Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #2/B – A 22 órás és az éjszakai meccsek

Még csak a 2. fordulóban vagyunk, de egyesek már most nagyon közel kerülhetnek ahhoz, hogy reálisan lemondjanak a rájátszásról, hiszen tavaly egyetlen 0-2-es csapat sem jutott playoffba, az előtte lévő 31 évben pedig mindössze 30 ilyen példát találunk.

Most beharangozzuk az öt 22 órás mérkőzést, a vasárnap esti rangadót és a két hétfő esti rangadót. A 19 órás mérkőzések felvezetését ITT olvashatjátok.

Seattle Seahawks @ San Francisco 49ers 22.05 (GamePass, Kandalló Pub)

Rakjuk helyre kicsit ezt a Trey Lance dolgot. A srác egy évet volt kezdő az egyetemen, három évvel ezelőtt. Azóta van négy kezdő meccse. Rendkívül tapasztalatlan, és ezt tudtuk a draftkor is. Tudtuk, hogy egy projekt, és várni kell vele, fejlődnie kell. És ezt csak meccskörülmények közt teheti meg. A probléma az, hogy a három első kör és Garoppolo lecserélése miatt akkora elvárások vannak az irányába, amit még nem tud teljesíteni – a legtöbb irányító sem tudna, Mahomes, Herbert, Burrow a kivételek. Ezt az évet meg kell adni neki a fejlődésre és akkor jövőre lehet majd róla rendes véleményt mondani. Valószínű, hogy most még Garoppolóval jobb lenne a csapat, de azért nem lehet őt betenni, mert akkor sosem lesz esélye Lance-nek tapasztalatot szerezni és fejlődni. Na, ezt akkor letudtuk az idei évre, mostantól így nézzük a játékát, és térjünk rá a meccsre.

Nagy, talán túl nagy favoritnak számít a 49ers, főleg hogy a Seahawks mindig fura szoros meccseket játszik, illetve hogy Carroll az utóbbi négyet megnyerte Shanahan ellen, ráadásul a 10 egymás elleniből csak kettőt vesztett el. Kérdés, hogy ennek pontosan mi az oka, mert ha a védelem volt, akkor abban most változás történt és nem lesz meg ez az előnye. Az első fordulóval ellentétben azért nem merek a Seahawksra tenni, mert múlt héten megvolt a Super Bowljuk, rendkívül emocionális győzelmet arattak, amit általában egy negatív kilengés követ, ráadásul rövidebb felkészülési idejük is volt.

Kíváncsian várom, hogy Geno tartja-e a múlt heti formáját. Azt helyesen vártam, hogy rendben lesz, de azért ilyen jó első félidőt én sem láttam benne, ráadásul nyomás alatt is jó volt, ami eddig nem volt jellemző rá. Most még inkább megkapja ezt a nyakába, ugyanis Nick Bosáék fogják terrorizálni.

Cincinnati Bengals @ Dallas Cowboys 22.25 (Arena4, Kandalló Pub)

Egy héttel ezelőtt előretekintve még jól nézhetett ki ez a mérkőzés, nem véletlenül nincs mellette igazán jó találkozó a sávban, azonban Dak Prescott kiesésével eléggé visszaesett az érdeklődés. Cooper Rush ugyanis borzasztó, ráadásul még csak nem is izgalmas játékos. Nem hiszem, hogy sok esélye lesz az idén amúgy is megfogyatkozott támadóoldali kisegítőszemélyzettel a Bengals jó védelme ellen. Burrow biztosan nem fog megint 5 turnovert összehozni, és most egészséges lesz a csapat long snappere is, így nem igazán látom, hogy elbukják ezt a találkozót.

Ha nagyon ezt a meccset akarjátok nézni, akkor Micah Parsonst figyeljétek, mert egy állat a srác. Illetve számoljátok, hogy a Bengals hányszor fut és hányszor passzol under center felállásból – majd írjátok meg kommentben vagy a Discordon (spoiler: szinte mindig futni fognak).

Atlanta Falcons @ Los Angeles Rams 22.05

Ellentétes előjellel nyitották a szezont a csapatok, hiszen a Rams nagyon rosszul nézett ki az első körben, míg a Falcons kellemes meglepetés volt a labda mindkét oldalán – amíg szokásos módon le nem olvadtak –, izgalmas csapat lehetnek idén. De talán nem érdemes túlreagálni az első hetet, ez a Rams továbbra is egy nagyon jó csapat lesz, ráadásul szerintem most a matchup is kedvez nekik támadóoldalon. Egyrészt a támadófal gyengeségét nem a Falcons fogja kihasználni, másrészt Dean Pees védőkoordinátor nagyon sokat blitzel, amiről tudjuk, hogy Stafford ellen nem szabad, így szerintem erre rá fog fázni.

A túloldalon a Falcons támadófala meglepően jól nézett ki, a Mariota-féle futójáték eléggé összezavarta a Saintst, kíváncsi vagyok most ez mennyire sikerül a Rams ellen, ahol azért vannak lyukak a falban. Azt pedig külön szórakoztató lesz figyelni, amikor Jalen Ramsey Drake London vagy Kyle Pitts ellen áll fel.

Houston Texans @ Denver Broncos 22.25

A Broncos extra motivált lesz, hogy az első heti blama után javítsa a hibáit és megszerezze a Hackett-Wilson éra első győzelmét. Nem gondolom, hogy ismét kétszer fumble-t vétenének a gólvonalnál, vagy 64 yardos meccsnyerő mezőnygólt választanának (bár legalább a magaslaton erre több esélyük lenne), ezeken kívül viszont jól haladt a támadósor, így szerintem most egy pozitívabb képünk lesz a denveriekről. Wilson még mindig jól dobál a szélre, viszont láthatóan vesztett már a mozgékonyságából, így az improvizációs játékokból kevesebbet várhatunk. Érdekes volt Pete Carroll stratégiája, hogy bal oldalára kell kikényszeríteni a zsebből az irányítót, mert onnan nagyon visszaesik a teljesítménye – kíváncsi vagyok, hogy több csapat is használja-e majd ezt a taktikát, most épp a Texans.

Houstoni oldalról szeretnék több Dameon Pierce futást látni, és a fiatal secondaryt egyébként érdemes figyelni, hogyan fejlődnek a szezon során. Nem lesz a liga legrosszabb csapata ez a Texans, mert van sok korrekt pontja, de azért majdnem mindenhol fejlesztésre szorul még a gárda, és szerintem egy rendes playoff-contederrel azért ritkán veszik majd fel a versenyt – bár a Coltsról így gondolkodunk, szóval ki tudja.

Arizona Cardinals @ Las Vegas Raiders 22.25

A Cardinals pocsékul kezdte a szezont, és nem csak a vereségre gondolok, hanem hogy a labda mindkét oldalán nagyon gyenge edzői teljesítményt és gameplant láthattunk – az idény első meccsén ez azért rendkívül aggasztó. A védelem oldalán JJ Watt visszatérése segíthet, meg hogy nem Mahomes ellen játszanak, de azért ez a Raiders offense sem kutyaütő, főleg egy gyengébb védelem ellen. Persze az valamikor visszaüthet, hogy Carr talán túlságosan is Adamsre támaszkodik, de valószínűleg nem ezen a meccsen, ahol senki sem tudja vele felvenni a versenyt.

A támadóknál nincs Watthoz hasonló felmentő sereg a 7. fordulóig, amikor majd DeAndre Hopkins érkezik meg, de addig el is úszhat a szezon, ha így folytatják. Ráadásul a Raiders védelme is jobban nézett ki strukturálisan, mint tavaly, így több problémát okozhatnak Kyler Murray-nek, aki egész meccsen nyomás alatt lehet, mert a Maxx Crosby, Chandler Jones duót nem az arizonai tackle-ök fogják megállítani.

Sunday Night Football

Chicago Bears @ Green Bay Packers 02.20 (Arena4)

Szezon előtt azt vártuk, hogy ezen a meccsen a Packers átveheti a vezetést az all-time győzelmi listán, azonban az első forduló tett róla, hogy ez ne történhessen meg. Ettől még itt nagyon sok minden a Packers győzelmét vetíti előre. Például hogy az utóbbi 17 egymás elleniből 15-öt megnyertek. Vagy hogy Rodgers az utóbbi hat egymás elleni hazai meccsen 19 TD mellé 0 INT-t dobott. Vagy hogy Matt LaFleur még sosem kapott ki kétszer egymás után az alapszakaszban (9-0) és átlagosan 14 ponttal nyert ezeken a mérkőzéseken.

Mindezek ellenére, vagy épp ezek miatt nézzétek a mérkőzést az Arena4-en, mert Patrik debütál szakkommentátorként. 

A Bears szép vízilabda-meccset nyert múlt héten, ami a morálnak biztosan jót tett, de nem tudom az ott tanultakat mennyire tudják majd itt kamatoztatni. A Packers egyértelműen jobb csapat, most a védelmüket sem fogják úgy szétszedni, mint Minnesotában, ők is jóval több nyomást tudnak majd generálni, emellett kevesebbet fognak engedni, és akkor majd Lazard visszatérésével meglátjuk, mire képesek az elkapók.

Monday Night Football

Tennessee Titans @ Buffalo Bills 01.15

Két hétfő esti rangadót is rendeznek a második héten, furcsa módon egymásba csúszva, ami nem tudom mennyire tetszik. Az elsőn a Bills hatalmas favorit a nyitómeccsen látottak alapján (plusz a Titans gyengélkedését is látva), egészen parádés első körön vannak túl a címvédő ellen, és akkor most jöhet az alaposan meggyengült tavalyi AFC első kiemelt. Nehéz elképzelni, hogy bárki megállítsa a Josh Allen vezette támadósort, a védelem pedig ezzel a nagyon erős és mély védőfallal talán szintet is léphetett az eddigiekhez képest – a Tennessee gyenge támadófala ellen ismét arathatnak.

Ugyan a pályán minden a Bills mellett szól, azért ne írjuk le a Titanst. Az utóbbi két évben a két egymás elleni meccsen 96 pontot tettek fel a táblára, illetve mindig a legjobb csapatok ellen nyújtják a legjobbjukat, plusz Mike Vrabel is nagyon jó vereségek után. Vajon most is sikerül csodát tenniük?

Minnesota Vikings @ Philadelphia Eagles 02.30

Könnyen a hét meccse is kerekedhet a forduló utolsó találkozójából: két igazán elit elkapó, két rendkívül jól kezdő és szórakoztató támadósor méri össze tudását a védelmekkel.

Amikor a Vikings támad, nyilván az lesz a kérdés, hogy az Eagles hogyan tudja megállítani Jalen Reagort Justin Jeffersont. A Packers nem tudta, és a Green Bay-é a liga talán legjobb secondaryje. Az Eagles CB-sora is elég jól néz ki, de itt elsősorban sémakérdés volt múlt héten, ugyanis Kevin O’Connell tökéletes gameplant rakott össze, mozgatta mindenhová a sztárelkapót, amire a Packersnek nem volt válasza. Vajon Jonathan Gannonnak lesz?🤷 Az eddig látottak alapján ha Cousinsnak lesz ideje, akkor könnyen szétszedheti ezt a védelmet, ami ugyan a passz ellen rendezkedik be, de nem túl jól. És mivel a passz ellen rendezkedik be, így akár a futás is működhet, sok volt a missed tackle és a rossz run fit az Eaglesnél múlt héten, amit Dalvin Cook kihasználhat.

A nagy kérdés ehhez, hogy a Vikings OL mennyire bírja a terhelést. Lehet olyan gameplan, hogy sok rövidebb passz, és akkor nagyon könnyen haladhatnak, de amikor hosszabbat hívnak, akkor azért nem ők lesznek előnyben a falak csatájában. Külön kiemelném a Jordan Davis vs. Garrett Bradbury párharcot – már amikor Davis a pályán lesz (talán többet lehet most, mert ezt a támadósort több Bear fronttal lehet semlegesíteni) – ,ugyanis hatalmas a kettejük közti méretbeli különbség és az erőfölény Davis javára.

A túloldalon is egy elit elkapót, AJ Brownt kellene megállítani, ami a Lionsnál talán jobban fog menni, tekintve hogy nem fognak annyi emberezést hívni a Vikingek. A másik feladat Jalen Hurts futásainak elvétele, és a Lionshöz képest ebben is előnye van a Vikingsnak, hiszen a több zónázás azt is jelenti, hogy többen figyelnek az irányítóra. Sőt, az irányító összezavarására is jobban fel vannak vértezve, hiszen a Fangio-féle védelmek nagyon sokat rotálnak snap után, ami átalakítja a képet coverage-ben, emellett jönnek majd a szimulált nyomások is, úgyhogy most kiderül, hogy Hurts lépett-e előre fejben.

A falak csatája itt is érdekes lesz, két sztár pass rusher megy két sztár tackle ellen, élmény lesz nézni a Danielle Hunter, Za’Darius Smith duót a Jordan Mailata, Lane Johnson kettős ellen. Ha a két pass rushert ki tudja venni az Eagles, akkor kihúzhatja a Vikings defense méregfogát és sokat javulhatnak az esélyeik.

A pályán szerintem elég sok matchup és taktikai párharc szól a Vikings mellett, ráadásul az Eagles védelmében jelenleg senkinek nem lehet sok bizodalma, ellenben a hazai pálya előnye sokat számíthat a Sasoknak, és ne felejtsük el, hogy Kirk Cousins mennyire rossz szokott lenni főműsoridőben. Ennek ellenére a Vikingsra teszek, biztos nem bánom meg ezt sem…

Spread tippek

  • Vikings +2
  • Commanders +1,5
  • Panthers +2
  • Bengals -7
  • Jaguars +4
  • Raiders -5,5

Múlt héten: 3-3
Szezonban: 3-3

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 10-6
  2. alatriste 9-7
  3. balentin 9-7
  4. chester 8-8
  5. jarred 8-8
  6. katonadani 8-8
  7. kronikk 8-8
  8. leonidasz 8-8
  9. Támogatók 8-8
  10. renningan 7-9

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 16,93
  2. alatriste 16,2
  3. balentin 15,29
  4. leonidasz 12,61
  5. katonadani 12.48
  6. kronikk 12,19
  7. Támogatók 12,19
  8. chester 12,07
  9. jarred 12,07
  10. renningan 10,43

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
csak ezt ne
csak ezt ne
2022-09-17 12:28

Hát szerintem ez Trey Lance dolog inkább a nem felé hajlik – erősen. Az NFL nem egy nevelő intézmény. Vagy jó vagy az első évedben is, vagy hamar leírnak, ráadásul többnyire nagyon is jogosan. Az egyetlen aki valóban sokat fejlődött az elmúlt időszak (mondhatunk 10 évet, de 20-at is) irányítói közül az Josh Allen volt. Ő ráadásul a 3. évére szintet sőt szinteket is ugrott. Az összes többinél nem volt nagyon komoly fejlődés. Előtte Peyton Manning kapott éveket a kibontakozásra és élt is vele. Rodgers sokáig várt a kezdőre, szerintem túl sokáig is, neki is kicsit visszafogottabb volt az első éve, ha jól emlékszem. De mindegy is. A fő trend az, hogy bizonyítson hamar a kezdő nincs idő gatyázni, amíg nem foglalja el a sapka jelentős részét már hoznia kell ezt-azt, minimum a PO, de ha igazán elit akar lenni, akkor SB részvétel. Egy év esetleg, lehet még a kezdő év, de utána nincs mese.

Na most ha így fog játszani mint eddig, akkor jövőre nem egyszerűen nyomás alatt fog játszani, hanem a kezdő QB státusz megtartásáért. Úgyhogy jobb lesz, ha nem hallgat Danira, és már idén is keményen villogtatja a tudását, ha van.

chester
chester
Reply to  csak ezt ne
2022-09-17 12:55

Pedig igenis nevelő intézmény az NFL, hiszen az évente 250+ újoncból nagyon kevés azon játékosok száma, akik már amint beteszik a lábukat az intézménybe ott már domborítanak, poszttól függetlenül. A legtöbb GM még mindig BPA alapon draftol, ami szintén a nevelést támogatja, de sok FA kapcsán is elmondható, hogy nem kész terméket vesznek, most hirtelen a Poyer-Hyde duó jutott eszembe akikről sokan azt sem tudták hogy léteznek, mert nem alkottak maradandót.

A másik meg a hájp, ami torzítja a szurkolói megítéléseket. Mert ha valakiért feladtál két első kört, vagy ha valakit minden idők QB tehetségének tartanak, attól nyilván nem azt várja el a szurkoló, hogy majd a harmadik évében legyen jó. Ezen max az ronthat, bár érzésre mondom, nem néztem utána, hogy mintha az edzők “élettartama” is csökkenne, holott ezt hozták fel elég sok esetben amikor a labdarúgással hasonlították össze, hogy itt megvan a türelem. De mégse érzem azt, hogy eredménykényszer van, ami miatt egy rookie-nak azonnal mutatnia kell valamit különbet kalap kabát, sokkal inkább elhibázott/elkapkodott kinevezések ezek, mert nem csak eredmény nincs, hanem elképzelés sem, utóbbi meg nem ártana legalább.

Engem sem győzött meg Lance, prospectként sem magasztaltam az egekig, de tényleg ne egy monszumban lejátszott meccs alapján rakjuk a guillotine alá.

Fetyke
Fetyke
Reply to  chester
2022-09-17 14:16

“…de tényleg ne egy monszumban lejátszott meccs alapján rakjuk a guillotine alá.”

Akkor nekem szabad? Mert én már a tavalyi Texans ellen lejátszott mérkőzés alapján eltemettem a srácot. :D
Továbbra sem értem sem Danit, sem pedig a 49ers vezetőségét. Mire számítanak? Csodára? Mert itt minimum arra lenne szükség.

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2022-09-17 19:18

Én sem nagyon látok a srácban túl sokat, de tévedjek.

chester
chester
Reply to  Fetyke
2022-09-17 14:45

Semmire nem számítanak, csak elkezdik játszatni azt az irányítót tapasztalat szerzés érdekében, akinek a legnagyobb kritikája a tapasztalatlanság.

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  chester
2022-09-17 20:07

Nem nevelik sajnos a játékosokat ez a szomorú tény. Nem szerintem, szerinted kérdés. Persze edzik, képzik őket a táborban, de elvárják, hogy azonnal bevethető játékosok legyenek. Ez fokozottan igaz az első körös irányítókra. Az első kör elejére meg végképpen. Fel sem merül, hogy ne kezdjenek és ne bizonyítsanak azonnal. Nincs is ilyen forgatókönyv. Nem is volt amióta nézem.

Azok akik beváltak sztárok lettek az általam említett két kivételtől eltekintve az első pillanattól bizonyítottak vagy bizonyítaniuk kellett volna. Ez utóbbira példa Brees, akit elcserélt a Chargers.

Első pillanattól bevált QB-k a jelenből vagy közelmúltból: TB, Big Ben, Mahomes, Herbert, Burrow, Lamar, Russel Wilson, Dak Prescott, Luck, Ryan stb. Rodgers, Eli is hamar felfutott, ha nem is a kezdő évében.

Akik lassan kezdtek hamar kikoptak a csapatukból hiába voltak akár 1/1-ek. Ez is egy hosszú lista.

Olyat ahol türelmesen nevelgetik, kivárnak vele, talán most az Arizona Murray-vel. De azért ő is Pro Bowler lett a 2. évére. Tua meg Hurst idén az utolsókat rúgja a csapatában, ha nem bizonyítanak, míg Lawrence jövőre lesz ebben a cipőben., Lance is szinte biztosan kap még két évet, de azért valamit idén már mutatni kell. Ha olyan reménytelen marad, mint amit eddig mutatott, akkor nem biztos.

Egyébként én meg örülnék ha bizonyítana, mivel elkötelezett támadó foci hívő vagyok, minden egyes tehetségnek szurkolok, csak ne legyünk már naívak. Az amit Dani leírt, annak így kellene lennie, de nincs így, nem így működik, sajnos. Üdítő kivétel a Baltimore (náluk is látni vélek nevelést), a Bills, meg annak idején a Colts Manninggel. De ezek a ritka kivételek nem a rendszer.

JackEasterby
JackEasterby
Reply to  csak ezt ne
2022-09-18 09:00

Tegyük hozzá, hogy Allennek olyan elkapói voltak első évében, akik pár évre rá már a ligában se tudtak maradni. Míg Manning esetében hagyták, had játsszon bátran az 1.évben, mert abból tud majd tanulni. Lance, ha ebben a környezetben nem tud felmutatni semmit, akkor nála nem nagyon lehet megmagyarázni a dolgokat.

chester
chester
Reply to  csak ezt ne
2022-09-18 04:49

Nem teljesen értem most az érvelésed. Eleve első körös, vagy annak első felében húzott irányítókról volt szó, hogy jön ide Brady vagy Prescott? Akiket nem is kezdőnek hoztak, csak egy sérülés miatt kerültek pályára, és éltek a lehetőséggel.

A másik, hogy pont az a bajom sokszor, hogy kihúzzák ezeket a tehetségeket, de nem játszanak. Amikor a Bears leakaszt egy Fields szintű QB prospectet, akkor miért Daltont és Folest kell néznem? De ha visszapörgetek, akkor pl az 1/1-es Goff is csak a szezon második felében lett kezdő, Mayfield is csak Taylor sérülése miatt került be a kezdőbe, és ők 1/1-esek. De Herbert, Tua, Mahomes, Watson, Trubisky is a padon kezdte meg NFL karrierjét, szóval ez az azonnali elvárás elég instabil ezekben az esetekben.

Azt sem igazán értem, hogy a türelmet kinél hiányoltad az elmúlt időszakból? Rosentől aki egy hulladék? Vagy Darnolddal kellene még mindig szenvednie a Jetsnek? Daniel Jones is végig nyomja az újonc szerződését majdnem végig a kezdőben. Kinél hiányzik a türelem? Pont hogy ezeket a példákat is én már rég kidobtam volna, de a csapat ragaszkodik hozzájuk.

Szerintem minden csapat nevel, de ha egyszerűen a játékos nem elég jó, akkor nem ragaszkodnak hozzá, ami nem baj. Pont hogy tényleg az volt a halálom, amikor hulladék backup irányítókat kellett nézzek mikor ott van a padon a fiatal tehetség, vagy amikor mindenki Fitzpatrickhoz nyúlt mint megoldás, szerencsére ennek már vége.

JackEasterby
JackEasterby
2022-09-18 08:49

“Valószínű, hogy most még Garoppolóval jobb lenne a csapat, de azért nem lehet őt betenni, mert akkor sosem lesz esélye Lance-nek tapasztalatot szerezni és fejlődni.”

De tavaly is így kellett volna már gondolkodni és akkor most lenne 1 év tapasztalat a háta mögött.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x