Connect with us

Történelem

9 csapat, amely elvesztett egy Super Bowlt, de nem omlott össze

A Super Bowlba eljutni nem könnyű. Az utóbbi években azt lehetett látni, hogy a legtöbb csapatnak csak egy dobása van, és ha azzal nem tud élni, akkor több esélyt nem kap a gyűrű megszerzésére. Az NFL teljes történelmét vizsgálva azonban sokkal árnyaltabb a kép, valójában egyáltalán nem volt ritka, hogy egy vesztes döntő után az adott csapat csak még motiváltabb lett, és rövid időn belül (max 3 év) újra pályára léphetett a Super Bowlon (igaz nem mindenki nyerte meg így sem). Most 9 ilyen csapatot mutatunk be.

A. Akik visszajutottak a Super Bowlba, de nem tudtak nyerni

9. Az 1982-84 Dolphins

A Dolphins 1982-ben egy bajnokesélyes csapat volt, ahol majdnem minden adott volt egy gyűrűhöz. Hall of Famer edző, egy elit védelem, jó elkapók és futók. Egy valami azonban még hiányzott: egy irányító. A passzjáték hiánya a Super Bowlon kiütközött, a második félidőben alig tudtak haladni a levegőben, így pedig a Washington visszajött a meccsbe, és a végén 27-17-re nyert is. A Dolphinsnál azonban leszűrték a tanulságot: mindenképp szükség van egy elit irányítóra, és a ’83-as drafton ki is választották Dan Marinót. Marino azonnali megoldást nyújtott a passzjáték gyengeségére, és két ével később 1984-ben végigverve az AFC-t a Dolphins visszatért a Super Bowlba. Ott azonban ismét vereséget szenvedett. Ezúttal a 49ers bizonyult erősebbnek.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

8. Az 1986-89 Broncos

Mielőtt karrierje végén John Elway magasba emelhette volna a Lombardi trófeát, rengeteg csalódást és keserűséget kellett lenyelnie, ugyanis három Super Bowlt bukott el vele a Broncos nagyon simán. Legelőször 1986-ban sikerült bejutni a nagydöntőbe, miután egy őrült meccsen sikerült legyőzni a Brownst az AFC döntőn. A Super Bowlon azonban a Giants nagyon simán megverte a Broncost. Ezt a vereséget még sikerült kiheverni, mindjárt a következő évben újra bejutott a csapat a döntőbe (egy újabb őrült Browns elleni győzelem után). De ismét egy sima vereséget szenvedtek el, ezúttal a Washington ellen. Viszont még ezen is sikerült túllendülni, és egy év szünet után 1989-ben harmadszor is összejött a Super Bowl szereplés a Broncosnak (természetesen ezúttal is a Brownst verték meg az AFC döntőn). Ez a Super Bowl azonban mind közül a legkeserűbb lett, a 49ers talán minden idők legnagyobb kiütését hozta egy 55-10-es eredménnyel. A csapat eddig bírta tartással, a harmadik vereséget már nem sikerült kiheverni, és egy teljes újjáépítésre volt szükség ahhoz, hogy majd’ 10 évvel később újra a tűz közelébe kerüljenek.

7. A ’70-es évek Vikingsa

Ha a ’70-es évekre gondolunk, akkor a Steelers, a Raiders, a Cowboys, és a Dolphins dominanciája ugrik be elsőre. Volt azonban még egy ötödik csapat is, amely talán mindegyiküket túlszárnyalta volna, ha az utolsó lépést meg tudják tenni. Ez a Vikings volt, ami lényegében a Cowboys mellett az NFC legsikeresebb csapata volt a ’70-es években, csakhogy Super Bowlt nem sikerült nyerni. Pedig négyszer is megpróbálták. A Vikings először 1969-ben szenvedett vereséget a Chiefstől, ami akkor sokkoló volt, és egy időre valóban ki is estek a bajnokesélyesek közül, de 1973-ban újra összeállt minden, és könnyedén nyerve az NFC-t bejutottak újra a Super Bowlba. Ott azonban a Dolphins bizonyult erősebbnek, de ez a vereség ezúttal nem törte meg a harci szellemet. A következő három évben még további két alkalommal sikerült bejutni a nagydöntőbe (1974-ban és ’76-ban), de megnyerni végül egyiket sem sikerült. Négy elvesztett Super Bowl nem hízelgő statisztika, de a tény, hogy négyszer játszhattak döntőt, sokat elárul a csapat tartásáról.

6. Az 1990-94 Bills

A Vikingsnál talán csak a Bills mutatott be nagyobb mentális kitartást. A csapat egymaga uralta az AFC-t a ’90-es évek elején, és nem nagyon akadt olyan csapat, amely le tudta volna győzni. Kivéve a Super Bowlon. A Buffalo először 1990-ben jutott el a döntőbe, ahol egy ádáz csata végén egy utolsó pillanatban kihagyott mezőnygól miatt szenvedett végül vereséget. A legtöbb csapat egy ilyen kudarc után azonnal összeomlott volna, de a Bills valahogy képes volt ebből erőt meríteni. Az elkövetkezendő három évben újfent eljutott a csapat a döntőbe, pedig sokszor került lehetetlen helyzetbe. ’92-ben például csereirányítóval kellett egy 32 pontos hátrányból fordítani. A Bills azonban állt elébe a kihívásoknak, és végül 4 egymást követő Super Bowlt játszhatott. Megnyerni egyiket sem tudta, ami nem egy szép statisztika, de az éremnek van egy másik oldala is. Négy egymást követő szívszorító Super Bowl vereség kellett ahhoz, hogy a Bills lelke megtörjön. A legtöbb csapat tizedennyit sem bír ki.

B. Akik visszajutottak a Super Bolwba, és nyertek.

5. 1966-69 Chiefs

A történelem legelső Super Bowlján az AFL-t a Chiefs képviselte, de ebben nem volt sok köszönet. Az első félidőben még tudta tartani a lépést a Packersszel, de a második félidőben minden elromlott, és végül egy sima 35-10-es vereség lett a vége. A kudarc érzését fokozta, hogy a meccs után a Packers edzője, Vince Lombardi azt nyilatkozta, a Chiefs egy jó csapat, de még nem mérhető az NFL-hez. Ez akkor megalázó volt, de egyben motiválta is a Chiefst, hogy bebizonyítsa, Lombardi téved. Noha ez a bizonyítás nem sikerült azonnal, de ’69-ben minden összeállt, és miután sikerült az AFL-t megnyerni, a Super Bowlon is sokkolták a Vikingst. Ezúttal már mérhetők voltak az NFL legjobbjaihoz.

4. 1968-70 Colts

1969. január 12-én a Colts (és az NFL) történelme legnagyobb sokkját szenvedte el. Toronymagas esélyesként buktak el a mindenki által lenézett Jets ellen. Ráadásul nem is egy ádáz csatában, hanem megalázó módon, végig az eredmény után rohanva, hibát hibára halmozva. Ez a vereség örökké beleégett a játékosok tudatába, és nem is volt könnyű ebből felállni. De végül sikerült. Ugyan kellett ehhez egy edzőváltás, és egy átmozgás az AFC mezőnyébe, de a Colts visszatért az élmezőnybe, és az 1970-es szezon végén sikerült elnyerni a Lombardi trófeát. A Jets elleni vereséget soha nem feledtette semmi, de egy Super Bowl siker valamennyit segített ezen. A szurkolóknak mindenképp.

3. A ’70-es évek Cowboysa

A Cowboys „Amerika Csapata”. Ez az elnevezés nem véletlenül alakult ki a köztudatban. A kezdeti nehézségek után a Cowboys a ’60-as évek végére az NFL élmezőnyébe került, és ők lettek azok, akiket le kellett győzni a bajnokság megnyeréséért. Könnyen alakulhatott volna azonban másképp a történet. A ’60-as évek végén ugyanis a Cowboys három döntőt is elveszített, ráadásul mindhármat lélekőrlő módon. 1966-ban és ’67-ben is 1 yardon múlt, hogy legyőzzék a Packerst. Később 1970-ben a Colts egy utolsó másodperces mezőnygóllal nyert a Super Bowlon. Ezek a szoros vereségek azonban nem taszították a mélybe a Cowboyst. Mindjárt a következő szezonban sikerült újra eljutni a Super Bowlba, amit ezúttal sikerült is megnyerni. Ezután pedig ténylegesen az NFC ura lett a Cowboys, az együttes, akit le kellett győzni, ha valaki a döntőbe akart jutni. A továbbiakban még 3 Super Bowlt játszott a csapat, amiből egyet meg is nyert 1977-ben. Sok kudarcot éltek át kezdetben, de hogy ezekből erőt tudtak meríteni, az tette őket „Amerika Csapatává”.

2. A 2010-es évek Patriotsa

A Patriots a 21. század anomáliája. Ekkor már olyan korlátozások voltak érvényben, amelyek megakadályozták, hogy egy csapat túl erős legyen, és egymaga uralja a csoportot/konferenciát/ligát. A Patriots azonban valahogy ki tudta játszani ezeket a korlátozásokat. 20 éven keresztül az NFL élcsapata volt, és több Super Bowlt játszott ilyen rövid idő alatt, mint előtte bárki. Mindet azonban értelemszerűen nem tudta megnyerni, háromszor is elvesztette a döntőt, de egyik vereség sem törte meg a csapatot. Mind a 2007-es, mind a 2011-es elvesztett Super Bowl után sikerült megőriznie a vezető szerepét, és pár évvel később már újra döntőt játszott. A 2017-es vereség után pedig már nem is kellett éveket várni az újabb Super Bowlig. Mindjárt a következő évben sikerült újra eljutni a döntőig, amit végső soron simán nyert meg. Sokan reménykedtek benne, hogy egy-egy elvesztett Super Bowl megtöri Belichicket és Bradyt, de valójában csak erősebbé tette őket.

1. 1971-73 Dolphins

Vannak csapatok, amelyeket összezúz egy Super Bowl vereség. Vannak csapatok, amikre nem fejt ki érezhető hatást. Vannak csapatok, akiket még motiváltabbá tesz. És van a ’72-es Dolphins, ami valami olyat vitt véghez, amihez foghatót senki azóta. A csapat történelme legelső Super Bowlja katasztrófális volt. A ’71-es döntőn a Cowboys felmosta a padlót a Dolphinsszal és egy nagyon sima, 24-3-as vereséget mért rá. Ez a kudarc azonban elindított egy sokkal nagyobb kalandot. Don Shula és a Dolphins erőt merített ebből a vereségből, és a következő évben nem talált legyőzőre. A Dolphins elvert mindenkit, aki szembejött vele, sokszor nagy pontkülönbséggel. A csapat veretlenül zárta az alapszakaszt, majd a playoffban is megverte előbb a Brownst majd a Steelerst. A Super Bowlon sem hagyott sok esély a Washingtonnak, egész meccsen vezetett a Dolphins, és ha nincs egy blokkolt mezőnygól az utolsó pillanatokban, akkor az ellenfél pontot sem tudott volna szerezni. 1972-ben, egy évvel a megalázó vereség után a Dolphins egy veretlen szezont teljesített, majd a következő évben is megnyerte a bajnokságot. Ezek után pedig már senkit nem érdekelt, mi történt a ’71-es döntőn.

Megfigyelve a történeteket egy dolog bizonyára mindenkinek feltűnhet. A Super Bowl vereséget leküzdő csapatok többsége mind a 20. században játszott többnyire a ’60-as-’70-es években. Ez nem véletlen, ugyanis ekkor még nagyon más volt az NFL, és nem voltak érvényben olyan korlátozások, mint ma. A fizetési sapka például csak 1994-ben jelent meg, előtte a csapatok viszonylag könnyen egyben tudták tartani a bajnokaspiráns keretet. Ha volt egy jó edzője a csapatnak, akkor a mentális összeomlást könnyen meg tudták akadályozni. Ez a mostani csapatokra is igaz lehetne, viszont nekik az összeomlás elkerüléséhez már sokkal többet kell tenniük. Sokkal jobban kell ügyeskedni a szerződésekkel, és sokkal jobban oda kell figyelniük a játékosaikra. Emiatt ma már sokkal nehezebb egy Super Bowl vesztes csapatnak újra eljutni a döntőbe.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!