Connect with us

Draft

“Ne hagyjuk, hogy a kutya újra a gép elé üljön…” avagy #InBillWeTrust?

Az idei draft után komolyan elgondolkoztam azon, hogy a Sötét NagyÚr ideje leáldozott GM-ként. Egyszerűen bárhol bármennyit olvastam a pickekről, nem tudtak meggyőzni, hogy ez a sok “reach” nekünk valóban jó. Bárhogy próbáltam ezt elfogadni, nem bírtam túltenni magam rajta, hogy hagytunk elúszni olyan prospecteket hiányposztra, mint például McDuffie, Walker, Elam, J.Johnson, Lloyd, Karlaftis és még sorolhatnám. Emiatt úgy döntöttem, hogy kicsit jobban belemerülök az Öreg draftjaiba és számszerűsítem a dolgokat, hogy kiderítsem, vajon tényleg ekkora kapufa az egész vagy csak azért vagyok mérges, mert elment a mockom.

*A vendégcikket köszönjük Balogh Tamásnak*

Két részre bontottam BB draft tevékenységét. 2000-2010 és 2011-2021 közötti időszakot vizsgáltam.

A draftolt játékosok „grade”-elése természetesen tartalmaz némi személyes véleményt is. Próbáltam figyelembe venni, hogy kinek volt csak egy kiugró szezonja, vagy több átlagos, de hasznos éve…stb. Ezáltal 3 kategóriába soroltam őket. „above” – átlag feletti, „average” – átlagos és „below” – átlag alatti.

Nézzük az első 11 év draftját:

(az évek alatti számok, a draft pick körét jelölik, a színek pedig: zöld=átlag feletti, sárga=átlagos, piros=átlag alatti). Alul kiemeltem a neveket, a zöldek a vastag betűsök, a sárgák pedig a zárójelesek sorrendben fentről lefelé).

Ami elsőre is jól látható, hogy minden évben sikerült egy meghatározó játékost kihúznia a mesternek. Ezen játékosok nem mindegyike lett HoF vagy All-Pro, de a csapatban betöltött szerepüket azért nehéz vitatni. Jól látható, hogy az első körös pickek szinte kivétel nélkül beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Jöhet a következő 11 év:

Itt már azért jóval gyengébbnek tűnik az első két sor ránézésre. De lássuk számszerűsítve is a két időszak közti különbséget:

Ami elsőre szembetűnik az előtte levő időszakhoz képest, hogy az első körös tehetségek sokkal kevésbé váltak be és jóval kevesebb átlag feletti játékost sikerült kiválasztani. Az elsőkörös kiválasztottak száma 90%-ról 78%-ra esett vissza, de ha csak az átlag feletti játékosokat nézzük, akkor 80%-ról 33%-ra zuhan a sikeresség.

A hátsóbb körökben viszont az átlagos játékosok száma jóval magasabb. Ami még feltűnő, hogy az 5. körben az elmúlt 11 évben nagyobb sikerrel találtak jó játékost, mint a harmadik-negyedikben.

Lényeg a lényeg, az elsőkörös pickek sikeressége visszaesett, viszont jóval nagyobb sikerrel talál gyémántot a későbbi körökben a mester. Hozzá kell tenni, hogy 2000 és 2010 között az első körös pickek a 21.helyet foglalták el átlagban a draft boardon, míg 2011 után átlag 25.helyen húzhatott a csapat.

Négy csapatról készítettem még ezen az elven ilyen táblázatot, hogy láthassam, ezek a számok hogy festenek más franchise-oknál:

Az kivehető, hogy a Browns nem túl sikeres a drafton, hiába a 28 db első- és második körös pick, ebből mindössze 7 lett átlag feletti és 10 lett átlagos. Ellenben például a Packersszel, ahol 24 pickből 9 átlag feletti és 9 átlagos játékost húztak, ez kb. 20%-kal jobb mint a clevelandi alakulatnál. Ha megvizsgáljuk az összes kört, akkor az is kivehető, hogy héttel több átlag feletti játékost sikerült kiválasztaniuk. Tehát Green Bay-ben a front office egész jól tudja végezni a dolgát. Ha ezt összevetjük a Patriotsszal, elég hasonló képet kaphatunk, az egyik különbség az első körös játékosoknál tapasztalható. Itt még van hova fejlődnie a mesternek.  Azonban hátsóbb körökben sokkal nagyobb sikereket ért el, mint más csapatok.

Végezetül nézzük meg, hogy a nagy számok alapján BB és a front office mely pozícióknál végez jó munkát és melyek azok a posztok, amiket inkább hanyagolnia kellene:

Ebből látható, hogy a legtöbb sikeres pick az irányító, belső támadófal, védőfal és special team húzásokból jött. Ezekből kiemelném a belső támadófalat, mivel itt javarészt hátsó körös pickekből sikerült nagyot húzni.

A draftot tekintve a leggyengébb húzások WR,OT,DE,LB és CB poszton vannak. Főként a DE és CB poszt az, ahol rendre nem sikerült sztárokat találni. Persze itt is sikerült már az elmúlt időszakban, de lényegesen kisebb százalékban. Hozzá kell tenni, hogy CB-ből már sikerült UDFA játékosból is elitet faragni (lásd: J.C. Jackson), szóval nem feltétlen muszáj elengedni, de ha lehet ezeket a posztokat inkább a piacon kellene pótolni a jövőben.

Kiegészítve a perememberekkel:

Jól látható, hogy a futó és safety poszt felkapaszkodott, sőt át is vette a vezetést sikerességet tekintve. A számok alapján minden második húzás ezeken a posztokon legalább egy stabil kiegészítő embert ér.

A teljes támadó- és védőfal, illetve irányító pozíció esetében minden harmadik húzásra korrekt NFL karriert befutó játékost sikerül kiválasztani.

Az alsó polcon továbbra is a DE és Cornerback poszt található, hozzájuk csatlakozott az Elkapó is. Az ide húzott játékosok közül csak minden 5.-6. játékos járt sikerrel az NFL berkein belül.

Összességében Belichick semmivel sem lett rosszabb GM mint amilyen volt (és még így is a liga első feléhez tartozik). Amit elvesztett az első körökben, azt általában pótolta sikeres késői körös választásokkal. Tény, hogy nem húzott 6. körben G.O.A.T.-ot, de ez talán nem is várható el minden évben. Ellenben ezt a tényt ellenérvként használni sem nagyon lehet, mivel Bradyn kívül senki nem érkezett az elmúlt 22 évben hatodik körből, aki hasonló pályaívet járt volna be.

Így nem maradt más idénre, mint a remény, hogy az idei nagy reach-ek közül legalább egy majd beváltja a hozzá fűzött reményeket és elcsitítja a hangoskodókat (mint én).

7 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
7 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Sestertius
Sestertius
2022-05-16 16:09

Ez így érdekes, de torz is. A Patsnél volt a liga legjobb OL edzője.. és az jön ki, hogy a hátsó körös belső falemberek sikeresek lettek?.. hát.. azért ez minimum gyanús.
A drafton az, ha a hátsó körökben találsz jó játékost az egyrész mázli (pl Brady egy ordasnagy mázli volt..) másrészt meg remek coaching. A draft sikerességét az első két kör mutatja meg(legyen első két nap) a hátsó körök meg mázli+coaching.. minél hátrébb megyünk annál több mázli.
Azt senki se vitatta, hogy remek coach, remek stratéga.. csak azt, hogy az elmúlt években szarul draftol.. és ez az amúgy remek adatgyűjtés pontosan ezt is támasztja alá.

thePecc
thePecc
Reply to  Sestertius
2022-05-17 09:11

Nekem csak azt támasztja alá,hogy az utóbbi években inkább a hátsóbb körökben talál használható játékosokat.

Valamint azt,hogy mindíg is csak 1-2 kezdőt talált. Az hogy most melyik körben jön nem tök mindegy? Ezek csak draft pickek, túl vannak értékelve…
(Talán még jobb is ha hátsó körben talál kezdőt mert az legalább 4-5évig olcsó)

Na meg ahogy, a cikk is rámutat semmivel nem rosszabb draftoló mint sok másik csapat.

Túl van ez reagálva minden évben.

d zoli
d zoli
2022-05-17 20:33

Köszi az elemzést!

A konklúziódat levontad és azt találtam, hogy nem passzolunk.

Nekem az az elméletem egy ideje, hogy Bill 2016-os utolsó pofás húzás óta már nem draftol jól.
Valamint Bill a GM már csak ligaátlag.
Az elit Bill edző és elit Tibi tartották a csapatot a 2010-es évek végén versenyben.
Miközben GM Bill már nem segít nekik. Esetleg akadályozza is a két korszakos zsenit.
(Most csak a draftról beszélek. Az, hogy Tibi és Gronk draftolása kredit adása mellett
a távozásuk mekkora legendapont visszaírás, azt tegyük el máskorra.)

Nálad az jött ki, hogy Bill a GM még mindig ott van a szeren ha draftról van szó.
Ha izgalmas témát látok, hát utánajárok.

Elemzést 2010-2019-re találtam. Itt kijött egy 10 éves nagyon jó eredmény az utolsó 5 év pedig ergya.
(Figyelem ebben benne van az egész jó 2016 ami fölhúzza)

Viszont nincsen benne a 2020 és 2021 amikor Bill kijönni látszott a gödörből.
Tudjuk, hogy az a két draft azért lett jobb, mert a kutya is beleugatott, de kapja most a kreditet csak Böbi.

Én azt a módszert követtem, hogy fogtam a PFR draft listáját és ott a weighted approximate valuekat összegeztem.
(Ha ilyet csinál valaki akkor: excelbe exportálható. ! A csapatok város nevekkel vannak.
Ha valaki a vizsgált időszakban költözik akkor több névvel lesz benne)

Ha 5 éves inkrementekre bontom az időszakot, és külön nézem a 2017-> , akkor ez jön ki pusztán az összegzett WAV alapján.
Tól / Ig / Hely
2000 2021 3.
2000 2004 3.
2005 2009 15.
2010 2014 3.
2015 2019 13.
2017 2021 31.

Namost volt ilyen izé, hogy az átlagos draft helye a Peccnek hátul van.
Ezt megoldottam egy második módszerrel. Bevezettem az úgynevezett Böbi ratet. (Mint a Rodgers rate)
Megfogtam a táblát és kitöröltem belőle minden első köröst(!!!) kivéve a Pecc draftoltjait.
A Böbi rates adatokat betettem egy lapra a sima egyenes adatokkal. Tehát kb a valóság és a Böbi rate átlagát számoltam.
Szerintem ez eléggé az öreg felé húz.

Ez jött ki:
Tól / Ig / Hely
2000 2021 1.
2000 2004 1.
2005 2009 8.
2010 2014 2.
2015 2019 21.
2017 2021 28.

Az utolsó két év: 19. és 7.
Szóval az ajándék Makarónival is az öreg szerintem kikopott a liga krémjéből.
(Cam Newton te izé! ez a mac and cheese névadás deszar volt)

d zoli
d zoli
Reply to  d zoli
2022-05-17 20:50

Edit: ha a csonka 2017 et kihagyom, akkor a 2018-2021 azaz 4 év eredménye 20. vagy 12. Hely.

Ez pedig az elemzés amit az én módszerem előtt említettem:

https://www.footballoutsiders.com/stat-analysis/2020/nfl-drafting-efficiency-2010-2019

csak ezt ne
csak ezt ne
2022-05-17 05:27

Nagyon tetszett a cikk hozzáállása, tárgyilagossága. Ennek ellenére a konklúziókkal nem értek egyet.

BB draftolásában a meghatározó pont TB kihúzása (majd megtartása és felnevelése) volt. Ez a kongeniális húzás a legnagyobbakhoz sorolta. Emellett természetesen védelmi mesterként az első évek sikereiben, – meg néhány alkalommal a későbbiekben is -, elvitathatatlanul fontos, kiemelkedő szerepet játszott.

A draftokon a támadó oldalon (a falat most hagyjuk, arról lejjebb olvasni, hogy kinek az érdeme volt, megjegyzem TB mellett), 22 év alatt három távlatosan érdemi lépése volt, sorrendben, Branch, Gronk és Edelman, (még talán White is idesorolható). Őszintén szólva ezekben is érzek némi mázli faktort. de ennyi jár is a zseninek. Ezenkívül semmi. Szerintem kijelenthető, hogy ehhez nincs érzéke, és nem volt hozzá megfelelő támogatása sem.

Az NFL közben egy döntő részben elkapás orientált liga lett, és így a bajnokság történetének legjobb irányítója kellett ahhoz, hogy ezt a kiáltó hiányosságot elfedje. (TB nyert SB-t Gronk nélkül, bejutott SB-ba Edelman nélkül). Nyilván BB is tudta, hogy a drafton jó eséllyel nem tud értelmes elkapót kihúzni, így jó néhányszor az FA során érkezett erősítés (Moss, Welker, Amendola, stb.) Így is legtöbbször erősen közepes WR sorral kellett csodát tenni.

A páratlan siker széria végét a nyilvánvaló személyi konfliktuson (két dudás ezer éve egy csárdában) nagy részben okozta, hogy a szűkös lehetőségekből már nem sikerült egy gyenge közepes O-t sem összerakni. Azért persze hangsúlyoznám, hogy a legendás kettős így is sokkal tovább húzta, mint azt akár elképzelni lehetett volna.

Kisnyul Tamás Balogh
Reply to  csak ezt ne
2022-05-17 11:44

Sajnos valóban ahogy a tábla is mutatja, a WR poszthoz nincs érzéke BB-nek. A skill játékosoknál egyébként szerintem hatványozottan igaz az, hogy rendszerfit vagy sem. Rengeteg korszakos zsenit láthattunk már szenvedni rossz coaching, csapattársak vagy rendszer miatt (elég csak Lawrence-re gondolni tavaly).. Viszont rengeteg középszer játékost láthattunk már all-pro szinten játszani, csupán azért mert az előnyeit kihangsúlyozó rendszerben kapott helyet. (ebből mi különösen sokat kitermeltünk az évek során, nem véletlen buktak be ezen játékosok nagy százalékban más csapatoknál miután eligazoltak).
A pats játéka alap esetben sosem az elkapókra és főleg nem a hosszú passzokra volt kihegyezve (mint pl Tampa), ezért is volt ilyen kevés top elkapó tehetségünk szerintem. Nálunk sokkal nagyobb szükség volt egy jó slot receiverre vagy elkapni tudó futóra, és ott valahogy mindig beletenyereltünk a tutiba (welker, edelman, white…). Szóval itt sem biztos hogy szar játékost draftoltunk, csak vagy nem használtuk ki a tehetségét vagy csak szimplán nem érezte jól magát a rendszerben és emiatt nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.
Millió szemszögből meg lehetne vizsgálni ezeket, amiből kijöhetne az is hogy mindenki sztár és fordítva. Nehéz megtalálni szerintem az arany középutat, mivel nem teljesen ismerjük a rendszert, edzőket, segédedzőket…stb.

tmbb
tmbb
Reply to  csak ezt ne
2022-05-17 08:09

én a Gronk, Edelmen, Amendola, Hogan TE+ WR sort egyáltalán nem mondanám közepesnek. A 2010-es évek 3 SB-ben mindannyian benne voltak. mind a 3-ban.
míg Moss-al és Welkerrel egy sem jött össze, pedig ugyanúgy Brady dobált nekik!

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x