Connect with us

Minden ami NFL

Az előszezon harmadik fordulójának nyertesei és vesztesei

Véget ért a 2022-es NFL idény előszezonja, most jönnek a keretszűkítések, majd jövő hét csütörtökön kezdődik az igazi futball. Addig is nézzük meg, mit tanultunk az előszezon harmadik fordulójából.

A preseasonnel alapvetően az a nagy probléma, hogy sok esetben érdektelen. Sok csapat még csak a pálya közelébe sem engedi a kezdőket, így például nem csak Aaron Rodgerst vagy Matt Staffordot nem láttuk a pályán, de a Rams konkrétan egyetlen sztárját sem játszatta az előszezonban, de a kezdőből is csak elvétve kapott snapet valaki. Így leginkább a cserék cseréit láthattuk a másik csapat harmadvonalas játékosaival szemben, emiatt pedig vannak csapatok, amikről érdemben nem igazán lehet nyilatkozni. Máshol azonban lehetett találni érdekességeket.

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Vesztes: Jordan Love, QB, Packers

A Packersnél nem játszottak a kezdők, így semmi izgalmas nem történt azon kívül, hogy Jordan Love játéklehetőséget kapott. A fiatal irányító viszont még a Chiefs második soros védelme ellen is teljesen életképtelen volt, feltéve az i-re a pontot az egész előszezonos teljesítményére. Két év után pont olyan rossznak tűnik a pályán, mint ahogy a draft előtt gondoltuk, nettó kidobott első kör az ablakon. Ugyan ettől még a csereirányító posztja nem lesz veszélyben, de aligha fog cserélni érte bárki is vagy lesz valaha is önerőből kezdő a ligában.

Nyertes: Dameon Pierce, RB, Texans

A Texansnál Davis Mills felemás teljesítményt nyújtott a 49ers ellen, de a kezdő pozíciója biztos és akár még lehet is bizakodni abban, hogy korrekt kezdő lehet a tavalyi 3. körös irányítóból (korrekt alatt azt értem, hogy nem akarják minden áron leváltani a szezon közepén). Az újonc futó Dameon Pierce pedig konkrétan parádézott és méltóan fejezte be az előszezont, végérvényesen eldöntve a kezdő futóposztot. Talán ő a legjobban kinéző újonc futó jelenleg a mezőnyben.

Vesztes: Trey Sermon, RB, 49ers

A 49ers is pályára küldött pár kezdőt, de túl sok öröm nem volt benne. A másodéves Trey Lance nagyon halovány volt, pedig a Texans védelme még a kezdőkkel együtt is a legrosszabbak között van, de mivel a számára tét nélküli volt a találkozó, így ennek nincs sok jelentősége. Nem úgy a tavalyi harmadik körös futó Trey Sermonnak, akinek borzalmas napja volt és mindössze 2,5 yardos átlaggal futott, pedig kapott lehetőséget bőven. Alighanem felírhatjuk Kyle Shanahan bust második napos skill playereinek listájára, normál körülmények között nem sok pályát fog látni.

Nyertes: PJ Walker, QB, Panthers

A Panthers lenullázta az összes kezdőt pihentető Billst. Baker Mayfield jól nézett ki kezdőként, a jobbik arcát mutatta és ha ez véletlenül kitart a teljes szezonban, akkor nem lehetetlen elérni a rájátszást. Mögötte viszont Sam Darnold és Matt Corral is kiesett, így ha ő is megsérül, akkor csak PJ Walkerre lehet számítani. A 27 éves irányító tehát elég jól jött ki az előszezonból, mert bár a játéka nem indokolta volna, de most fix helye lesz egy 53 fős rosteren (legalábbis egy darabig).

Nyertes: Saints szurkolók

A Saintsnél visszatért Jameis Winston és Mayfieldhez hasonlóan jól játszott. Semleges és Saints szurkolóként is öröm látni, hogy lehet élet Sean Payton és Drew Brees után, bár azért Jarvis Landryvel és az eddig egészen biztató első körös Chris Olave-val az elkapósorban azért könnyebb (a lenti képen látszik, mekkora hozzáadott értéke van a veterán elkapónak, ilyet tavaly nem nagyon láttunk). Egyedül a szintén első körös Trevor Penning miatt lehetnek szomorúak New Orleansban, az LT ugyanis hosszabb időre kidőlt.

Vesztes: Mac Jones, QB, Patriots

Tavaly aranyélete volt kis túlzással a Patriots első körösének, idén viszont kegyetlenül meg fog szenvedni. Az előtte lévő támadófal nem tud semmihez sem blokkolni, volt olyan futójáték például, ahol öt falember két védőt tudott megblokkolni, így három védő rohanhatott a backfieldre. De nem érzi a rendszert Mac Jones se, amit jól mutat, hogy a gyors olvasásáról és magabiztos, jó döntéshozataláról ismert QB-nak volt egy hat védő közé bedobott INT-je, ami konkrétan minősíthetetlen.

Nem kizárt, hogy csak titkolja a tutit Bill Belichick és stábja, de erre azért nagy tételben nem fogadnék. Tényleg nem volt egyetlen kicsit is rutinos támadó oldali szakember elérhető? Ennél Sean McVay vagy Kyle Shanahan vízhordója is jobb lenne.

Nyertes: Lance McCutcheon, WR, Rams

A Bengals és a Rams kezdői sisakkal elverték egymást a közös edzésen, aztán egyikük sem lépett pályára, így a meccsre már nem sok izgalom maradt. Egyedül a címvédő elkapóját, Lance McCutcheont érdemes kiemelni, aki most öt elkapásból 76 yardot szerzett (többet, mint mindenki más együtt a csapatból) és az egész előszezonos teljesítménye alapján szinte biztos (15 elkapás, 259 yard, két TD, 17,3 yardos átlag), hogy az aktív rosteren lesz valahol. A Rams sem kizárt, egyelőre többet mutatott, mint a 4. számú tavalyi második körös Tutu Atwell.

Vesztes: Drew Lock, QB, Seahawks

Drew Lock előszezonja borzalmasan végződött. A második fordulóban nem tudott pályára lépni a Covid miatt, majd hiába kapta meg a lehetőséget a Cowboys ellen, nem tudott élni vele. Az első passzainak egyike ugyan egy gyönyörű TD lett, amitől talán túlságosan is felbátorodott és ami ezután következett, az maga volt a katasztrófa. A mérkőzés hátralévő részében nem igazán volt jó passza és háromszor is eladta a labdát, megnyerve Geno Smith-nek a kezdő irányító posztot.

Nyertes: Az újonc QB-k

Marcus Mariota, Carson Wentz és Ryan Tannehill hiányában az újonc irányítók is sok lehetőséget kaptak és mindegyikük egész korrekt teljesítményt tett le az asztalra:

  • Desmond Ridder végigjátszotta a meccset: bár a 14/21, 185 yard, egy TD, két INT lőlap nem néz ki valami jól (pláne, hogy az első passza ellenfélhez ment), de összességében jól teljesített, volt jó pár ígéretes megmozdulása a Falcons reménységének.

 

  • A Titansnél Malik Willis elég látványosan játszott, és ugyan a zsebben még nem valami jó (bár láthatóan fejlődik), de a földön életveszélyes (négy futásból 79 yard). Kezdeni idén nem fog, mert ahhoz kevés, de pár trükkös játékot lehetne rá felrajzolni már most, jövőre pedig nem elképzelhetetlen, hogy leváltja a lejáró szerződésű Tannehillt.

  • A Commandersnél is csak Sam Howell kapott szerepet QB-poszton és az újonc ezúttal nemcsak a földön (két futásból 62 yard), de a levegőben is egész jó volt. Konkrétan ez volt az első pozitívan értékelhető meccse a passzjátékot vizsgálva: 35 passzából 24 volt jó 280 yardért és egy TD-ért, interception nélkül. A kezdőhöz még kevés, de hát végül is Carson Wentz is az, így nem lepne meg, ha a szezon egy pontján lehetőséget kapna.

Nyertes: Justin Fields, QB, Bears

Hűha: Justin Fieldsnek 16 passzból 14 jó helyre ment 156 yardért és három TD-ért a Browns ellen. Karrierje eddigi legjobb teljesítményét láttuk a másodéves irányítóból, pedig nem igazán néztem volna ki ezt a Bears támadósorából. Működött a fal, szabadon voltak az elkapók, jó játékokat hívtak be (a zsebből kimozgatások kifejezetten jó előjelek), Fieldsnek szinte csak annyi dolga volt, hogy megmutassa a benne lévő tehetséget, ami abszolút sikerült (még ha ehhez kellett is a Browns másod- és harmadvonalas védelme). Nem vagyok meggyőzve, hogy ilyet gyakran fogunk látni a szezonban, de legalább egy kis reménysugár ez a szurkolóknak.

Vesztes: Browns

A Clevelandben nem játszott Deshaun Watson, így őt most egy jó darabig nem látjuk, viszont pályára lépett Jacoby Brissett. Ez volt a veterán irányító első meccse az előszezonban és valami borzalmasan játszott: 4,7 yardos átlaggal és 56,5 százalékos pontossággal passzolt 109 yardot és egy INT-t, pedig semmi extrát nem kértek tőle. Ennél persze ő jobb irányító, csak nem sokkal, ami kb. egy tavalyi Baker Mayfield szintet sem üt meg, így pedig nem igazán lehet rájátszásra gondolni. Nagyon elgondolkoznék Jimmy Garoppolón akár csak 11 meccsre is valamilyen baráti keretek között.

Nyertes: Tyreek Hill és Tua Tagovailoa?

A Dolphins 48-10-re kiütötte a harmadik csapattal felálló Eaglest, a Twitter feedem meg tele volt Tua Tagovailoa Tyreek Hillnek passzolt 51 yardos “bombájával”. Nem igazán értem a hype-ot, ez egy simán mellé- és aluldobott passz volt, amit a liga egyik top 3-as elkapója saját zseniből megoldott (Patrick Mahomesszal ebből jó eséllyel egy TD lett volna). Tavaly Wentz is jól aluldobott mindenkit, amit vagy megoldott parádésan az adott elkapó vagy dobtak a cornerre egy zászlót DPI miatt, de erre nem lehet rendszert építeni.

Vesztes: Joe Flacco, QB, Jets és Kenny Golladay, WR, Giants

A Giants és a Jets is pihentette a kezdői nagy részét, de aki pályára lépett, az óriási csalódást okozott. Előbbinél továbbra is a 18 millió dolláros Kenny Golladay a téma, aki megint nem tudott semmi értékelhetőt felmutatni és olyan benyomást keltett, mint aki magasról tojik az egészre. Folyamatosan téma az elkapó helyzete a csapatnál és Brian Daboll sem állt ki teljesen mellette. Az idei fizetése teljesen garantált, plusz a jövő évi 4,5 millió dolláros roster bónusza is, így még nőne is a cap hit, ha kivágnák, de a látottak alapján ezt sem lehet kizárni.

A Jetsnél két dolog is említést érdemel: egyrészt Joe Flacco nem nézett ki jól (7/12, 76 yard, 0 TD, 1 INT). Ugyan neki van a legnagyobb rutinja a rosteren lévő irányítók közül, de nem biztos, hogy ő lenne a legjobb megoldás a posztra, már évek óta nem láttunk tőle még csak egy korrekt csereszintet sem. Másrészt a cserét kérő Denzel Mims karriernapot tartott és hét elkapásból 102 yardot és egy TD-t szerzett. Ezzel jót tehet a csereértékének, egy hátsó körös picket több csapatnak is megérhet, már amennyiben a Jets tényleg elcseréli.

Nyertes: Mitch Trubisky, QB, Steelers

A Bears korábbi első körös irányítója remekül játszott a Lions ellen és magabiztosan döntötte el a kezdő irányító posztért zajló versenyfutást. Ezzel együtt Kenny Pickettet sem lehet a vesztesek közé sorolni, ugyanis nagyon simán lenyomta Mason Rudolphot, így a csereposzt már most biztos és mindössze pár gyengébb Trubisky teljesítményre van a kezdőtől. De csak hogy ne legyen minden teljesen rózsás: a futójáték pont olyan rosszul nézett ki, mint tavaly, a támadófal pocsék teljesítményt nyújt, ami alighanem rányomja majd a bélyegét a Steelers offense teljesítményére.

Nyertes: Jeff Okudah, CB, Lions

A még mindig csak 23 éves Okudah 2020-ban 1/3-as volt, de azóta csak 10 meccsen lépett pályára és azokon sem játszott jól. Most viszont úgy néz ki, hogy nemcsak egészséges, de elkezdett a tehetségéhez mérten teljesíteni és ezzel kiharcolta magának a kezdő posztot. Bár a túlzott lelkesedéssel egyelőre vigyázzunk, az előszezonban eddig is jól ment neki, aztán láttuk, mi lett belőle.

[/ppp_patron_only]

3 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Fetyke
Fetyke
2022-08-29 14:00

“Ennél Sean McVay … vízhordója is jobb…”

Ezt két hét múlva meglátjuk. :)

thePecc
thePecc
Reply to  Fetyke
2022-08-29 18:54

Nyilván ez barokkos túlzás, de teljesen jogos,hogy Patricánál és Judgenál szinte bármelyik segéd edző aki ebben a rendszerben dolgozott sokkal alkalmasabb lenne.

(Persze bízok én BB-ben, elhiszem neki hogy idővel ez jobb lesz… Csak lehet hogy ebből értelmes támadójáték majd csak Novemberre lesz.. akkor meg már lehet h késő is lesz.
Elég csak az első 4meccsre gondolni… Ahol akár 0-4 is kinéz ha ekkora lesz a fejetlenség.
És ezt most nem lehet ezt a felelősséget elterelni BB-től, ő dönt az edzői kérdésekről. Elhiszem változtatni akartak sémát.. de lehetett volna ezt hozzáértőkre is bízni.)

ClayMatthews52
2022-08-30 11:27

“A még mindig csak 23 éves Jeff Okudah”
Eközben Jordan Love, aki fiatalabb, mint Kenny Pickett…

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x