Connect with us

Minden ami NFL

A mocsárból nehéz kitűnni – Trevor Lawrence különös újonc éve

Trevor Lawrence már két évvel azelőtt 1/1-esnek volt kikiáltva, hogy jelentkezhetett volna az NFL Draftra. A Clemsont ugyanis 2018-ban bajnoki címre vezette, innentől kezdve ő volt a jövő legnagyobb reménysége, akit mindenki a legjobb irányító prospectnek tartott Andrew Luck, Peyton Manning vagy John Elway óta. Újonc éve viszont közel sem ért fel ezekhez az elvárásokhoz, a statisztikák szerint a liga egyik legrosszabb QB-ja volt 2022-ben. De tényleg ilyen rossz lett volna az éve? Elképzelhető, hogy a szupertehetség Trevor Lawrence bust lesz?

Lawrence gyakorlatilag minden alap- és advanced statisztikában a liga végén kullogott tavaly. A 35, minimum 200 dropbackkel rendelkező irányító közt

  • 32. volt passzpontosságban (59,6%),
  • 33. passzonkénti yardokban (6,0),
  • 27. passzolt TD-kben (12),
  • holtversenyben vezette a ligát interceptionökben (17),
  • 30. volt PFF-értékelésben,
  • 24. big time throw arányban (3,4%),
  • a 3. legtöbb turnovert érő passzt osztotta ki (32),
  • 25. volt elkapható labda százalékban (83,8%),
  • 33. várhatón felüli pontosságban (-9,5%) és
  • 29. EPA/playben.

Nagyon egyszerű ezek alapján kimondani, hogy Lawrence nem az a zseni, akinek kikiáltották, és hogy ráállt arra az útra, hogy elkönyveljük bustnak.

Azonban mindenképp figyelembe kell venni a körülményeket is. Ugyanis azok legalább olyan fontosak egy irányító sikerességében, mint az, hogy milyen tehetséges is valójában. Danny Heifetz vizsgálta meg még tavaly, hogy maga a tehetség vagy annak gondozása a fontosabb egy fiatal QB-nál. Ezek szerint a “jónak” titulált franchise-ok kétszer olyan sikeresek irányítók draftolásában, mint a “rossznak” tituláltak. Sőt, ha kivesszük John Elway híresen rossz szemét a QB-prospectekhez, akkor két és félszer olyan jól húznak a “jó” csapatok (82% vs. 32%).

Tavaly is feltűnő volt ez, hiszen az a Mac Jones hozta le a legjobb újonc évet, aki magasan a legjobb franchise-hoz került az első körösök közül. Mindeközben a nála (jelentősen?) tehetségesebbnek gondolt Lawrence, Zach Wilson és Justin Fields szenvedett profi csapatában.

Az említett statisztika szerint hármukból csak egy fog beválni a profik közt, és ha tényleg így lesz, akkor én egyértelműen Lawrence mellett teszem le a voksom nem csak az egyetemen, hanem akár kizárólag a tavalyi szezonban látottak alapján is. De ha Wilsont és Fieldst túl alacsony lécnek tartjátok, akkor azt is mondhatom, hogy a borzasztó körülmények közt is megmutatkozott Lawrence fejlettsége, ami nagyon jó dolgokat vetíthet még előre a jövőjét illetően.

Amikor lehúz a mocsár

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!