Connect with us

Hír

Vízválasztó dátum a mai az NFL-ben

A június 1. vízválasztó dátum az NFL-ben, hiszen több roster mozgást is magával vonz. Elmagyarázzuk, miért.

Ha június 1. előtt vágnak ki vagy cserélnek el egy játékost, akkor minden utána keletkező halott pénzt (például korábban kifizetett, de még le nem könyvelt aláírási bónusz) még idén kell elkönyvelni, tehát idén terheli a sapkát. Azonban ha június 1. után vágnak ki vagy cserélnek el valakit, akkor a korábban kifizetett aláírási bónusznak nem a teljes részét kell elkönyvelni idén, hanem csak erre az évre vonatkozót, a következő évekre vonatkozót pedig egyben majd jövőre kell benyelni.

Hogy érthetőbb legyen, íme egy példa. Tegyük fel, hogy X játékos aláírt Y csapathoz 5 évre 100 millió dollárért, amiből 40 millió az aláírási bónusz volt. A 40 milliót 5 évre leosztják a sapkában egyenlő részre. Ha mondjuk két év után ki akarják vágni a játékost, mert nem jött be, akkor az aláírási bónuszából még van 24 millió dollár hátra. Ha június 1. előtt vágnák ki, akkor mind a 24 milliót most kellene elkönyvelni, ellenben ha június 1. után vágják ki, akkor idén csak 8 milliót kell benyelni, jövőre pedig 16 milliót.

Ez tehát azt jelenti, hogy elképzelhetők nagyobb nevű kivágások vagy akár cserék is a következő napokban – ahogy tavaly Julio Jonest is ilyenkor adta el a Falcons a Titansnek.

Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy a csapatok minden évben kivághatnak két játékost már a tavasz kezdetén is úgy, hogy június 1. utáni kivágásként könyvelik el. Ebben az esetben a játékos azonnal szabadon igazolhatóvá válik, viszont az utána keletkezett halott pénz és spórolás csak most, június 1-jén könyvelődik el.

Ez tehát azt jelenti, hogy holnaptól több csapat is milliókat szabadít fel a fizetési plafonjában, így több pénze lesz költekezni, ami szintén újabb, nagyobb igazolásokat vetíthet elő. Ez a Raidersnél lesz idén a leghangsúlyosabb, hiszen Cory Littleton és Carl Nassib is így lett elküldve, így közel $20 milliót szabadítanak fel holnapra Vegasban.

Plusz a cap szűkében lévő csapatok a visszavonulásokat is sok esetben csak június 1. után teszik hivatalossá, hogy elosszák a halott pénzt – így tett volna Tom Bradyvel is a Buccaneers, de így tesz például az Eagles Brandon Brooksszal, ez is jelent egy kis plusz elkölthető pénzt.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!