Connect with us

Játékos Portré

A futó, akinek be kellett szöknie a saját Super Bowljára – Marcus Allen portré

Safetyként indult, Hall of Famer futó lett belőle. Mindent megnyert, amit lehetett, pedig egy parkolóőr miatt majdnem lemaradt a saját Super Bowljáról, karrierje végén pedig OJ Simpson gyilkossági ügye miatt kellett aggódnia. A Marcus Allen portré.

Allen San Diegoban született 1960-ban egy nyolctagú család tagjaként. Kiskorában édesapja gyakran elvitte a San Diego Chargers mérkőzéseire, így hamar megszerette a focit és nem volt kérdés, hogy a középiskolában is ezt fogja csinálni. Safetyként kezdte, majd irányító poszton is szerepet kapott ezzel párhuzamosan, bár nem volt egy egyszerű menet.

A fiatal tehetség annyira nem akart irányító lenni eleinte, hogy szándékosan rontott el minden play-t. Edzője persze tudta, hogy mindez színjáték, de leckéztetésnek kirúgta a csapatból, pedig mindenki tudta, hogy Allen a legkiemelkedőbb játékos az iskolában, sőt az egész városban. Hamar rájött ő is, hogy mire is megy ki a játék, és kis kihagyás után visszatért a csapathoz.

1977-ben sikerült bejutniuk a csapattal egy regionális döntőbe, ahol Allen öt touchdownt szerzett (melyből az egyik egy interceptionből szerzett visszahordás volt) és 195 futott yardot futott. Az egyetemek azonnal elkezdtek tolongani érte, ő pedig a Southern California ajánlatát fogadta el – és milyen jól tette.

Mindent is megnyert

Allen sok poszton játszott már, mint minden középiskolás, de alapvetően egy tehetséges DB-nek tartották. Ehhez képest – még ha részben kényszerűségből is –, de futóként teljesedett ki.

“DB-ként kezdtem, de mindenki lesérült a másik oldalon. Senki sem maradt, aki játszhatott volna futóként, és akkor szólt az edzőm, hogy legyek én az új running back. Szerintem a defense-ben is megálltam volna a helyem, de amikor megkérdeztek a másik posztról, akkor nem volt kérdés, hisz a futó az egyetemi foci legragyogóbb posztja”

nyilatkozta Allen visszaemlékezve az egyetemen töltött idejére.

Harmadéves korában indult be igazán, amikor 1563 yardot és 14 TD-t szerzett a földön, illetve volt 30 elkapása és 231 yardja a levegőben. Ez azonban semmi volt az utolsó szezonjához, amikor 403 labdacipelésből 2342 yardot és 22 TD-t tett a közösbe. Természetesen nem csak a Heismant vihette haza, hanem gyakorlatilag minden létező elismerést bezsebelt.

Ekkoriban még a futók aranykorát éltük és nem igazán lehetett kérdés, hogy első körös játékos lesz belőle. Ugyanakkor voltak vele kapcsolatban kételyek, a 90-92 kilójával és 188 centijével nem volt egy tipikus NFL-futó alkat. Végül csak az 1/10-es pickkel lett kiválasztva, ráadásul két futó is hamarabb kelt el: Darrin Nelson 1/7-esként lett óriási bust, de Gerald Riggs sem váltotta be az 1/9-es reményeket, igaz ő legalább Pro Bowler lett háromszor és nyert egy gyűrűt.

Be kellett szöknie a saját Super Bowljára

Allen első éve a játékosok sztrájkja miatt rövidre sikeredett, azonban hála neki a csapat bejutott a rájátszásba. Ugyan ott nem tartott sokáig a történet, de mindenki egyet értett abban, hogy Allen egy igazi kincs: a kilenc meccsen szerzett 697 futott és 401 elkapott yard, illetve a 14 total TD után nemcsak az év újonc támadója lett, de még a Pro Bowlba is beszavazták.

Másodéves korára pedig elérte azt, amiről minden játékos álmodik: bejutott a Super Bowlba, ahol nem csak győzni tudott a Raidersszel, de 20 futásból 191 yardot és két TD-t szerezve a döntő MVP-jének is megválasztották. Pedig majdnem lemaradt róla:

“A legtöbb játékos busszal érkezett a meccsre, én viszont a bérelt autómmal és a csapattársammal, Otis McKinneyvel. Ez volt az első Super Bowlom, nem tudtam, hogy mennek a dolgok. Amint oda értem, megkérdeztem, hol van a játékosok parkolója. A parkolóban segítő pasi csak annyit kérdezett, hogy van-e nálam parkolóengedély. Mondtam neki, hogy nem, egyáltalán nincs, de a Raiders játékosa vagyok, engedjen be, mert játszani fogok. Mire ő azt mondta, hogy engedély nélkül nem engedhet be. Szóval Otis és én leparkoltuk a kocsit pár méterrel arrébb, megfogtuk a táskáinkat, egymásra néztünk, és berohantunk a stadionba. A mai napig fogalmam sincs, mi történt a bérelt autóval.”

A Raiders tehetségének igazán egyedi mozgáskultúrája volt, az egyik legnehezebben szerelhető játékos volt a mezőnyben, ráadásul a kezei is zseniálisak voltak. 1982 és 1985 között 57 meccsen lépett pályára az alapszakaszban és 237 elkapásból 2304 yardot és 13 TD-t szerzett a levegőben. Ezzel elég alaposan megelőzte a korát, amihez ha hozzávesszük a neve mellé került 4638 futott yardot és 44 TD-t, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy karrierje első öt évében négyszer lett Pro Bowler, háromszor All-Pro, 1985-ben pedig a 2314 total yardja és 14 TD-jének köszönhetően az MVP címet is megkapta.

A bosszú

Allen nagyon hamar hatalmas sztárrá vált, és kezdett a fejébe szállni a dicsőség. Egyre több vitába keveredett az edzőivel és a csapat tulajdonosával is, miközben a teljesítménye is visszaesett. Al Davis erre válaszul 1987-ben megszerezte Bo Jacksont, akit ugyan a Bucs kiválasztott az 1986-os draft első választásával, de ő a baseball mellett döntött. Davis viszont minden idők akkori legnagyobb nem-irányító fizetésével meggyőzte Jacksont, így Allen korona helyett riválist kapott.

A korábbi MVP ezt követően már soha nem volt a régi önmaga. Ugyan nagyon erős párost alkottak Jacksonnal, míg utóbbinak bírta a csípője, de ő maga már nem volt annyira domináns: egyrészt ő is sokat volt sérült, másrészt (talán tudatosan) nem kapott ő sem akkora szerepet a csapatban, így nem jöttek az elkapások, egyszer sem sikerült újra átlépnie az 1000 yardos határt, utolsó raidersös éveire már kezdőből is kiszorult.

,,Sose értettem, mi is történt igazából vagy mi fordult rosszra. Mit is mondhatnál arról (Al Davis), aki tönkre akarta tenni a karriered? Nyolcéves korom óta ez volt az álmom, azért küzdöttem és ezt el akarták venni tőlem. Nem hinném, hogy ennek üzleti oka lett volna, hanem személyes. Degradálni akart engem és megakadályozni, hogy a Hall of Fame-be kerüljek. Egy vicc, hogy ültem a padon és nem léphettem a pályára játszani”

nyilatkozta Allen, aki így 11 év után szabad lett.

Nem szándékosan, de a futó végül a Kansas City Chiefsnél kötött ki, ami a Raiders egyik legnagyobb riválisa. És bár Allen itt sem tudott teljesen megújulni, de az vigasztalhatja, hogy 10 alkalommal játszott egymással a két csapat a futó Los Angelesből való távozása után és ebből kilencszer nyert a Kansas. Sőt, karrierje 100. TD-jét is pont a Raiders ellen szerezte, illetve a 10 ezer yardos álomhatárt is a korábbi csapata ellen érte el.

Végül öt éven át erősítette a Chiefst, majd 1997-ban bejelentette visszavonulását. Karrierje során 12,243 yardot futott, 5,411 yardot kapott el és összesen 144 TD-t szerzett. Ő lett az első futó, akinek egyszerre lett legalább 10 ezer futott és ötezer elkapott yardja karrierje során, aminek is köszönhetően 2003-ban a Hírességek Csarnokában is helyett kapott.

A beiktatási beszéde közben egyébként nem feledkezett meg Al Davisről, de pozitív értelemben. Mint kiderült, egyáltalán nem érzett haragot vagy gyűlöletet a történtek után, megköszönte neki, hogy draftolta és lehetőséget kapott tőle a játékra. Sőt, amikor a legendás edző meghalt, a Raiders stadionjában Allent kérték fel, hogy gyújtsa meg a Davis számára állított szobor örök lángját.

Az OJ Simpson-szál

OJ Simpson minden idők egyik legjobb futója volt, ugyanakkor a legtöbben nem emiatt ismerik, hanem azért, mert állítólag megölte az ex-feleségét, Nicole Brownt és annak szeretőjét, Ronald Goldmant 1996-ban. Tárgyalások és letartóztatások hada után végül szabadon engedték, mert a védelemnek sikerült meggyőznie az esküdtszéket az ártatlanságáról. De mi köze ennek Marcus Allenhez?

Simpson és Allen sokáig nagyon jó barátok voltak, állandóan együtt lógtak, utóbbi ráadásul Simpson egyik birtokán házasodott meg. Azonban Brown halála után napvilágra került a nő naplója, amiben leírta, hogy viszonya volt Allennel. Allen persze tagadta a vádakat, de Mike Gilbert, aki mindkettőjük ügynöke volt, elmondta egy televíziós műsorban, hogy bizony volt valamiféle viszony Allen és Brown között. És amikor Simpson rájött a viszonyra, akkor megfenyegette a volt feleségét, hogy megöli, ha még megtudja, hogy Marcus-szal van és pár héttel ezt követően találtak rá a nő és szeretőjének holttestére.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x