Connect with us

Hír

Így indokolta a független bírónő Watson eltiltásának mértékét

Sue L. Robinson bírónő tegnap kiadta 16 oldalas indoklását a Deshaun Watson ügyben, melynek végén úgy döntött, hogy 6 mérkőzéses eltiltást szab ki az irányítóra. A sztorinak még nem feltétlen van vége, hiszen az NFL-nek most csütörtök reggelig van ideje fellebbezni ez ellen (ahogy az NFLPA-nek is, de ez nem fog megtörténni), a liga mérlegeli az opcióit jelenleg. Addig is érdemes ránézni, pontosan mivel is indokolta a független bírónő ezt az eltiltást.

Az NFL által benyújtott bizonyítékok öt vádló sztoriját tartalmazták, de ebből egyet ki is kellett dobni, mert gyakorlatilag csak médián keresztül érkezett információkat tartalmazott, tehát összesen négy nő állításait, vádjait tartalmazták (nem 24-ét vagy még többét). A bírónő ezek alapján úgy találta, hogy valószínűbb, hogy Watson megszegte az NFL magatartás-szabályzatát, mint sem. Az USA-ban ez egy standard jogi indoklás a polgári perekben, hiszen ott nem kell 100%-osan bizonyítani a bűnösséget, mint a bűnügyi perekben. Emlékezhetünk, hogy Tom Brady labdaleeresztős botrányában is ilyen indoklás volt.

Watson tehát valószínűbb, mint nem, hogy vétett a szabályzat ellen, méghozzá három ponton: nem-erőszakos szexuális támadás, más biztonságának és jólétének veszélybe sodrása, és az NFL integritásának aláásása. A bírónő megállapította azt is többek közt, hogy Watson kontaktot létesített a péniszével, ezt szexuális céllal tette és úgy, hogy a másik fél ezt nem akarta. A bírónő elvetette Watson mindent tagadó vallomását és gyakorlatilag megállapította, hogy hazudott.

Akkor mégis miért csak 6 meccs, merülhet fel a kérdés. Nos, a bírónő úgy ítélt, hogy nem-erőszakos szexuális támadásról van szó. Erre pedig nem talált precedenst és alapot, hogy ennél nagyobb eltiltást szabjon ki. Az NFL ugyanis korábban a nem-erőszakos cselekedeteknél a liga által követelt legalább egy éves eltiltásnál jóval kisebb büntetéseket szabott ki – konkrétan Jameis Winston 2018-as három meccses eltiltását említi, amikor egy Uber-sofőrt fogdosott meg a beleegyezése nélkül.

Robinson bírónő úgy találta, hogy az NFL nagy mértékben akarja növelni a nem-erőszakos szexuális támadással kapcsolatos büntetését anélkül, hogy erről a változásról korábban tájékoztatta volna a tagjait, a változás mértékét pedig elfogadhatatlannak titulálta előzetes tájékoztatás hiányában. A bírónő szerint a liga válasza az össznépi haragra adott válasznak tudható be, emiatt akarják drasztikusan növelni a korábban írásba foglalt büntetés mértékét, amit az álláspontja szerint nem tehetnek meg.

A bírónő ennek ellenére ugyebár megnövelte az eltiltás mértékét 6 meccsre. Az indokolása alapján figyelembe vette, hogy Watson nem tanúsított megbánást, nem is tájékoztatta időben az NFL-t az első perről, ellenben csökkentő körülmény volt, hogy ez volt Watson első vétsége és korábban mintapolgárként tekintettek rá. Elmondása szerint így is az NFL történetének legsúlyosabb büntetését osztotta ki nem-erőszakos szexuális támadás témakörben, hiszen Watson viselkedése szörnyűbb volt, mint bárki más NFL-játékosé korábban hasonló vétség esetén.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!