Connect with us

Minden ami NFL

Edzőtábori csaták – NFC

Az edzőtáborok már egy bő hete tartanak (ráadásul tegnap éjjel megkezdődött az előszezon is!), és minden csapatnál küzdenek a játékosok a keretben maradásért vagy épp a kezdő pozíció kiharcolásáért. Előbbire rengeteg párharcot lehetne felhozni, most viszont inkább az utóbbival foglalkozunk, és megnézzük minden NFC-s csapatnál, hogy melyek a legfontosabb edzőtábori csaták! Az AFC-vel tegnap foglalkoztunk.

Arizona Cardinals: Edge rusher

A támadóoldal a kezdőket tekintve le van osztva, a védelemben viszont vannak kérdőjelek. Ilyen a harmadik számú cornerback is Byron Murphy és Marco Wilson mögött, vagy épp a nose tackle, de a pass rush tűnik a legérdekesebbnek. Itt Markus Golden helye biztosnak tekinthető, de Chandler Jones távozásával a túloldalon több jelentkező is akad. Talán a tapasztalata miatt Devon Kennard tekinthető favoritnak, de Dennis Gardeck is több lehetőséget kaphat, a két kihívó viszont a két harmadik körös újonc, Myjai Sanders és Cam Thomas. Két teljesen különböző stílusú játékosról van szó egyébként, Thomas a nagyobb darab, Sanders pedig az alulméretezett, de atletikus. Idővel nekik szánhatják a két kezdőt is akár, de fel tudják gyorsabban venni az NFL ritmusát?

Atlanta Falcons: Belső linebacker

Úgy tűnik irányító-csata nem lesz, Mariota a kezdő. Mivel elég gyenge a Falcons kerete, így sok helyen lesz verseny a kezdőért vagy sokat használt csere posztért, és akár ki lehetne emelni a pass rushereket vagy a bal guard posztot is, most a belső linebackereket hoztam. Foye Oluokun távozott, Deion Jones szénája pedig eléggé kifelé áll a gyenge játéka és a magas fizetése miatt, így a csapat gyakorlatilag a tavalyi LB-snapjeinek a 90%-át elveszíti. Ezt nyilván pótolni kell, amire “házon belül” Mykal Walker a legesélyesebb, limitált szerepben mutatott már szép dolgokat, de azért ezt még nagyobb felelősséggel nem tette meg. A Titanst elhagyva érkezett Rashaan Evans, talán neki van a legbiztosabb helye a kezdőben. Szintén a piacról jött Nick Kwiatkoski, de a Raidersnél mutatottak alapján sok jóra nem lehet tőle számítani. A draftról pedig az überatletikus, de még nyers Troy Andersen csatlakozott a kerethez, ő is megpróbálhatja megcélozni a kezdőt akár már újoncként – ha a szezon elején nem is sikerül, előbb-utóbb ott lesz a helye.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Carolina Panthers: Irányító

A tight endek közti versengés is érdekes lehet, de természetesen nem mehetünk el az irányítók mellett. Hogy is mehetnénk, amikor ugyanazon év 1/1-ese és 1/3-asa verseng egymással? Plusz ott van még az újonc Matt Corral is. Meg az XFL-sztár PJ Walker. Elméletben egyértelműen Baker Mayfieldé kellene lennie az állásnak, hiszen magasan ő a legjobb QB ebből a névsorból (persze elég alacsony a léc), de Matt Rhule-ék nyílt versenyt tartanak és az első napokat teljesen megfelezték Sam Darnolddal. A playbook megtanulásában utóbbinak sincs sok előnye, hiszen Ben McAdoo személyében új koordinátora van a csapatnak. Ő egyébként annak idején nagyon nem szerette Mayfieldet prospectként, de hátha javult a benyomása.

Chicago Bears: Jobb oldali tackle

Bármennyire is szeretném nézni mondjuk a N’Keal Harry vs. Equanimeous St.Brown vs. 25 éves újonc Velus Jones gigapárharcot a WR3 helyért, most inkább a támadófal jobb szélét emelem ki. A bal oldalra a napokban érkezett Riley Reiff, így a három fiatal jelölt már csak egy helyért harcol. Ők a tavalyi második körös Teven Jenkins, a tavalyi ötödik körös Larry Borom és az idei ötödik körös Braxton Jones. Jenkins mindenki kedvence volt tavaly draft körökben, de újoncként sérülésekkel is küzdve nagyon gyenge volt, idén pedig már Reiff érkezése előtt is a második csapatba száműzték (és az elcserélése is felmerült) – fogalmam sincs mi történhetett vele, ennél a tehetsége jóval többre predesztinálná. Így pedig Boromnak áll a zászló, aki szintén nem volt jó tavaly, de Jenkinst úgy tűnik veri. Jones pedig kapott kezdő snapeket már a minicamp során, így akár beleszólhat a versenybe.

Dallas Cowboys: Parsons üres helye

A Cowboysnál kicsit nehéz dolgom volt, mert a legtöbb helyen részleges verseny van csak. Tyler Smith meg fogja kapni a kezdő LG posztot. Michael Gallup és James Washington sérülésével az újonc Jalen Tolbert a WR2, és majd a visszatérések után lesz kérdés, kinek jut több szerep. A front7-ben pedig Parsons elhelyezése miatt nehéz megállapítani, hol lesz üresedés a kezdőben. Parsons ugyanis várhatóan ismét játszik majd edge rushert és off-ball linebackert is, és attól függően épp hol áll fel, a másik pozíciójában kelleni fog valaki helyette. A védőfal szélén a breakout-jelölt Dorance Armstrong, a Quinn-kedvenc Dante Fowler és az újonc Sam Williams igyekszik minél több játékidőt kiharcolni magának, a linebackereknél pedig a másodéves és eddig sérülésekkel bajlódó Jabril Cox próbál előrelépni és megmutatni, hogy Parsons párja lehet hosszú távon, így pedig el lehetne engedni Leighton Vander Esch-t, aki jelenleg még az LB2-nek számít. Plusz jött Anthony Barr is a napokban, akit lehet mindkét szerepkörben hasznosítani.

Detroit Lions: Back7

Az offense oldalán igazából nincs kérdés, de a túloldalon annál több, leginkább a back7-ben. A linebackereknél Alex Anzalone mögött nyílt a verseny elsősorban a másodéves Derrick Barnes és a veterán Chris Board között. Még érdekesebb lehet azonban a cornerback-sor, ahol Amani Oruwariye helye viszonylag biztosnak tekinthető az egyik szélen, minden más azonban kérdőjel. A slotban a tavalyi kezdő AJ Parkert próbálja legyőzni az idei igazolás Mike Hughes, a szélen pedig a safetyből a tavalyi év végén szélső cornerré avanzsáló Will Harris próbálja megtartani a helyét a korábbi 1/3-as, ismét sérülésből felépülő Jeff Okudah-val szemben. Plusz arról se feledkezzünk meg, hogy akár több három safetys felállást is láthatunk, amennyiben Tracy Walker és DeShon Elliott mellé az újonc Kerby Joseph fel tud lépni.

Green Bay Packers: Tackle-ök

Természetesen mindenki az elkapókról beszél, és teljesen jogosan lehetett volna őket is hozni itt. Meg lehet említeni a második számú LB posztot is az újonc Quay Walker és Krys Barnes között, engem azonban a legjobban az érdekel, hogy mi lesz a támadófal két szélén. Egészségesen nyilván David Bakhtiari és Elgton Jenkins lenne a két kezdő, azonban egyik sem biztos, hogy egészséges lesz szezonkezdetre. A két tackle posztért így többen is versenybe szállnak: Yosh Nijman, Royce Newman és az újonc Zach Tom. És igazából bárki nyerhet, akár egy, akár két helyért megy a verseny. Mindenesetre jelenleg Nijman tűnik a legesélyesebbnek.

Los Angeles Rams: Secondary

Johnny Hekker távozásával punter-kérdés is van a csapatnál, de ennél fontosabb dolgok történnek a védelemben. A pass rushereknél Justin Hollins és Terrell Lewis küzd meg a kezdőért, ami érdekesnek tűnik, de most inkább a secondaryt emeltem ki, ahol két csatát is várhatunk. Egyrészt az egyik safety posztért, ahol a 2019-es második körös Taylor Rapp és a 2019-es hetedik körös Nick Scott mérkőzik meg. Eddig évekig Rapp volt a kezdő, azonban tavaly a szezon végén megsérült, és nagyon jól szállt be a helyére Scott, aki így átveheti a helyét az idei évre. Másrészt a harmadik számú CB posztért lesz nagy verseny. Jalen Ramsey helye nyilván biztos, és valószínűleg Troy Hill is visszakapja a helyét a brownsos kitérő után, de a harmadik poszt kiadó Darious Williams távozása után. Itt David Longnak van a legnagyobb tapasztalata, de a csapatnál valószínűleg szeretnék, ha inkább a tavalyi negyedik körös Robert Rochell, esetleg valamelyik idei harmadik napos újonc, Cobie Durant vagy Derion Kendrick megkaparintaná magának a kezdőt.

Minnesota Vikings: Cornerback

Két nagy csata van igazából a Vikingsnál. Az egyik a jobb oldali guard, ahol a két idei igazolás, Jesse Davis és Chris Reed, illetve a második körös újonc Ed Ingram küzd meg, esetleg a tavalyi harmadik körös Wyatt Davis, de neki mintha lefőtt volna a kávé. A másik, talán nagyobb jelentőségű és nagyobb nevekből álló harc a kezdő cornerbackért folyik Patrick Peterson túloldalán. A tapasztaltabb versenyző a 2020-as harmadik körös Cameron Dantzler, aki eddig magáénak tudhatta a posztot és nem is volt rossz. Viszont ott a kihívója, az idei második körös Andrew Booth Jr., akit nyilván azért draftolt magasan az új vezetőség, mert őt szeretnék inkább előbb, mint utóbb a kezdőben látni – meglátjuk ez már a szezon elejére összejön-e neki.

New Orleans Saints: Cornerback

Meglátjuk, hogy Trevor Penning már a rajtra át tudja-e ugrani James Hurstöt a támadófal bal oldalán, ennél azonban érdekesebbnek ígérkezik a CB-csata. Marshon Lattimore és CJ Gardner-Johnson helye biztos, de az egyik szélső poszt kiadó, és bőven van jelentkező. Az egyik a veterán Bradley Roby, akit a továbbiak fényében számomra érthetetlenül tartott meg milliókat eltolva a jövőbe a csapat, de láthatóan ragaszkodtak hozzá. Azért volt ez furcsa, mert Paulson Adebo nem játszott rosszul tavaly harmadik körös újoncként, aztán meg idén a második körben érkezett Alontae Taylor is. Hármuk közül kerül majd ki a kezdő, talán Adebo van egyelőre nyeregben.

New York Giants: Tight end

A linebackereknél Tae Crowder próbálja megtartani helyét a hátsó körös újoncokkal szemben, ugyanígy tesz Shane Lemieux bal guard poszton a harmadik körös Ezeudu ellen, ahogy Darnay Holmes Cor’Dale Flottal szemben slot cornerben, de szerintem ezek viszonylag le vannak játszva. A tight end viszont nincs. Persze ehhez kelleni fog, hogy a negyedik körös újonc Daniel Bellinger újra edzésbe álljon, de mindössze Ricky Seals-Jones és Jordan Akins van előtte, akik nem leküzdhetetlen feladatok. Bellinger ráadásul tavasszal kapott már szerepet az első csapattal, úgyhogy hacsak nem veti vissza a sérülése, jó esélye lehet megkaparintani a kezdőt, és a legteljesebb TE-je lehet a csapatnak – a két veterán leginkább csak elkapásban használható, már amennyire.

Philadelphia Eagles: Linebacker

A kezdő trió mögött öldöklő harc lesz a CB-helyekért a rosteren, a kezdőben viszont nincs sok csata. A jobb oldali guard lehet kiadó, de várhatóan Isaac Seumalo megtartja Jack Driscollal szemben. A legnagyobb csata így linebacker poszton várható. Az idén igazolt Kyzir White minden bizonnyal megkapja az egyik kezdőt, a másikért viszont megküzdhet az eddig (Eagles-mércével) egész jól játszó TJ Edwards és a sokak által első körös tehetségnek titulált újonc Nakobe Dean. Edwards problémája, hogy nem elég atletikus, ezt pedig nehéz leküzdeni a profik közt, még ha egyébként sok mindenben jó is lenne. Deannek ilyen hátránya egyáltalán nincs, neki fejben kell felvennie az NFL ritmusát, ami azért LB poszton nem a legegyszerűbb.

San Francisco 49ers: Belső támadófal

A strong safetyt nagyon úgy tűnik, hogy Talanoa Hufanga befoglalta magának, így a legnagyobb kérdőjel a rosteren a támadófal belsejét érinti Alex Mack visszavonulásával és Laken Tomlinson eligazolásával. A favoritok itt is megvannak: a tavalyi második körös, de nullkilométeres Aaron Banks LG-ben, a 2016-os draftolatlan, egész karrierjében 250 snappel rendelkező Jake Brendel centerben, illetve a tavaly is kezdő Daniel Brunskill jobb oldali guardban. Azonban egyikük helyét sem venném 100 százalékig biztosra. Centerben a meglepetésre draftolatlan Dohnovan West próbálkozhat, illetve ha az egyik csere guard beválik, akkor Brunskill is bemozoghat középre. Guardban a negyedik körös újonc Spencer Burford lehet a fő kihívó, vagy a tavalyi ötödik körös Jaylon Moore, aki tackle-ként is próbálkozott tavaly, de inkább guardban képzelhetik el.

Seattle Seahawks: Irányító

Ez talán a legvalósabb QB-verseny a ligában, hiszen a Steelersnél és a Panthersnél is volt azért egy viszonylag egyértelmű favorit a tábor kezdete előtt is. Itt nem igazán, vagy sokkal kevésbé. Geno Smith Seattle-ben van már pár éve és nem is szállt be annyira rosszul tavaly, Drew Lockot pedig kérte a csapat vissza a Broncostól a Wilson-trade keretein belül, tehát valamit biztosan láttak benne – és nem is hoztak mást sem a piacról, sem a draftról. A nagyobb játékok Locktól várhatók, azonban a nagyobb hibák is, épp ezért tűnik a megbízhatóbb Geno Smith az esélyesnek egy Pete Carroll vezette csapatban. Akit nem érdekel egyik QB sem, annak is bőven akad csata a Seahawksnál, hiszen lehet figyelni a cornerback, WR3, a pass rusher és jobb oldali tackle versenyt is.

Edzőtábori csaták

Tampa Bay Buccaneers: Strong safety

A Buccaneersnél két hely kiadó igazából: a bal oldali guard és a safety. Előbbinél a veterán Aaron Stinnie próbálja átvenni Ali Marpet helyét, de a második körös újonc Luke Goedeke pályázik a helyére. Utóbbinál több jelölt is van a szerepre, hiszen Jordan Whitehead távozásával megüresedett a poszt. Mike Edwards már évek óta a csapatnál van, ballhawk mentalitása van, de annyira azért nem elégedettek vele, ezért érkezett versenytárs a piacról, kettő is. Egyrészt a korábbi első körös Keanu Neal, akivel a Cowboys próbálkozott LB poszton, de annyira nem jött be neki, így visszatér eredeti helyére. Másrészt a veterán Logan Ryan, akit sokoldalúan lehet használni (akár a slotban is), emellé vezérszerepet is betölt.

Washington Commanders: Jobb oldali guard

Chase Young ideiglenesen megüresedett helyéért is érdekes lesz a harc, ahogy a slot pozícióért is Benjamin St. Juste és a fiatal safetyk közt, de a legminőségibb csata a jobb oldali guard poszton lesz, ahol Brandon Scherff helyét kellene átvennie valakinek. A veterán, korábban Pro Bowler Trai Turner számít favoritnak, de Wes Schweitzert sem szabad leírni. Ő tavasszal Chase Roullier helyén centerben tevékenykedett, de a táborban megkezdődik a harc kettejük közt guardban. A támadófaledző kihozta Turnerből a legjobbat Carolinában, de Schweizerrel is megtette ugyanezt a fővárosban, ráadásul több poszton a falban.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!