Connect with us

Playoff Ranking

FK! Preseason Power Ranking 2022 – 3. rész

Lezárult a free agency és a draft, a rosterek majdhogynem megteltek, így megkezdődhet az esélylatolgatások időszaka a nyárra kanyarodva. Ezúttal egy Power Rankinggel kezdünk, ahol négy részben publikáljuk az általunk megalkotott sorrendet, az első két részt már olvashattátok. Most következzenek azok a gárdák, amelyek már tűzközelben vannak.

A listát hat szerkesztő (Balázs, Bálint, Chester, Dani, Józsi, Patrik) állította össze, mindenki sorrendje ugyanolyan súllyal számított bele a rangsorba, a szélsőséges véleményeket sem vettük ki.

A lista korábbi helyezettjei:

32. Houston Texans
31. Carolina Panthers
30. Chicago Bears
29. Atlanta Falcons
28. Seattle Seahawks
27. New York Giants
26. Jacksonville Jaguars
25. Detroit Lions
24. New York Jets
23. Washington Commanders
22. Pittsburgh Steelers
21. New England Patriots
20. Minnesota Vikings
19. Arizona Cardinals
18. Miami Dolphins
17. Tennessee Titans

16. Philadelphia Eagles

Helyezések: 13., 13., 16., 19.,19.,  20.
Tavalyi helyezés: 28 (+12)

Legnagyobb erősítés: A.J. Brown
Legnagyobb veszteség: ?
Legerősebb pont: Belső védőfal
Leggyengébb pont: Linebacker sor

Az Eagles még azzal a mentalitással indult neki az offseasonnek, hogy nézzük meg tét nélkül Hurts mennyit fejlődött, de az se baj tulajdonképpen, ha nem sokat, mert ott a 2023-as első kör, majd hozunk helyette valakit, ha úgy van. Ez jelen pillanatig odáig fajult, hogy szinte már ők a NFC keleti csoportjának a legnagyobb esélyesei és nem lenne ördögtől való gondolat egy esetleges NFC-döntő sem ebben a gyenge mezőnyben. A szabadügynökpiac eleje még nem is sikerült igazán jól, de aztán a drafton orvosolták az egyik legnagyobb needjüket A.J. Brown jutányos megszerzésével, majd a csoport riválistól kivágott James Bradberry személyében a második legnagyobb hiányposztjukat is csillapították. A secondaryben még talán így is van mit turbózni, de a védőfal Jordan Davis draftolásával (és Haason Reddick szerződtetésével) kapott egy olyan löketet mind mennyiségileg, mind minőségileg, hogy a védelem miatt ne kelljen aggódni. Hogy milyen magas ennek a csapatnak a plafonja? Lassan csak és kizárólag Jalen Hurts teljesítményén múlik.

15. New Orleans Saints

Helyezések: 12., 15., 15., 17., 18.,  22.
Tavalyi helyezés: 14 (-1)

Legnagyobb erősítés: Michael Thomas visszatérése
Legnagyobb veszteség: Terron Armstead
Legerősebb pont: Elkapók
Leggyengébb pont: Belső védőfal

Drew Brees visszavonulása ellenére a Saints a jelek szerint egy pillanatra sem mondott le a win now üzemmódról. Jameis Winston pedig megkapja a lehetőséget, hogy egy viszonylag kész kerettel csapjon a lovak közé. Michael Thomas visszatér, Jarvis Landryt jutányosan leigazolták, a drafton pedig egy 2023-as első kör beáldozásával Chris Olave és Trevor Penning is egyszerre a rosterre került. Így pedig Terron Armstead távozása ellenére is üzemkésznek tűnik az offense. A védelemben már több a kérdés, de az eddigi sikerkovács, Dennis Allen továbbra is itt a csapatnál, sőt Sean Payton visszavonulása miatt már vezetőedzői minőségben van jelen. A legnagyobb feladata az lesz, hogy az eddig kiváló futásvédelmet továbbra is víz felett tartsa, ugyanis a belső védőfal és a linebacker sor nem tűnik acélosnak. A keret tehát a cap space haldoklása ellenére továbbra is ellenáll, ha pedig Winstonból véletlen kijön a vadállat, akkor ez egy contender gárda lehet.

14. Indianapolis Colts

Helyezések: 12., 14., 14., 14., 17., 21.
Tavalyi helyezés: 15 (+1)

Legnagyobb erősítés: Wentz lecserélése Ryanre
Legnagyobb veszteség: A fel nem használt pénz
Legerősebb pont: Rendszer
Leggyengébb pont: Elkapó személyzet

Nem tudom mi volt a Colts elgondolása Wentz megszerzésekor, de azt a javukra kell írni, hogy felismerték a hibát és kíméletlenül gyorsan rövidre zárták. Matt Ryantől szintén nem várhatunk szerintem másodvirágzást, de az biztos, hogy Wentznél megbízhatóbb és nagyobb csapatember is. Szerencséjükre náluk játszik a liga jelenlegi talán legjobb futója Jonathan Taylor személyében, így nagy terhet sem kell cipelnie, mert a célpontok tárháza még Alec Pierce draftolásával sem túl bő. Taylor remeklése ellenére azonban a csapat legnagyobb erőssége továbbra is az edzők és az általuk alkotott rendszer, mert ebben a csapatban úgy igazából senkit nem kell és lehet kiemelni, így jól működő egységként dolgoznak. A szisztéma mellett még a folytonosságban bízhatnak, mert Wentz kivételével szinte egyetlen fontos láncszem (már amennyiben Carson az volt) sem hagyta el a csapatot, az egyetlen dolog amit a szurkolók sajnálhatnak, hogy az erőforrásokat nem használta ki maradéktalanul a csapat. Azonban ha a teljes képet nézzük, akkor ez nem is akkora probléma, mert szerintem jól látta be a vezetőség, hogy ez a csapat nincs jelenleg a Super Bowl közelében. Próbálkozni ugyan lehet, de ebben az AFC-ben a főcsoport elődöntő is bravúr kategória lenne.

13. Las Vegas Raiders

Helyezések: 11., 12., 14., 15., 16., 18.
Tavalyi helyezés: 25 (+12)

Legnagyobb erősítés: Davante Adams
Legnagyobb veszteség: Casey Hayward
Legerősebb pont: Passzsiettetők
Leggyengébb pont: Belső védőfal

Hasonló felütéssel lehetne kezdeni, mint az Eagles esetében. Az offseasonnek még úgy mentek neki a szurkolók, hogy akkor nézzük meg ez lesz-e Derek Carr utolsó éve. Majd úgy jöttek ki belőle, hogy még a bivalyerős AFC Westben sem lesznek teljesen alárendelve. Carr számára talán az egyik legjobb elkapótrió áll majd rendelkezésre azok után, hogy Hunter Renfrow és Darren Waller mellé megérkezett a liga egyik (ha nem a) legjobb elkapója Davante Adams személyében, így az egyetlen nagyobb kérdés, hogy támadófal mennyire áll össze, mert azt láthattuk, hogy Derek bizony képes igen derék teljesítményre akár egy egész szezonon keresztül is. A védelem szintén nagy boostot kapott, ugyanis egy rutinos és nagyon hatékony játékossal lettek gazdagabbak Chandler Jones megszerzésével, aki nem csak fizikai valójában, de mentálisan is sokat segíthet annak az egységnek, amelynek eddig nem volt igazán vezére. Balszerencséje ennek a csapatnak, hogy az AFC West úgy néz ki, mint egy válogatott szuperliga, mert ha ez nem így lenne, akkor valós célkitűzés lehetne nem csak a playoff, de egy nagyobb menetelés is.

12. Dallas Cowboys

Helyezések: 12.,12., 13.,  14., 14., 15.
Tavalyi helyezés: 12 (-)

Legnagyobb erősítés: Tyler Smith
Legnagyobb veszteség: Amari Cooper
Legerősebb pont: Támadó csomagok sokszínűsége
Leggyengébb pont: Mike McCarthy

A Cowboys pont ellentétes utat járt be, mint a csoportrivális Eagles. Ők a betonbiztos NFC East elsőből és potenciális főcsoportdöntő aspiránsból küzdötték le magukat egy közepes erősségű gárdává. Kellett ehhez, hogy elengedjék legtapasztaltabb elkapójukat (Amari Cooper) kvázi a semmiért, az egyik leghatékonyabb pass rusherüket (Randy Gregory), ellenben megtartsák Mike McCarthyt és Elliot nagy fizetésével se legyen gondjuk. A Packers volt edzője ugyan fogadkozott, hogy sokat tanult és egyre modernebb felfogású, de ezekből nagyon keveset láttunk megvalósulni. Amiben bízhatnak Amerika csapatának hívei, hogy a támadófal még Collins távozása ellenére is jónak tűnik, már amennyiben az első körben draftolt Tyler Smith meg tudja csillogtatni a potenciálját, illetve hogy Kellen Moore nem fogyott ki a zseniális támadóhívásokból továbbra sem. A legnagyobb kihívás a védelem elfogadható szintjének a fenntartása lesz, mert amellett, hogy Gregory távozott, az sem elvárható, hogy Diggs majd minden szezonban egy tucat interceptiont szerez. Amennyiben pedig itt visszaesés lesz tapasztalható, úgy a Dallas nem a főcsoportdöntőért, hanem a csoport megnyeréséért fog a legjobb esetben küzdeni.

11. San Francisco 49ers

Helyezések: 9., 9., 10., 10., 10., 11.
Tavalyi helyezés: 7 (-4)

Legnagyobb erősítés: Deboo Samuel megtartása
Legnagyobb veszteség: Deboo Samuel csak elkapóként használata
Legerősebb pont: Kyle Shanahan
Leggyengébb pont: Irányító

Érdekes év elé néz a 49ers, ugyanis nagy valószínűséggel őrségváltást láthatunk irányító poszton. Erre nagy szükség van, ugyanis Jimmy Garoppolo ha nem is egy borzasztó irányító, annyira nem jó, hogy megtegye az utolsó lépest a csapat a Super Bowl felé. Kyle Shanahannek nem csak Trey Lance beépítésével, de a Deboo Samuel körül kialakult helyzettel is meg kell küzdenie, ugyanis hiába sikerült eddig megtartani a kiváló playmakert, ha csak elkapóként tudják használni, akkor jó néhány koncepciót ki kell húznia a változatos repertoárjából. Ha pedig ennél is rosszabb a helyzet és tényleg elmérgesedett a két fél között a viszony, akkor jobb ha elkezd gondolkodni, hogy Kittle mellett kire építi a támadósort. A védelemben kevesebb a kérdés, Saleh távozását kevésbé érezte meg a csapat, mint amire számítani lehetett és a védőfal mélysége és minősége is bizakodásra adhat okot. A back7-ben már vannak hiányosságok, de amíg a liga egyik legjobb linebackere, Fred Warner irányítja a pálya közepét, addig nagyon talán aggódni sem kell. A sokat használt strófa itt is ellőhető. Hogy meddig jut a 49ers, az legnagyobb részben Lance teljesítményén múlik. Ha a fiatal QB megtalálja a ritmust Shanahan rendszerében, akkor nem kérdés, hogy Super Bowl álmokról beszélhetünk. Amennyiben viszont nem, akkor a tavalyihoz hasonló plafon van a csapatban.

10. Denver Broncos

Helyezések: 8., 9., 9., 10., 11., 11.
Tavalyi helyezés: 23 (+13)

Legnagyobb erősítés: Russell Wilson
Legnagyobb veszteség: Shelby Harris
Legerősebb pont: Skill személyzet
Leggyengébb pont: Futásvédelem

Nem fordult nagyobbat a világ egyik csapattal sem, mint a Denver Broncosszal. Az évek óta tartó irányítóaszály megszűnését Russell Wilson érkezésével joggal várják a szurkolók és mivel a csapat nagy része eddig is tehetségesnek volt kikiáltva, így egyből főcsoportdöntő esélyes lett a gárda. A támadóoldal papíron egyetlen right tackle hiányától eltekintve csak attól félhet, hogy Russell Wilsonra nem sikerül megfelelő rendszert szabni, ami elég radar alatt kezelt probléma, de ennyi év szenvedés után nem csoda, hogy kicsit szabadjára engedik a szurkolók a lelkesedésük. A védelem szintén ígéretes, bár a védőfal és a pálya közepe is kicsit lyukasnak tűnik, ami azért problémás, mert a futásvédelemmel eddig is meggyűlt a csapat baja. Amennyiben viszont a fenti félelmeket csak részben is sikerül megoldani, akkor nem csak a Chiefs és a Chargers, de az egész AFC retteghet.

9. Cleveland Browns

Helyezések: 6., 7., 10., 10., 11., 13.
Tavalyi helyezés: 8 (-1)

Legnagyobb erősítés: Deshaun Watson
Legnagyobb veszteség: Jarvis Landry
Legerősebb pont: Offense potenciálja
Leggyengébb pont: Védőfal

Mi lesz Watsonnal? Mindenkit ez a kérdés foglalkoztat jelenleg, ugyanis ez a kérdés nem csak a Browns, de az egész AFC arculatát megváltoztathatja. Legtöbbünk rangsorolásánál közrejátszik az a tény is, hogy Watson feltehetőleg valamekkora eltiltással kezdi a szezont, különben aligha csúszott volna ki a top8-ból a csapat, sőt potenciális top5-ről kellene beszélnünk. Ez a támadósor ugyanis egy jó (még csak nem is szupersztár) formában visszatérő Watsonnal a liga legjobbja. A támadófal zseniális, a futótandem megállíthatatlan és ugyan az érkező Amari Cooper mellől hiányzik egy valódi WR2, semmiképpen nem lehetnek nyugodtak az ellenfelek. A védelem érdekes, mert a secondary telített, de inkonzisztens, a védőfalban meg hiába van ott a liga talán legjobb passzsiettetője Myles Garrett személyében, a többiek nem olyan veszélyesek. Én azt gondolom, ha Watson jó formában csatlakozik a csapathoz és nem kell négy meccsnél többet kihagynia, akkor a főcsoportdöntő alatt minden megálló csalódás még az erős AFC North ellenére is.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!