Connect with us

Minden ami NFL

Miért esik vissza az év második felére a Cardinals támadósor?

Kliff Kingsbury három éve nagy csinnadrattával érkezett meg a ligába, hiszen az egyetemen negatív mérleggel rendelkezett, NFL-tapasztalata nem volt, és nem csak egy a profik közt még nem igazán használt támadó rendszert hozott magával, hanem az 1/1-es pickkel egy új irányítót is (ráadásul az egy évvel korábbi első körös helyére), aki pár hónappal korábban még azt sem tudta, hogy a baseballt vagy a focit válassza. Az utóbbi két szezonban kiválóan kezdett a Cardinals támadósor, a szezon második felében azonban gyakorlatilag összeomlott, a legutóbbi emlékünk pedig egy nagyon csúfos Rams elleni wild card vereség a részükről. Csak rosszul jött ki a lépés, vagy esetleg van ennek mögöttes oka? 

cardinals támadósor

A leolvadások

A Cardinals támadósora tavaly az RBSDM.com adatai alapján az első 8 forduló alatt a 3. legjobb volt EPA/play mutatóban, majd a 9. héttől mindössze a 18. helyet sikerült elérni. És oké, itt volt pár meccs Kyler Murray nélkül, de ha azokat kivesszük, akkor meg a 21. helyet foglalták el a wild card meccsel együtt. Két évvel ez előtt az első 10 fordulóban a 6. legjobb volt az offense, utána pedig mindössze a 22., azaz a 11. legrosszabb. És igen, itt sem volt 100 százalékos Murray, ettől még a visszaesés drasztikus, ami nyilván a mérlegen is meglátszott: 2020-ban 6-3 után 2-5-tel zárt a Cardinals, 2021-ben pedig csak a Murray-vel kiálló meccseket nézve 7-1 után 2-5-tel.

Persze lehet ezt fogni Murray sérülésére vagy tavaly Hopkins kiesésére, de az a baj, hogy Kingsburynél ez egy jóval nagyobb trend. A Texas Tech élén 2014 és 2018 között az első hét meccsen 20-15-tel kezdett, az év hátralevő részében pedig 7-20-as mérleget tudott felmutatni úgy, hogy konkrétan minden évben visszaesett a csapata a szezon végére. Ez már túl nagy minta ahhoz, hogy véletlennek és egyedi eseteknek titulálhassuk.

Az NFL-ben a védelmek edzői a szezon második felére, harmadik harmadára már elég információval rendelkeznek, hogy az ellenfelek támadósorainak tendenciáit leszűrjék és ezekre válaszokat tudjanak adni. Épp ezért a legjobb támadóedzők nem csak az ellenfelek védelmeit tanulmányozzák, hanem a saját támadósoraikat is felülvizsgálják és megnézik, hogy milyen trendeket, tendenciákat mutatnak az ellenfeleknek, majd ezeken folyamatosan változtatnak, hogy elkerüljék a kiismerhetőséget.

A jelek szerint Kingsbury nem tartozik ebbe a kategóriába, ugyanis ha így lenne, akkor nem esne vissza ennyire a támadósora évről évre. És ezt nem csak a fenti statisztikák támasztják alá, hanem a pályán látottak is.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!