Connect with us

Minden ami NFL

Breakout players 2022 – AFC North

Folytatjuk berobbanó játékosokat kereső sorozatunkat, ahol ezúttal egy olyan csoporttal foglalkozunk, ahol akár mind a négy csapat a rájátszásért lehet harcban.

Baltimore Ravens

Ki lehet breakout játékos?

A Ravens passzjáték problémája nem új keletű. A tavalyelőtti évet leszámítva az egész Lamar Jackson korszakban lényegében szenved az egység. Brown távozásával pedig csak tetőzhet a probléma. Az elsődleges célpont továbbra is Mark Andrews lesz, aki tavaly kimagasló tight end mutatókkal zárta az évet, de Brown hiányában kelleni fog neki segítség.

A nagy áttörést a keretre nézve egyedül a másodéves Rashod Batemantől várhatjuk, aki tavaly sérülésekkel is küzdött, a futásorientált offense (és Brown) mellett pedig csupán 46 elkapásból 515 yardot szerzett. Ellenben prospectként az akkori class egyik legjobb possession elkapójaként szerepelt, minden fizikai adottsága megvan, hogy dominálhasson a legfelsőbb szinten is. Minden bizonnyal ő lesz Lamar második számú elkapója és egy ezer yardos szezont várhatnak tőle. Bateman képességei nemcsak termetéből, de kifinomult útvonalfutásából is erednek, ha ezeket jól tudja használni, akkor a csoport gyengébb cornerei ellen abszolút nyerő lehet.

Ki lehetne még?

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Ravens védelemben rengeteg a tehetség, de egy poszton elég nagy kérdőjelek vannak. Linebacker szekcióban ugyan van egy elsőkörös játékososuk, de Patrick Queen egyelőre nem tudta eloszlatni a kételyeket, hogy egy bust játékos volt-e annak idején. Első évéhez képest ugyan kisebb javulást tudott felmutatni, de ez még mindig az átlag alatti teljesítményt jelenti. Ellenben a védelmet rengeteg sérülés sújtotta tavaly, így felforgatott és nem a legerősebb összeállításban álltak rajtvonalra, Queen mellett nem voltak mindig életerős társak. Idén egy remélhetőleg egészséges csapatban tovább fejlődhet, mert ha ez elmarad, akkor nem sok minden fogja sokáig a kezdőben tartani.

Cleveland Browns

Ki lehet breakout játékos?

A Browns támadósorában az elkapósoron kívül sok dologba nem lehet belekötni, főleg a támadófal van nagyon pofás állapotban. Ettől függetlenül van még tér az egység előtt, hogy ne csak az egyik, hanem konkrétan a liga legjobb egysége legyenek. Ebben pedig a legnagyobb szerepe a harmadéves Jedrick Willsnek lehet, aki bár mutatott biztató jeleket, de az igazi áttörés még várat magára.

A rookie éve rögtön felemásan sikerült a fiatal támadófalembernek, ugyanis több mint 1000 snapen csak 20 nyomást engedett és mindössze négy sacket. Ellenben futásblokkolásban kimondottan gyenge volt. Ez a teljesítmény tavaly megfordult és 800 snap alatt közel 30 nyomást zúdítottak rá, öt sack kíséretében, cserébe a futáshoz jobban kezdett el dolgozni és sokkal kevesebb büntetést is szedett be. Azt már megmutatta tehát, hogy játékának mindkét elemében képes kimondottan magas szintű játékra, de konzisztensen összerakva ezt még be kell bizonyítania.

Ki lehetne még?

Deshaun Watson érkezésével sok játékos teljesítménye javulhat, de igazi áttörést talán a célpontoktól várhatunk. Közülük is David Njoku az, akitől talán a legnagyobb változást reméljük és a nemrég kapott szerződéséből ítélve a Browns is ebben bízik. Öt éve alatt még nem lépte át egyszer sem a 650 yardot, sőt második éve óta kicsit visszaeső formát is mutat. Watson érkezésével azonban kap egy elég biztos vezért maga mögé (már amennyiben játszik a kétes hírű irányító), aki nagyobb eséllyel fogja odavarázsolni szoros helyzetekben is neki a labdát.

Meglepő módon egyébként Njoku blokkolásban sokat javult az évek folyamán, ahogy egyre tapasztaltabb lesz és érti meg a koncepciókat, úgy javult a játékának ezen szegmense. Így ha Watson segítségével jobban bevonják a passzjátékba is akkor egy stabil top5-7 tight end lehet.

Cincinnati Bengals

Ki lehet breakout játékos?

A Bengals támadógépezet tavaly meghódította a ligát, annak ellenére is hogy a támadófal egy romhalmaz volt. Az offseason alatt tettek róla, hogy ez a gyenge pont nagyot fejlődjön, de nem csak az új érkezőkben, hanem a belső fejlődésben is bízhatnak. A fő mozgatórugó Jonah Williams lehet, aki első szezonját sérülés miatt kiülte, de azóta folyamatos fejlődő pályát ír le és kezdi igazolni, hogy miért volt anno magas pick.

Ugyan a tavalyi 51 engedett nyomása (playoffal együtt) nem tűnik kevésnek, ahogy a 10 sack sem, de tegyük hozzá, hogy a fal mellette botrányos volt. Folyamatosan befele is kellett segítenie és még így is viszonylag stabilan játszott és kevés büntetést szedett össze. Jobb társakkal azt gondolom egy stabilabb teljesítményt tesz le a fal, így pedig Williams is könnyebb helyzetben lehet, aki ha emel kicsit a passzblokkolási mutatóin, akkor nem lesz vele probléma.

Ki lehetne még?

A Bengals támadósor tavaly mindenkit meglepett. Ellenben sokan elfelejtik, hogy ebben a Super Bowl menetelésben a védelemnek még nagyobb szerepe volt. Elsősorban Trey Hendricsonról beszélt mindenki védőfal kapcsán, aki szokásához híven ultra hatékonyan dolgozott, de szép csendben mögötte a Bengals saját draftolt fiatalja, Sam Hubbard is elkezdett életjeleket mutatni.

A szélső passzsiettető 55 nyomást gyakorolt (playoffal együtt 65-öt), ami jóval több mint az előtte lévő három év alatt bármikor. Nem mellesleg 12 sacket is bepakolt a közösbe. Hubbard évről-évre stabil teljesítményt nyújt, de amíg első három évében ezt csak rotációs szerepkörben mutatta fel, addig tavaly már mint teljes értékű kezdő. A következő lépcsőfok pedig kétségtelenül az, hogy fellépjen a top játékosok közé.

Pittsburgh Steelers

Ki lehet breakout játékos?

A Steelers az elmúlt években inkább a védelméről lett híres, így adná magát, hogy végre az offense-ből várjunk kiugró teljesítményeket, de még Big Ben visszavonulása után sem vagyok bizakodó. Ellenben a védelemben Watték mellett a fiatalok is kezdenek fellépni, az én választásom pedig pont a sackkirály túloldalán rohamozó Alex Highsmithre esik.

Az idén harmadéves játékos már tavaly is 38 nyomásgenerálisig jutott, valamint begyűjtött 9 sacket is. Igaz ebben a védőfalban könnyebb dolga volt, mert a többiek jócskán elvonták a figyelmet, de a szezon jelentős részében stabil tudott maradni. Nem nehéz arra gondolni, ha emel ezen a teljesítményen és benéz a kétszámjegyű sackek közé, akkor lassan ott lehet a neve a többet emlegetett védőjátékosok között. Amin mindenképpen javítania kell az a fontos mérkőzéseken való fellépés, ugyanis pont az utolsó fordulóban és a rájátszásban játszotta talán a szezon legrosszabb meccseit.

Ki lehetne még?

Bár ahogy fentebb írtam az offense-zel kapcsolatban nem vagyok túl lelkes, de azt nehéz kétségbe vonni, hogy skill posztokon nagyon jó és mély ez az egység. Ha az újoncokat nem nézem, akkor a legnagyobb ugrást a másodéves tight endtől, Pat Freiermuth-tól várhatjuk, aki már tavaly is elég szépen szállt be. Alapvetően ő nem a dinamikusságáról és a labdaskilljeiről volt híres, de mégis betett több mint 500 yardot a közösbe és Big Ben egész sokat kereste.

Idén ugyan más irányító lesz mögötte, de a támadókoordinátor és ezáltal a támadóséma ugyanaz. Ráadásul George Pickens draftolásával még inkább szét tudja húzni a pályát a csapat, ami igaz hogy targeteket vehet el a fiatal tight endtől, de fontos pillanatokban több szerepe lehet és több tere is.

[/ppp_patron_only]

1 Comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kopi3.14
Kopi3.14
2022-07-03 16:54

Freiermuth kicsit ilyen Heath utódnak tünik. Meglátjuk, mennyire fog azzá válni.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x