Connect with us

Minden ami NFL

Hogyan nézne ki egy bővülés az NFL-ben?

Gondolkodtatok már azon, mi lenne, ha az NFL növelné a csapatok számát? Persze ez a közel-, vagy akár a középtávoli jövőben sem lesz aktuális, hiszen annyira ideális ez a 32 csapatos felosztás, de a későbbi jövőben biztosan növelni fogja a csapatok számát a liga, például egy európai franchise-zal. Most eljátszottunk azzal a gondolattal, hogy hogyan is nézhetne ki egy megalakuló 33. csapat, hogyan nézne ki egy úgynevezett expansion draft. 

Az NFL-ben pontosan 20 évvel ezelőtt rendeztek utoljára expansion draftot, amikor a Texans csatlakozott a ligához. Az akkor kialakult 32 csapatos rendszer viszont túlságosan is tökéletes ahhoz, hogy megbolygassák, így azóta a bővülés és ezáltal egy újabb expansion draft szóba sem kerülhetett. Volt viszont ilyen az NBA-ben és az NHL-ben is, csak a futballszerető közönség maradt le erről az érdekes történésről.

A 2002-es bővüléses draft azonban így utólag nem sikerült valami jól, a Texans túl gyenge csapat lett és gyakorlatilag emiatt tönkre is tették az adott évi 1/1-es David Carr karrierjét. A szabályok tehát az akkorihoz képest mindenképp változnának. Akkor az egész alapja az volt, hogy minden csapat öt játékost “ajánlhatott fel” a Texans számára, a houstoniak pedig onnan válogathattak és vették át a teljes szerződésüket (volt emellé sok részlet-szabályozás, de ez volt a lényeg).

Viszont szerintem sokkal jobban működne egy olyan rendszer, mint az NHL-ben, ahol a csapatok bevédhetnek bizonyos számú játékost, és a többiek közül válogathat az új franchise. Sokáig lehet ezt bonyolítani, de most próbáljuk minél egyszerűbben hagyni a szabályokat.

A szabályok

Az NFL Stock Exchange podcastben csináltak egy ilyen játékot, ott minden csapat 8 játékost védhetett be (4-4 offense és defense), az új franchise-nak pedig minden csapatból kötelező volt pontosan egy játékost választania úgy, hogy a jelenlegi fizetési sapka 60%-át nem lépi túl. Így pedig összeállt egy 32 fős keret 11-11 támadó- és védő kezdővel, plusz 5-5 cserével. A maradék játékosokat a draftról és a piacról hoznák ehhez.

Úgy gondolom azonban, hogy az ebből kialakított csapat túl erős lenne egy bővüléses csapatnak. Persze az NFL érdeke az lenne, hogy legalább valamennyire versenyképes legyen az új franchise, de azért ne küzdhessen egyből a rájátszásért. Úgyhogy kicsit megnehezíteném az új csapat dolgát és így alakítottam ki a szabályokat:

 • minden csapat 9 játékost védhet be, legalább 4-4 offense és defense oldalról
 • a 2022-es draftoltakat nem kell bevédeni, ők automatikusan maradnak a csapatuknál
 • az új franchise minden csapatból pontosan egy játékost választhat, így 32 fős keretet hoz majd létre
 • be kell férni idén a fizetési keret 70 százalékába, tehát maximum $145,74 milliót költhetünk

A védett játékosok

Azért is jó ez a kis játék, mert így meglátjuk, hogy hány igazi alapköve van az egyes csapatoknak, kik azok, akikre hosszú távon lehet építeni. Lesznek majd a következőkben olyan franchise-ok, ahol még a 9 védett játékoson túl is fájó szívvel kell elengedni valakit, de lesznek olyanok is, ahol a 9-et is nehéz lesz összerakni.

A bevédett 9 játékos után mindenhol feltüntetem, hogy kik a megmaradt legjobb játékosok és mekkora a cap hitjük idén. Ők azok, akikből válogatni fog az újonnan alakult franchise. Illetve fontos még megjegyezni, hogy próbálok azért a csapatok fejével gondolkodni, tehát ugyan én nem védeném be mondjuk Carson Wentzet a magas fizetésével, a Commanders minden bizonnyal megtenné ezt az idei csere fényében. A védetteknél próbálok nagyjából fontosságú sorrendben menni, de azért ez nem kőbe vésett és szigorú dolog.

Arizona Cardinals

Védettek:

 • Kyler Murray, QB
 • Budda Baker, S
 • DeAndre Hopkins, WR
 • Marquise Brown, WR
 • Byron Murphy, CB
 • DJ Humphries, OT
 • Zaven Collins, LB
 • Isaiah Simmons, LB
 • Rondale Moore, WR

Potenciális célpontok:

 • JJ Watt, DL, $15,9M
 • Zach Ertz, TE, $4,75M
 • Rodney Hudson, C, $12,61M
 • Markus Golden, Edge, 3,98M

A Cardinalsnál rögtön abba a nehézségbe estem, hogy nem feltétlen van 9 alapköve a csapatnak, akiket mindenképp meg kellene tartani és akik hosszú távon meghatározó játékosok lennének. Végül inkább a fiatalok irányába indultam, ahogy legtöbbször fogok is és kiengedtem a “piacra” a visszavonulás szélén álló és már visszaeső Hudsont, a kétségkívül nagy reklámértékkel bíró, de sokat kereső és sokat sérült JJ Wattot, illetve az öregedő Ertzöt, akinek a helyére már draftolt a csapat valakit.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!