletti játékosok, nem biztos, hogy van annyi hozzáadott értékük, mint Coopernek volt (pláne, hogy Gallup sérült és a szezon elejét ki kell hagynia). Ráadásul úgy is meg lehetett volna oldani a maradásukat, hogy senki ne távozzon (mondjuk egy Cooper szerződésmódosítással). Melléjük jött még James Washington, aki ennyi pénzért teljesen rendben van, de az már biztos, hogy ez a skill pozíció nem lett erősebb.

A támadófalba nem jött senki, ellenben Bryan Anger új szerződést kapott – prioritás mesterfokon. Emellett sikerült Gregory pótlását megoldani két csereszintű játékossal. Bármilyen furcsa, ezek közül Dante Fowler leigazolása a jobb – 3 millió dollárt érhet a játéka. Dorance Armstrong hozzáadott értéke is ennyi, így szemöldökráncolós, miért kapott dupla akkora fizetést. Ezzel a 9 millióval meg lehetett volna keresni Za’Darius Smith-t, esetleg hozni egy jobb iDL-t, úgy is mély a pass rush class idén a drafton.

De hogy valami pozitív is legyen: LVEMalik Hooker és Jayron Kearse visszaigazolása is remek döntés. Előbbi már régóta nem tudja hozni az újoncként mutatott teljesítményét, de 2 millióért így is hasznos tagja lehet a védelemnek. A Hooker-Kearse páros meg egy teljesen jó safety-duót alkot – egyikük sem klasszis, de bőven átlag feletti szinten játszanak és remekül illenek a Cowboys védelmébe.

Összegzés

Az NFC top csapatai közül egyik sem gyengült annyit, mint a Cowboys. Az irányító után a négy legfontosabb poszt az OT, a WR, az Edge és a CB, és ebből háromból top kvalitású kezdőt veszített el a csapat, ami brutális. Nemhogy az erősítés nem sikerült, de a szinten tartás sem – és ez nagyrészt a menedzsment felelőssége. Még van pénz költeni, de ezek után nehéz optimistának lenni.

Értékelés: D+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!