Connect with us

Minden ami NFL

Mivel lehet a legjobban mérni az elkapók teljesítményét?

Az NFL-ben rengeteg mutató létezik minden posztra, a játék minden aspektusára (a legjobb mérőszámokról itt írtunk). Az elkapókat általában a yardok és TD-k alapján ítélik meg, amik talán a többi poszt alapstatisztikáihoz képest jobb képet mutatnak, de ennél lehet magasabb szintre emelni a WR-ek teljesítményének értékelését. 

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 10 dolláros támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Az alapok: yardok, touchdownok

Ha az elkapott yardokat nézzük, akkor azért annyira nem lövünk mellé egy receiver teljesítményének megítélésében, a legtöbb poszt alapstatisztikáihoz (TD/INT arány, futott yardok, sackek, tackle-ök, interceptionök) képest ez egyértelműen jobb képet ad számunkra. Ha valaki sok yardot szerez, az kevés kivétellel azt jelenti, hogy sokszor játszotta magát üresre, sokszor vették célba, nagy szeletet szakított ki a csapat tortájából, gyakorlatilag jól, hasznosan játszott. Persze nyilván tud csalni ez a mutató is, ha valaki sérült volt a szezon egy részében, vagy valaki nagyon futás- vagy épp passzorientált támadósorban játszott, vagy attól függően is, hogy a csapaton belül hány másik hasznos célpontja volt az irányítónak. Nem tökéletes mutató tehát, de sokkal jobb alapot biztosít, mint más posztok alap statisztikái.

A touchdownok száma már kevésbé hasznos alapmutató, már amennyiben azt is akarjuk nézni, hogy mi várható a jövőben. Arra persze jó, hogy megmutassa, az adott időintervallumban mennyi pontot tudott feltenni a táblára valaki, de évről évre eléggé fluktuál ez a mérőszám, így ha valaki sok vagy kevés TD-t szerzett, az egyáltalán nem biztos, hogy egy évre rá is így tesz – alacsony a korreláció a TD-k számában évről évre.

Egy szinttel feljebb: meccsenként, illetve megfutott útvonalanként szerzett yardok

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!