Connect with us

NCAA

Hogy állnak az NCAA Power5 konferenciái a véghajrához közeledve?

A véghajrához közeledve kicsit vizsgáljuk meg, hogy mely csapatok hajtanak még valós eséllyel a playoffért a konferenciákban, mert majdnem minden Power5 csoportban nagyon érdekes a helyzet.

SEC

Egyszerre könnyű és bonyolult a képlet az egyetemi foci legerősebb konferenciájában, amely jelenleg is 7 darab csapatot ad a top25 rangsornak. Itt ugyanis reálisan három csapatnak lehet esélye a konferenciadöntőre és a playoffra is. Azt viszont jelenleg esélytelen megjósolni, hogy melyik két csapat lehet a befutó. Sőt szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az SEC is csak egy csapatot ad majd a rájátszásnak, ha esetleg a csapatoknak sikerül nagyon körbeverni egymást és elkezdenek bizonytalanságokat is mutatni.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Georgia Bulldogs

A tavalyi bajnok képlete talán a legegyszerűbb. Az év eddigi szakaszát két kisebb megingást leszámítva tükörsimán hozták, ráadásul nekik van a legerősebb győzelmük is, ugyanis az első fordulóban a jelenleg is top10-ben rangsorolt Oregont semmisítették meg. Így első ránézésre én azt mondanám, hogy még egy vereség is beférne nekik és még úgy is SEC döntőben találnák magukat. A hátralévő meccseik közül jelenleg két kiemelt ellenfél van, amiből a két hét múlva esedékes Tennessee elleni hazai meccs dönthet az SEC East sorsáról. Azért ha itt kikapnak, akkor rezeghet igazán a léc, mert ebben az esetben kell nekik majd egy Volunteers vereség is a konferenciadöntőért.

Tennessee Volunteers

Az idei év meglepetéscsapata csak azért van nehéz helyzetben, mert a szavazóbizottság a múltbeli eredményeket is nehezen felejti. A Volunteers ugyanis négy olyan győzelmet tud felmutatni, amely abban a pillanatban rangsorolt ellenfél ellen született és ezt a négy győzelmet az elmúlt öt meccsükön szerezték. Szintén erős adu a kezükben, hogy nekik van a legmagasabban rangsorolt skalpjuk is az Alabama elleni győzelemmel, ami csak azért nem erősebb mint a Georgia sikere az Oregon ellen, mert itt bőven rezgett a léc a meccs végén.

A hátralévő meccseik közül még három jelenleg is rangsorolt csapat van, amelyből a sorban következő kettő az igazán veszélyes. A következő fordulóban a Kentuckyt fogadják, ahol Will Levis visszatérése miatt nem lehet lebecsülni a kihívást, de az igazán döntő dolog a már említett Bulldogs elleni csata. Alighanem a playoffhoz csak akkor fér bele a Bulldogs elleni vereség, ha a többi meccsüket megingás nélkül hozzák, valamint a vetélytársak közül még botladoznak többen is.

Alabama Crimson Tide

Nick Saban legénysége egyelőre versenyben van, de nincs könnyű helyzetben. A Tennessee elleni vereség mellett két esetben is nagyon rezgett a léc és ez még akkor is nehezen magyarázható, ha Bryce Young sérülését figyelembe is vesszük. Ellenben az SEC döntőjükhöz szemernyi kétség sem férhet, ha a következő két fordulóban két vállra fektetik a két SEC West ellenfelet, sorrendben az LSU-t, majd az Ole Misst. Mindkét csapat jelenleg kiemelt, így ebben az esetben az Alabama még a top4-be is bekúszhat, ugyanis a Georgia-Tennessee kettősből valaki kieshet, de az SEC döntőhöz maximum egy nagyon szoros vereség férhet bele és az is csak akkor, ha minden jól alakul a Tide számára.

BIG10

Az egyik legkönnyebb a képlet a Big10-ben, ahol lényegében kétcsapatosra szűkült a rájátszásért harcolók listája. Mivel azonban ez a két gárda ugyanúgy a Big10 Eastben foglal helyet, így valaki simán kimaradhat a playoffból annak ellenére, hogy jelenleg mindkét csapat megérdemelné.

Ohio State Buckeyes

Jelenleg az Ohio State-nek van a legnagyobb esélye a playoffba jutásra, de a helyzet kissé trükkös. Ugyanis Ryan Day csapata még nem vert meg jelenleg is a top25-ben rangsorolt csapatot idén. Ezt a következő héten a Penn State ellen megtehetik, sőt meg is kell tenniük, mert ha nem, akkor lehetséges, hogy az sem lenne elég, ha minden más meccsüket hozzák az évben. Ugyanis az év végét a Michigan ellen zárják, akik magabiztosan verték már a Nittany Lionst, így egy esetleges körbeverés alakulhatna ki, amiből ki tudja ki jönne ki győztesen.

Michigan Wolverines

Meglehetősen hasonló a Wolverines helyzete is, azzal a különbséggel, hogy ők a múlt héten a Penn State ellen bizonyították, hogy rangsorolt csapat ellen is izzadság nélkül tudnak nyerni, de a playoffba és a Big10 döntőbe jutásukhoz még így is a Buckeyest kell verni az év végén. A fentebb említett körbeverés esetében ugyan lehet egy szűk vereség is beférne, de a könnyű sorsolás miatt nem ők indulnának eséllyel egy ilyen összevetésben.

The 'unbelievable talent' of Michigan running back Blake Corum

Penn State Nittany Lions

Alapesetben a Penn State-nek nem adnék sok esélyt a konferenciadöntőre és a playoffra sem, de matematikailag még simán ott lehetnek. Ehhez most a héten az Ohio State-et kellene megverni, lehetőleg picit nagyobb különbséggel, majd imádkozni, hogy a Buckeyes verje a Michigant, esetleg a Michigan máshol is hibázzon. Ebben az esetben Big10 döntőt játszanak, ahol a playoffhoz még mindig nyerni kellene. Pici az esély, de ebben az őrült szezonban miért ne?

Big12

Ha van őrült konferencia, akkor ez az. Jelenleg három csapat van a top25-ben rangsorolva, de egyik sem a Texas, az Oklahoma vagy éppen a tavalyi győztes Baylor. Konkrétan még öt csapatról is el tudom képzelni, hogy megnyeri végül a konferenciát, de ezzel párhuzamosan a playoffra nem sok esélyt adok senkinek.

TCU Horned Frogs

A lista élén mindenképpen a még veretlen TCU van, amely mindössze a harmadik csapat a történelemben, mely négy rangsorolt csapatot vert négy egymás utáni héten. A hátralévő sorsolásukban jelenleg egyetlen ilyen csapat sincs, mégsem mehetnek biztosra. A Texas bárkire veszélyes lehet (leginkább saját magára) és a tavalyi konferenciabajnok Baylor ellen is kikaphatnak. Akármilyen meggyőzőek, nehezen fogadnék arra, hogy veretlenek lesznek és még az sem biztos, hogy ez elég lenne a playoffhoz. A konferenciadöntőhöz azonban még egy botlás is beleférhet.

Oklahoma State Cowboys

A tavalyi konferenciadöntő vesztese egész évben szoros meccseket játszik, de a TCU elleni kivételével sorra hozza ezeket, ami jó fegyvertény. Ahogy az is, hogy a konferenciában kettő abban a pillanatban kiemelt csapatot is vertek. A hátralévő sorsolásuk nem egyszerű, a következő meccs a Kansas State ellen eldöntheti, hogy melyik csapat megy a konferenciadöntőért, az év végén pedig azzal az Oklahomával találkoznak, akik Gabriel visszatérésével sokkal veszélyesebbek mint azt az idény elején láttuk. A Cowboys alighanem a playoffért már akkor sem kapaszkodhat, ha innen nem hibázik, de a Big12 trónja még meglehet.

Spencer Sanders: Oklahoma State QB goes for 463 yards, 6 TDs vs. CMU

Kansas State Wildcats

A Kansas State annak ellenére is versenyben van a konferencia trónjáért, hogy már két meccset is veszített, de mindkettő meccsen rangsorolt csapattól kapott ki és a TCU ellen kezdő irányítója is megsérült. Ahhoz azonban, hogy valóban odaérjenek, az kell, hogy minden hátralévő meccsüket hozzák, kezdve a sorsdöntő heti Oklahoma State elleni derbyvel. Ha itt kikapnak, akkor vége az idényüknek.

PAC12

Nincs szórakoztatóbb konferencia a PAC12-nél idén és ez párosul néhány valóban kompetitív csapattal. Már nincs veretlen gárda, de még négyen is megnyerhetik a PAC12-et (top14-ben van mind a négy csapat) és még akár a rájátszás is meglehet adott esetben.

Oregon Ducks

A sort mindenképpen az Oregonnal érdemes kezdeni, amely a legcsúnyább vereségbe szaladt bele az idény elején a Bulldogs ellen, mégis lehet esélye. Mégpedig azért, mert a Georgia jelenleg is vezeti a rangsort, a Ducks pedig azóta közel 50 pontot átlagol (legtöbbet a ligában) és két akkor még kiemelt ellenfelet is kényelmesen vertek. A hátralévő sorsolásból elméletben csak a Utah elleni mérkőzés lehet kihívás és ha az megvan, akkor a konferenciadöntő biztosítva, ahol akár a playoff is lehetne a tét (a többi konferencia alakulásától is függően). Ki gondolta volna az első hét után?

USC Trojans

Szintén egy vereséggel áll a USC is, amely egy nagyon szoros meccsen épp a Utah ellen kapitulált. Ez csak azért lehet fájdalmas mert a többi meccsüket könnyedén hozták, de egyetlen valóban erős csapatot sem vertek meg, így adott holtverseny esetén nem áll jól a szénájuk. A konferenciadöntőjükről az utolsó előtti heti UCLA elleni városi derby dönt, a playoffhoz pedig hasonló forgatókönyv kell mint az Oregonnak.

UCLA Bruins

Most könyvelte el első vereségét a Bruins is, amely az Oregon ellen hagyta el vesztesen a pályát, így hiába a Utah elleni nagyszerű siker, hirtelen nem áll jól a konferenciadöntőért folytatott küzdelemben. Ehhez ugyanis a fentebb említett Los Angeles-i csatát nekik kellene nyerni (minden más meccsükön kívül).

Column: Is USC star QB Caleb Williams ready for bigger tests? - Los Angeles Times

Utah Utes

A Utesnak már ebből a brancsból két veresége is van, de nekik van a legerősebb győzelmük az akkor még hetedik kiemelt USC legyőzésével. A helyzetük nem egyszerű, az Oregont mindenképpen verni kell, ráadásul jó lenne egy sima mérkőzésen és kellene nekik még több találkozó helyes együttállása is a sikerhez.

ACC

Az ACC-ben úgy néz ki visszatért a Clemson egyeduralma, ugyanis nincs rajtuk kívül veretlen csapat a konferenciában és másnak már esélye sincs a playoffba jutni.

Clemson Tigers

Nincs könnyű helyzetben azonban a Tigers sem, mert bár három db top25-ös ellenfelet is megvertek, egyiket sem meggyőző stílusban, ami számítani fog a végelszámolásnál. A hátralévő sorsolásuk első ránézésre legalább könnyűnek tűnik, egy top25-ös ellenfél van (az is a 25. kiemelt South Carolina), de a következő meccsük a Notre Dame ellen trükkös lehet, mert a Fighting Irish a csúfos idénye ellenére is képes lehet meglepetésre. Ha azonban a papírforma szerint megnyernek mindent, akkor a konferenciadöntőben nagy valószínűséggel North Carolina Tar Heels ellen a playoffot is biztosíthatják.

Wake Forest Demon Deacons

A Clemsonon kívül senkinek nincs véleményem szerint esélye a playoffba jutni, pedig a Wake Forest mindössze csak a Clemsontól kapott ki egy szoros meccsen és még három top25-ös ellenfelük is lesz. Így ha mind a hármat hoznák, akkor top10-es csapat lehetnek. Ekkor viszont a konferencia döntőhöz még mindig kellene a Clemson veresége, azt pedig fentebb tárgyaltuk, hogy elég kicsi valószínűségű. Ha mégis bekövetkezne és a konferenciadöntőben is nyernének, akkor még bármi is megtörténhet.

[/ppp_patron_only]

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x