Connect with us

Draft

A felejtés a Corral jár – Panthers draftértékelő

Nagyon hamar eldőlt a Panthers draftja. Nem feltétlen azért, mert a “jobbnál jobb” cseréknek hála alig volt választási joguk a 2022-es eseményen, hanem mert minden a hatodik picken múlt, hogy ott milyen irányt követnek a történések – és nem voltak könnyű helyzetben.

Saját magának köszönheti a Panthers, hogy egy elég ingoványos talajon alapult a 2022-es draftja, mázlijuk volt, hogy nem ezt az osztályt gondolták az utóbbi évek legerősebbjének. Égető szükség lenne egy irányítóra, de esélytelenek voltak szerezni egyet a draft napjáig. A legjobb játékosok más csapatot választottak, a sok cserének hála nem volt 2. napos cetli egy Matt Ryanért mondjuk, az újoncok közül pedig senki nem érte meg előzetesen az 1/6-os draftjogot. És bár én folyton hangoztatom, hogy QB nélkül senki vagy, itt nem tudom hibáztatni Scott Fittereréket, hogy végül nem irányítót vittek az első napon.

1/6 Ikem Ekwonu, OT, NC State

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Daniel Jeremiah, az NFL Network szakértője mondta panthersös forrásaira hivatkozva, hogy a franchise első számú prioritása a támadófal helyrepofozása lesz az offseasonben, és ezt végül a drafttal sikerült befejezni. Kényelmes helyzetben voltak, mert egy offense játékost sem vittek ki előlük, ők pedig a félig-meddig hazai Ekwonu mellett tették le a voksukat, aki Panthers szurkolónak vallotta magát, így a motiváció és a szurkolók kielégítése megvan, de persze egy draft ennél komplexebb.

A passzblokkolás nem tartozott a Panthers erősségei közé, és tartok tőle, hogy ebben nem Ekwonu tudta hozni a legnagyobb javulást, én ugyanis őt inkább futásblokkolónak képzelem el. Nem véletlen, hogy sok olyan véleményt lehetett olvasni, hogy tedd be ezt a srácot guardnak, és egymaga feljavítja majd a futód yardátlagát. Posztot nem fog váltani, ellenben a futást így is támogatni tudja majd, és látva a Panthers keretét, vélhetően ezen lesz a hangsúly. Egyrészt a franchise player továbbra is Christian McCaffrey, aki bár ügyes, biztos nem bánja, ha utat törnek előtte a csapattársak, Chuba Hubbard is megmutatta, hogy egy jó futó, és hát spoiler, de Matt Corral játékában is gyakran megjelenik a nyargalás. Szóval könnyen lehet, hogy a “baltimore-i” útra akar majd rátérni a következő 2-3 évben Matt Rhule, és ahhoz pedig Ekwonu volt az ideális választás.

Ha viszont nem, és minden marad a régiben, Darnoldostul, mindenestül, akkor könnyen borulhat a kártyavár. Bust minden bizonnyal nem lesz a falemberből, de érdemesebb lenne az erősségeire játszani, az pedig a futójátékban rejlik. Ugyanakkor egy fontos változás történt a stábban, hiszen ettől az évtől James Campen felel majd a támadófal edzéséért, aki Green Bayben már letette a névjegyét OL nevelésben, így Ekwonu, és a többi fiatal is jó kezekbe kerülhet.

3/94 Matt Corral, QB, Ole Miss

A Panthers kezére játszott az irányítók brutális csúszása, így látótávolságba került a világ végéről egy topnak gondolt játékos leakasztása. Végül így sem úszták meg felcsere nélkül, és a 134. plusz a 2023-as harmadik körükért felmozogtak 40 helyet Matt Corralért.

Ez több szempontból is jól alakult a csapat számára. Ha választani kell, hogy ő, vagy a Darnold-Mayfield-Garoppolo trió valamelyike, akkor előbbit választom. Cap szempontból jóval olcsóbb, és bár a padlója nem feltétlen éri el az említett hármasét, a plafonját nem ismerjük – sajnos pont ez lehet a veszte is. Ha Matt Rhule tényleg az állásáért coachol 2022-ben, akkor nem tudom mennyire mer kockáztatni, bár azt is kétlem, hogy akkora hatalma lenne az organizáción belül, mint amennyire hallani lehet róla. Kötve hiszem, hogy ha megint azt a szerencsétlenkedést látjuk QB fronton mint tavaly, akkor a tulajdonos David Tepper dobni fog WhatsAppon egy üzit, hogy vagy cseréld be azt ifjoncot, vagy holnap már nem kell jönni dolgozni.

Ahogy Ekwonunál már említettem, van rá esély, hogy kicsit a Greg Roman útra léphet az offense, amibe Corral nem lenne rossz fit. Nem lesz belőle Lamar Jackson, de annál rosszabb sem lehet, mint amit a tavalyi Newton-Darnold-Walker kompozíciótól láthattunk, és amiből nem szeretnénk többet. Biztos vagyok benne, hogy meg fogja kapni az esélyt majd, lehet csak a szezon második felében. Jól fog neki állni, hogy kvázi teher nélkül játszhat, mert neki veszteni valója nincs: ha bizonyít, akkor jövőre, egy jobbnak ígérkező QB classból nem fognak új játékost húzni, és jövőre nem lesz elérhető Watson vagy Wilson kaliberű irányító csere keretein belül. Én nagyon adom ezt a döntést, csak ne pazarolják el Darnold kedvéért a kispadon.

4/120 Brandon Smith, LB, Penn State

Újabb felcserét hozott össze Fitterer, ezúttal két ötödik körös cetlit (144., 149.) adott be a közösbe, amiért a Commanders 120. és 189. pickjét kapta vissza. Felcseréltek egy belső linebackerért, ez már nem kezdődik jól… Penn State játékos lévén nem lepődünk meg azon, hogy jó atléta a srác, konkrétan három század híján kimaxolta a RAS mutatóit, habár a combine számai rosszabbak lettek az előre beharangozottnál, például a jövendölt 4,3-as 40 yardos idő “csak” 4,52 lett a hivatalos méréseken.

Korábbi csapattársával, Micah Parsonsszal ellentétben ő nem egy NFL kész termék még annak ellenére, hogy anno első számú ILB recruit volt. Nem szerel elég jól, rengeteg lyukra futása van, és nincs meg a futball IQ-ja sem ahhoz, hogy első naptól kezdve 3 down linebacker legyen, csak ki van tesizve. Egy negyedik körös játékostól nem is feltétlen kell többet várni, csak tényleg rá volt szükség? Nem mintha az idén igazolt (és nemrég letartóztatott) Damien Wilson vagy a Raidersben óriásit perecelő Cory Littleton olyan hű de jó megoldás lenne a posztra, de arra bőven elegendők, hogy ne kelljen felcserélni egy ILB-ért.

Mondjuk ha valamire nem lehet panasz a Ron Rivera utáni időszakban, az a védelem. Phil Snow kapcsán volt a több kérdőjel a college brigád érkezésekor, de eddig köröket ver Rhule-ra. Szerintem meg fogja találni a helyét, még ha nem is lesz kiemelkedő linebacker a ligában, de mit javítana egymaga ezen a csapaton, ha elérné Kuechly szintjét? Nem sokat, ez a bajom.

6/189 Amaré Barno, Edge, Virginia Tech

A Smith-cserénél említett másik ellenértékből passzsiettető érkezett. Barno nem volt valami produktív a Hokiesban, viszont brutális atléta, harmadik napon ilyen játékosokra vadászol. 4,36-os 40 yardos ideje elképesztő, de hozzá kell tenni, hogy elég könnyű játékos, méretei alapján nem éppen defensive end fitnek tűnik a profik között, de ezen lehet még változtatni. Mivel Haason Reddick távozott, és érdemi erősítés nem érkezett a pass rusher szekcióba, a rotációban gyakran fel fog tűnni a neve, és nem vagyok benne biztos, hogy Gross-Matosnál rosszabb játékos lesz, bár ez nem tudom mekkora érdem. Onnan lehet ismerős a neve, hogy ő írt alá először az idei újoncok közül a csapatához.

6/199 Cade Mays, G, Tennessee

Jövőre nagy söprés lesz majd a támadófalban, mert kelleni fog a pénz. Ha csak cserének lesz használható, azzal is beljebb van a Panthers, mert sokkal olcsóbb opció lesz akár Eiflennél, akár Ervingnél, akik jelenleg szintén a padot koptatják a depth chartra pillantva. Ő is inkább ebbe az erőfociba illene, mert az atletikussága nem elég jó, ellenben bárkit földhöz vág, mint egy zsákot. Egyetemi karrierje során a centeren kívül minden poszton játszott már, ami szintén jó matéria egy cserejátékosnak.

7/242 Kalon Barnes, CB, Baylor

Az idei draft leggyorsabb játékosa volt egyenes vonalon, 4,23-as 40 yardos idővel hasított a Combine-on, nem mellesleg Phil Snow még edzette őt a Bayloron, így közelről is láthatta a képességeit. Ilyen adottságokkal a special teamben szinte biztos helye van, aztán a többi majd kiderül.

Összegzés

Kevés pickből nehéz nagy csodát tenni, így egy A+-os draftot nehéz lett volna elvárni a Pantherstől. Az, hogy nem reacheltek QB-ért, az idei drafton és idei körülmények között kivételesen értékelendő, pláne hogy végül minimális kockázattal sikerült egyre beruházni, akin így jóval kevesebb nyomás van. Hogy ezzel a vezetőedzőn viszont nagyobb lesz, az nem igazán tud érdekelni. Persze nem úgy kell hozzáállni, hogy Corral személyében megvan az új franchise QB, és hátra lehet dőlni. Ki kell próbálni milyen, de ha nem elég jó, nem szabad hozzá ragaszkodni, ahogy anno Jimmy Clausenhez sem ragaszkodtak, mikor a következő szezonban elérhető volt Cam Newton 1/1-en.

Panthers draftértékelő

Látszik egy irány az offense részéről, ami ebbe az erőfociba és futás felé mozogna, ez nem feltétlen rossz, most hoztak hozzá pár építőkockát, más kérdés, hogy ezt lehet Rhule nem fogja befejezni, és akkor jövőre lehet elölről kezdeni. Ami abszolút nem tetszik, az a linebacker felcsere, még akkor is, ha csak ötödik köröket buktak vele. Nem gondolom, hogy ez a roster olyan jó lenne, hogy ilyen “luxust” megengedjen magának egy csapat, pláne egy olyan játékosért, aki remek atléta, csak focizni nem nagyon tud. Nem volt ez egy rossz draft, én egy top edge rushert hiányolok, Johnsont simán vittem volna 1/6-on, hiába reach, ugyanis Darnold épsége a legkevésbé sem érdekel, főleg hogy a piacon vannak még használható OT-k egy szezonra.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!