Connect with us

Minden ami NFL

Statisztikák vs. győzelmek: Miért ilyen megosztó Kirk Cousins?

Kirk Cousins annak ellenére számít egy elég megosztó, ellentmondásos játékosnak, hogy az emberek jelentős százaléka jó eséllyel nagyjából ugyanoda lőné be egy irányítórangsorban, valahol a 11-15. hely közé. Mégis, van aki vehemensen védi, van aki pedig vehemensen támadja, és ritka a középút. De miért van ez a kettősség vele kapcsolatban, és miért vált ki ilyen szélsőséges érzelmeket? Miért ilyen megosztó Kirk Cousins?

megosztó Kirk Cousins

Mióta Cousins 2015-ben állandó kezdő lett Washingtonban, mindössze hét játékos volt képes 100-as passer ratingnél jobbra – ő az egyik, méghozzá a hatodik helyen, megelőzve Tom Bradyt. A PFF értékelése is top10-es ebben az időszakban. Mindemellett viszont karrierje során csupán egy 59-59-2-es mérleget tud felmutatni, tehát pont 50 százalékosat – pozitív mérlegű csapatok ellen vagy épp primetime-ban pedig nagyon erősen negatív.

Hogyan lehetséges ez az ellentmondás? Első gondolatunk az lehet, hogy a körülötte lévő csapatot okoljuk, amely annyira rossz volt, hogy egy ilyen jó teljesítménnyel sem tudott kibontakozni, győzelmeket szerezni és rájátszásba jutni Cousins. És persze részben, bizonyos években ez is közrejátszott, de a Vikingsnál konkrétan konferenciadöntős csapatot vett át. És mivel az irányító messze a legfontosabb poszt nem csak a fociban, de minden sportot nézve, egy idő után az eredményeknek korrelálniuk kellene az irányító-teljesítménnyel – nagyon ritka az, hogy ez nem történik meg.

Cousinson kívül ez gyakorlatilag minden 100+-os passer ratinggel vagy top10-es PFF értékeléssel rendelkező irányítónál megmutatkozik: évről évre az adott szezon top10-es irányítói 63-73% közötti győzelmi mutatót tudnak felmutatni. Ez 16 meccses alapszakasznál 10-11 győzelmet jelent évente, 17 meccsesnél pedig 11-12-t. Ehhez képest Cousins hozza a 8 győzelmet átlagban.

Na de akkor mi az oka annak, hogy Cousins ennyire jó statisztikailag, a PFF is nagyon jóra értékeli, mégsem tud sikeres lenni?

The data misses 100% of the shots you don’t take
avagy a statisztikák nem mutatják meg az el nem eresztett labdák 100%-át

A statisztikák jól mutatnak, a PFF is jól mutat, mi akkor a baj? Az, hogy a statisztika és a PFF is tud félrevezető lenni és nem adja meg a teljes képet. A hagyományos statisztikák hibáiról már sokszor beszéltünk, a PFF-nél pedig azt érdemes kiemelni, hogy csak azt nézik, hogy amit csináltál, azt jól csináltad-e. És ebben Cousins tényleg jó. A felszínen egy jó irányító. A probléma az, hogy sok esetben nem a jó dolgokat csinálja. A statisztika és a PFF pedig nem tudja mérni azokat a dobásokat, amiket nem csinált meg.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Mondjuk hogy hátrányban harmadik és goal szituációban a 6 yardosról nem a célterületre passzol, még ha kockázatosabb is, hanem kidobja a szélre 2 yardért a futójának checkdownra. Vagy harmadik és 10-re nem dobja a first downt érő vonalon túlra, hanem egy 6 yardos passzt választ a tight endnek (yard after catch lehetőség nélkül).

Maga a passz sikeres volt, nem dobott interceptiont, nem hibázott, szép munka. A felszínen, a statisztikában, a PFF-nél ez egy korrekt játék, de valójában mind tudjuk, hogy ez nem az, és megölte a drive-ot. Nem lett volna jobb legalább megpróbálni megszerezni a first downt? Persze nem kell feltétlen beerőltetni három védő közé a labdát, de legalább az esélyt meg kellene adni arra, hogy TD-t szerezzenek vagy mehessen tovább a drive.

Ezt alátámasztandó Cousins harmadik kísérletes passer ratingje a 6. legjobb volt tavaly a ligában, miközben a Vikings a 26. legjobb (tehát 7. legrosszabb) harmadik downos konverziós rátával bírt.

Halál, adók, és Cousins a fontos pillanatban elbotlik

A másik nagy kritika Cousins kapcsán a fontos pillanatos összeomlások problémája. Kirk 8-17-es mérleggel bír karrierje során főműsoridőben. Pozitív mérlegű csapatok ellen csak a Vikings színeiben 7-26 a mutatója (miközben a Vikings Cousins előtt Zimmer alatt Bridgewaterrel, Bradforddal, Cassellel, Keenummal 12-20 volt).

És ha már arról volt szó, hogy mit lehet és mit nem lehet kimutatni az adatokkal: azt például elég jól ki lehet, hogy kulcsszituációban mennyire teljesítesz jól. Nézzük meg például, hogy hátrányban (maximum két labdabirtoklás), kevesebb mint 10 perccel a vége előtt hogyan teljesít egy csapat az irányításoddal. Ha a fennmaradó időt és a mezőnypozíciót is belevesszük, akkor kiderül, hogy a várakozásokhoz képest mennyire tudtunk sikeres drive-okat vezetni. Nos, 1999 óta nézve ezt a statisztikát, Cousins a nem túl előkelő 75. helyen áll négy hellyel Carson Wentz mögött és három hellyel Mark Sanchez előtt.

De ha ez túl bonyolult, akkor nézhetünk EPA-t is. Az utóbbi hét szezont vizsgálva ugyanebben a helyzetben a 42 kvalifikáló irányító közt a 30. helyre volt jó Cousins teljesítménye, egy hellyel Mitch Trubisky mögött. Ha harmadik és hosszút (8+yard) nézünk, akkor pedig a 25. helyet éri el.

Ha a harmadik kísérleteket és az utolsó 10 perces hátrányban lévő szituációkat tekintjük “clutch” helyzeteknek (lehet ezt másképp is definiálni, de most maradjunk ennél, ha már erre van elérhető adatunk), akkor a 25. legjobb irányító Cousins. Mindeközben sztenderd helyzetekben (tehát első és második kísérletre az utolsó 10 perc előtt) a 13. legjobb. Ez elég nagy különbség, és nagyon jól leírja, mi a probléma a Vikings QB-jával.

Cousins egy rendkívül okos irányító, kevesen jobbak nála a védelem snap előtti és snap utáni feltérképezésében, és abban, hogy a defense által nyújtott kép alapján megtalálja a legjobb útvonalat, amit meg kell dobnia. Sok szempontból tanítanivaló, amit csinál. Ha egy fiatal irányítónak meg akarják tanítani a focit, hogy milyen védelem ellen mi a leghatásosabb ellenszer, akkor fel lehet fűzni Cousins meccsfelvételeit.

Azonban a mai fociban ez nem elég ahhoz, hogy a legjobbak közt legyél. Kell az ösztönösség, az, hogy ne csak az előre bemagoltak szerint cselekedj. Cousins erre azonban nem képes, sőt, ezt kifejezetten negatívként értékeli.

Why are you the way you are?
avagy hogy lehet valaki ilyen?

 

Cousins az igazi game manager irányító – annak persze a legmagasabb szintje. Ennek a filozófiáját teljes mértékben magába szívta, amikor a Michigan State-re járt, ahol a QB-szoba falára két dolog volt felírva: hozz jó döntéseket, illetve menedzseld a játékot. Kirk pedig jó mélyen magába szívta ezeket a mottókat, talán már túlzottan is.

Cousins egy rendkívül tudatos, mindent megtervező, aprólékos, részletes, már-már robotikus emberi lény, aki még a meccs előtti motiváló beszédeit is elgyakorolja otthon a tükör előtt. Az egyetemen felfogadott egy “emberi teljesítmény optimalizáló” edzőt, aki segített neki fókuszálni, segített az alvásában és hasonlók. Olyan tréningen is részt vett, ami az érzelmi tartományát egy bizonyos szinten tartja, sosem ingadozik ki túl magasra vagy túl alacsonyra.

Édesapja úgy írta körül a mentalitását, hogy amikor pályára lép, ő egy sebész operáció közben, és a sebészeknek szigorúan kontroll alatt kell tartaniuk az érzelmeiket. A rendszer, a folyamat pedig létszükséglet Cousins számára, ez nyugtatja meg – még a szülőszobán is meccsfelvételeket elemzett saját bevallása szerint.

Cousins mindig azt mondja, hogy jó döntéseket kell hozni, azt kell elvenni, amit a védelem ad neked. Ez van a gondolkodásának a középpontjában. Ha valami nem sikerül, akkor is visszatér erre és megmagyarázza, hogy ez így jó volt. Harmadik és hosszúra, vagy hátrányban, ha gyorsan kell végigmenni a pályán, akkor természetesen visszaáll a védelem és engedi a rövid játékot. Kirk pedig sokszor meg is játssza ezt, és úgy értékeli, hogy ez egy jó játék volt. Csak hát ezzel nem sikerült haladni és puntolni kellett, de ő megtette, amit tudott.

Érdekes, hogy a sikertelen játékoknál is így magyarázza el a médiának a történteket, végigmegy a progressionön és elmondja, hogy a felrajzolt játék és a védelem alapján ez volt a jó döntés. De a jó játékoknál is ezeket mondja el, nem például azt, hogy Justin Jeffersonon egy csere corner védekezett, így tetszett a matchup és ezt akarta kihasználni (amit például Aaron Rodgers elég sokszor kiemel). Elmondja, hogy mi volt az olvasása és hogy a nagykönyv szerint így kellett cselekednie. Mindegy, hogy Jeffersonon Jalen Ramsey vagy Artie Burns védekezett, ha a védelem és a play azt diktálta, akkor megy JJ felé labda, ha pedig nem, akkor nem.

Az edzői sem bírják idegekkel

Jay Gruden így írta le még Washingtonban: “Ha van gyengesége, akkor az, hogy perfekcionista. Azt akarja, hogy minden tökéletes legyen. Sajnos nem tudok folyton úgy üresre játszani elkapókat, hogy kibaszott 30 yardon belül ne legyen senki körülöttük. Lesznek szűk ablakok, ahová be kell dobni a labdát valamikor.”

Cousins erre úgy válaszolt, hogy akkor 20 interceptiont dobna egy évben, mire Gruden annyit mondott, hogy lehet, de mellé 60 TD-t is.

Zimmerrel is hasonló beszélgetés zajlott le. A Vikings főedzője elmondta, hogy beszélt Cousinsszal, hogy vállaljon több kockázatot, megadta neki a zöld lámpát: “Ha interceptiont dob, hát interceptiont dob. Ha ott vannak a játékok, akkor meg kell őket próbálni.”

Cousins erre annyit mondott, hogy akkor sem akar interceptionöket dobni, ha engedélyezték neki. Ő úgy fog játszani, ahogy eddig is.

Most akkor Cousins jó vagy sem?

Kirk Cousins egyértelműen egy jó, átlag feletti irányító. De nincs, és soha nem is lesz egy igazán jó, top irányító szintjén, aki hátára tudná venni a csapatát. Ahhoz, hogy a vezetésével a Vikings (vagy később más franchise) sikeres tudjon lenni, tökéletesnek kell lennie mindennek – a falnak, a skill személyzetnek, a védelemnek, az edzőknek. És még lehet az sem elég egy Super Bowlhoz.

Egy ilyen környezetet egyébként is gyakorlatilag lehetetlen összehozni, de nem-újonc szerződéssel meg aztán pláne. Cousins egy újonc szerződéssel a legértékesebb játékosok közt lenne a ligában, azonban évi 35 milliókat keresve már messze áll ettől. Az ő stílusa – amin láthatóan sosem fog változtatni – egy viszonylag magas padlót, de alacsony plafont biztosít saját magának, az offense-nek és ezáltal a csapatának is. Nem fog hibázni, közvetlenül nem miatta fog veszíteni a Vikings, ellenben nem is miatta fog nyerni nehéz szituációkban, tehát erős csapatok ellen vagy hátrányból.

Ezáltal pedig amelyik csapat Cousinst alkalmazza (pontosabban megfizeti), az megreked a purgatóriumban és onnan nem fog tudni kilépni egyik irányba sem, amíg másik opció után nem néz.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!