Connect with us

Draft

Minden új, mégsem változott semmi – Bears draftértékelő

A Bears idén lecserélte a teljes vezetőségét azok után, hogy tavaly kiválasztották a franchise új irányítóját. Az új szelek azonban mégsem fújtak keresztül Illinois-on. Chicagóban továbbra is egy erős védelem felépítése élvez prioritást, miközben a támadósorban nagyítóval kell keresni a tehetségeket. Mi lesz így veled, Fields?

2/39 Kyler Gordon, CB, Washington

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Gordon egy nagyon jó értéken lévő választás volt a 2. kör elején, hiszen akkor sem lepődtünk volna meg nagyon, ha végül az első kör végén elkelt volna. Bár a combine adatai picit gyengébbek lettek mint amiket a játéka után gondoltunk, a mutatott produkciója alapján bőven korrekt atlétának tűnt a felvételeken. Nem egyenes vonalban kiemelkedő a mozgása, hanem irányváltások terén.

A Huskiesnál második számú corner volt a class egyik legjobb játékosa, Trent McDuffie mögött. Jó helyre került, hiszen a Bearsnél is egy hosszútávú megoldást keresnek Jaylon Johnson túloldalára – ez a két fiatal corner akár hosszú időre meghatározhatja a Bears secondaryt. Gordon bár csak egy évig volt kezdő van tapasztalata kint és slotban is. Egyelőre inkább egy reagáló játékos, aki még kicsit nyers. Minél több meccs lesz a lábában, annál jobban fogja már érteni a nüanszokat és akár előre olvasni a playeket. Mivel korábban elkapó volt, remek ball skilljei vannak és bármikor veszélyes tud lenni a labdára.

Gyerekkori szerelme a versenytánc volt, így akadt némi kérdőjel a motivációjával kapcsolatban, de ebből a Washingtonon semmi sem látszódott és én sem aggódnék annyira tőle. Eberflus sokat zónázó rendszerébe tökéletes fit lesz Gordon, lehetősége lesz maga elé játszani, ami már az egyetemen is jobban állt neki és mivel kiemelkedő szerelő, az edzői stáb is szeretni fogja.

2/48 Jaquan Brisker, S, Penn State

A második pickjével is a secondaryt erősítette a Bears. Brisker az unalmas prospectek egyik mintaképe volt. A játék minden területén korrekt, hoz egy magas alap szintet. Jó a felépítése, karjai megfelelően hosszúak, atletikussága nem kiemelkedő, de semmiben sem nagyon rossz. Ez pedig a pályán is látszódott. Korrekt futás elleni védő, aki a profiknál is inkább a boxhoz közelebb fog játszani. Emiatt egyébként jó fit Eddie Jackson mellé, aki tud egy emberes free safety is lenni, de ha arról van szó, Briskerrel a split felállásokra is alkalmasak lesznek. Jaquan korrekt coverage képességeket mutatott az egyetemen, nem égették meg sokszor, de jobban nézett ki, ha feljebb léphetett a box környékére. Nehéz belelátni a szupersztár potenciált, mert a játékának egyetlen attribútuma sem utalt erre, de a bust faktora is minimális. Brisker egy korrekt, kezdő szintű safety lesz akár 8-10 évig is a ligában, aki már első naptól kezdethető.

Összegző az első két pickről: Ez a két defensive back húzás alapvetően needre érkezett és mindkettő bőven értéken is volt már a második kör közepén. A játékosokkal semmi probléma nincs, mindketten nagyon hasznos elemei, akár sztárjai is lehetnek a jövő Bears védelmének (elsősorban azért Gordonban van meg ez a potenciál). Ami miatt nagyon picit lehúztam a végleges értékelésüket, hogy 2022-ben mindent meg kellett volna tenni azért, hogy kiderüljön Justin Fields lehet-e a Bears jövője. Több nagy nevű távozó free agent után, első kör híján én nagyon reménykedtem benne, hogy itt egy, de akár két játékost is a támadósorba fog húzni a Bears új vezetősége, mert borzasztó talent hiányos az a csapategység. Ez nem történt meg, így Fields az egyik legrosszabb támadósorból kellene kitűnjön 2022-ben. Nem lesz könnyű. A játékosok jók, a filozófia sem feltétlen rossz, hiszen egy erős secondary mindig nagy segítség, de egy ennyire talent hiányos offense-ben nem tud majd mit magából megmutatni a tavalyi első körös irányító.

3/71 Velus Jones Jr., WR, Tennessee

Azok után, hogy ignoráltad a támadósort a két második körös húzásoddal, a 3. kör elején elhozol egy 5. körös, idős returnert. Nem értem miért nem jött a 2. körben elkapó, főleg hogy mindkét választásuknál voltak még bent igen tehetséges játékosok. Velus Jones 3. körben így is, úgy is reach volt, de kvázi lemondtak Pickensről, Pierce-ről vagy Skyy Moore-ról a 2.-ban, hogy a 3.-ban elhozhassák azt a Jonest, aki mint elkapó továbbra is nyers, miközben a napokban múlt el 25 éves. Olyan régóta volt már az NCAA-ben, hogy még Sam Darnolddal is játszott együtt 2017-ben a USC-n. A Tennesseen az elmúlt években egy hasznos slot receiver volt, aki a sebességéből él, amit be is bizonyított, hiszen a  2. leggyorsabb elkapó volt az idei combine-on. Azonban rossz route futó, nemcsak pontatlan, de az időzítésekkel is van gondja, rövidek a karjai és nem is igazán kifinomult a keze. Jones az NCAA egyik legjobb returnere volt, de egy 3. kört ellőni egy ilyen limitált és már extrán idős játékosra, amikor igazán szükség lett volna segítségre az offense-ben, az nagyon nehezen érthető.

5/168 Braxton Jones, OT, Southern Utah
6/186 Zachary Thomas, G, San Diego State
6/207 Doug Kramer, C, Illinois
7/226 Ja’Tyre Carter, OT, Southern

A Bears ügyesen gyűjtögette a hátsó körös pickeket a sok cserének köszönhetően. Így végül 8 választásuk is volt az utolsó napon. Az átláthatóság kedvéért egységenként írok róluk, kezdve a támadófallal, ahova ezen 8 pick fele érkezett.

Jones egy tapasztalt left tackle volt, aki egy gyenge másodosztályos program kevés jó játékosainak egyike volt. Vannak bőven hibái, elsősorban passzblokkolásban, de futójátékoknál hasznos tud lenni, főleg egy zóna blokkoló fal mögött, mivel kiemelkedően jók az irányváltásai és gyors is. Könnyen tud felérni a linebacker szintre vagy ki a pálya szélére egy trükkös játék vagy screen után. Hasznos swing tackle lesz, de a kezdő RT posztért akár még meg is küzdhet Larry Borommal, aki elsősorban power blokkolásban jó.

Ugyancsak zónablokkoláshoz alkalmas játékost hoztak a San Diego State-ről Thomas személyében. Zachary játszott guardot, right tackle-t és left tackle-t is az Aztecs csapatában. A profiknál talán elsősorban guardként lehet jövője, hiszen kissé alulméretezett, de ugyancsak remek mozgású játékos. Tapasztalt futásblokkoló, de kevés igazi passz snap van a lábában ahhoz képest, hogy lassan 24 éves.

Thomashoz hasonlóan Carter is lehet, hogy guard lesz. Ő kevésbé mozgékony játékos, bár 4 évig volt kezdő left tackle. (Úgy látszik a Bears gyűjti ezeket a srácokat). Magassága sem feltétlen kívülre alkalmas, de ereje megvan belülre és passzjátékoknál is jobban fog kinézni a profiknál, ha nem kell túl széles területet bejátsszon.

Bár sorban nem Kramer volt az utolsó, őt érintem a legvégén, hiszem a többiekkel ellentétben ő nem LT volt az egyetemen és pozícióváltásról sem kell nála beszélni. Kramer 5 éven keresztül volt az Illinois centere, ami több mint 3000 snapet jelent. Igen tapasztalt játékos, ugyanakkor alulméretezett minden tekintetben. Könnyed mozgása miatt lehet belőle egy csere center Luke Getsy zónablokkoló rendszerében, de ő már jóval bizonytalanabb prospect mint a hasonló felépítésű, ám első körös Tyler Linderbaum.

5/174 Dominique Robinson, DE, Miami (OH)
6/203 Trestan Ebner, RB Baylor
7/254 Elijah Hicks, S, California
7/255 Trenton Gill, P, NC State

A támadósor a falon kívül egy futóval erősödött még a hátsó körökben. Ebner egyértelműen egy pass catching back lesz a profiknál. Egész kiforrott route runner a backfieldről és a slotból indulva, aki a Montgomery és Herbert féle erőfutók tökéletes kiegészítése lesz 3. downokon. Az elkapó képességei mellett eredményes returner is volt, de mivel a Bears már a 3. körben is draftolt a posztra, talán a Baylor játékosa itt kevesebb szerepet kap majd.

A védelembe egy pass rusher és egy safety érkezett még a hátsó körökben. Robinson egy nagyon érdekes pályaívet írt le az egyetemen, hiszen középiskolás irányítóként 2017-ben még elkapónak kezdték el átnevelni. Ez a folyamat 2020-ig tartott, ahol végül is jelenlegi pozíciójába, a pass rusherbe konvertálták át. Robinson előéletének hála borzasztó nyers a poszton, nagyon sok dolgot kell még tanulnia és a futójátékoknál könnyen elnyomható, azonban rendkívül atletikus, amiknek hála már az egyetemen is sikeres tudott lenni 2021-ben, mint rotációs pass rusher.

Hicks ugyancsak egy átnevelt játékos, de ő már tapasztalt safetynek mondható, miután egyetemi karrierje elején átnevelték az egykori cornert. Hicks elsősorban nagy munkabírása, jó football IQ-ja, kemény ütköző mentalitása és korrekt mozgása miatt kerülhetett fel a Bears boardjára. Esetében talán nagyobb volt az esély, hogy UDFA lesz, így kicsit a radarok alól halászta ki őt a Bears.

Végül a legutolsó pickkel a csapat egy puntert húzott, akinek mivel csak Ryan Winslow-val kell megversenyeznie, még van is esélye arra, hogy a Bears kezdő rúgója legyen 2022-ben.

Bears draftértékelő

Összességében nem szívesen húznám le a Bears draftját. Első kör nélkül is szereztek két tehetséges és a kezdő csapatba azonnal berakható defensive backet, akikre ráadásul nagyon nagy szükség is volt. Ez az egyik szemem sír a másik nevet effektus. Általam is kedvelt játékosok kerültek a Bearshez, azonban sajnáltam Justin Fieldset. Lehetett volna talán még javítani a helyzeten a 3. körben, azonban ez is elmaradt. Velus Jones nem látom pár trükkös játékon kívül miben lesz hasznára a csapatnak a visszahordások mellett és továbbra is ott tartunk, hogy a legnagyobb needek egyike az elkapó.

A hátsó körös vadászásokkal nincs igazán baj. Hoztak egy rahedli támadófalembert és mivel kevés kezdő hely bebetonozott, mindenki előtt nyitva az ajtó, hogy nem csak az 53-as rosterbe, de a kezdőbe is bejátssza magát. Mivel 3 egyetemi LT is érkezett ha nagy szerencséjük van akár találhatnak is egy gyöngyszemet és Teven Jenkins maradhat a neki szánt jobb oldalán a falnak. Ha véletlenül két kezdőt is sikerülne Mustipher és Borom helyére találni már elégedett lehet a szurkolótábor összességében a drafttal. Azonban ha a falba se esik be egy-két találat, Fieldset nem egy visszahordó és egy elkapó running back fogja kisegíteni.

A játékosokkal tehát nincs igazán nagy baj Velus Jones 3. körös választásán kívül, de az összkoncepció mégsem tetszik, így egy B mínusznál nem tudtam jobbat adni. Ha csapatfüggetlenül nézném a választásokat, valószínüleg lehetne ez akár jobb is.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!