Connect with us

Playbook

FK! Playbook: A Mesh koncepció

A Mesh koncepció az egyszerűsége és sokoldalúsága miatt egy nagyon kedvelt elem a csapatok playbookjában a foci minden szintjén. Alapja, hogy két játékos középen a line of scrimmage-től nem messze keresztezi egymás útvonalát, azonban e köré még sok mindent fel lehet húzni és több variációt ki lehet erre alakítani. Most megnézzük ennek a játéknak a működését, előnyeit, használhatóságát és változatait.

A Mesh koncepció az Air Raid rendszer egyik alapköve, az eredete LaVell Edwardshoz köthető, aki ezt a rendszert elterjesztette a BYU-n (1972 és 2000 közt volt ott főedző). Másik nagynevű edző Mike Leach (Washington State), aki finomította, tökéletesítette a koncepciót, ő szintén Air Raid mágus. Azonban nem csak Air Raid rendszerekben használható a Mesh, sőt, bármilyen playbookba könnyen beilleszthető.

A Mesh koncepció

A játék alapja tehát, hogy két elkapó keresztezi egymás útvonalát gyakorlatilag a center előtt pár yarddal. Ez a találkozási pont az úgynevezett Mesh point, innen a koncepció neve. Mivel ez még csak két jogosult elkapót von be a felrajzolt játékba, így sok mindennel párosítható, és sok olyan útvonal van, ami jól kiegészíti a két keresztező route-ot.

Íme egy Mesh design az 1999-es Oklahoma Sooners playbookjából, amikor Leach volt a támadókoordinátora a csapatnak (via Inside The Pylon):

Mesh koncepció

[ppp_patron_only level=”1500″ silent=”no”]

Ebben a példában 21 personnelben áll fel a támadósor (két futó, egy tight end, két elkapó), a Mesht pedig az X elkapó és a tight end (Y) futja meg. Emellett van egy corner útvonal a Z elkapótól, a jobb oldali futó egy swing útvonalat fut, a bal oldali pedig megy a flatbe. Kitérünk ezekre is, azonban előbb kezdjük a legfontosabbal, a Mesh-sel.

A közelebbi keresztező útvonalat 4-5, a távolabbit 5-6 yardra futják meg a line of scrimmage-től, és nagyon fontos, hogy minél közelebb haladjanak el egymás mellett az elkapók – sokszor úgy gyakorolják ezt, hogy pacsiznak egymással. Általában két tight enddel, vagy slot elkapókkal szokták futtatni a koncepciót, külső elkapókkal leginkább úgy lehet, ha közelebb állnak fel a falhoz vagy motionből indulnak.

A Mesh egy klasszikus emberezés elleni koncepció, ugyanis ha a két elkapó ilyen közel fut egymáshoz, akkor gyakorlatilag garantált, hogy az egyikük védője összeütközik a másikkal, így valaki szabadon lesz. A pálya közepén a sűrűjében rendkívül nehéz a védők dolga, hogy tartani tudják a lépést a támadókkal.

Ha a két elkapó emberezést olvas, akkor a Mesh point után kicsit felfelé irányítják az útvonalukat, hogy maximalizálhassák az elkapás utáni yardokat. Ha zónát olvasnak, akkor viszont nem mennek tovább az oldalvonal felé, hanem a tackle-ök vonalán átérve megállnak és beülnek a zónák közé. Arra majd a későbbiekben nézünk példát, hogy milyen kiegészítő útvonallal lehet halálossá tenni a Mesh-t zónázás ellen.

Olvasási sorrend

A Mesh koncepció elsődleges célja, hogy a közelebbi keresztező útvonalat megjátssza. Azonban ennek kell egy kis idő, hogy tiszta legyen, így az irányítónak nem ez az első olvasása.

Általában egy Mesh játéknál van egy mélyebb útvonal, hogy ha van elég hely, akkor mélyebben is lehessen támadni. A fenti példánál ez a Z elkapónak a corner útvonala (ami MOFO, azaz Middle Of the Field Open, tehát például cover2 védekezésnél post útvonallá alakul). Az irányító tehát ezt nézi meg először, gyakorlatilag egy “alert” típusú útvonal, tehát snap előtti felállástól vagy egyből snap utáni mozgásból a QB következtethet, hogy ide dobja-e a lasztit.

Tekinthető ez egy háromszög olvasásnak is.

A második olvasás lesz a shallow crossing route, amit szeretnénk megjátszani. Emberezés ellen ugyebár elé kell dobni, hogy mehessen tovább elkapás után, zónázás esetén viszont meg fog állni, így nem vezetni kell, hanem a kezébe dobni. Ha őt levédekezték, akkor a harmadik olvasás lesz az adott oldalra menő futó, aki ebben az esetben swing útvonalat fut, és akkor tud neki menni a labda, ha jobb a leverage-e, mint a védőjének, tehát például kifelé megverte és elé lehet dobni a labdát. Ennél a játéknál azért is fontos az ő szerepe, mert emberezésnél és zónázásnál is elvisz egy embert a keresztező útvonal elől, vagy ha úgy nézzük lefoglal valakit, hogy ne válthasson bentebb.

Ha senki sincs üresen a jobb oldalon, akkor azért kicsit baj van, de ha van idő, akkor át lehet még nézni a túloldali keresztező útvonalra és végül az utolsó elkapóra, aki az ábrán egy futó a flatbe, de ez sok más is lehet, például egy backside dig.

Mesh Sit Wheel

A kedvenc variációm a Mesh koncepcióra az úgynevezett Mesh Sit Wheel, amit alább láthattok. Ez két nagyon jól működő útvonallal is kiegészíti a Mesh-t, hiszen a line of scrimmage-hez közeli keresztező útvonalakon kívül a futó fut egy Wheel route-ot, illetve egy elkapó egy Sit útvonalat, azaz “leül” a pálya közepén.

A Wheel útvonal elsősorban emberezés ellen hasznos, amennyiben egy elkapni jól tudó futónk van, ő pedig egy (gyengébb) linebackerrel áll szemben – ez egy nagyon jó mismatchet kreálhat. A Sit útvonal pedig zónázás ellen hasznos, hiszen így három elkapónk lesz a pálya közepén, ahol rendszerint csak két zónázó védő van. Ebben az esetben a két keresztező útvonal széthúzza a két linebackert és közöttük megnyílik egy folyosó. Plusz van még egy backside dig útvonal balról a progression végére, ha esetleg mindent levédekeztek volna, de ez azért elég ritka.

Nézzük meg egy valós példán keresztül, hogyan is megy az olvasás folyamata a play során.

A védelem a snap előtt még két hátsó safetyvel állt fel, azonban a snap után egyikük (képen felül) lerohant a flat zónába, így végül egy Cover3 lett a történetből, négy underneath zónázó védővel, a hátsó területet három felé osztva.

Az irányító első olvasása a running back, azonban a snap után flat zónába rohanó safety elveszi ezt a lehetőséget.

A második olvasás a mesh a két keresztező játékossal. Azonban ez zónázásnál nem működik jól, hiszen nem ütköznek össze a védők, könnyedén át tudják venni egymás embereit. Itt is ez történik, nem opció a mesh sem.

A harmadik olvasás pedig a sit route, ahol az elkapó a pálya közepén “leül” a zónák közt. Mivel a két linebacker fellépett a két keresztező útvonalra, így közöttük megnyílik az üres terület, és ide lehet dobni a labdát.

Mi a Mesh gyengéje, hogyan védekezd le?

Mivel a Mesh alapvetően egy rövid, gyors játék, így egy szimulált nyomás például meglephet egy irányítót. Ha az irányító blitzre számít, akkor hajlamos lehet gyorsan megdobni az egyik Mesh útvonalat, viszont ha épp oda lép vissza egy védőfalember, akkor pont az ő kezei közé repülhet a laszti (ugyan nem konkrétan Mesh volt a játék, de úgy, mint a Dolphins és Jared Goff esetében). A zóna blitzek is hasonló problémát kreálhatnak, amennyiben az irányító nem elég türelmes vagy nincs ideje végigmenni az olvasásán. Persze tapasztaltabb, jobb QB-k ellen ezek kevésbé hasznosak.

De a Buccaneers a tavalyi konferenciadöntőn megmutatta, hogyan lehet jól levédekezni egy Mesh Sit koncepciót top QB ellen is – miután előtte azért megszívatták őket ezzel.

A taktika itt az volt, hogy embereznek a védők – ami ugyebár alapvetően nem olyan jó ötlet Mesh ellen–, azonban az egyik keresztező útvonalat a cornerback átadja a safetynek, és gyakorlatilag szerepet cserélnek. Így a safety a nagy tumultus mögött könnyedén ment át a túloldalra és vette le az egyik keresztező elkapót, a másikat pedig így akadály nélkül vette le a saját védője, ahogy a sit útvonalat is le tudták védekezni.

Rodgersnek így nem nagyon volt hová passzolnia, mindenkit fedezett egy védő. Ezáltal tovább kellett tartania a labdát a kezében, a pass rush pedig odaért.

Egyéb Mesh koncepció változatok

Mutatok még pár mesh variációt az AFCA Insider jóvoltából.

Itt például tight formationből a két szélső elkapó futja a mesh-t, belülről pedig egy corner és egy basic útvonal nyújtja meg kicsit jobban a pályát és okoz egyébként még nagyobb tömörülést középen.

Itt két wheel is van a futóktól a mesh-sit kombó mellé, ráadásul mindketten kiosztanak egy chip blokkot a defensive endeknek.

Itt annyi a csavar, hogy bunch formációból indul a sit a wheel és az egyik mesh is, ami szintén megnehezíti a védők dolgát:

Itt pedig motionből indul a wheel, ami ad egy indulósebességet az elkapónak, akit emberezés esetén még nehezebb levédekezni:

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!