Connect with us

Minden ami NFL

A recruit rendszer felépítése és fontosabb pontjai

Sokszor hallani NFL mérkőzéseken, hogy egy játékos öt csillagos recruit volt és erről még azok is tudják hogy jót jelent, akik kevésbé követik az egyetemi foci történéseit és még annál is kevésbé a kiválasztási folyamatokat. Azonban valószínűleg nagyon kevesen tudják, hogy egy recruiting folyamat hogyan is működik valójában és miért ilyen meghatározó a fiatal játékosok életében. Ezt igyekszünk most kicsit mélyebben megvizsgálni.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Szóval kezdjük talán először azzal, hogy mi is pontosan a recruiting és mely folyamatokat foglalja magába ez a gyakorlatban.

Hivatalosan a recruiting az a folyamat, amikor az egyetemi csapatok megpróbálják magukhoz csábítani a legtehetségesebbnek gondolt középiskolás játékosokat, hogy az ő csapatukat (és egyetemüket) válasszák karrierjük kezdésének.

Arra a kérdésre már jóval nehezebb válaszolni, hogy ez pontosan mikor is kezdődik és miből áll. Ugyanis mondanom sem kell, hogy több tíz millió kissrác rohangál Amerika iskoláiban, akik arról álmodoznak, hogy egyszer egyáltalán megkeresi őket egy egyetemi csapat. Ezeknek a srácoknak nagy része valószínűleg soha nem kap lehetőséget semelyik csapatnál. Mindössze a fiatalok kevesebb mint 3 százaléka kap valamilyen megkeresést, és kevesebb mint 1%-a kap hivatalosan ajánlatot végül valamelyik futballprogramtól.

A hivatalos definíció szerint a recruiting ugye csak arra a folyamatra terjedne ki, amikor a középsuli végéhez közeledve az egyetemek elkezdik ajánlatokkal és megkeresésekkel bombázni a tehetségesebb játékosokat. Nem kell azonban különösebben utánajárni, hogy tudjuk, valójában sokkal korábban elkezdődik a munka. A legtöbb gyereket már nyolcadikos korától kezdve figyelik az egyetemi edzők és segítőik, de a középiskola elejétől fogva mindenképpen.

Arch Manning, Isidore Newman, Quarterback

Fontos leszögezni, hogy mivel több tíz millió emberről beszélünk, így természetesen a scoutok nem tudnak mindenhol ott lenni. Hacsak nem vagy olyan szerencsés, hogy Manning a vezetékneved vagy a középiskolának nincs nagyon jó kapcsolata az egyik rangos egyetemmel, akkor nehéz felhívni magadra a figyelmet. Így előfordulhat, hogy nagyon tehetséges srácok vesznek el a süllyesztőben vagy csak elképesztő verejték árán kerülnek be végül egy egyetemre.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!