Connect with us

Draft

Nem rossz, de a jó nem ilyen – Jaguars draftértékelő

Jacksonville-be tavaly megérkezett a régóta várt franchise irányító, azonban a tündérmese sztori egyelőre elmaradt. A második 1/1-es év után új vezetőedző ugyan jött, de teljes nagytakarításon továbbra sem esett át a csapat. Egy megkérdőjelezhető szabadügynök piac után a Jaguars draftja is hozta a maga furcsaságait. Reménykedni leginkább abban lehet, hogy Doug Pederson elindítja ezt a csapatot a helyes úton.

1/1 Travon Walker, ED, Georgia

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Ezzel a választással bebizonyosodott, hogy hiába távozott Urban Meyer és érkezett a csapat élére Doug Pederson, továbbra is Trent Baalke az, aki a fontos döntéseket meghozza. A draft előtt nyílt titok volt, hogy a tulajdonos Shahid Khan Aidan Hutchinsont favorizálta volna, Pederson egy offensive tackle-t szeretett volna választani, míg a hyper atléta Walker Baalke embere.

Travon Walker a draft talán legjobb atlétája. Egyszerűen laborban sem lehetne jobb adottságokkal rendelkező pass rushert gyártani. Kellően magas, erős felépítése van, karjai nagyon hosszúak, ezek mellett pedig rendkívül gyors és az irányváltási képessége is elképesztő. Az NFL imádja a fejlesztendő projekteket, Walker pedig egy prémium kategóriás projekt játékos. A bajnok Georgia védelmében nagyon visszafogott szerepe volt, így produktivitásban nem vehette fel a versenyt a többi top játékossal. Első évben ezért vélhetően nem ő lesz a legjobb játékos. Sok tanulnivaló áll előtte, sok fejlesztést igényel még a játéka, de ha “kinevelni” akarsz egy prémium pass rushert, annak ilyen alapokkal kell rendelkeznie.

A Walker pick a jövőnek szól, 2-3-4 év múlva lehet belőle egy top5-ös játékos a posztján. A draft process elején egy első kör végi prospectből oda jutott a rajongás körülötte, hogy végül 1/1 lett. Hasonló folyamat majd’ minden évben megfigyelhető, hogy a nagyon atletikus de kevésbé kész játékosok áprilishoz közeledve folyamatosan kapaszkodnak fel a boardokon. Március elején volt egy jóslatom, hogy ő lesz az elsőnek kiválasztott pass rusher, ami akkor még elég hihetetlenül hangzott, de végül ismét bebizonyosodott, hogy a csapatok nem azt nézik, mit tett le egy játékos eddig az asztalra, hanem hogy mire lehet képes a jövőben.

Az idei év persze nagyon nehéz volt. 1/1-re nem volt olyan irányító tehetség, akiért a többi csapat szívesen felcserélt volna, így lehetett válogatni a pass rusherek vagy a támadófal játékosok között. Nem rossz pick Walker és benne van a szupersztár potenciál, de olyanra is láttunk már példát, hogy egy hasonló játékos eltűnik a ligában és sosem lesz belőle nemhogy elit, de igazán jó játékos sem. Rizikózott Baalke, hiszen a többi 1/1 esélyes játékos mindegyike magasabb padlóval rendelkezett talán – hogy igaza lesz-e, 2-3 év múlva derül ki.

1/27 Devin Lloyd, LB, Utah

A Jaguars felcserélt a 2. kör elejéről, hogy zsinórban harmadik évben is két első körös játékost draftolhasson a csapat. A 33. pickről való felmozgásért odaadták a 106 és a 180-as picket, majd kiválasztották Devin Lloydot, ami szerintem a legrosszabb pickje volt a csapatnak több tényező miatt. Először is ha a posztra fordított erőforrásokat nézem, 15 millió dead capet visz el két már cutolt LB (Joe Schobert 10 és Myles Jack 5), évi átlag 15-öt adtak Foyesade Oluokunnak a szabadügynök piacon, továbbá felcserével (ezzel 3 pick beáldozásával) hoztak egy első körös linebackert. Tény, hogy szükséges két korrekt linebacker egy csapatban még 2022-ben is, de a Jaguars óriási pazarlást végez ezen a nem túl fontos poszton.

Lloyd alapvetően egy remek futás elleni védő, aki azonban csak utolsó évére lett coverage-ben is kiemelkedő, amikor már 23 éves is elmúlt. Korrekt játékos, de semmiben sem igazán kiemelkedő és alapvetően sok elhibázott szerelése van. Nálam a nagy média hype ellenére nem volt első kört érő játékos, hiszen nincs nagyon kiemelkedő tulajdonsága semmiben, idős és nem látom, hogy valaha egy top5-ös linebackerré válik. A 2. kör közepén egy korrekt választás lenne egy erős LB needes csapatnak, de szerintem nem volt ennyire égető a pozíció Jacksonville-ben és nem is nagyon tudok a játékosért sem lelkesedni.

3/65 Luke Fortner, C, Kentucky

Miután a 2. körös pickjével felcserélt a csapat elég sokáig volt kénytelen várakozni a következő választással. Fortner nagy needre érkezett, hiszen a visszavonuló Brandon Lindert hivatott pótolni, amire tökéletes is lehet. Játszott mindkét guard pozícióban, mielőtt 2021-ben center lett volna. A Kentucky erősen futás orientált offense-ében hatékony blokkoló volt. Erős, hagyományosabb center, nem az aki 10 yard mélyen vagy a screenek után fog a pálya szélén takarítani. Ereje megvan a posztra amihez korrekt, de nem kiemelkedő atletikusság társul. Tipikus 3. körös center. Kevésbé izgalmas választás, de nagyon is ésszerű volt, hiszen Tyler Shatley inkább csak egy korrekt cserejátékos, mintsem alap kezdő.

3/70 Chad Muma, LB, Wyoming

A Jaguars draftjában kevés stealt találni, de Muma a 3. körben mindenképp annak mondható. Látva ezt a picket kezd el az ember csak még jobban bosszús lenni amiatt az első körös Lloyd felcsere miatt. Muma nálam a legjobb linebacker volt a drafton, bár ez lehet, hogy erős kijelentés, így inkább úgy fogalmazok, hogy ár/érték arányban őt tartottam a legjobbnak. Első kört érte se adtam volna, de a 2. kör közepén is szívesebben választottam volna a csapatomba őt, mint a nagy neveket.

Muma Lloyddal ellentétben egy nagyon biztos szerelő, ritkán véti el a szöget és bár rövidebb karjai vannak, nagyon magabiztosan viszi le a labdást. Mivel a covid sújtotta csonka szezonban lett csak kezdő, elég kiforratlan még ahhoz képest, hogy ő is lassan 23 éves. Coverage képességei így még kiforratlanok, de mivel korábbi safetyről van szó, megvannak az alap ösztönei, hogy ebben is sikeres tudjon lenni. Agilitása miatt megvan a sideline to sideline range a játékában, így pedig egy borzasztó atletikus linebacker triója lett a Jaguarsnak.

Lloyd draftolása miatt persze szinte semmi szükség nem volt rá, de a 3. körben már nagyon nagy értéket képviselt és el tudom fogadni, hogy a front office nem tudta egyszerűen kihagyni. Mivel Oluokun igazából két évre jött a szerződés részleteit nézve, Muma igazán ’24-től lehetne a kezdő része, de addig is minimum hasznos tagja lehet a csapatnak és ad lehetőséget a sűrű rotálásra. Azonban az se lepne meg, ha az idei év második felétől akár jobb teljesítménye miatt Lloyd és vagy Oluokon elé tudna kúszni a depth charton.

5/154 Snoop Conner, RB, Ole Miss
6/197 Gregory Junior, CB, Ouachita Baptist
7/222 Montaric Brown, CB, Arkansas

A harmadik napra sem maradt túl sok töltény a Jaguars tárában és azokkal sem feltétlen sikerült jól bánni. Snoop Conner egy hasznos erőfutó, aki főleg rövid yardos feladatokra, goal line szituációkra lehet alkalmas. Bár erre a szerepkörre több mint alkalmas volt James Robinson az elmúlt két évben, így számomra furcsa miért is kellett az 5. körben elhozni Connert, aki maximum 3. számú futó lesz Etienne visszatérése után. Hosszú távon sem feltétlen látom az értelmét, hiszen a stílusra hasonló Robinson idén még szinte ingyen játszik és 2023-ra is olcsón tenderezhető. Egy futó pedig akkor értékes, ha olcsó. Azonban mire oda juthatnánk, hogy Conner előre lép 1. vagy 2. számú opcióvá, már alig marad vissza az újonc szerződéséből valami. Erre a szerepkörre szerintem bőven elég lett volna valami UDFA-t vagy egy a ligában tengődő veteránt elhozni.

További két picket a corner sor kapott, ahol alapvetően a legjobban áll a csapat, így ez inkább a mélyítésnek és a speciális egységnek szólt. Junior egy kis programból jön, gyenge ellenfelek ellen játszott, de ott képes volt domináns játékra. Fizikális corner volt, aki akkor játszott a legjobban, ha pressben állhatott fel az ellenfele előtt. Brown pont a Baptistról jövő társa ellentéte és elsősorban zónázásban van tapasztalata. Nagyon produktív 2021-es szezon van a háta mögött, ahol 5 interceptiont és 11 leütött labdát szerzett az egyetemi liga legerősebb divíziójában, az SEC-ben. Mozgási és atletikusság limitációi miatt nem véletlenül nem volt egy magasan rangsorolt játékos, de tapasztalata (több mint 31 kezdő meccs az SEC-ben), a jó képzése és korábbi 4 csillagos tehetség mivolta miatt jó eséllyel indul egy roster hely megcsípésére az 53-as keretben.

Jaguars draftértékelő

Összességében a Jaguars draftja inkább nem tetszik, mint igen. A Walker pick igazából lehet, hogy egyesek szemében hülyeség a sokkal készebb és produktívabb Hutchinson és Thibodeaux előtt, de ők sem voltak olyan generációs tehetségek, hogy egyértelműen Walker elé kellett volna őket tenni. El lehet fogadni, ha valaki a potenciálba szeret bele és igazán elit tehetség nélkül a sok lehetséges opció közt volt Walker is 1/1-re. Utána azonban a linebacker dupla pick nagyon szembemegy a jelenlegi trendekkel. Persze nem tudhatták, hogy a 3. körben még elérhető lesz Muma, de ha a helyükön maradnak a 2/33-as választással lehet, hogy még ugyanúgy el tudták volna vinni Lloydot, vagy valami nagyobb impacttel rendelkező játékost, akár nagyobb needre (DT, G, WR, S) miközben megmaradt volna további két hátsó körös pickjük, amikre alapvetően nagy szükség lett volna. Főleg mivel a hátsó körökben sem sikerült túl sok izgalmas tehetségeket szerezni. Továbbá több helyen ignorálták a keret megerősítését, ahova alapvetően jó lett volna némi erősítés.

Több elszalasztott lehetőséget látok a Jaguars draftjában. Bár a szabadügynök piacon helyesen a támadósort próbálták erősíteni, a draft nagyon védelem központú lett. Persze ez is volt talán a realitás, de akár az elkapó sor, akár Fortneren túl a támadófal is elbírt volna még némi erősítést.

Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!