Connect with us

Szabadügynök

Innentől már csak az ügyvédeken múlik – Browns FA-értékelő

A Browns rostere az egyik legjobb az egész mezőnyben és mindössze egy franchise irányítóra volt attól, hogy az egyik legnagyobb Super Bowl favorit legyen. A menedzsment nem is habozott és kihasználta az adódó lehetőséget, de a guillotine ott lebeg a franchise jövője felett és csak az ügyvédeken múlik, mennyire lesz ebből sikersztori.

A Cleveland közel 4 millió dollárral lépte túl a fizetési plafont (Davis Njoku franchise tagével és Amari Cooper fizetésével együtt), ugyanakkor minimális áldozattal lehetett volna 40 millió dollárt felszabadítani, ami mindenre is elég lett volna. Ehhez képest a csapat ahelyett, hogy a jövőbe fektetett volna, inkább a radikális és helyenként érthetetlen megoldások mellett tette le a voksát.

Én arra számítottam, hogy Jarvis Landry ki lesz vágva, mert egyszerűen nem éri meg azt a 15 millió dollárt, amit fel lehetett a lépéssel szabadítani. Emellett Case Keenum kivágásában, illetve Denzel Ward új szerződésében láttam spórolási potenciált. Előbbi jött, ráadásul még egy hetedik körös picket is kapott érte a csapat a Billstől, utóbbi viszont egyelőre még nem történt meg. Helyette ki lett vágva két kezdő támadó.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Még mindig nem értem, hogy a ligaelit JC Trettert miért küldte el a csapat. 8 milliót spórolt ezzel a Browns, de ezzel óriási űr keletkezett a támadófal közepén és sem a piacon, sem a drafton nem fog még csak feleolyan jó képességű centert sem találni a gárda. Emellett ki lett vágva Austin Hooper, ami Njoku megtartása miatt érthető volt, de nem vagyok benne biztos, hogy utóbbi évi 13-14 millióért (mert állítólag ennyit fognak neki adni) jobb üzlet, mint Hooper 10 millióért.

Távozott továbbá Rashard Higgins, aki 2020-as breakout éve után nagyon visszaesett és a tavalyi 275 yardja, egy TD-je és 14,3 százalékos drop aránya egyáltalán nem fog hiányozni. Hasonló a helyzet a 32 éves Malik Jacksonnal, aki legutóbb 2017-ben játszott jól, tavaly pedig csak a 20 százalékos elrontott szerelési mutatójával tudott kitűnni. A korábbi első körös bust Takkarist McKinley ellenben korrekt teljesítményt nyújtott limitált szerepkörben (25 nyomás és 3 sack 214 snapen), de ilyen kaliberű játékost azért találni 1-2 millióért a piacon. A 29 éves Jadeveon Clowney ellenben top kategória, akinek kifejezetten jól állt az Edge2 szerep és kapott is ajánlatot a Brownstól, de a pass rusher egyelőre kivár.

Végül említsük még meg Mack Wilsont, aki 2019-ben a Browns ötödik körös pickje volt, és bár újoncként 942 snapen lépett pályára, ez a mennyiség évről évre csökkent sérülések és formahanyatlás miatt. Tavaly csak 193 snapen játszott, így nem volt kár érte, pláne hogy elég jó ellenértéket kapott érte a csapat, illetve ezzel a 2,54 milliós fizetését is sikerült megspórolni.

Érkezők, maradók

A Brownsnak tehát voltak kisebb-nagyobb veszteségei, de összességében így azon állt vagy bukott a franchise jövője, hogy sikerül-e franchise irányítót szerezni. Sokáig nem úgy tűnt, hogy ez összejön, de aztán a csapat hajlandó volt mindenben alárendelnie magát Deshaun Watsonnak, így a minimum top 8-as irányító Clevelandet választotta.

A döntést alaposan kielemeztem már (lásd a lentebb linkelt cikk), így most csak annyit tudok ehhez hozzátenni, hogy a legfrissebb hírek szerint Watson jó eséllyel nem fog eltiltást kapni idén (később persze szinte biztos, hogy igen), így a Browns 2022-es idénye olyan lehet, mint a Rams 2021-es szezonja volt. Most célszerű mindent feltenni a győzelemre.

A Browns teljesen alárendelte magát Watson akaratának, de megérte? – A Deshaun Watson trade

Az irányítón kívül csak az elkapó poszt és a belső védőfal volt aggasztó. A center-probléma kezelhetőnek tűnt négy top támadófalemberrel, a linebacker-sorba is csak finomhangolásra volt szükség, míg a pass rush alapvetően rendben volt, egy átlagos játékos Myles Garrett mellé tökéletesen elég. Ezt a Browns is felismerte és okosan, megfontoltan igazolt.

A gárda egy harmadik napos pickért megszerezte Amari Coopert, kipipálva ezzel a WR1 posztot. A 20 milliós fizetése mondjuk elég sok, illetve nem vagyok tökéletesen meggyőzve, hogy ő a legjobb fit Kevin Stefanski rendszerébe, de ha a legjobb formáját hozza, akkor jó eséllyel nem lesz rá panasz. Mellette még Jakeem Grant érkezett elkapóként a csapathoz, de ő visszahordó lesz, így még mindig elég lyukas a poszt.

Illetve még Ethan Pocicot és Jacoby Brissettet kell megemlíteni az offense-ből. Előbbi ugyan csak veteránminimumot kapott, de a tavaly nem volt borzalmas Seattle-ben és akár a kezdőért is küzdhet, míg utóbbi egy prémium csere arra az esetre, ha Watsont mégis eltiltanák (ráadásul olcsóbb is, mint Keenum, így ezt szépen megoldotta a csapat).

Chase Winovich Mack Wilsonért cserébe jött. A szerződése még egy évre szól, idén mindössze 965 ezer dollárt fog keresni Clevelandben. Jó fogás ez a csapattól, ugyanis bár tavaly sérülés miatt kevés játéklehetőség jutott a pass rushernek, az azt megelőző két évben 60 nyomást és 13 sacket jegyzett kevesebb mint 600 snapen. Abszolút van benne kezdő potenciál, így pedig elképzelhető, hogy a nagy pénzre vágyó Jadeveon Clowney-ra inkább nem licitál a Browns (bár pénz lesz rá).

Mellette csak két védő, Anthony Walker és Taven Bryan jött a defense-be. Előbbi óriási fogás 4,25 millióért, 6-7 milliót is megért volna a játéka alapján – ezzel a linebacker-sor rendben is van. Ellenben Taven Bryanben nem látom még azt a potenciált sem, amit a 4 millió dolláros fizetése alapján hoznia kellene. Voltak jobb periódusai, futás ellen használható lehet, de nem érzem vele sokkal jobbnak a belső védőfalat (még akkor sem, ha Winovich is bemozoghat bizonyos helyzetekben).

Összegzés

Ezt a holtszezont a Watson trade fogja meghatározni. Ha nem derül ki róla semmi csúnya, akkor a következő tíz évre biztosítva van a csapat jövője és már idén a Super Bowlért küzdhet. Ennek érdekében egyébként nem ártana még szétnézni egy kicsit a piacon, mert pénz van még tovább nyomni a win now-t (pláne, ha sikerülne Baker Mayfieldet és a 18 millió dolláros garantált fizetését rásózni valakire).

Clowney visszahozása nagy fogás lenne, de ha ő nem elérhető, akkor Trey Flowers vagy Melvin Ingram is jó lenne a szélre. A védőfal közepére Akiem Hicks tökéletes lenne, esetleg olcsón Larry Ogunjobi, míg az elkapósorban Will Fuller tökéletesen mutatna. Ha jön még pár jobb igazolás, akkor ez a piaci tevékenység nagyon közel lehet a tökéleteshez, de egyelőre csak nagyon jó.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!