Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #4/A – A hétvége öt legjobban várt meccse

Josh Allen vs. Lamar Jackson, avagy csapatot hátukon cipelő irányítók egymás ellen. A liga talán két legjobb formában lévő gárdája, ahol Doug Pederson visszatér sikerei helyszínére. Két szenvedő támadósor, amelyek közül valakinek magára kell találnia. Brady vs. Mahomes és Shanahan vs. McVay. Most beharangozzuk a hétvége öt legjobban várt meccsét, de természetesen külön cikkben írtunk minden másik találkozóról is

Buffalo Bills @ Baltimore Ravens 19.00 (Arena4, Kandalló Pub)

A mérkőzés után az egyik csapat 2-2-vel fog állni (hacsak nem lesz döntetlen), ami nem igazán tükrözi az erejét, de mégis ez a helyzet. Mindkét gárdánál sok a sérült, egyiknél sem létezik a futójáték, és mindkettőt az irányító cipeli a hátán (legalábbis a támadósort mindenképp). De ki fog nyerni és ki lóg meg az MVP-versenyben?

Az ki fog derülni, hogy a Ravens pass rush-nak vagy a Bills támadófalnak van nagyobb problémája, ugyanis mindkét egység gyengén szerepel eddig (egy contenderhez képest). Most egymás ellen bizonyíthatnak, és aki elveszti ezt a párharcot, az nagy bajban lehet az év további részében. Ha nem fog menni a Ravens pass rush, akkor pedig nehéz lesz megállítani Allent, hiszen blitzelni nem lehet, ezt mindenki tudja. A Hollóknak szimulált nyomásokkal lehetne esélye leginkább, de az nem működik még túl jól Macdonald védőkoordinátor kezei alatt. Meg úgy overall a védelem sem működik valami jól, hátul túl sokat hibáznak, nem elég jó a kommunikáció. Allennek egyébként majd Jalyn Armor-Davist kell támadnia (vagy a helyette játszó Brandon Stephenst), ő a gyenge pont a secondaryben, és ha DeVante Parker szét tudta szedni, akkor Diggséknek is menni fog.

A túloldalon is kezdhetjük a falak csatájával, ahová lehet visszatér Ronnie Stanley hosszú sérülése után. Ha így lesz, az adhat egy kis reménysugarat a Ravensnek, mert nélküle senkinek sem lenne esélye Von Millerrel szemben. És mivel a falban több helyen is hátrányban lehetnek a Bills mély és erős fala ellen, így nagyon kellene egy jó formában lévő Stanley, de még ha pályára is lép, akkor is nehéz elképzelni, hogy top formában legyen ennyi kihagyás után. Így pedig szükség lesz a Lamar magicre, habár igazából eddig is ebből állt a támadósor. A futások nem mennek, Batemant nem tudják elég jól bevonni a játékba, összességében is tehetséghiányos a skill sor, és Greg Roman sem segít a helyzeten, ami előbb-utóbb ki fog jönni, amikor Lamar nem nyújt emberfelettit.

Jordan Poyer állapota rendkívül fontos lesz, hiszen ő azért kicsit összetarthatná a sérült secondaryt és jobb esélye lenne a Billsnek a pálya közepének levédekezésében. Lamar nagyon sok hosszú passzal operál idén, ellenben a Bills (egészségesen) nagyon jó ennek elvételében, úgyhogy érdekes matchup lesz. Az is érdekes, hogy ugyebár Lamar megtanult a blitz ellen játszani, de ez itt nem fog kijönni, hiszen a Bills nem blitzel. És nem engednek hosszú játékokat sem a földön, úgyhogy az is kérdés, hogy a Ravens irányítója meg tud-e iramodni. A Bills rendkívül okos védelemmel rendelkezik és elveheti a Ravens opcióit, innentől pedig Lamar zsenijében lehet leginkább bízni.

Elsőre azt gondolnánk, hogy szoros meccsnek ígérkezik, és ez benne is van a pakliban. Ha így lesz, akkor a Billsnek bizonyítania kell, hogy tud ilyet nyerni, hiszen a tavalyi évvel együtt 0-7 a mérlegük egy labdabirtoklással eldőlő meccseken, míg egyéb találkozókon 13-1. Én inkább látom a nagyobb arányú Bills sikert, szerintem jóval kevesebb a lyuk és hibalehetőség náluk, így ha a Ravens nyer, akkor az leginkább azért lesz, mert Lamar Jackson mindenkinél jobb.

Jacksonville Jaguars @ Philadelphia Eagles (GamePass, Kandalló Pub)

Még a Ravens-Billsnél is jobban várom a taktikai csatát ezen a meccsen, ahol Doug Pederson visszatér Philadelphiába, a városba, aminek Super Bowl győzelmet szállított, és ahonnan nem a legszebb körülmények közt küldték el. Minden bizonnyal bizonyítani akar, hogy nem ő volt a hibás a Wentz-dolgokért, és hiba volt őt kirúgni.

Az első három forduló alapján a liga talán két legjobb gárdája találkozik, mindketten top4-ben vannak DVOA mutatót tekintve, ráadásul mindketten top6-ban vannak támadó- és védőoldali DVOA-t is tekintve, amit csak a Bills mondhat el magáról rajtuk kívül. Két nagyon jól edzett csapatról van szó, nagyon felkészültek, és nagyon izgalmasak is. Ráadásul mindkettő nagyon komoly teszt előtt áll, ugyanis mindkettővel kapcsolatban felmerültek kérdések, hogy mennyire valós ez a teljesítmény – na most lehet bizonyítani egymás ellen.

Az Eagles magasan a legjobb volt idén az első félidőben, így a második félidőben egyedüliként a ligában még nem volt hátrányban. A legkevesebb three-and-outot hozták eddig össze, vezetik a ligát passzjátékonkénti yardokban. A támadófal elit, AJ Brown és Devonta Smith is parádézik, Hurts is franchise irányító szinten teljesít. Most viszont egy nagyon érdekes kihívás elé lesznek állítva. Emlékezhetünk, hogy Hurts mennyire megszenvedett a rájátszásban a Buccaneers ellen. Nos, a Jaguars védőkoordinátora az a Mike Caldwell, aki tavaly a Bucs LB-edzője volt, így nem meglepő, hogy hasonló sémát futtat, és elő fogja venni a Google doksit leporolva a januári gameplant. Így most kiderül, hogy mennyit számít AJ Brown érkezése és mennyit fejlődött Hurts, még ha annyira nem is tehetséges a Jaguars D#, mint a tampai (de így is baromi jó).

A Jaguars elég jól fogja a futást idén, ez az egész alapja, e nélkül nem lehet esélyük az Eagles ellen. A védőfal kiválóan teljesít, Josh Allen top10-es szinten játszik, Travon Walker is rengeteg zavart kelt a támadókban, és középen is nagyon masszív az egység. Viszont ez nem lesz elég most, Hurts lépett előre annyit, hogy ennél több kelljen. Ráadásul nem is lesz egyszerű dolga a Jaguars védőfalának a liga talán legjobb támadófala ellen.

A következő programpont az lehet, hogy Hurts jobb oldalára küldenek extra nyomást, hogy balra mozgassák ki a zsebből, ahová viszont érkezik egy looper vagy egy spy, aki levadászná ezen az oldalon – azért erre, mert erre nem szeret (vagy legalábbis tavaly még nem szeretett) sem menekülni, sem kimozogva passzolni az Eagles irányítója. Erre a feladatra pedig a két linebacker, Foye Oluokun és Devin Lloyd lehet tökéletesen alkalmas.

A harmadik programpont pedig az, hogy befelé terelik az elkapókat úgy, hogy a snapnél a külső vállukra állnak fel. Hurts ugyanis preferálja a szélső passzokat és kiváló go ballt dob, azonban a pálya közepén gyengébb. Erre lehet az Eagles válasza az idén megszerzett AJ Brown, aki nagyon kellett volna tavaly erre a szerepre. Most viszont már itt van és nagy próbatétel elé állítja majd a jól játszó másodéves Tyson Campbellt. Plusz Hurts is úgy néz ki, hogy fejlődött ebben és jobban ki tudja használni a pálya közepét, most jó kis teszt lesz ez a mérkőzés számára is.

A túloldalon talán nincs ennyire letisztult terv, de ez is nagy teszt lesz mind Trevor Lawrence-nek, mint az Eagles védelmének. A Jacksonville szerez pontot legnagyobb arányban a támadásaiból, ellenben az Eagles engedi passzonként a legkevesebb yardot. Két nagyon jó egység feszül tehát egymásnak. Érdekes az is, hogy egyik sem csinál extrán különleges dolgokat, de amiket futtatnak, azt rendkívül jól, pontosan és fegyelmezetten teszik, nagyon jól edzett egységek.

A Jaguars támadófala meglepően jól néz ki idén, de még nem találkozott annyira kemény passzsiettetéssel, mint amit az Eagles tud hozni. Azonban a Sasoknak is nehéz lesz odaérni Lawrence-re, ugyanis nagyon gyorsan szabadul a labdától, jól menedzseli a zsebet és gyorsan hoz meg jó döntéseket. Nagyon fontos lesz, hogy ki nyeri ezt a matchupot és mennyire tud domináns lenni az Eagles fala.

A passzjátékban Doug Pederson ugyan nem futtat sok koncepciót, de azokat jól öltözteti fel és több formációból, több motionnel tudja ugyanazokat használni, amitől nem lesz kiismerhető. Elsősorban az általában a slotból induló Christian Kirkre épít, rendkívül jól hozza előnyös helyzetbe különböző formációkkal, motionökkel, choice útvonalakkal.

Nagy kérdés, hogy mit tervez ellen az Eagles védelme – főleg hogy a slot corner Avonte Maddox megsérült –, zónázásnál Pederson igyekszik majd linebackerekkel szembe állítani, amivel a Jaguars kerülhet előnyös helyzetekbe. Az elsősorban a szélen használt Zay Jonesnak csendesebb napja lehet Slay és Bradberry mellett, de Etienne vagy Engram a matchupokból adódóan kaphat több labdát. Az Eagles védelme idén megmutatta, hogy többféle gameplannel is képes kiállni, sokoldalú tud lenni, így egyelőre kérdés, Jonathan Gannon pontosan mit is eszelt ki Lawrence-ék megállítására.

Rendkívül érdekes mérkőzés lesz ez, én Eagles szurkolóként abszolút tartok ettől a Jaguarstól és a +7-es spreadet egyértelműen soknak tartom.

Denver Broncos @ Las Vegas Raiders 22.25

Két csapat, amelytől sokat vártak a szurkolóik, de egyelőre egyértelműen alulteljesítenek. És leginkább a sztárigazolásokkal (Wilson, Adams) megerősített támadók szenvednek. Persze közrejátszik az, hogy új edző kezei alatt dolgoznak az irányítók, de ennyi tehetséggel nem lenne szabad így teljesíteniük. Akkor mégis miért gyengélkednek?

A Raiders oldalán Adams bevonása a legégetőbb kérdés, hiszen a felé szálló labdákból mindössze a 31. EPA/targetet tudta kihozni. Sokszor duplázzák az ellenfelek (bracket coverage), de ez azért Green Bayben is így volt, Rodgers mégis megtalálta. Akkor a legjobb cimborája miért nem meri rádobni a labdát? Van amikor üresen van és Carr nem találja meg, van amikor nincs üresen, de Carr nagyon felé akarja dobni és épp mást hagy figyelmen kívül, és egyszerűen vannak olyan helyzetek, amiket Carr nem tud konzisztensen jól megdobni, amiket Rodgers tudott (gyors 20 yardos back shoulder). De McDanielst is elő lehet venni, hiszen eléggé limitálja Adams útvonalait: a szélről csak vertikálisakat fut, a slotból pedig csak rövid útvonalakat – ezeket kellene vegyíteni.

A Broncosnál a szokásos probléma merül fel, ami Russell Wilsonnál mindig: az ő támadósora menjen, vagy a koordinátoré? Hackett szeretne több rövidebb passzt, gyors játékokat, középre is, Wilson azonban gyakorlatilag csak a szélre dobál (százalékosan második legtöbb passz a szélre), vagy checkdownt dob a futóknak (és sokszor még csak nem is a jó checkdownt választja). A probléma az, hogy a modern védelmek épp Wilson erősségét, a hosszú szélső mély passzokat veszik el, és mivel Russ idősebb korára vesztett már a sebességéből, így nem iramodik meg és nem is menekül a zsebből, amik a legzseniálisabb játékait hozták. Egy zsebirányító akar lenni, ehhez azonban nincsenek meg a kellő képességei – és nem csak a magasságára gondolok, hanem a kreatív dobások hiányára is.

Mindkét offense érdekes teszt elé néz. Wilson azzal a Patrick Grahammel néz szembe, aki a Giants védőkoordinátoraként egyszer már teljesen lenullázta – habár most a Raiders emberanyaga nem valami jó. Adamsnek pedig a kiváló fiatal CB-vel, Patrick Surtainnel kell versengenie, így még egy az egyben is nehezebb lesz Carrnak megtalálnia, és ezáltal a többieknek is kevesebb tér jut majd. Ez a Broncos defense ráadásul ligaelit, így nem tudom McDaniels mit tud kieszelni.

Győztesre való tippelésben itt is nehéz az ember dolga. A meccsen a legjobb egység egyértelműen a Broncos defense, amely akár önmagában is megnyerhet egy találkozót, így csapatilag a Denvernél az előny. A Raiders viszont egyáltalán nem tűnik egy 0-4-es csapatnak, hiszen összesen 13 ponttal kapott ki az előző három találkozón, ahogy a Broncos sem tűnik egy 3-1-es csapatnak, hiszen összesen 7 ponttal szerzett többet ellenfeleinél. A Raidersnek ráadásul ez már aztán végképp egy életben maradós mérkőzés, hiszen 0-4 után már aztán tényleg nem lehet playoffba jutni, így elkeseredettebbek lehetnek, és McDanielst is behívták egy elbeszélgetésre a tulajhoz, úgyhogy muszáj valami eredménnyel szolgálnia. A matchup azt mondatja velem, hogy Broncos, de nem tudok elvonatkoztatni ettől a sarokba szorított szituációtól.

Kansas City Chiefs @ Tampa Bay Buccaneers (Sunday Night Football)

Brady vs. Mahomes már megint, azonban most egyáltalán nem várhatunk pontzuhatagot. És ha sikeres futójátékokat akartok látni, akkor semmiképp se ezt a találkozót válasszátok.

Kezdjük talán azzal, hogy a Buccaneers támadósora borzalmas idén, konkrétan 30. EPA/play alapján. A támadásaikból ligautolsó arányban érik el a red zone-t, ligautolsó arányban szerezek touchdownt, ligautolsó előtti arányban szereznek first downt korai kísérletekre, és még sorolhatnánk a statisztikákat. A lényeg, hogy rengeteget futnak első kísérletre, és a legrosszabbul megy ez nekik a ligában. A támadófal nem működik, hiszen a 60 százaléka cserékből áll és kohézió sincs köztük, hogy az úgynevezett duo futásokat megblokkolják (mindenki double teamezik és onnan egyikük megy egy szinttel feljebb). És mivel a fal gyenge, plusz az elkapók sem egészségesek (Evans legalább visszatér), a passzjáték sem működik. Brady is öregebbnek tűnik, vagy épp úgy, mint utolsó New England-i évében, amikor nem volt fala és elkapói.

Most sem lesz könnyű dolguk a haladással, ugyanis Steve Spagnuolo védőkoordinátor mindig jól alakítja a matchupjait a falban, hátul pedig elég jól védekeznek. Chris Jones biztosan nem Shaq Masonnel szemben fog felállni, hanem az újonc Luke Goedeke ellen, emellett úgy alakítja majd a szimulált nyomásokat és blitzeket, hogy a fal bal oldalát hozza zavarba – azt ugyanis bőven össze lehet zavarni. A Chiefs védelme úgy összességében elég jól néz ki minden szinten, és most nincs is nehéz dolguk, mert gyakorlatilag csak Evanst kell kivenniük a játékból.

A túloldalon a Chiefs támadósorára ennyi panasz nem érkezhet, de azért nem is teljesítenek olyan jól. Ha kivesszük az első heti Cardinals elleni hengerelést, akkor az utóbbi két forduló alapján nincsenek a top10-ben EPA/play alapján. Futni ők sem tudnak, és itt is lehet okolni a sémát, de talán nagyobb baj, hogy egyik futójuk sem lát jól a pályán, kiváltképp Edwards-Helaire. De ez a kisebb probléma, ugyanis futni egyébként sem szeretnek. Azonban a passzjáték sincs a helyén igazából, hiszen mély passzok nincsenek a támadósorban már, az elkapók pedig nem olyan jók, hogy folyton üresre játsszák magukat. Hangsúlyozom, hogy koránt sincs akkora probléma, mint a túloldalon, de a megszokott sikerességtől elmaradnak.

És akkor most szembejön a liga talán legjobb védelme, de mindenképp a három legjobb egyike, amelyek kiemelkednek a ligából és igazán fojtogató játékra képesek. A Bucs front7 mindig is bivaly volt, mély és domináns az egység, azonban most a secondaryben is mindenki egészséges, így azt játszhatják, amit csak akarnak – és mindezt rendkívül magas színvonalon.

Összességében a Buccaneers támadósorával akkora problémáim vannak, hogy nem tudok rájuk tippelni, pedig a védelmük hihetetlenül jó, ráadásul az érzelmi faktor is mellettük áll, hiszen hazai pályán játszhatnak a hurrikán után, ami biztosan nagy emocionális töltetet ad nekik és a szurkolóknak is. De szerintem a Chiefs képes lesz pár jó drive-ot összerakni, amit nem nézek ki jelenleg Bradyékből.

Los Angeles Rams @ San Francisco 49ers (Monday Night Football)

A 49ers és Jimmy Garoppolo 6-0 az alapszakaszban a Rams ellen, és igazából Kyle Shanahan uralta eddig a McVay elleni párharcait, csak épp a legutóbbit, a legfontosabbat vesztette el (helló, Tartt elejtett interception). Most mindkét támadósor szenvedősebb a megszokottnál, de vajon melyik tud felül kerekedni a másikon?

A 49ersnél a belső támadófal gyengesége már eddig is problémát okozott, nem tudott jól futni a csapat. Most viszont Trent Williams, a liga talán legjobb LT-je is kiesett, így pedig az egész futójáték, amire a rendszer épül, kártyavárként omolhat össze. A Rams védelme az utóbbi években engedte a futást, ezt pedig a jó támadófallal ki is használta a 49ers, így lenyomták a torkukon a labdát. Most ez valószínűleg kevésbé lesz meg, emellett pedig a linebackereket pécézte ki mindig Shanahan, és ugyan Bobby Wagner már kicsit kopottabb, mint fénykorában, még mindig elég jó, ahogy Ernest Jones is, tehát ebben is nehezebb dolga lesz a Friscónak. Ellenben a cornerbackeket most lehetne támadni, csak az meg nem Jimmy Garoppolo játéka, aki gyakorlatilag csak a pálya közepét látja és még ott sem veszi észre a robber védőket, akinek minden héten dob egy interceptiont. Így pedig nehezebb lesz kihasználni ezt a gyengeségét a Ramsnek.

A túloldalon a Rams offense sem működik valami jól, mindössze a 20. helyre elég EPA/play alapján. Itt pedig az a baj, hogy nem tudnak “erőből” nyerni, mindent sémából kell összehozni. Tavaly ott volt a jó támadófal, Odell Beckham, egy egészséges Stafford, és mentek a sima dropback játékok, McVaynek nem kellett olyan sok extrát hozzátennie a dolgokhoz. Idén viszont mélyre kell nyúlnia a tarsolyban és mindent be kell vetnie, mert érzi, hogy sok szempontból hátrányban vannak. A támadófal borzalmas, így futni nem tudnak hagyományos felállásból és be kell vetniük egy elkapót fullbackként, ami tök fun meg minden, de jelzi, hogy mindent be kell vetni elkeseredésből. És akkor ott van az is, hogy Allen Robinson már nem egy igazán jó elkapó és nem tudja eléggé kiegészíteni Kuppot, hogy neki több tere legyen. Így pedig nincs vertikális elem a játékukban és be vannak szűkítve kis területre.

Ráadásul most a 49ers védelemmel kell szembe nézniük, ami talán a liga legjobbja. Blitz nélküli nyomásgyakorlásban elsők (közben a Rams egyébként 31.), mindössze 9 red zone játékot futtattak ellenük, ami szintén a legkevesebb, és az ellenfelek drive-jainak 50 százalékán first downt sem engedtek, ami a Buccaneersszel holtversenyben első. Igazi domináns, fojtogató védelem, ami ellen minden támadósornak meggyűlne a baja, nem hogy egy szenvedő Ramsnek.

Kevés pontos csatának ígérkezik a mérkőzés és ugyan Jimmy legutóbb borzasztó volt és könnyű lenne ebből kiindulni, de mindig vannak ilyen meccsei, aztán meg jönnek a jobb teljesítmények – hiszen láttuk, hogy Shanahan mellett képes győzelmeket termelni. Az elit védelem miatt a 49ersre teszek, de mindkettő támadósor szenvedhet.

Spread tippek

  • Browns -1
  • Vikings -3
  • Chiefs -1
  • Cardinals +1
  • cowboys -3
  • bills -3
  • Texans +5,5
  • Jaguars +6,5

Múlt héten: 4-2 (végre…)
A szezonban: 8-10

Szerkesztőségi tippverseny állása

straight up:

  1. Höri 30-18
  2. kronikk 28-20
  3. alatriste 27-21
  4. balentin 25-23
  5. Támogatók 25-23
  6. jarred 24-24
  7. katonadani 24-24
  8. chester 23-25
  9. renningan 23-25
  10. leonidasz 22-26

oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 49,56
  2. alatriste 44,63
  3. kronikk 43,88
  4. balentin 39,69
  5. Tmogatók 38,33
  6. katonadani 37,75
  7. jarred 38,63
  8. chester 34,75
  9. renningan 34,26
  10. leonidasz 33,78

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!