Connect with us

Playbook

FK! Playbook: A Dagger koncepció

Ha a támadók a pálya közepét akarják támadni 15-20 yard mélyen, akkor az egyik legjobb opció erre a Dagger koncepció, ami épp ezt a területet célozza meg úgy, hogy közben onnan eltakarít minden más védőt. 

A Dagger koncepció egy hosszabban kialakuló játék, habár vannak beépített megoldások arra az esetre is, ha gyorsabban érkezne a nyomás. Igazi célját viszont akkor tudjuk elérni, ha van elég ideje az irányítónak, ebben az esetben pedig a pálya közepét szokás vele támadni középtávoli, tehát 15-20 yard mélységben. Épp ezért leggyakrabban második vagy harmadik és hosszú szituációkban szokták használni.

A Dagger koncepció

A Dagger koncepció klasszikusan két útvonalból áll, azonban valójában érdemes egy harmadikkal párosítani, hogy igazán jól működjön. Az egész játék lényege az, hogy egy route-tal elküldjük a védőket mélyre, egy másikkal lefoglaljuk a többieket a közelebbi területeken, hogy középtávolban ne maradjon senki, és ide megy be a harmadik útvonalunk, amit alapból célba akarunk venni.

Természetesen sokféleképp lehet ezt játszani, több formációból, personnellel, a backside-on is több útvonalat lehet futtatni, de alapjaiban valahogy így néz ki a Dagger koncepció:

Három elemből áll tehát a koncepció, ha jól akarjuk, hogy működjön.

A go útvonal

Az első elem a slot elkapó vagy akár tight end által futott go útvonal. Ennek célja, hogy legalább az adott oldali safetyt lefoglalja és elvigye mélyre. Ezt szokás “clear” route-nak is hívni, hiszen kvázi tisztára játssza azt a területet, amit meg akarunk dobni. Ez az elkapó gyakorlatilag sosem lesz üresen (kivéve például a Rams-Buccaneers divisional meccsen), neki egyedül az a feladata, hogy elvonja a safety figyelmét.

Azonban nem feltétlen ennyire egyszerű az elkapó szerepe. A védelem felállásától függően ugyanis alakítania kell kicsit az útvonalán. Ha egy mély safetys felállás van (cover1 vagy cover3), tehát a pálya közepe zárt (MOFC, Middle Of the Field Closed) akkor mehet tovább egyenesen előre, hiszen a safetyenk mindenképp fel kell őt vennie. Ha két mély safetys felállás van (cover2 vagy cover4), tehát a pálya közepe üres (MOFO, Middle Of the Field Open), akkor viszont inkább egy post útvonalat fut, hogy a play oldali safetyt még befelé is vonzza magával, és közben a túloldali safetyt is lefoglalja.

A dagger útvonal

A második kötelező eleme a koncepciónak a dagger útvonal, ami egy 15-18-20 yard mélyen befelé vágó route a szélső elkapótól. A WR így épp arra a területre érkezik, ahonnan az adott oldali második számú elkapó elvitte az embereket, így elvileg üres térben kaphatja a labdát.

Ehhez az útvonalhoz kell türelem az elkapótól, nem rövidítheti le a route-ot és nem vághat be túl korán, mert akkor nem megy be eléggé a második vonalas védők mögé. Jól el kell adnia a vertikális útvonalat és csak a kellő távolság (playbooktól függően 15, 18 vagy 20 yard) után vághat be középre. Ezt a bevágást gyakorlatilag két lépésben meg kell tennie, két 45 fokos irányváltással, két yard távolságon belül, hogy igazán hatékony legyen.

A drag útvonal

Ahhoz azonban, hogy ez tényleg üres legyen, szükség van a harmadik elemre, ez pedig az ellenkező oldalról egy drag vagy shallow cross útvonal. Ezt már elég sokféleképp lehet variálni, akár a backfieldről is indulhat a futó az adott oldal flat zónájába, de klasszikus esetben a túloldalról akár a slotból vagy a tight endtől érkezik egy rövid keresztező útvonal. Ennek célja, hogy a középső szinten lévő védők (tipikusan linebackerek, de akár slot cornerek) ne hátrálhassanak túlzottan, hanem előre kelljen figyelniük, így üresen maradhasson a Dagger az LB-k és a safetyk közt.

Persze ha ezek a középső szintes védők mégis hátrálnak, akkor a draget futó támadó fogja kapni a labdát. Ezzel az útvonallal egy Hi/Lo helyzetet alakít ki a támadósor, azaz a középső szintes védők mozgásától függően mélyebben vagy rövidebben is van egy opció, és az egyik szinte biztosan üresen lesz. Ha a linebackerek hátrálnak, akkor a drag útvonalat kell megdobni és sok terület nyílik elkapás utáni yardok kreálására.

Abban az esetben is ő kapja a labdát, ha a védők blitzelnek és gyors nyomást helyeznek az irányítóra – ebben az esetben ő lesz a hot route, hiszen nincs idő a dagger kialakulására.

Az irányító olvasása

Elég egyszerű olvasásról van szó az irányító részéről. Először meg kell bizonyosodnia arról, hogy a go útvonal elvitte-e a safetyt mélyen. Ha esetleg nem megy vele senki, akkor meg lehet dobni a mélyet, de ez rendkívül ritka. Akkor fordulhat elő, ha többször is sikerült már ebből a daggert megjátszani, ebben az esetben a safetyk már ráharaphatnak a befelé vágó útvonalra, és üresen maradhat a go útvonal.

Miután az irányító megbizonyosodott arról, hogy a go útvonalat futó elkapó elvitte magával a safetyt, utána gyakorlatilag egy Hi/Lo olvasása van. Ez azt jelenti, hogy a középső szintes védők – konkrétabban egy védő, a middle/curl defender – mozgásától függően dobja meg a mélyebb (dagger) vagy a rövidebb (drag) célpontját. A Smash koncepcióhoz hasonlóan itt is elsődlegesen mélyebbre akar dobni, és csak akkor dobja meg a rövidebbet, ha ezt a védők elvették.

A Dagger koncepcióhoz általában kapcsolódik a túloldalon is egy útvonal. Ez gyakran egy comeback route, vagy lehet egy go útvonal is, és ha a snap előtt az irányítónak tetszik a matchup és a védők felállása, akkor ez lehet egy alert útvonal, azaz megfelelő körülmények közt az egész Daggert hagyja a QB és ezt fogja megdobni. Két mély safetys felállások esetén a go azért is hasznos lehet a túloldalról, hogy a másik mély safetynek is elvonja a figyelmét, ne válthasson fel a dagger útvonalra.

Miért működik?

A Dagger koncepció alapvetően minden alap coverage ellen hatékony tud lenni. Egy nagy hátránya van, méghozzá hogy sok idő kell a kialakulásához, így ez alaposan megnehezíti a támadófal dolgát.

Cover 1 ellen: A második számú elkapó go útvonala elviszi a középső mély safetyt, a dagger útvonalat futó szélső WR pedig ide érkezik be. Mivel a szélső CB-t ebben a védekezési formában úgy tanítják, hogy külső vállon védekezzen, hiszen belülről van segítsége, így a szélső WR befelé vágva előnybe kerül vele szemben.

Cover 2 ellen: A Dagger alapvetően zónázás ellen lett kitalálva, itt a slot WR elviszi a play oldali safetyt mélyre, és az így üresen hagyott területre érkezik be a szélső WR.

Tampa 2 ellen: Itt elsősorban a középső Mike linebackert viszi el mélyen a slot WR, így a play oldali safety akár rá is haraphatna a daggerre, de ez nem igazán az ő felelőssége és általában ő is megy a mélyre futó elkapóval. A pálya közepét a Mike így üresen hagyta, így ide megérkezve lehet passzolni.

Cover 3 ellen: Ahogy a Cover1-nél, úgy a középső free safetyt itt is elviszi mélyre a slot WR. Itt azonban nem az emberező szélső CB-t kell lerázni, hanem a zónázó middle hook védők mögé kell bekerülni. Ebben segít ugyebár a drag útvonal, ami ha kellően elvonja a linebackerek figyelmét, akkor a daggert futó elkapónk megtalálhatja az üres területet középen.

Cover 4 ellen: A play oldali safetyt elviszi a go útvonal, az ő felségterületére megy be a dagger, amit a szélső cover4-es védő nem tud, nem hivatott követni.

Variációk

Itt egy Dagger koncepció Kyle Shanahan playbookjából, ahol nem a túloldalról érkezik egy drag, hanem a futó megy ki a flatbe, a túloldali tight end pedig marad bent blokkolni, hogy legyen idő a játék kialakulására.

touchdownwire.com

Lehet adott oldalra három elkapót is felállítani, ekkor a második futja a go útvonalat, a harmadik (legbelső) pedig általában egy “bendert”, hogy még inkább elvonja a safety(k) figyelmét.

bleedinggreennation.com

Itt pedig az a csavar, hogy a túloldalon a belső elkapó fut egy go útvonalat, elvonva a safety figyelmét és még kintebbről indul a drag keresztbe, ami időzítés szempontból talán még jobb is lehet a daggerrel karöltve.

Nem muszáj azonban drag route-nak lennie az underneath elterelőnek, meg lehet oldani úgy is, hogy a play oldalán van egy harmadik elkapó, aki egy “choice route-ot” fut, tehát választási lehetősége van, hogy 10 yard után vagy leül és visszafordul, vagy befelé, vagy kifelé vág 90 fokban. Ezzel ugyanazt érjük el, azaz hogy egy Hi/Lo alakul ki, a hook/curl védő mozgása alapján pedig lehet dobni vagy a daggert vagy ebben az esetben a choice útvonalat.

QB School youtube

Még egy variáció úgy, hogy nem a túloldalról jön egy keresztező útvonal, ebben az esetben egy out route van a slot elkapótól, ami még kifelé is terelheti a konfliktusba hozott második vonalas védőt.

QB School youtube

Az utolsó kép talán kevésbé egyértelmű, de a lényeg itt az, hogy megcseréljük a szerepeket. A szélről induló elkapó lesz az “elterelő”, ő fut be középre mélyre. A túloldalról motionben átmozgó elkapó pedig lendületből elindul a szélre, majd onnan egy nehezebb bevágással érkezik meg középre a módosított dagger útvonalra.

QB School youtube

De akár lehet mesh koncepcióval is kombinálni, ahogy ebben a cikkben elemeztem.

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x