Connect with us

Draft

Kerge csere-bere – Vikings draftértékelő

Viszonylag kényelmes helyzetből várta a draftot a Vikings, mert ugyan nem a top10-ben húztak, de várható volt, hogy néhány blue chip közeli tehetség lecsúszhat hozzájuk, főleg az elkapó rush miatt. Ez meg is történt, de ők mégsem éltek a lehetőséggel.

Nehéz belőni a Vikings igazi erősségét, mert bár egyértelműen nem kész a csapat, azt se lehetne mondani, hogy rengeteg hiányposztjuk van. Az a kevés azonban talán elég jól belőhető, így a tizenkettedik választáshoz érkezve mindenki tudta azt a pár lehetőséget, amire elhasználhatták volna ezt a magas picket.

Ők mégis úgy döntöttek, hogy egyik lecsúszó játékos sem tetszik nekik (például Johnson, Hamilton), hanem hátratrade-eltek az első kör legvégére. Már maga a kicsere is meglepetés volt számomra, de az szerintem teljesen indokolatlan, hogy egy csoportriválissal, a Lionsszal cseréltek, ráadásul nem is volt durva az ellenérték.

Jöhet mindenki, mindenféle value charttal, de amikor több blue chip játékos is benn a poolban és az összes irányító is (és olyan csapat jön, akinek nincs irányítója), akkor igenis nagyon jól legomboljuk az ellenfelet. Ehhez képest a Vikings kapott egy magas második és harmadik kört, de adott is egy másodikat. Nálam ez nem egy olyan ellenérték, amiért például egy Hamiltonról lemondok.

1/32 — Lewis Cine, S, Georgia

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Így az első nap utolsó választása lett a csapaté és ha már nem hoztak el egy korszakos safetyt, akkor mégis úgy gondolták, hogy azért a posztot mégiscsak erősíteni kell, így a bajnok Georgia játékosát Lewis Cine-t kaparintották meg.

Cine egyébként egy elég jó játékos, gyors és agilis, nem olyan szuperatléta (bár a 40 yardos ideje kimondottan erős), mint páran a klasszból, de nem lesz gond a sebességével. Ami viszont igazán különlegessé teszi, hogy egy nagyon okos játékos. Gyorsan ismer fel támadómintákat, tudja olvasni az irányítók szemét és egyszerűbb útvonal-kombinációkat is jól olvas. Futásnál is nagyon hasznos és ritkán fut lyukra.

A Vikings safety sorára mindenképpen ráfért egy ilyen okos, irányítani is képes játékos, az egyetlen kifogásom, hogy Hamilton egész más szintet képviselt volna, aki egy csapásra tehette volna rendbe a hátsó alakzatot és még plusz playmaking is lett volna a játékában.

2/42 —  Andrew Booth Jr., CB, Clemson

A vitatható első csere után aztán megint cserélt a garda és megint csoportriválissal. Ezúttal a Packersnek engedték át a helyet és kaptak két hátsóbb második kört. Itt megint csak annyi a gondom, hogy csoportriválisnak adtak egy esélyt és az elkapó nélküli Packers itt megkaphatta az egyik kiszemeltjét. Nem rossz a csereérték, de morális értéke is lett volna itt még többet szerezni.

Ezzel azonban nem ért véget a móka. Azt nem bírták kivárni, amíg rájuk kerül a sok a kör vége felé, hanem előre cseréltek a Colts helyére egy harmadik és egy hatodik körért cserébe (és kaptak egy negyediket).

Így végül a második kör közepén húztak és továbbra is maradtak a secondaryben. A viszonylag nagyobbat csúszó cornerback, Andrew Booth érkezett. Őt sokáig a class harmadik-negyedik legjobb CB-jének is tartották, aztán egy sérülés miatt elkezdett visszaesni a boardokon. Itt a második kör közepén már egy nagyon jó értékű húzás az ő kiválasztása.

Egy stabil játékos, aki ugyan nem rendelkezik semmi eget rengető tulajdonsággal, de kevés hiányossága is van. Jó sebességet tud felvenni, korrekt a testalkata és van tapasztalata több sémában is. Jól használja a testét és a pályát is, hogy kiszorítsa az ellenfelét, már a játék előtt felméri, hogy mi történhet. Ő sem egy igazi playmaker, de kevés elkapást enged és a technikájára sem lehet panasz. Kicsit kevés tapasztalattal rendelkezik., mert csak az utolsó évében lett teljes értékű kezdő játékos, de akkor megingathatatlan volt. Mindenesetre a Vikings fiatal corner csoportjában akár instant kezdő is lehet.

2/59 — Ed Ingram, G, LSU

A kör végén aztán csodaszámba menően már nem cseréltek újra, hanem húztak. A támadófalba érkezett az LSU nagyon tapasztalt guardja. Elsőéves korában már a kezdőben találta magát, igaz a 2018-as szezont ki kellett hagynia bírósági ügyek miatt.

Egy robusztus, masszív alsótesttel rendelkező játékos, aki valódi erővel képes tolni és elmozdítani az erősebb védőket is. Futójátékoknál hasznos, de passzsegítésben még kicsit darabos a mozgása és nem is kifinomult a technikája. Sokszor túlságosan korán nyit, így túl nagy teret hagy a siettetőknek, akik így mellé tudnak férkőzni. A Vikings támadófala így darabszámra megvan és kis mélysége is van a posztnak, már csak az a kérdés, mennyire áll össze ez az egység.

3/66 — Brian Asamoah, LB, Oklahoma

A nap utolsó választásával pedig egy linebacker jött. Asamoah egy nagyon nyers játékos az egyik leggyengébb védelemmel rendelkező konferenciából, de egy tanítható, jó atléta. Az egyik legnagyobb range-dzsel rendelkezik az idei prospectek között, oldalvonaltól-oldalvonalig süvít, de vertikálisan is felveszi a versenyt bárkivel. Ugyan egyetemi évei alatt kevés példát láttunk erre, de a Senior Bowlon nagyon jól teljesített a drillek alkalmával, így a potenciálja hatalmas. Nem egy igazi tapasztalt játékos, aki jól olvas minden sémát, de egy ösztönös tehetség.

4/118 — Akayleb Evans, CB, Missouri

Az utolsó nap első választásával egy érdekes profilú cornerback érkezett. Evans egy nagyon jó termettel megáldott játékos, aki ennek ellenére gyors és kellően agilis is. Termetét pedig előszeretettel használja minden helyzetben. Egy ultra agresszív játékos, aki kiváló futás ellen, kevés tackle-t ront és elemi erővel érkezik. Szintén jó az elkapási ponton, mert harcos és agresszív, nem szívesen birkóznak vele az ellenfelek.

Ellenben nem az igaziak az érzékei, zónázásban kimondottan elveszik, nem érzi a határokat, a nüanszokat. A vertikális sebessége jó, de a backpedalja ellenben kimondottan gyenge. Nem tartja elég ideig az irányítón a szemét és könnyű hintába is ültetni. És mellesleg elég sérülékeny is, eddig minden évében ki kellett hagynia már mérkőzést. Elég érdekes ez az agresszív stílus, ami néha kifizetődő, de sokszor veszélyes is. Ideális Sendejo pótlék a secondarybe.

5/165 — Esezi Otomewo, Edge, Minnesota

A következő választás egy helyi fiú, de amilyen egyértelműnek tűnik, annyira ritkán esik meg, hogy Minnesotából választ a Vikings. Otomewo előtt 2010-ben volt draftolja utoljára innen a csapatnak és ő sem élte meg a végleges rostert.

Otomewo egy brutális felső testi erővel megáldott játékos, erős kezekkel és kemény szorítással. Épp ezért nagyon erős a swim move-ja, könnyen mozgat blokkokat. Ellenben minden másban még fejlődnie kell. Nem gyors, nem technikás és az egyensúlyát is túl könnyen veszti el.

5/169— Ty Chandler, RB, North Carolina

Az ötödik körben aztán kicsit számomra érthetetlen a futó húzás. Értem hogy időről-időre meg kell próbálni a csapatoknak, de Vikings jól áll futó fronton, ráadásul Chandler nem is az a tipikus feature back. Ő egy jó vertikális sebességgel rendelkező futó, aki fel tud gyorsulni és lesprintelni mindenkit, de nem egy nagyon gyors irányváltásokra képes játékos. Valószínűleg special teamer vagy harmadik downos back lehet rotációban.

6/184— Vederian Lowe, OT, Illinois
6/191 — Jalen Nailor, WR, Michigan State
7/220 — Nick Muse, TE, South Carolina

Az utolsó három pick aztán mind az offense-be érkezett. Lowe 2001 óta az első játékos, aki Rockford Public School District 205-ből jön a profik közé és 2016 óta az első a NIC-10-ből is. Egy keményen dolgozó, szorgalmas játékos, aki azonban kisebb sulikban fordult meg, így gyengébb képzésnek volt alávetve. Nailer egy gyors elkapó (Speedy becenévre hallgat), aki főleg a Combine-on jeleskedett, de nem csak a futószámokban, hanem a magas- és távolugrásban is egyaránt a legjobb nyolcban volt ami az eredményeket illeti. Muse pedig egy sokoldalú tight end, aki ahhoz képest hogy a hetedik körben draftolták, egy viszonylag jó útvonalfutó. Ellenben kicsit pici és blokkolásban nem elég technikás.

Vikings draftértékelő

Összességében nem igazán érzem, hogy nagyon megerősödött volna ez a keret. Az első három választás egyaránt kezdő potenciállal bír, de mindannyian inkább rendszer termékek, mint klasszisok. Alapvetően ügyesen foltozgatott a Vikings, de nem érzem azt, hogy erősebbek lennének is bármivel. Megértem, hogy nem voltak könnyű helyzetben, mert több helyre is kellett ember, így valahol jogos a cserélgetés, de felteszem a kérdést, hogy nem ért volna többet egy-két igazán jó játékos bárhova, mint három-négy átlagos vagy potenciálisan kezdő szintű? Maga a keret még így is kevésnek tűnik a skill posztokat leszámítva és a védelemben sem érzem, hogy meglenne a stabil mag, akik top10 közelébe húzzák ezt az egységet.  Mindenesetre korrekt játékosokat választottak, de a valódi fejlődést ne tőlük várjuk. Az úgyis edzői munkán és Kirk Cousinson fog múlni.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2022-05-17 09:05

Korrekt értékelés. Többé-kevésbé így látom én is.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x