Connect with us

Történelem

10 egyéni hiba, ami döntően befolyásolta a Super Bowlt

Super Bowl nyerni nem könnyű. Ha el is jutsz a nagydöntőre, akkor is tudásod és erőd legjavát kell adnod ahhoz, hogy nyerni tudj. Nem fér bele, hogy hibázz, hiszen a túloldalon is a legjobbak állnak fel. Könnyű ezt mondani, de gyakran előfordult, hogy a Super Bowlon egy játékos hatalmasat hibázott, és ez döntően befolyásolta a végkimenetelt. Ebben a cikkben 10 olyan alkalmat szedtem össze, amikor a Super Bowlon valaki kulcsfontosságú hibát vétett, vagy még a döntő előtt csinált valami hatalmas hülyeséget, ami kihatott a csapatára.

Fontos megjegyezni, hogy ebben a cikkben kizárólag játékosok által elkövetett hibákra koncentráltam. A rossz edzői döntések ebben a cikkben nem lesznek megemlítve.

Az események között nem akartam sorrendet felállítani, mert a maguk nemében mindegyik hatalmas hiba/hülyeség volt. Úgy döntöttem, hogy időrendben visszafelé haladva mutatom be őket.

10. Devonta Freeman nem blokkol – Super Bowl 51

Az 51. Super Bowl örökké arról lesz híres, hogy a Patriots 28-3-as hátrányból fel tudott állni, és meg tudta nyerni a meccset. Ahhoz, hogy ez összejöjjön nagyon sok csillagnak kellett együttállnia, és az ellenféltől is sok hibára volt szükség. A meccs egyik kulcsmomentuma volt, mikor a 4. negyed közepén 28-12-es Falcons vezetésnél a Patriots LB-je Dont’a Hightower odaért Ryanhez, és kiütötte a kezéből a labdát. Ez a fumble azonban nem történhetett volna meg, ha az Atlanta futója, Devonta Freeman teszi a dolgát. Ő volt ugyanis megbízva azzal, hogy a jobb oldalról érkező védőt kiblokkolja. Freeman azonban csúnyán elnézte ezt a blokkot, Hightower épp hogy csak megérintette, aki így még pont azelőtt megütötte Ryant, hogy az irányító el tudta volna dobni a labdát. Ha csak egy kicsit is megblokkolja az LB-t, már nem ér oda Ryanhez, nincs fumble, a Falcons pedig tudja pörgetni az órát, ami ezen a ponton győzelmet érhetett volna.

View post on imgur.com

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

9. Wes Welker elejti a first downt és győzelmet érő passzt – Super Bowl 46

A 46. Super Bowlon a Giants és a Patriots ismét egy szoros csatát vívott egymással, ami az utolsó pillanatig feszült volt. Viszont volt lehetőség arra, hogy a Patriots 4 perccel a vége előtt lezárja a meccset. Ekkor 17-15-re vezetett a Pats, a Giantsnek pedig már csak egy időkérése volt, így gyakorlatilag elég lett volna két first downt megcsinálni, és le tudják pörgetni az órát. Második és 11-nél Brady célba vette a legmegbízhatóbb elkapóját Wes Welkert, aki azonban nem tudta megfogni a passzt. Maga a dobás nem volt tökéletes, de nem is volt elkaphatatlan. Egy Welker szintű elkapó 10-ből 9-szer megfogja ezt. A legfontosabb pillanatban azonban hibázott, pedig ha megfogja a labdát, akkor nem csak a first down van meg, de a biztos mezőnygól távolság is, és akkor a Giantsnek semmi esélye nem lett volna. Így viszont a Patriotsnak el kellett puntolnia a labdát, a Giants pedig megkapta az esélyt a győzelemre, és élt is vele.

View post on imgur.com

8. Antrel Rolle blokkolja a szerelni siető Fitzgeraldot – Super Bowl 43

A Steelers-Cardinals Super Bolwjának két ikonikus játéka volt. Egyrészt a győzelmet érő Santonio Holmes TD, másrészt James Harrison 100 yardos pick6-e. Utóbbit azonban könnyen el tudta volna kerülni a Cardinals, mindössze annyi kellett volna, hogy az Arizona safety-je Antrel Rolle hátrébb megy pár lépést. A Cardinalsnál ugyanis Larry Fitzgerald az oldalvonal mellett nagy tempóval üldözte Harrisont, és már majdnem elérte, mikor is ütközött Rolle-lal. Az történt ugyanis, hogy míg a Cardinals oldalvonalán minden védő gyorsan visszahúzódott, nehogy valakit akadályozzanak, addig Rolle ezt valamiért nem tette meg, sőt még szabálytalan helyen is állt. Ezzel pedig pont kiblokkolta Fitzgeraldot, aki ha nincs ez az eset utolérte volna Harrisont, és pár yarddal a célterület előtt földre vitte volna. Ez az apró megtorpanás azonban pont elég volt ahhoz, hogy már ne érje el időben a Steelers védőt. Az itt bemutatott hibák közül talán ezt lett volna a legkönnyebb elkerülni, mert Rolle-nak tényleg csak annyit kellett volna tennie, hogy tesz pár lépést hátra, mikor látja, hogy az oldalvonal mellett akció van.

7. Asante Samuel elejtett INT-je – Super Bowl 42

Ha a 2007-es szezont lezáró Super Bowlra gondolunk, akkor egy játék jut mindenkinek az eszébe. David Tyree helmet catch-e. Ez a játék volt az, ahol lényegében eldőlt, hogy a Giants véghezviszi a lehetetlent, és legyőzi az addig veretlen Patriotsot. Ez az elkapás azonban soha nem valósult volna meg, ha egy játékkal korábban Asante Samuel megfogja a tökéletesen neki dobott labdát. Ennél a playnél ugyanis Eli Manning szintén Tyreet célozta meg, de nem értették meg egymást. Az elkapó sokkal korábban visszafordult, mint arra Manning számított, de ekkor már elengedte a passzt. A labda pedig egyenest Asante Samuelhez repült. Kicsit magas volt a védőnek, de ezen a szinten el lehetett volna kapni. Samuel azonban elejtette, és a következő playben jött a helmet catch. Ha ott megfogja az INT-et Samuel, a meccsnek vége, és a Patriots megcsinálja a veretlen szezont.

View post on imgur.com

6. John Kasay elrontja a kickoffot – Super Bowl 38

A 2003-as döntő egy őrült utolsó negyedet hozott, ahol ment az adok-kapok, és a nézők csak kapkodták a fejüket, hogy mi történik a pályán. Egy perccel a vége előtt a Panthers irányítója Jake Delhomme megtalálta Ricky Proehlt a célterületen, és ezzel 29-29 lett az állás. A hosszabbításhoz azonban még egyszer utoljára meg kellett állítani a Patriotsot, ami nem tűnt egyszerű feladatnak. A kickoff után pedig majdnem lehetetlenné vált. A kicker John Kasay ugyanis az oldalvonalon kívülre rúgta a labdát, ami szabálytalan rúgás, és a Patriots a 40 yardosról jöhetett. Három időkéréssel pedig kényelmesen el is ért Brady mezőnygól távolságba, és végül 32-29-re nyert a Patriots. Nincs semmi garancia arra, hogy ha Kasay nem rontja el a kickoffot, akkor Brady ne ment volna végig a pályán, de így hogy adott neki még 20 yardot, tálcán kínálta fel a győzelmet a Panthers rúgója.

5. Eugine Robinson letartóztattatja magát a döntő előestéjén – Super Bowl 33

Az első olyan eset a listában, mikor valaki nem a Super Bowlon teljesít rosszul, hanem előtte csinál valami hatalmas hülyeséget. 1998-ban a Falcons hatalmas meglepetésre eljutott a Super Bowlig, többek között legyőzve a 49ers és Vikings csapatait. Ebben a menetelésben nagy szerepe volt a safety Eugine Robinsonnak, aki egyben csapatkapitány is volt. Robinson egész szezonban igazi vezére volt a csapatnak, és olyan példamutató életet élt, hogy közvetlenül a döntő előtti nap átvehette a Bart Starr díjat, melyet kiemelkedő erkölcsi kvalitásért osztanak ki. Mindezek után mindenkit megdöbbentett, mikor kiderült, hogy a Super Bowl előestéjén megpróbált felszedni egy prostituáltat Miami utcáin. Balszerencséjére azonban egy álruhás rendőrnőt talált meg, aki azonnal letartóztatta a védőt. Ugyan az estét őrizetben töltötte, de végül elengedték, és be tudott öltözni a meccsre. A Falcons azonban jobban járt volna, ha Robinson inkább nem lép pályára. A Broncos támadói ott égették meg, ahol csak nem szégyellték az eset miatt fáradt és feszült védőt. A Super Bowl után egyébként visszaadta a díjat, de ez már nem segített visszaállítania a hírnevét.

4. Andre Reed földhöz vágja a sisakját – Super Bowl 26

A Bills számára nem kezdődött jól az 1991-es Super Bowl. A csapat sztárfutója Thurmann Thomas elfelejtette hova tette a sisakját, és ezért az első játékokra nem tudott felmenni a pályára. Ez a káosz átterjedt a csapat többi tagjára is, és hibát hibára halmoztak, aminek köszönhetően a Redskins 17-0-s előnyre tett szert. A Bills számára még lett volna visszaút, de ehhez pontokat kellett volna szerezni. Legalább hármat, hogy legyen valami pozitív is a félidőig. Erre esély is nyílt, mert fél perccel a nagyszünet előtt az ellenfél 28 yardosán álltak. Az irányító Jim Kelly 3. kísérletre a legmegbízhatóbb elkapóját, Andre Reedet vette célba, de a passz sikertelen volt. Ettől függetlenül még lehetett volna mezőnygólt rúgni, de Reed oktalansága ezt megakadályozta. Az elkapó ugyanis úgy vélte visszahúzták őt, és mikor meglátta, hogy nem repült zászló, levette a sisakját, és a földhöz vágta azt. A pálya közepén. Erre már repült zászló, a Bills ment hátra 15 yardot, ahonnan már nem lehetett rúgni, így 0 ponttal mentek az öltözőbe. Innen pedig már nem volt visszaút.

3. Stanley Wilson a döntő előtt droghoz nyúl – Super Bowl 23

A Bengals 1988-ban váratlanul ért fel az AFC csúcsára, és jutott el a Super Bowlba. A playoffban nagy szerepet kapott az addig szürkén játszó futó Stanley Wilson, aki 2 meccsen 2 TD-t futott. A Bengals vezetői nagy szerepet szántak neki a döntőn is, de végül ki kellett dobniuk minden ilyen tervüket a kukába. Wilson korábban súlyos drogproblémákkal küzdött, és a liga többször is eltiltotta őt. ’88-ban azonban egész szezonban tiszta volt, és mindig a csapata szolgálatára állt. Végül azonban a lehető legrosszabbkor döntött úgy, hogy újra a droghoz nyúl. Az egyik megbeszélésen azt mondta az edzőinek felrohan a szobájába, mert otthagyta a playbookját. Miután hosszú idő múlva sem került elő, az RB coach Jim Anderson utána ment, de már csak a fürdőszobában kiterülve talált rá. A Bengals azonnal kitette a kezdő keretből és kb. a gameplan harmadát is elvesztették ezzel. Wilson ezután soha nem lépett többet pályára az NFL-ben.

2. Jackie Smith elejti a sima TD passzt – Super Bowl 13

A Steelers és a Cowboys összecsapása a vártakkal ellentétben nem a védőkről, hanem a támadókról szólt. Mindkét csapat offense-e megtalálta a rést az ellenfél védelmén, és termelték a pontokat. A 3. negyed végén a Steelers 21-14-re vezetett, de a Cowboys eljutott a 10 yardosig, ahol 3. kísérletre a Pittsburgh védelme csúnyán elnézte a játékot, és teljesen üresen hagyták a TE Jackie Smith-et. A Dallas irányítója, Roger Staubach azonnal meg is látta a lehetőséget, és odadobta a labdát Smith-nek. A passz tökéletes volt, de a TE valamiért mégsem tudta elkapni azt. Mivel ez a drop 3. kísérletre történt, ezért a Cowboysnak be kellett érnie egy mezőnygóllal. A döntőt végül a Steelers 35-31-re nyerte meg. Pont az a 4 pont hiányzott a Cowboystól, amit Smith elejtett.

View post on imgur.com

1. Earl Morrall nem veszi észre a teljesen üresen álló elkapóját – Super Bowl 3

A Jets mindenkit sokkolt, mikor 1968-ban legyőzte a toronymagas esélyes Coltsot a Super Bowlon. Ezt a döntőt elsősorban a Jets védelme nyerte meg, ami egész meccsen kikapcsolta a szezon MVP-jét, Earl Morrallt. A Colts irányítója egész meccsen hibát hibára halmozott, de mivel a Jets támadósor sem tudott sok pontot szerezni, ezért egy nagy játék elég lett volna ahhoz, hogy megforduljon a meccs menete. A félidő végén 7-0-s Jets vezetésnél Colts be is hívott egy trükkös játékot, ahol a futó megkapta a handoffot, de visszadobta a labdát az irányítónak, aki megpróbálhatott egy hosszú passzt elereszteni. A játék tökéletesen működött, a Jets védelem teljesen elhitte a futást, és az elkapó Jimmy Orr egymaga szaladt a célterület felé. Morrall azonban valamiért nem vette észre a vadul integető, üresen álló elkapót (még csak felé sem nézett), és inkább a futó Jerry Hill-nek próbálta dobni a labdát, akin azonban több Jets védő is volt. Az eredmény INT lett, és pontok nélkül zárta a Colts az első félidőt. Ha Morrall észreveszi Orrt akkor egy sima TD-t szerzett volna a Colts, és 7-7-tel mentek volna a félidőre. Így viszont maradt a 7-0, és a Jets továbbra is kontroll alatt tartotta a meccset, amit végül meg is nyert 16-7-re.

View post on imgur.com

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!