Connect with us

Draft

“Ne hagyjuk, hogy a kutya újra a gép elé üljön…” avagy #InBillWeTrust?

Az idei draft után komolyan elgondolkoztam azon, hogy a Sötét NagyÚr ideje leáldozott GM-ként. Egyszerűen bárhol bármennyit olvastam a pickekről, nem tudtak meggyőzni, hogy ez a sok “reach” nekünk valóban jó. Bárhogy próbáltam ezt elfogadni, nem bírtam túltenni magam rajta, hogy hagytunk elúszni olyan prospecteket hiányposztra, mint például McDuffie, Walker, Elam, J.Johnson, Lloyd, Karlaftis és még sorolhatnám. Emiatt úgy döntöttem, hogy kicsit jobban belemerülök az Öreg draftjaiba és számszerűsítem a dolgokat, hogy kiderítsem, vajon tényleg ekkora kapufa az egész vagy csak azért vagyok mérges, mert elment a mockom.

*A vendégcikket köszönjük Balogh Tamásnak*

Két részre bontottam BB draft tevékenységét. 2000-2010 és 2011-2021 közötti időszakot vizsgáltam.

A draftolt játékosok „grade”-elése természetesen tartalmaz némi személyes véleményt is. Próbáltam figyelembe venni, hogy kinek volt csak egy kiugró szezonja, vagy több átlagos, de hasznos éve…stb. Ezáltal 3 kategóriába soroltam őket. „above” – átlag feletti, „average” – átlagos és „below” – átlag alatti.

Nézzük az első 11 év draftját:

(az évek alatti számok, a draft pick körét jelölik, a színek pedig: zöld=átlag feletti, sárga=átlagos, piros=átlag alatti). Alul kiemeltem a neveket, a zöldek a vastag betűsök, a sárgák pedig a zárójelesek sorrendben fentről lefelé).

Ami elsőre is jól látható, hogy minden évben sikerült egy meghatározó játékost kihúznia a mesternek. Ezen játékosok nem mindegyike lett HoF vagy All-Pro, de a csapatban betöltött szerepüket azért nehéz vitatni. Jól látható, hogy az első körös pickek szinte kivétel nélkül beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

Jöhet a következő 11 év:

Itt már azért jóval gyengébbnek tűnik az első két sor ránézésre. De lássuk számszerűsítve is a két időszak közti különbséget:

Ami elsőre szembetűnik az előtte levő időszakhoz képest, hogy az első körös tehetségek sokkal kevésbé váltak be és jóval kevesebb átlag feletti játékost sikerült kiválasztani. Az elsőkörös kiválasztottak száma 90%-ról 78%-ra esett vissza, de ha csak az átlag feletti játékosokat nézzük, akkor 80%-ról 33%-ra zuhan a sikeresség.

A hátsóbb körökben viszont az átlagos játékosok száma jóval magasabb. Ami még feltűnő, hogy az 5. körben az elmúlt 11 évben nagyobb sikerrel találtak jó játékost, mint a harmadik-negyedikben.

Lényeg a lényeg, az elsőkörös pickek sikeressége visszaesett, viszont jóval nagyobb sikerrel talál gyémántot a későbbi körökben a mester. Hozzá kell tenni, hogy 2000 és 2010 között az első körös pickek a 21.helyet foglalták el átlagban a draft boardon, míg 2011 után átlag 25.helyen húzhatott a csapat.

Négy csapatról készítettem még ezen az elven ilyen táblázatot, hogy láthassam, ezek a számok hogy festenek más franchise-oknál:

Az kivehető, hogy a Browns nem túl sikeres a drafton, hiába a 28 db első- és második körös pick, ebből mindössze 7 lett átlag feletti és 10 lett átlagos. Ellenben például a Packersszel, ahol 24 pickből 9 átlag feletti és 9 átlagos játékost húztak, ez kb. 20%-kal jobb mint a clevelandi alakulatnál. Ha megvizsgáljuk az összes kört, akkor az is kivehető, hogy héttel több átlag feletti játékost sikerült kiválasztaniuk. Tehát Green Bay-ben a front office egész jól tudja végezni a dolgát. Ha ezt összevetjük a Patriotsszal, elég hasonló képet kaphatunk, az egyik különbség az első körös játékosoknál tapasztalható. Itt még van hova fejlődnie a mesternek.  Azonban hátsóbb körökben sokkal nagyobb sikereket ért el, mint más csapatok.

Végezetül nézzük meg, hogy a nagy számok alapján BB és a front office mely pozícióknál végez jó munkát és melyek azok a posztok, amiket inkább hanyagolnia kellene:

Ebből látható, hogy a legtöbb sikeres pick az irányító, belső támadófal, védőfal és special team húzásokból jött. Ezekből kiemelném a belső támadófalat, mivel itt javarészt hátsó körös pickekből sikerült nagyot húzni.

A draftot tekintve a leggyengébb húzások WR,OT,DE,LB és CB poszton vannak. Főként a DE és CB poszt az, ahol rendre nem sikerült sztárokat találni. Persze itt is sikerült már az elmúlt időszakban, de lényegesen kisebb százalékban. Hozzá kell tenni, hogy CB-ből már sikerült UDFA játékosból is elitet faragni (lásd: J.C. Jackson), szóval nem feltétlen muszáj elengedni, de ha lehet ezeket a posztokat inkább a piacon kellene pótolni a jövőben.

Kiegészítve a perememberekkel:

Jól látható, hogy a futó és safety poszt felkapaszkodott, sőt át is vette a vezetést sikerességet tekintve. A számok alapján minden második húzás ezeken a posztokon legalább egy stabil kiegészítő embert ér.

A teljes támadó- és védőfal, illetve irányító pozíció esetében minden harmadik húzásra korrekt NFL karriert befutó játékost sikerül kiválasztani.

Az alsó polcon továbbra is a DE és Cornerback poszt található, hozzájuk csatlakozott az Elkapó is. Az ide húzott játékosok közül csak minden 5.-6. játékos járt sikerrel az NFL berkein belül.

Összességében Belichick semmivel sem lett rosszabb GM mint amilyen volt (és még így is a liga első feléhez tartozik). Amit elvesztett az első körökben, azt általában pótolta sikeres késői körös választásokkal. Tény, hogy nem húzott 6. körben G.O.A.T.-ot, de ez talán nem is várható el minden évben. Ellenben ezt a tényt ellenérvként használni sem nagyon lehet, mivel Bradyn kívül senki nem érkezett az elmúlt 22 évben hatodik körből, aki hasonló pályaívet járt volna be.

Így nem maradt más idénre, mint a remény, hogy az idei nagy reach-ek közül legalább egy majd beváltja a hozzá fűzött reményeket és elcsitítja a hangoskodókat (mint én).

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!