Connect with us

Minden ami NFL

Statisztikák vs. győzelmek: Miért ilyen megosztó Kirk Cousins?

Kirk Cousins annak ellenére számít egy elég megosztó, ellentmondásos játékosnak, hogy az emberek jelentős százaléka jó eséllyel nagyjából ugyanoda lőné be egy irányítórangsorban, valahol a 11-15. hely közé. Mégis, van aki vehemensen védi, van aki pedig vehemensen támadja, és ritka a középút. De miért van ez a kettősség vele kapcsolatban, és miért vált ki ilyen szélsőséges érzelmeket? Miért ilyen megosztó Kirk Cousins?

megosztó Kirk Cousins

Mióta Cousins 2015-ben állandó kezdő lett Washingtonban, mindössze hét játékos volt képes 100-as passer ratingnél jobbra – ő az egyik, méghozzá a hatodik helyen, megelőzve Tom Bradyt. A PFF értékelése is top10-es ebben az időszakban. Mindemellett viszont karrierje során csupán egy 59-59-2-es mérleget tud felmutatni, tehát pont 50 százalékosat – pozitív mérlegű csapatok ellen vagy épp primetime-ban pedig nagyon erősen negatív.

Hogyan lehetséges ez az ellentmondás? Első gondolatunk az lehet, hogy a körülötte lévő csapatot okoljuk, amely annyira rossz volt, hogy egy ilyen jó teljesítménnyel sem tudott kibontakozni, győzelmeket szerezni és rájátszásba jutni Cousins. És persze részben, bizonyos években ez is közrejátszott, de a Vikingsnál konkrétan konferenciadöntős csapatot vett át. És mivel az irányító messze a legfontosabb poszt nem csak a fociban, de minden sportot nézve, egy idő után az eredményeknek korrelálniuk kellene az irányító-teljesítménnyel – nagyon ritka az, hogy ez nem történik meg.

Cousinson kívül ez gyakorlatilag minden 100+-os passer ratinggel vagy top10-es PFF értékeléssel rendelkező irányítónál megmutatkozik: évről évre az adott szezon top10-es irányítói 63-73% közötti győzelmi mutatót tudnak felmutatni. Ez 16 meccses alapszakasznál 10-11 győzelmet jelent évente, 17 meccsesnél pedig 11-12-t. Ehhez képest Cousins hozza a 8 győzelmet átlagban.

Na de akkor mi az oka annak, hogy Cousins ennyire jó statisztikailag, a PFF is nagyon jóra értékeli, mégsem tud sikeres lenni?

The data misses 100% of the shots you don’t take
avagy a statisztikák nem mutatják meg az el nem eresztett labdák 100%-át

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!