Connect with us

Minden ami NFL

7 csapat, amelyik javulni fog a tavalyi évhez képest

A naptár ezen szakaszában még minden (na jó, majdnem minden) szurkoló optimista, várja a szezont, ahol a kedvenc csapata majd jobb lesz és előrelép az előző évhez képest. Egyeseknél ez így is lesz, másoknál viszont nem. Most azokkal a csapatokkal foglalkozunk, akiktől tényleg javulás várható 2022-ben, azaz jobb mérleget fognak elérni, mint 2021-ben. 

Baltimore Ravens

2021-es mérleg: 8-9

Azt hiszem a Ravens helyét a listán nem kell különösebben magyaráznom annak, aki emlékszik a tavalyi elképesztő sérüléshullámra, ami végigsöpört a Hollókon. Nem elég, hogy a liga legsérültebb csapata volt a Ravens, de konkrétan a történelem legtöbb sérüléssel sújtott együttese volt, mióta a Football Outsiders nézi ezeket az adatokat. A teljesség igénye nélkül hagyott ki meccseket a kezdőből Lamar Jackson, JK Dobbins, Ronnie Stanley, Rashod Bateman, Marlon Humphrey, Marcus Peters és Derek Wolfe, közülük legtöbben elég hosszú időt, többen a teljes szezont. Gyakorlatilag lehetetlen, hogy ilyen sérüléshullám sújtsa a Ravenst 2022-ben is.

Ha pedig legalább átlag egészséges ez a keret, akkor nem hogy a pozitív mérlegért kell küzdenie, hanem minimum a csoportgyőzelemért, de a Super Bowlra sem esélytelenek Harbaugh fiai. Nem véletlen, hogy december elsején még konkrétan első kiemeltek voltak az AFC-ben, csak utána már tényleg minden összeomlott. De nem csak a sérülések miatt várható javulás a Ravenstől. Tavaly az 5. legrosszabb turnover mutatóval rendelkeztek és a legrosszabb sack marginnal – mindkét adat esetében pozitív regresszió várható. Plusz amellett sem lehet elmenni, hogy jóval könnyebb lesz a sorsolásuk a tavalyinál, a vegasi oddsok alapján a 11. legkönnyebb – ez az előnye annak, hogy a csoport utolsó helyén végeztek, hiszen így nem a Chiefsszel, a Titansszel és a Cowboysszal kell játszaniuk, hanem a Broncosszal, a Jaguarsszal és a Giantsszel.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Buffalo Bills

2021-es mérleg: 11-6

A Bills tavaly is a liga egyik legjobb csapata volt, 13 másodpercre volt a konferenciadöntőtől (ahol aztán favorit lett volna a Bengals ellen), azonban így utólag visszatekintve talán meglepő lehet, hogy csak 11 győzelmet sikerült összehozniuk. A pitagoraszi várható győzelmeket tekintve konkrétan a 3. leginkább alulteljesítő csapat volt a buffalói, a pontkülönbségük alapján 12,92, tehát gyakorlatilag 13 győzelmet kellett volna összehozniuk.

Ezt a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb meccsen domináltak, a szoros meccseken pedig rosszul pattant a labda. Field goalnyi különbséggel eldőlő meccseken 0-2, egy labdabirtokláson belül eldőlő meccseken 0-5 volt a mérlegük, tehát hat vereségükből öt is szoros volt, ami nem egy általános dolog. Emellett field goalok tekintetében is elég szerencsétlenek voltak, ez a két tényező pedig várhatóan visszaáll majd legalább egy közepes szintre, így pedig javítaniuk kellene a tavalyi mérlegen. Egy dolog szólhat közbe, a sérülések, ugyanis tavaly a 2. legegészségesebb csapat volt a Bills. A sorsolás ugyan nehezebb lesz a tavalyinál, de az egész ligát tekintve csak közepes.

Jacksonville Jaguars

2021-es mérleg: 3-14

Sokkal rosszabb már nem lehet a Jaguars, hiszen zsinórban másodjára jött össze az 1/1. Persze még mindig lehet 0-1-2 győzelmük, de szerintem egyértelmű előrelépés várható. Nem hiszem, hogy lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire borzalmas is volt Urban Meyer minden téren, és ha Doug Pederson mást nem is, de legalább jó hangulatot és kellemes légkört hoz az öltözőbe, már az is plusz 1-2 győzelmet eredményezhet. Ráadásul Pederson nem csak ennyit hoz, hanem egy egyértelműen jobb támadósémát, egy irányítóbarát rendszert. És akkor ott van a tavalyi 1/1-es szupertehetség Trevor Lawrence, akinek mindenféle statisztikai mutató szerint pocsék idénye volt tavaly, de rengeteg mindent jól csinált, ami fejlett irányító képesség, így én nagy ugrást várok tőle.

A mocsárból nehéz kitűnni – Trevor Lawrence különös újonc éve

És akkor ezek csak a nem számszerű dolgok voltak, úgyhogy jöjjön pár statisztika is. A Jaguars a pitagoraszi várható győzelmeket tekintve is alulteljesített tavaly, emellett egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken is csak 2-4-es mérleget tudott felmutatni. Még durvább, hogy mínusz 20-as volt a turnover-mutatója a csapatnak, ami messze a legrosszabb volt a ligában (a második Jets-Bears-Panthers triónak mínusz 13). Fun fact, hogy ha nem vesztették el a turnover-csatát, akkor 3-2-es mérleget tudtak felmutatni.

Tetőzte a problémákat, hogy tök utolsók voltak fumble luckban (tehát a várhatóhoz képest sokkal kevesebb fumble-t szedtek össze) és 5. legrosszabbak voltak field goal luckban (tehát a várakozásokhoz képest kevesebbet értékesítettek, az ellenfeleik pedig többet). Azt is fontos kiemelni, hogy az 5. legsérültebb csapat volt tavaly a Jaguars, és az is sokat nyom a latba, hogy a támadósor dolga tavaly a 3. legnehezebb volt, idén pedig a 2. legkönnyebb lesz Warren Sharp hatékonysági mutatókra alapozó jóslata alapján (ami persze kis mértékben várhatóan téved majd, de nagyban biztosan nem).

Detroit Lions

2021-es mérleg: 3-13-1

A Lionsnek sincs sokkal lejjebb egy 1/2-es idény után, de több dolog is azt mondatja velünk, hogy ennél több van bennük. Ugyan a csapat körüli hájpot én túlzásnak érzem, mert még mindig Jared Goff irányít, a védelem pedig tehetségre mindenképp a liga öt legrosszabbja közt van, de legalább 4 győzelmet egyértelműen megugorhatónak gondolok.

Ezen sokat segít, hogy a tavalyi nagyon nehéz sorsolás után idén az 5. legkönnyebb lesz a Lions dolga a vegasi oddsok alapján. Ráadásul tavaly sem voltak olyan rosszak, mint amit a mérleg mutat. A pitagoraszi várható győzelmek szerint 5,24 meccset kellett volna nyerniük, a tényleges 3 győzelemhez képest ez a legnagyobb különbség a ligában. Mezőnygól különbséggel eldőlő meccseken 1-4, egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken pedig 2-6 volt a mérlegük, itt mindenképp várható pozitív regresszió. Ahogy a csapat egészségében is, hiszen tavaly a 3. legsérültebb gárda volt a detroiti.

Denver Broncos

2021-es mérleg: 7-10

Teddy Bridgewatert Russell Wilson váltja. Elég ennyit mondanom? Még ha valamennyire szkeptikusak is vagyunk Wilsonnal kapcsolatban (én az vagyok), akkor is egyértelmű, hogy jobb Bridgewaternél, és extrát hozhat a támadósorba. De nem ez az egyetlen ok a reménykedésre a Broncos oldalán.

Hogyan fog kinézni Wilsonnal a Broncos támadósora?

Tavaly a pitagoraszi várakozások szerint közel kettővel több meccset kellett volna nyerniük. Mindössze 1-5-ös mérleget tudtak felmutatni egy labdabirtoklásnyi különbséggel eldőlő meccseken és az 5. legtöbb sérüléssel kellett megbirkózniuk. Ezek mind olyan dolgok, amik hosszú távon kiegyenlítődnek, tehát idén várhatóan jobb szerencséjük lesz.

Két dolog foghatja vissza a lelkesedést: hogy az év elején mennyire szokik össze az offense a liga egyetlen új HC-QB párosával, illetve hogy a sorsolás a tavalyinál jóval keményebb lesz a vegasi oddsok alapján (4. legkönnyebbről a 16.-ra ugrik). Ettől függetlenül a tavalyi 7 győzelemnél többre hivatott ez a gárda – a kérdés inkább az, hogy mennyivel.

Los Angeles Chargers

2021-es mérleg: 9-8

A Chargersnél nincsenek igazán durva regressziós mutatók – habár fumble luckban és field goal luckban a 25. és 27. helyen végeztek –, itt “csupán” arról van szó, hogy a védelem sokkal jobb lesz, mint tavaly. Legalább öt új kezdő lesz, ráadásul mindegyikük magas színvonalat képvisel: Khalil Mack, JC Jackson, Sebastian Joseph-Day, Austin Johnson, Bryce Callahan. Tavaly akkor sem tudták megállítani a futást, ha direkt erre rendezkedtek be (lásd Raiders elleni hosszabbítás), és még a Texans is szétfutotta őket. Idén Joseph-Day és Johnson fényévekkel jobb lesz az eddigi védőfalnál, plusz ugye Mack is sokat segít ebben, JC Jackson és Callahan pedig a passzvédekezést emelhetik még egy szinttel feljebb. Az offense pedig Justin Herbert vezetésével továbbra is a legjobbak között lesz, a védelem erősödőse az EPA/play szerint 24. helyről pedig pont elég lesz legalább 1-2 plusz győzelemre, ami tavaly rajtuk ment el (vagy még többre).

Carolina Panthers

2021-es mérleg: 5-12

Ahol Sam Darnold irányít, majd őt lecserélik egy legalább félig kompetens kezdőre, ott egyből javulás várható. Oké, a támadó oldali és a főedzői munkássággal valószínűleg a csapat szurkolói sem lehetnek elégedettek, de a védelem tavaly elég jól nézett ki, és még ha vissza is esik kicsit, a kompetensebb támadófallal és kezdő szintű irányítóval többet kihozhat magából a tavalyi évnél a gárda – főleg hogy a csapat sorsolása könnyebb a tavalyinál, és ez kiváltképp igaz a támadósorra.

Ráadásul a Panthers tavaly alulteljesített a pitagoraszi várható győzelmek számában is másfél W-vel, tehát a pontkülönbségük alapján ennél jobb mérleget kellett volna összehozniuk. Ennek elsődleges oka, hogy egy labdabirtoklással eldőlő meccseken mindössze 2-6-os mérleget sikerült elérni. Összesen 10 mecset vesztettek el úgy, hogy a mérkőzés valamelyik pontján még vezettek – 2000 óta ez a legtöbb egy szezonon belül. A turnover mutatójuk a második legrosszabb volt a ligában, de Darnold kiesésével és a nagyon balszerencsés fumble-összeszedés várható feljavulásával ebben nagyon jó eséllyel előre fognak lépni, ez pedig már eredményezhet 1-2 plusz győzelmet.

Honorable mentions

Még két csapaton gondolkodtam, hogy felírom a listára, de végül nem vállaltam be őket. A Saintsnél a támadósor tavaly a 3. legsérültebb volt az egész ligában, 4 különböző QB irányított és nem volt értékelhető elkapójuk. Alapvetően itt elég nagy előrelépést várnék, azonban Sean Payton távozása megálljra késztet a nagyobb elvárásoktól. A Jetsnél is sok minden adott, hiszen a 2. legsérültebb volt a gárda tavaly, fumble luckban és FG luckban is a három legrosszabb közt végeztek, emellett sokat erősítettek a holtszezonban is. Itt Zach Wilson késztetett megállásra, illetve a liga 6. legnehezebb sorsolása. Mondjuk tehetségből így is meg kéne ugrani a 4 győzelmes szezont, és ha Wilson előrelép egy nagyot, akkor akár meg is duplázhatják ezt a számot.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!