Connect with us

Minden ami NFL

6 csapat, amelyik vissza fog lépni a tavalyi évhez képest

A naptár ezen szakaszában még minden (na jó, majdnem minden) szurkoló optimista, várja a szezont, ahol a kedvenc csapata majd jobb lesz és előrelép az előző évhez képest. Egyeseknél ez így lesz (velük tegnap foglalkoztunk), mások viszont rosszabb mérleget fognak elérni, mint tavaly. Nézzük, kik fognak (legalább) egy lépést visszaesni 2021-hez képest – ami nem jelenti, hogy rosszak lesznek, csak hogy legalább egy győzelemmel kevesebbet könyvelnek majd el, mint tavaly. 

Atlanta Falcons

2021-es mérleg: 7-10

A Falcons talán a legegyértelműbb visszaeső jelölt, hiszen a tavalyi 7 győzelmük masszív túlteljesítés volt, emellé ráadásul az átlag feletti irányítójukat is elvesztették és egy prémium cserével pótolták. A pitagoraszi várható győzelmek alapján – ami a pontkülönbséget figyelembe véve nézi, hogy hány meccset kellett volna valójában nyernie az együttesnek – a Falcons volt a negyedik legjobban túlteljesítő franchise, közelebb voltak egy 5 győzelmes csapathoz mutatott játék alapján.

2021-ben 7-2-es mérleget tudtak felmutatni egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken, tehát az összes győzelmük így született. Ez a mutató hosszú távon beáll egy 50% körüli értékre, jó eséllyel idén sokkal kevésbé lesz szerencsés a gárda. Emellett a Football Outsiders adatai alapján a 3. legegészségesebb keret volt a Falconsé, ebben szintén visszaesés várható. Érdemes még kiemelni a sorsolást, ami a vegasi oddsok alapján a 10. legnehezebb a tavalyi nagyon könnyűvel szemben, tehát mindezek mellé még sokkal nehezebb útja is van a csapatnak. Warren Sharp hatékonysági adatai alapján a támadósornak egyébként konkrétan a legnehezebb menetrenddel kell szembenéznie a szezonban.

Mindezeket figyelembe véve elég nagy meglepetés lenne, ha a Falcons tudná tartani a tavalyi 7 győzelmes mutatót.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Tennessee Titans

2021-es mérleg: 12-5

A Titans volt az ötödik leginkább túlteljesítő csapat a pitagoraszi várható győzelmek tekintetében, és ugyebár már tavaly sem igazán gondoltuk reális erőviszonynak azt, hogy a Tennessee az AFC első kiemeltje. De még ha reális is lett volna, a Titans egyértelműen visszalépett egyet a keret minőségében elsősorban AJ Brown elengedésével, miközben kis túlzással a teljes AFC fegyverkezési versenybe kezdett.

A Titans tavaly 6-1-es mérleget tudott felmutatni mezőnygólnyi különbséggel eldőlő meccseken, ráadásul két éve is nagyon jók voltak az egy labdabirtoklással eldőlő meccseken, konkrétan a második legjobb mutatót tudják felmutatni ilyen tekintetben (77%). És még ha úgy is gondoljuk, hogy Mike Vrabel és az edzői stáb miatt konzisztensen pozitív mérleget tudnak kihozni szoros mérkőzéseken (nem valószínű a historikus adatok alapján, de tételezzük fel), akkor sem várható, hogy ennyire minden összejöjjön ezeken a találkozókon.

A sorsolásuk egyébként az átlagnál kicsit nehezebb, és ugyan Vrabellel minden évben összejött legalább 9 győzelem, a tavalyi 12-t azért elég nehéz lesz idén is elérni.

Pittsburgh Steelers

2021-es mérleg: 9-7-1

A Steelers volt a harmadik leginkább túlteljesítő csapat a ligában tavaly a pitagoraszi várható győzelmek tekintetében – azt hiszem az egyik fő kritériumra már rájöttetek. Ezek alapján a 9 (sőt, gyakorlatilag 9,5) helyett még csak 7 meccset sem kellett volna nyerniük 2021-ben. A rájátszás óriási bravúr volt a pittsburghiektől, és sajnos hamar ki is derült, hogy nem való oda jelenleg ez a gárda. A mezőnygóllal eldőlő mérkőzéseken 4-0, az egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken 8-2 volt a csapat mérlege, amiben visszaesés várható, emellett nagyon nagy volt a field goal luckja (várhatóhoz képest többet értékesítettek és ellenük kevesebbet lőttek be a kickerek) a Steelersnek, plusz a védelem is bőven a várható felett teljesített harmadik kísérleteknél – ezek mind-mind visszaesésre utalnak. Plusz még az offense sorsolása is jóval nehezebb lesz, mint tavaly volt, és az egész gárdáé is az 5 legnehezebb közt van.

Sokat kritizáltuk Big Bent az utóbbi két évben, és sok rosszabb nem-újonc irányítóteljesítményt nem láttunk a ligában, azt azért mindenképp ki kell emelni, hogy a rekordgyorsan labdától szabaduló stílusa valamelyest el tudta fedni a támadófal problémáit – ami így is 31. lett pass block win rate-ben a ligában. Trubisky és Pickett is sokkal tovább dajkálgatják a labdát, így az OL még rosszabbul nézhet ki, a támadósornak pedig rosszabb eredményei lehetnek ezáltal – még ha Big Ben limitálta is Matt Canada támadókoordinátort, aki most jobban kinyithatja a play action, motion és RPO kapukat.

Ha Mike Tomlin idén is, zsinórban 16. alkalommal tudja tartani a pozitív mérleget, akkor az Év Edzője díjat kell odaítélni neki.

Dallas Cowboys

2021-es mérleg: 12-5

A Cowboys az első a listán, amely nem teljesített jelentősen túl pitagoraszi várható győzelmekben. Ellenben egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken 5-3 volt a mérlegük, fumble luckban az 5. helyen végeztek (tehát több labdát szedtek össze, mint várható volt) és még a 8. legegészségesebbek is voltak a ligában.

via Jimmy Kempski

A legnagyobb intő jel azonban a +14-es turnover-mutató, ami a legjobb volt a ligában, és ami gyakorlatilag biztosan vissza fog esni. A védelem 34 labdát szerzett, ami hihetetlenül magas szám. Azok a csapatok, amelyek legalább 30-at szereztek a történelemben, átlagosan 12,7-tel estek vissza, de minimum 6-tal. Ez pedig még más mutatók esetleges javulása mellett is elég lehet pár meccses visszaeséshez a győzelmek számában. Arról nem is beszélve, hogy a keret egyértelműen gyengébb lett a tavalyihoz képest, az elkapósorból kiesők (Cooper, Wilson és egy időre Gallup és Washington) miatt a támadósor fenntarthatósága is kérdőjeles.

A csapat sorsolása egyébként könnyű idén is, ez mindenképp a malmukra hajtja a vizet, de ezzel együtt sem várható a 12 győzelem fenntartása.

Las Vegas Raiders

2021-es mérleg: 10-7

A Raiderst kevésbé magabiztosan tettem a listára, mert Davante Adams érkezése, Josh McDaniels hatalomátvétele és Gus Bradley védőkoordinátor távozása előrelépést jelent a tavalyi évhez képest, így alapvetően azt várná az ember, hogy a Raiders jobb csapat legyen, mint tavaly. Ami egyébként simán lehet, hogy így lesz, sőt akár valószínűnek is mondhatjuk – már amennyiben nem győzelmek számában mérjük ezt. Ebben a tekintetben ugyanis minden azt mondatja velünk, hogy visszaesés várható, mivel jelentősen túlteljesített az együttes 2021-ben.

A pitagoraszi várható győzelmek számát alapul véve a második legjobban túlteljesítő franchise volt a Raiders, a pontkülönbségük alapján 7,34 meccset kellett volna nyerniük. Egészen hihetetlen, de négyszer játszottak hosszabbításos mérkőzést és mindegyiket megnyerték, ilyen még nem volt az NFL történetében. Mezőnygólnyi különbséggel eldőlő meccseken 5-1, egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő találkozókon 7-2 volt a mérlegük, ez egyszerűen fenntarthatatlan. Összesen 15 meccsen voltak hátrányban (4. legtöbb) és 8-at nyertek úgy, hogy a mérkőzés egy pontján hátrányban voltak (2. legtöbb). Emellett fumble luckban is a 7. helyen végeztek és még a sorsolásuk is a harmadik legnehezebb az egész ligában.

Úgy gondolom, hogy a Raiders jobb csapat lesz a tavalyinál, ha például EPA/play mutatókat nézünk – ebben tavaly az offense 20., a defense 24. volt. Azonban győzelmek számában szerintem nem érik el a 10-et.

Arizona Cardinals

2021-es mérleg: 11-6

Ugyan nem óriási mértékben, de a Cardinals is túlteljesített tavaly (egy győzelemmel) a pitagoraszi várható győzelmek tekintetében. Emellett egészen elképesztő szerencséjük volt fumble-ök összeszedésében, hiszen 12-vel több szabad labdát kaparintottak meg, mint az várható lett volna (csak a defense 26-ből 23-at összeszedett), miközben a második helyezett 5-tel végzett a listán. Ezen felül büntetésekből is a második legtöbb EPA-t szedték össze a szezonban, illetve a támadók a várhatón felül harmadik legmagasabb arányban oldották meg a harmadik kísérleteket. Ezekben mind visszaesés várható, ráadásul a sorsolásuk is nagyon nehéz, a védelemnek konkrétan a 2. legnehezebb Warren Sharp hatékonysági mutatói alapján.

Ehhez jön hozzá, hogy a holtszezonban nem hogy nem erősödtek, de még gyengültek is, plusz Hopkins sem áll majd rendelkezésre az első hat meccsen. Az is érdekes, hogy a 10. forduló után, amikor Kliff Kingsbury csapatai egyébként is mindig vissza szoktak esni, megkapták a liga legnehezebb sorsolását.

Miért esik vissza az év második felére a Cardinals támadósor?

Honorable mentions

Ha figyelmesek voltatok, akkor észrevehettétek, hogy a tavalyi 5 leginkább túlteljesítő csapatból 4 ott volt a listán, egy viszont kimaradt, méghozzá az első helyezett. Ez az együttes pedig nem más, mint a Green Bay Packers, amely több mint három meccsel túlteljesített. Több mutató is azt mutatja, hogy a Packers vissza fog esni (és az elkapók miatt is lehet aggódni), de így volt ez két éve és tavaly is, mégis sikerült 13 győzelmet összeszedni, ezért nem mertem őket feltenni a listára végül.

Szintén nem mertem feltenni a listára a Buccaneerst, pedig Bradyék is másfél győzelemmel túlteljesítettek tavaly, 6-0-s mérleget tudtak felmutatni egy labdabirtoklással eldőlő meccseken (emellett a belső támadófal is visszaesett, ami nagyon fontos Bradynek). A Patriotstól is várhatunk akár visszaesést, a támadóoldalon rengeteg a kérdőjel számomra, emellett FG luckban a legszerencsésebbek voltak tavaly és a sorsolásuk is nehezebb lesz a 2021-esnél. Végül pedig a Seahawkst szeretném megemlíteni, ahol elég nyilvánvaló a visszalépés Russell Wilsontól Geno Smith-ig. Azonban elég szerencsétlenek voltak tavaly field goalnyi különbséggel eldőlő találkozókon (0-5) és field goal luckban is.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!