Connect with us

Playoff Ranking

FK! Preseason Power Ranking 2022 – 1. rész

Lezárult a free agency és a draft, a rosterek majdhogynem megteltek, így megkezdődhet az esélylatolgatások időszaka a nyárra kanyarodva. Ezúttal egy Power Rankinggel kezdünk, ahol négy részben publikáljuk az általunk megalkotott sorrendet, kezdve a leggyengébb nyolc franchise-zal.

A listát hat szerkesztő (Dani, Patrik, Chester, Józsi, Bálint, Balázs) állította össze, mindenki sorrendje ugyanolyan súllyal számítódott bele a rangsorba, a szélsőséges véleményeket sem vettük ki. 

32. Houston Texans

Helyezések: (31., 31., 32., 32., 32., 32.)
Tavalyi helyezés: 32. (0)

Legnagyobb erősítés: Minden draftolt játékos
Legnagyobb veszteség: Deshaun Watson
Legerősebb pont: Nincs
Leggyengébb pont: Front seven

Bár tavaly is a leggyengébb csapatnak gondoltuk a texasi együttest, végül tudtak annyi meglepetést okozni, hogy két csapatot is maguk mögé utasítottak. Hosszú távú megoldás továbbra sincs véleményem szerint a vezetőedzői poszton, így a 2022-es szezon is tekinthető átmenetinek. Azt pedig Watson távozása után nagyon is jól tette a vezetőség, hogy nem reachelt be egy gyenge irányítóért, hanem Davis Millsszel próbálják meg az évet. A szabadügynök piacon is nagyítóval kell keresni a jobb nevű érkezőket és mivel eddig is talán a liga leginkább talent hiányos csapata voltak, nem tudtam igazi erősséget megnevezni. Gyakorlatilag a legnagyobb és legizgalmasabb nevek a Texans draftoltjai. Van rá esély, hogy 2022-ben valóban a leggyengébb franchise lesznek, de kis szerencsével és szervezettséggel, ami alapvetően tavaly is jellemezte őket, nem lennék meglepve, ha ettől függetlenül nem övék lenne majd az 1/1. Ha komolyan eltávolodnak ettől, akkor az egyértelműen Davis Mills érdeme kell legyen, de szinte megugorhatatlan feladat áll a másodéves irányító előtt.

31. Carolina Panthers

Helyezések: (24., 29., 29., 30., 31., 32.)
Tavalyi helyezés: 26. (-5)

Legnagyobb erősítés: Ekwonu & Bozeman & Corbett
Legnagyobb veszteség: Szurkolói hit
Legerősebb pont: Secondary
Leggyengébb pont: Irányító poszt

Szerintem van rosszabb helyzetben lévő franchise a Texansnál, ez pedig a Panthers. Mivel azonban csak én gondoltam őket a liga leggyengébb egységének, végül az utolsó előtti helyen végeztek. Míg a Texans meccsei elé Mills és a sok újonc miatt látom, hogy alapvetően kis elvárásokkal, de szívesen ülnek le a szurkolók, a Panthers esetében ezt nehezen tudom elképzelni. Hacsak Matt Corral valamikor be nem verekszi magát a kezdőbe, nem lesz túl sok köszönet a Panthers meccseiben. A támadófalat, ami a csapat leggyengébb egysége volt korrektül sikerült megerősíteni, de ettől még nem igazán lesznek látványos meccseik. Az elgondolás alapvetően jó, hiszen egy megerősített fal mögé jövőre jöhet egy tehetséges fiatal irányító, de 2022-ben ez még nem sok örömöt fog szolgáltatni. A védelem nem néz ki rosszul. A Donte Jackson, Jaycee Horn és CJ Henderson trió ligaszinten is könnyen top5-ös lehet akár. Elvesztették Gilmore-t és Bouye-t, de így is bőven megvan a csapat, így igazán nagy veszteségük nem is volt azon kívül, hogy nem tudom ki szeretne 2022-ben kimenni a Bank of America Stadiumba szurkolni.

30. Chicago Bears

Helyezések: (25., 28., 29., 30., 30., 31.)
Tavalyi helyezés: 22. (-8)

Legnagyobb erősítés: Nincs
Legnagyobb veszteség: Khalil Mack
Legerősebb pont: Secondary? Fields?
Leggyengébb pont: Offense

Könnyen lehet, hogy a Chicago Bears történelmének legtehetségesebb irányítója van most a csapatnál, akinek a karrierje mégis pengeélen táncol. Justin Fields egy izgalmas, reményteli játékos, aki végre elmozdíthatná a Bearst a középszerűség mocsarából, azonban nem biztos, hogy erre meglesz a lehetősége. Az irányító posztot nem nézve ez a Bears offense a liga szerintem 32. egysége, mondhatni nem is túl közel a 31.-hez. Adott egy korrekt futó duó, egy darab jó minőségű második számú célpont (Mooney) és egy korrekt tight end (Kmet), de a fal rettenetes és nincs is nagyon más, akinek szívesen adná az ember a kezébe a labdát. Ahhoz képest, hogy elvesztette a csapat a franchise arcát Mack személyében, a legjobb elkapóját (bár 2021-ben gyenge volt Allen Robinson) és a legjobb támadófalemberét (Daniels) egyetlen árva értékelhető embert nem sikerült hozni a piacon. A drafton is ignorálták az offense jó játékosokkal való feltöltését, így a Bears offense könnyen lehet, hogy csak igen kivételes esetben fogja átlépni a 20 szerzett pontos határt. Bár emiatt egy egész pofás secondary állhat össze, nem tudom, hogy egy fiatal hátsó alakzat hány győzelmet hozhat a csapatnak, miközben a támadósor eleve szenvedésre van ítélve. Komoly teljesítmény, hogy egy reményteli irányítóval is 8 hellyel kerültek hátrébb a tavalyi megítélésükhöz képest.

29. Atlanta Falcons

Helyezések: (22., 28., 29., 30., 31., 32.)
Tavalyi helyezés: 21. (-8)

Legnagyobb erősítés: Casey Hayward
Legnagyobb veszteség: Matt Ryan
Legerősebb pont: A Pitts & London két torony
Leggyengébb pont: Front seven

Az új időszámítás Atlantát is elérte. Matt Ryannel a fedélzeten sose vártuk volna ennyire hátul a Falconst egyetlen szezon előtt sem. Ez a 2022-es szezon itt is egy átmeneti lesz, akárcsak Carolinában (fun lesz az NFC South). Mariotának ráadásul fel kell kötni a nadrágszíjat, mert nem zárható ki, hogy Desmond Ridder akár az edzőtábor során beelőzi. Nincs persze magasan a léc. A Falcons offense tartalmaz izgalmas játékosokat, Patterson tavaly a liga cheat coda-ja volt, a Pitts & London duó remek lehet a possession passzokra, de ha nem lesz kiemelkedő irányító játék, ez és egy elég vérszegény védelem kevés lesz ahhoz, hogy év végén ne a 8 leggyengébb csapat közt legyen az együttes. A leggyengébb pontnak akár az egész védelmet is mondhattam volna, de a corner sorban legalább van egy All-Pro kaliberű játékos AJ Terrell személyében, akinek a túloldalán tavaly a sokadvirágzását élő Hayward is jó szezont hozott.

28. Seattle Seahawks

Helyezések: (25., 28., 28., 29., 30., 31.)
Tavalyi helyezés: 9. (-19)

Legnagyobb erősítés: Charles Cross
Legnagyobb veszteség: Russell Wilson & Bobby Wagner
Legerősebb pont: Elkapók
Leggyengébb pont: Irányító poszt

Deja vu, még egy csapat, ahol az irányító legenda távozása után kevés izgalmat várhatunk 2022-ben. A Seahawks zuhant a legnagyobbat a tavalyi rangsoroláshoz képest, ami jól mutatja, mennyire is Wilsonra támaszkodott ez a csapat. A Metcalf, Lockett duó kiegészülve egy Noah Fanttel kellemes társaság lenne egy középkategóriás irányítónak, de sajnos ilyen sincs jelenleg a csapat rosterén. A draftolt két tackle jól néz ki, így lehet, hogy Geno Smith-nek vagy Drew Locknak több ideje lesz megtalálni a társait, mint amit Wilson valaha is kapott, de ez a csapat sem az idei szezonra van kihegyezve. A támadósor mellett a védelem vezére is távozott Bobby Wagner személyében, így a hasznos iparosokon kívül csak a remekül (túl) fizetett safety duó tűnik ki az egységből.

27. New York Giants

Helyezések: (24., 26., 26., 27., 27., 30.)
Tavalyi helyezés: 24. (-3)

Legnagyobb erősítés: Kayvon Thibodeaux, Evan Neal
Legnagyobb veszteség: Evan Engram
Legerősebb pont: Edzői stáb
Leggyengébb pont: Irányító poszt

Ha van csapat, ahol már nagyon időszerű volt a megújulás, az a Giants. Ez a folyamat még nem fejeződött be, hiszen továbbra is Daniel Jones a csapat irányítója, de az edző stáb Dabollal, Martindale-lel és Kafkaval nem is lehetne ígéretesebb. Talán végre elindul valami a nagy alma kék felén. Lehet, hogy ez nem 2022-ben fog győzelmekben manifesztálódni, de az első lépéseket megtették. A borzasztó cap szituáció miatt nem idén rabolták le a free agency piacot (helyesen), de a drafton nagy needekre hoztak remek játékosokat. Jövőre vélhetően egy top5-7-es cetlivel a kézben lehet nézelődni majd a drafton és megtalálni azt az irányítót, akit ez az ígéretes stáb talán fel tud úgy építeni, ahogy tette Daboll Josh Allennel.

26. Jacksonville Jaguars

Helyezések: (25., 25., 27., 27., 27., 28.)
Tavalyi helyezés: 30. (+4)

Legnagyobb erősítés: Brandon Scherff
Legnagyobb veszteség: Brandon Linder
Legerősebb pont: Linebacker sor
Leggyengébb pont: Támadófal széle

Trevor Lawrence nem rúgta egyelőre be az NFL ajtaját, de tény, hogy meg is volt kötve a keze a tavalyi évben. Az edző stábban nagyot erősödött a Jaguars és ez fontosabb is, minthogy milyen játékosokat (és mennyiért) csábított idén a vezetőség Floridába. Sokszor lerágott csont az egyes szabadügynökök durva túlfizetése, de ha a számokat nem nézzük, jobban járt Lawrence, hogy van egy Kirk és egy Jones a társai között, mintha senki se jött volna. A támadófal továbbra is gyenge a szememben, Brandon Scherff komoly erősítés, de egy személyben nem fogja felhúzni az egységet, főleg hogy névrokona Linder visszavonult. A fal szélei továbbra is gyengék és hiába van sok második, harmadik számú elkapó a csapat rosterén, igazán első számút nem találni. A védelem komoly boostot kapott a drafton, de Travon Walker nem biztos, hogy 2022-ben fogja rögtön a legjobbját nyújtani. A linebacker sor teljes cserén esett át és nagyon jól fest papíron, de kérdés mennyire is erős az egységed, ha ez a csapatrész a legjobb benne…

25. Detroit Lions

Helyezések: (24., 24., 26., 26., 27., 29.)
Tavalyi helyezés: 31. (+6)

Legnagyobb erősítés: D.J. Chark, Aidan Hutchinson, Jameson Williams
Legnagyobb veszteség: Trey Flowers
Legerősebb pont: Offense (mínusz Goff)
Leggyengébb pont: Nincs… Minden legalább közepes és semmi se sokkal jobb ennél

Nehéz egy továbbra is gyenge csapat kapcsán izgatottnak lenni és reményt táplálni a szurkolókba, de ez a Lions támadósor, ha letakarjuk az irányító posztot, nagyon jól néz ki. Továbbá ismerjük, hogy ha Goff körül nagyjából rendben van egy egység, nem szokott kutyaütő játékosnak tűnni. A Detroit támadófala könnyen top5-ös is lehet ligaszinten, a támadósor fegyverei remekek (elsősorban akkor, ha már bevethető lesz Jameson Williams), minden adott arra, hogy jól szórakozzon, aki kilátogat a csapat meccseire. Persze kérdés, hogy Ben Johnson első éves offensive koordinátor képes lesz-e megfelelően használni az egységet. A védelem már kevésbé izgalmas, de corner soron kívül itt sem kell feltétlen nagyon aggódni. Jeff Okudah hamvaiból való feltámadása esetén pedig ez az egység is minimum megüti a korrekt szintet. Persze ha nem, akkor ez lehet a csapat gyenge pontja (és ezt is írtam volna fel, de megtetszett a fenti gondolatmenet). Ebbe a Lionsbe ha az ember beleültet egy top10-es irányítót, nem látom miért ne lehetne esélyük nemhogy a rájátszásba kerülésre, de akár pár győzelemre is januárban. Persze Jared Goffal nem ez lesz az elvárás, de egy tisztes helytállásra szerintem jó lesz a Lions idén és lehet, hogy ők lesznek év végén a legjobb rossz csapat.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!