Connect with us

Draft

Szokás szerint rosszul néz ki – Rams draftértékelő

A Rams emberemlékezet óta nem szerzett játékost az első körben, idén pedig még a másodikban sem volt pickje. Ez alapjaiban határozza meg a csapat drafton nyújtott teljesítményét és annak rendje és módja szerint le is húzta mindenki az egészet – ami egyrészt érthető, másrészt viszont pont Les Snead az utolsó, akit a draftjai miatt kritizálni lehet.

A Ramsről mindenkinek az óriási cserék jutnak eszébe és az, hogy a csapat nem a draftról építkezik. Az előbbi abszolút jogos, hisz Matt Stafford és Jalen Ramsey négy első kört kóstált, de tavaly Von Millerre is ellőtt a gárda egy második- és harmadik körös cetlit. Viszont a keret nem csak belőlük áll, és bár rengeteg kritika érheti Les Sneadet elsősorban az általa megkötött szerződések miatt, de azt senki nem veheti el tőle, hogy draftolni nagyon tud – a bajnoki címet szerző gárda tele van a csapat saját draftoltjaival. A teljesség igénye nélkül:

  • Aaron Donald, iDL, 1268 snap – 1. kör (2014)
  • Van Jefferson, WR, 1120 snap – 2. kör (2020)
  • Taylor Rapp, S, 1201 snap – 2. kör (2019)
  • Cam Akers, RB, 172 snap – 2. kör (2020)
  • Rob Havenstein, RT, 1330 snap – 2. kör (2015)
  • Cooper Kupp, WR, 1366 snap – 3. kör (2017)
  • Joseph Noteboom, LT, 365 snap – 3. kör (2018)
  • Earnest Jones, LB, 660 snap – 3. kör (2021)
  • David Long, CB, 732 snap – 3. kör (2019)
  • Greg Gaines, iDL, 1026 snap – 4. kör (2019)
  • Brian Allen, C, 1232 snap – 4. kör (2018)
  • Tyler Higbee, TE, 1114 snap – 4. kör (2016)
  • Matt Gay, K, 231 snap – 5. kör (2019)
  • David Edwards, G, 1467 snap – 5. kör (2019)
  • Jordan Fuller, S, 1128 snap – 6. kör (2020)
  • Nick Scott, S/ST, 1131 snap – 7. kör (2019)

A bajnoki címet szerző csapat támadófalának 4/5-ét a Rams draftolta/nevelte ki, idén pedig 5/5 lesz az arány. A liga egyik legjobb elkapóját is Sean McVayék fedezték fel, ahogy a kezdő TE, futó, a két kezdő iDL és a secondary 4/5-e is hozzájuk köthető. Los Angelesben van az egész NFL egyik, ha nem a legjobb scouting csapata, illetve az egyik legjobb játékosképzése, ennek köszönhetően brutális hatékonysággal válnak be a hátsóbb körös játékosok (nem feltétlenül lesznek elitek, de egy átlagon felüli kezdő szintet gyakran megütnek).

Az elmúlt négy évben a Rams draftjai soha nem fértek be a top 20-ba a konszenzus alapján, sőt kétszer is az öt legrosszabb között szerepeltek a szakértők szerint. Ehhez képest a bajnokcsapatban legtöbb szerepet kapó játékosok több mint fele ekkor került a csapathoz (és akkor még az időközben eligazolt játékosokat nem is említettük). A draft guruk szerint idén is a második legrosszabb draftot produkálta a Rams, ráadásul a prospectek alapján teljesen jogosan gondolják így. Viszont mivel a pályán látottak alapján ők tévednek, így a következőkben arra helyezem a hangsúlyt, hogy miért lehet Les Snead idei classa is átlagon felüli.

Így értékelték az amerikai szakértők a csapatok draftját

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

3/104 Logan Bruss, iOL, Wisconsin

Az idei guard classban nem volt sem elit tehetség, sem mélység, így aki a támadófal belsejét akarta megerősíteni, az szinte minden esetben kénytelen volt reachelni. Ezen a ponton lehetne vitatkozni azon, hogy a pozíciós érték, a hiányposzt vagy mindezektől függetlenül a nettó tehetség számít, de mivel mindegyik mellett lehet érvelni, így most meg sem próbálok igazságot tenni. A lényeg az, hogy a Ramsnél úgy ítélték meg, hogy needre kell húzni, így hiába voltak Brussnál tehetségesebb játékosok más posztokon, hiába volt a konszenzus board alapján nagyon korai a kiválasztása, a csapat neki szavazott bizalmat.

Egy ennél tehetségesebb classban érhetné kritika a döntést, de szerintem hozzáadott értékben vagy tehetségben idén nem nagyon volt különbség a 100. és 200. helyen rangsorolt játékos között. Igen, a boardok alapján reach volt, de ezzel együtt látni a logikát a döntésben. Egyrészt Wisconsinból érkezik, aminek az OL-képzését szeretik Los Angelesben (David Edwards és Rob Havenstein is innen érkezett), másrészt rendkívül atletikus (egyike a két újoncnak, akiről ezt el lehet mondani), így tökéletes fit lehet McVay wide zone rendszerébe.

Az más kérdés, hogy most azonnal, vagy egy évet tanul még és idén a 2019-ben harmadik körös Bobby Evans lép elő. Így vagy úgy, elférni bőven elfért, pláne hogy jövőre David Edwards szerződése is lejár.

4/142 Decobie Durant, CB, South Carolina State
6/211 Quentin Lake, S, UCLA
6/212 Derion Kendrick, CB, Georgia
7/253 Russ Yeast, S, Kansas State

A csapat másik nagy hiányposztja a corner volt, illetve a safety sorra is ráfért a mélyítés, így nem meglepő  hogy négy játékos is érkezett ide. A kiválasztási logika ugyanakkor érdekes lett, mert sikerült végtelenül anti-atletikus DB-ket szerezni.

Decobie Durant egy 176 centis, 79 kilós corner, aki ezzel egy Darious Williams 2.0-nak felel meg. Képes játszani a slotban és a szélen is, illetve remek labdaérzéke van, ezt pedig szeretik Los Angelesben, de ezzel együtt ez egy elég masszív reach, pláne hogy például Zyon McCollum ekkor még elérhető volt, aki a konszenzus boardok alapján a 108. legjobb játékos volt idén. Emellett a csapat visszaszerezte Troy Hillt a Brownstól, így a slot elég telített és nem látom Durantben, hogy Longnál több potenciál lenne benne.

Tovább rontja a Durant-pick megítélését, hogy Derion Kendrick óriási steal volt annak ellenére, hogy az atletikusság rá se jellemző. Egy kemény, fizikális játékos, aki a Georgia elit védelmében edződött és mivel az egyetem előtt irányítót és elkapót is játszott, így nagyon érti a játékot, de a limitált atletikussága miatt inkább a zónavédelmekben lehet jó. Ő is képes mindenhol és bármilyen sémában játszani és megfelelő képzéssel lehet belőle egy kezdő szintű külső CB. Egyértelműen ő a legtehetségesebb DB, akit szerzett a Rams.

Quentin Lake hazai srác, a UCLA-n képződött. A korábbi második körös, ötszörös All-Pro és Pro Bowler Carnell Lake fia, így papíron a tehetség adott lenne, de ezt öt év alatt sem sikerült igazán kihozni belőle az egyetemen. A Fuller-Burgess, Scott, Rapp négyes mellett sok szerepet nem fog kapni, harmadik-negyedik évére válhat belőle kezdő közeli játékos, már amennyiben tényleg örökölt valamit az apjától. Ami pedig Yeastet illeti: vannak playmaker képességei, de ne várjunk tőle sokat, őt a speciális egység miatt hozták, ahol akár visszahordóként is szerepet kaphat.

5/164 Kyren Williams, RB, Notre Dame
7/235 Daniel Hardy, Edge, Montana State
7/261 AJ Arcuri, OT, Michigan State

Nincs olyan draft, amikor nem húz futót a Rams. Mondhatnánk, hogy fölösleges Cam Akers és Darrell Handerson mögé (pláne egy felcsere után), de egyikük sem az egészségéről híres, ráadásul Akers elég rosszul nézett ki tavaly a rájátszásban (mentségére legyen szólva, úgy kellett összedrótozni). Williams az elmúlt két évében 2127 yardot és 27 TD-t szerzett a földön, emellett elkapásokban is hasznos volt, illetve elég jól tud blokkolni. Főleg utóbbi kettő miatt lehet értékes, de az 3,52-es RAS mutatóval túl sikeres karriert nehéz tőle elvárni.

A végére maradt még két hetedik körös játékos. Daniel Hardy nagyon produktív volt tavaly, 15 meccsen 77 tackle, 16,5 sack és 24,5 negatív yardos szerelés került a neve mellé, de messze nem a legképzettebb ellenfelek ellen villogott. Rengeteget kell javítani a kézhasználatán és bővítenie kell a pass rush repertoárján, de mivel elég vékony a poszt, így akár már újoncként kaphat szerepet a rotációban. Ami pedig Arcurit illeti: egy erős tackle-ről van szó, akinek brutálisan sokat kell fejlődnie, tipikus 2-3 éves projekt. Mellette szól, hogy túl nagy konkurenciája nincs, így megmaradhat a rosteren, de aligha tőle lesznek hangosak idén az újságok.

Összegzés

Nehéz túl sokat belelátni a Rams draftjába, bár a top 100-on kívül a legtöbb csapat azért nem szokott villogni. Ha nem tudnám, hogy melyik scouting csapat rakta össze ezt a classt, akkor elég pesszimista lennék, de az elmúlt öt év Les Sneadet igazolja (mondjuk tökéletes értékelést így is lehetetlen erre adni a jelenlegi tudásunk szerint). Három játékosból (Bruss, Kendrick, Hardy) nézem ki, hogy akár újoncként is pozitív hatást gyakorolhatnak a játékra, illetve hogy 2-3 éven belül akár kezdők is lehetnek. Ez nem tűnik soknak, pedig kifejezetten nagy dolog lenne, és ha bejön ez az arány, akkor simán fejet lehet hajtani Les Sneadéknek, de egyelőre ez legjobb esetben is erős közepesnek tűnik. Értékelés: B-

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!