Connect with us

Minden ami NFL

Mi lesz most Deshaun Watsonnal?

Szinte hétről hétre romlik a szexuális zaklatással vádolt Deshaun Watson megítélése és kilátásai: már 26 nő perli az irányítót, de állítólag száznál is több potenciális áldozata lehet. Ugyan a börtön egyelőre nem fenyegeti, de a profi pályafutása és a 230 millió dolláros fizetése veszélyben van, vagyis jó úton halad, hogy ő legyen az új Michael Vick. Mi lesz most Deshaun Watsonnal?

Az elmúlt két hétben négy nő nyújtott be polgári pert a Browns irányítója ellen, így már 26 nő vádolja Watsont szexuális zaklatással. Emellett volt állítólag egy olyan 17 hónapos periódus, amikor legalább 66 nőhöz ment el a QB masszázsra, úgyhogy az sem elképzelhetetlen, hogy további kereseteket nyújtanak be ellene, az ügy pedig a legoptimistább becslések szerint is elhúzódhat akár 2024-ig is, ami rossz hír az irányítónak és az érte a franchise jövőjét feláldozó Brownsnak is.

Hogyan jutottunk el idáig?

Watson a 2017-es draft 1/12-es cetlijével került a Houston Texanshoz és nagyon hamar a top 10 között találta magát. A második szezonjában már 11-5-tel végzett vele a gárda, majd 2019-ben is sikerült bejutni a rájátszásba, sőt még meccset is nyert vele a csapat. Nem is húzta az időt a Texans, az első adandó alkalommal hosszabbított az irányítóval – az ötödik éves opciója mellett Watson kapott egy 4 éves, 177,5 millió dolláros szerződést.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Eközben viszont Bill O’Brien egyre inkább leépítette a csapatot, ami odáig vezetett, hogy 2020-ban a Houston 4-12-es mérleget ért úgy, hogy Watson 70,2 százalékos pontossággal 4823 yardot és 33 TD-t passzolt mindössze hét INT mellett. A Texans még a szezon közben ki is vágta O’Brient, akivel minden szakmai probléma ellenére az irányító jó kapcsolatot ápolt. A helyét Romeo Crennel vette át ideiglenes jelleggel, de ennek nem volt jelentősége, a fő problémát az jelentette, hogy a semmilyen futball múlttal nem rendelkező lelkész, Jack Easterby lett a csapat új GM-e.

A tulajdonossal való közös imádkozás nem segített abban, hogy egy jó csapatot és győztes kultúrát építsen, ráadásul sikerült nagyon csúnyán összeveszni Watsonnal is, akit teljesen kizártak a döntési folyamatokból. Azon persze lehet vitatkozni, hogy egy irányítónak mekkora beleszólást kell kapnia az új főedző kinevezésébe vagy más, a csapatot érintő ügyekbe, de az biztos, hogy teljesen ignorálni a franchise arcát nem célszerű, főleg akkor nem, ha előtte megígérték neki, hogy meghallgatják. Így Watson a 2020-as szezon után cserét kért és kijelentette, hogy nem hajlandó többet a Texansban játszani.

Mi lesz most Deshaun Watsonnal?

Ekkor még mindenki azt találgatta, hogy milyen értékkel vált csapatot a liga egyik legértékesebb játékosa. Csakhogy itt nem állt meg a történet: 2021. március 16-án egy masszőrnő polgári pert indított az irányító ellen szexuális zaklatás vádjával és kártérítést követelt.

Ez nyilván nem volt szerencsés Watson számára, de nem is tűnt a világ végének: a ligában rengeteg nőverő és erőszaktevő játékos van, akik az esetek többségében megúszták a dolgot egy pármeccses eltiltással. Hozzájuk képest az irányító ügye nem tűnt nagyon komolynak, már csak azért sem, mert büntetőjogi eljárásról nem volt szó. (Persze ez utóbbi nem meglepő, ugyanis a szexuális jellegű bűncselekményeket nehéz bizonyítani, mivel általában nincsenek sem szemtanúk, sem egyéb bizonyítékok, csak két ember teljesen ellentétes állítása. Ellenben polgári pereket meg lehet nyerni, amennyiben sikerül bebizonyítani, hogy inkább történt szexuális zaklatás, mint nem – ez ugyan hülyén hangzik, de nagyon alapos jogi alapja van.)

Egy nappal később azonban benyújtották a második keresetet, március 19-én pedig már 12 masszőrnő perelte Watsont. Április 9-re ez a szám 22-re nőtt, ráadásul már azt is vizsgálták az ügyészek, hogy lehet-e büntetőjogi eljárást indítani az irányító ellen. A masszőrök szerint az irányító meztelenül fogadta őket, intim masszázst vagy szexet szeretett volna, hozzájuk ért a péniszével, az akaratuk ellenére fogdosta vagy csókolta meg őket.

Ezzel végérvényesen meg lett torpedózva minden potenciális klubváltás, az irányító pedig úgy döntött, hogy kiüli a 2020-as szezont, a Texans pedig jobb híján kifizette neki a 10,54 millió dolláros fizetését. Az ügy ugyanakkor nem nagyon haladt, egészen 2022. március 11-ig kellett várni arra, hogy kiderüljön: nem emelnek vádat ellene szexuális zaklatás miatt, így legalább a börtönt megúszta. Sőt, az NFL jelezte, hogy nem tervezi Commissioner’s Exempt Listre tenni a QB-t (ez azt jelentené, hogy a fizetését megkapja, de pályára nem léphet), vagyis a potenciális eltiltásán túl nem kell játékidőt kihagynia.

Ezt követően felpörgött a piaca, a Panthers, a Browns, a Saints és a Falcons is komoly licitháborúba kezdett, amiből végül a Browns jött ki győztesen. A Cleveland végül három első körös cetliért, egy 2023-as harmadik- és egy 2024-es negyedik körös választási jogért szerezte meg Watsont és egy 2024-es ötödik körös cetlit. Sőt, ezt követően adott az irányítónak egy öt éves, 230 millió dolláros teljesen garantált szerződést is.

Szigorúan szakmai szempontból teljesen korrekt üzletet kötött a Browns, de a polgári perek továbbra is érvényben voltak. Ráadásul nemhogy kezdett volna elülni a balhé, további állítólagos áldozatok nyújtottak be a keresetet Watson ellen. Emiatt még hosszabb ideig elnyúlhat az ügy, pláne hogy a nők ügyvédi csapata folyamatosan keresi az áldozatokat a vádnak egyértelműen az az érdeke, hogy minél tovább napirenden legyen a téma, ezáltal minél nagyobb nyomást helyezve Watsonra és ezáltal az NFL-re is (pláne, hogy már a Texans is a vádlottak között, ugyanis hotelszobákat bérelt a QB-nak és ellátta titoktartási nyilatkozatokkal).

Mi lesz most Deshaun Watsonnal?

Az irányító azért választotta a Brownst, mert a clevelandi csapat volt az egyetlen, amelyik konkrétan mindent megadott neki. A szerződése teljesen garantált, az idei 46 millió dolláros fizetéséből 44,965 millió dollár aláírási bónusz, így egy esetleges éves eltiltás esetén is mindössze 1,035 millió dollárt veszítene, ráadásul a minden garantált tartalma megmaradna.

A legtöbb szerződésben vannak biztonsági záradékok a csapat számára. Tehát ha valakit eltiltanak füvezés, tiltott szerek használata vagy bármilyen egyéb okból, akkor a szerződéséből hátralévő garantált tartalmak megszűnnek – senki se kezdjen hülyeségeket csinálni. Watson esetében ilyen nincs: a szerződésben állítólag konkrétan leírták, hogy a következő két szezonban mely ügyek miatti eltiltás nem annullálja a garantált tartalmakat. Magyarán, ha a liga elmeszeli az őt perlő 22 nő miatt idén vagy jövőre, akkor ugyan az alapfizetéséből veszít, de minden más garantált marad.

Ugyanakkor ezek a kitételek szinte biztosan nem vonatkoznak az ellene a szerződéskötés után benyújtott keresetekre (vagy legalábbis extrém meglepő és elképesztően ostoba lenne a Brownstól, ha mégis). Így ha az NFL a legújabb beadványokat is figyelembe véve tiltja el az irányítót vagy időközben kiderülnek már abszolút vállalhatatlan dolgok (például hangfelvételek vagy az, hogy az egyik zaklatott masszőr kiskorú volt), akkor elvileg a Browns nem tartozna semmivel Watsonnak és még az aláírási bónuszt is visszaszerezheti. Vagyis elméletileg lehetséges, hogy a csapat anyagi veszteség nélkül megszabaduljon az irányítótól – az érte feláldozott pickeket nem lehetne visszaszerezni, de legalább a 230 milliót (vagy annak egy jelentős részét) sikerül megmenteni.

Az irányító szempontjából ez lenne a lehető legrosszabb forgatókönyv. Ennél egy fokkal jobban jár, ha az NFL nem tiltja el, hanem csak exempt listára teszi, míg nem rendeződik a helyzete: ebben az esetben ugyan nem játszhat, de a pénzét megkapja (bár túl sok mindent nem vehetne belőle, ugyanis egyes riportok szerint az őt perlő masszőrnők fejenként legalább 1 millió dollárt szeretnének – tavaly ilyenkor még csak 100 ezrekről volt szó, de az új áldozatok erősítették a pozícióikat). Az nem tűnik valószínűnek, hogy fizetett szabadságon lenne 2024-ig (bár ha az NFL nagyon óvatos, akkor azért némi esély erre is van), az viszont teljesen reális, hogy egy évig az exempt listán legyen, majd kapjon egy 8-17 meccses eltiltást. (Antonio Brown ugyan hivatalosan nem volt exempt listán 2019-ben, mert nem volt csapata, de az NFL jelezte, hogy ha valaki leigazolná, akkor oda kerül, majd kapott 2020-ban egy 8 meccses eltiltást – ez Watson esetében is könnyen elképzelhető.)

A Brownsnak természetesen az lenne a legjobb, ha az NFL most eltiltaná egy fél- vagy az egész szezonra az irányítót, Watson kifizetné a masszőrnőket, majd mosná mindenki a kezét és jövőre lehet kizárólag a futballra koncentrálni. A 23-26. per előtt ez tűnt a legvalószínűbbnek, most viszont úgy tűnik, hogy a franchise nagyon sokáig fogja nyögni ezt a cserét.

Deshaun Watson úgy járhat, mint Michael Vick

Ugyan nem pontos a párhuzam Watson helyzete és a börtönt is megjárt Michael Vick története között, de nem elképzelhetetlen, hogy nagyon hasonlóan jár, mint a Falcons korábbi 1/1-ese.

Vick 2001-ben került a ligába, és mivel ekkor még nem korlátozták az újoncoknak adható szerződéseket, kapott is egy 6 éves, 62 millió dolláros szerződést. Összességében jól is játszott, rájátszásba juttatta a Falconst, ahol sikerült elvenni a Packers hazai veretlenségét. Nagyon rövid idő alatt ünnepelt sztár lett, 2004 decemberében pedig újabb szerződést kapott a csapattól: 9 évre 130 millió dollárért írt alá. Mindezt azzal hálálta meg, hogy 2006-ban ő lett az első irányító, aki képes volt egy szezon alatt 1000 yardot szerezni a földön.

Karrierje első hat éve alapján tehát bőven volt olyan jó megítélése, mint Watsonnak a 2020-as idényt követően, sőt még jobb is. Aztán ahogy a Texans irányítójánál, úgy nála is jött a botrány: mint kiderült, Vick már akkor rendezett és vett részt kutyaviadalokon, amikor a Falcons megkínálta az új szerződésével, sőt, abból a pénzből több műtétet is állt. Azt is elismerte, hogy tisztában volt azzal, hogy a kollégái megölik a nem jól teljesítő kutyákat, illetve ő maga is megfojtott 6-8 pitbullt. Ez utóbbi olyan komoly szerepet játszott a tárgyalásán, hogy a bíróság 23 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélje.

Itt azonban nem ért véget a kálváriája: a Falcons hatalmasat bukott a baromságai miatt, így követelte, hogy a 2004-ben kapott 37 millió dolláros bónuszából fizessen vissza a csapatnak 20 millió dollárt. Az ügyből bírósági per lett, Vicknek pedig 19,97 millió dollárt kellett visszaszolgáltatnia, illetve minden garantált tartalmától megfosztották (igaz, csak a 2008-as idény után vágták ki, miután Matt Ryan bevált). Összegezve: a korábbi 1/1-es QB két szerződést kötött a Falconsszal összesen 192 millió dollár értékben, de ebből végül 130 millió dollárt elveszített (igaz, később visszatért és még megkeresett 57 millió dollárt).

Watson esetében három út elképzelhető:

  1. A legideálisabb egy 8-17 meccses eltiltás lenne, majd innentől kezdve az NFL mossa kezeit, hogy egyezzen meg a masszőrnőkkel úgy, ahogy akar (persze ezek után még lehetnek kellemetlen percek, de kétszer ugyanazért nem lehet büntetni senkit (via Ray Rice menyasszonyt a liftben kiütő incidense), és ettől kezdve már a Browns baja, hogy alkalmazza).
  2. Ennél mindenki számára rosszabb, ugyanakkor jelenleg talán legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy az NFL biztos ami biztos alapon idén exempt listára teszi Watsont. Az illetékesek megnézik, meddig fajul a dolog (ahogy effektíve Antonio Brownnal történt), aztán ha lenyugodni látszanak a kedélyek vagy sikerül megegyezni, akkor oszt ki egy 8-17 meccses eltiltást.
  3. A legkevésbé reális, de még mindig elképzelhető opció pedig az, hogy olyan sokan perlik be Watsont és olyan vállalhatatlan részletek kerülnek nyilvánosságra, ami után a Browns kivágja és lenyeli a békát. Gyakorlatik ez a Michael Vick eset: az irányítóból pária lesz, bottal sem piszkálja senki, míg végérvényesen le nem zárul a pere (1-2 év), aztán jó eséllyel úgy is ad neki valaki esélyt (Vick is kapott egy 6 éves, 100 milliós szerződést az Eaglestől egy próbaév után).

Happy end tehát nincs, már csak az a kérdés, mennyire fog szenvedni a Browns és Watson. Ráadásul ez csak a dolog pályán kívüli része – Clevelandben is mindenki olvassa a riportokat, a pletykákat, mindenkinek megvan a maga toleranciaszintje és nagyon nehezen elképzelhető, hogy az öltözőben felhőtlen lesz a hangulat. Persze egy győztes csapatban sok mindent elnéznek, de egyelőre még azt sem tudni, mikor látjuk először a pályán az irányítót.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!