Connect with us

Érdekességek

Hogyan teljesítenek az irányítók két forduló után?

Lement két forduló az NFL-ben, amiből alapvetően még nem szabad levonni messzemenő következtetéseket, de érdekességképp megnézhetjük, hogyan teljesítettek az irányítók hatékonyság alapján a szezon legelején. Ben Baldwin jóvoltából szuper grafikonokat találunk erre vonatkozóan.

A leghasznosabb ebből a szempontból az alábbi grafikon. A x tengelyen az EPA (várható hozzáadott pontok) és CPOE (várhatón felüli pontosság) mutatók együttes indexe található, ami gyakorlatilag egy teljesítmény, vagy mondjuk úgy output alapú mérőszám – amiben azért közrejátszanak egyéb faktorok is a támadósoron belül. Az y tengelyen pedig a PFF értékelése látható, ami jobban elkülöníti az irányító játékát a támadósorétól. Egyik sem tökéletes, de a kettő ötvözetéből már egész jó képet kaphatunk az első két fordulóban nyújtott játékról.

Josh Allen kiemelkedik minden szempontból, Patrik Mahomesnál viszont érdekes, hogy a PFF értékelése alacsonyabb, amiből arra következtethetünk, hogy a támadósor az első két körben megdobta a számait. Ott van a legjobbak közt még Tua Tagovailoa, Jalen Hurts, Lamar Jackson és Justin Herbert, de érdekes lehet Geno Smith vagy Jacoby Brissett magas helyezése. A lista túloldalán Dak Prescottot találjuk, akinek szörnyű meccse volt a Buccaneers kiváló védelme ellen, majd megsérült. Justin Fields, Baker Mayfield, Trey Lance és Davis Mills sem büszkélkedhet különösen, ahogy mondjuk Matt Ryan sem, de többet várnánk Derek Carrtól, Matt Staffordtól és Joe Burrow-tól is.

Az alábbi grafikonon pedig azt láthatjuk, hogy ki hány extra dobást (Big Time Throw) és hány nagyon rossz, azaz turnovert érő játékot (Turnover-worthy play) hozott össze az első két körben. A jobb felső sarokban vannak azok, akik sok nagy játékra kevés rosszat tudnak felmutatni, bal alul pedig aki kevés jó játékra sok rosszat. Bal felül vannak az “unalmas” irányítók, akiknek mindkettőből kevés van, jobb alul pedig a “kockáztatók”, akiknél sok a nagy játék, de sok a hiba is.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!