Connect with us

Összefoglaló

Hogyan veszíts el egy mérkőzést

Dicséretes az NFL-től, hogy mindenkit meg szeretne mutatni főműsoridőben, de a Commanders@Bears csütörtök esti rangadó megint egy olyan találkozó lett, amiért kár volt fennmaradni. 

A mérkőzést a Bears kezdte, aminek sikerült hét játékból teljes hat yardot haladnia, mielőtt elpuntolta a labdát. Ezzel nagyjából meg is ragadtuk a meccs esszenciáját, ugyanis a következő 19 támadásból kilenc végződött punttal, három turnover on downsszal, egy interceptionnel, egy pedig egy kihagyott mezőnygóllal. És persze mindezt okozhatta volna két elit védelemnek a találkozása, de sajnos nem erről volt szó.

Az első pontokra egészen a második negyed legvégéig kellett várni, amikor a Washington 57 yardot haladva előre berúgott egy mezőnygólt. A félidőre tehát 3-0-s vendég vezetéssel mentek a csapatok, pedig a meccs képe alapján ennek legalább 10-3-as, de még inkább 14-3-as hazai előnynek kellett volna lennie.

Ugyan túlzás lenne azt állítani, hogy hasított a Bears, viszont így is sikerült legalább két jó drive-ot összerakni. Az első még az első negyedben volt és a csapat egészen a Commanders 6 yardosáig jutott el, de egy sikertelen futás után beleütöttek Justin Field passzába, az felpattant az égig, majd egy Commanders védő ölébe hullott. Sebaj, Carson Wentzékkel csak a világ volt több, három perc múlva már ismét a hazaiak támadták, majd egy 64 yardos Herbert futással azonnal sikerült visszajutni a Washington 6 yardosáig.

Ez a 6 yardos valami elátkozott pont lehet, ugyanis megint nem sikerült a pontszerzés: Herbert középső futását megállították centikre a gólvonaltól. A Commanders tehát két óriási ziccert is megfogott, és egy puntháború végén még a vezetést is megszerezte.

Ezzel együtt nem volt kérdés, hogy melyik csapatban van a nagyobb potenciál. A szünet után ismét puntolt a fővárosi csapat és ezúttal a Bears megcsinálta. Fieldsék taktikusan kerülték az ellenfél red zone-ját, így amint sikerült eljutni az ellenfél térfelére, jött is a hosszú passz, amiből egy 40 yardos Dante Pettis TD született – ráadásul úgy, hogy a Commandersnél 12 védő volt a pályán (a rendezőt meg rúgják ki).

Erre válaszul a vendégek összehoztak egy már-már vállalhatónak tűnő drive-ot, de 13 play és 65 yard után csak mezőnygólt sikerült szerezni, így 7-6-ra még mindig a Bears vezetett. Ismét jött pár punt, viszont az egyik ezúttal sorsfordító lett: miután a chicagói védelem 3&outolta a Commanderst, az újonc Velus Jones elejtette a puntot a saját 6 yardosán.

A meccs képe alapján abszolút esélytelennek tűnt, hogy ez a Washington TD-t szerezzen, viszont ezt a ziccert sikerült kihasználni. A szezon elején többször meglőtt, de a sérüléseiből felépülő Brian Robinson két kísérletből beszenvedte a labdát, és ezzel ki is fújt a fővárosi lendület, mert a kétpontos már hamvába holt.

12-7-es hátrányban támadhatott tehát a Bears, de még az eddigieknél is több volt a hiba támadóoldalon. Dropok és egy buta delay of game büntetés miatt 4&16-ot kellett volna megoldani a Washington 48 yardosáról, de nem sikerült. Az ellentámadásból viszont nem tudta eldönteni a meccset a fővárosi gárda és egy kimaradt mezőnygól után megint eljutottak Fieldsék a Commanders 5 yardosáig. TD viszont ebből sem lett, Darnell Mooney ugyanis nem tudta megszelídíteni a mindent eldöntő utolsó passzt:

A Washingtonnak konkrétan köze nem volt a mérkőzéshez, önerőből három pontra volt képes. Wentz borzalmas volt, egyetlen pozitívan értékelhető megmozdulása nem volt, még a 100 yardot sem érte el a levegőben, sackekkel kiegészítve pedig 22 passzkísérletből csak 86 yardot tett bele a közösbe. Ami működött, az a futás volt, bár ez is erős túlzás, mert a 28 futókísérletből szerzett 128 yardból 50 yard három megiramodásból született, ezt leszámítva tehát 25 futásból sikerült 78 yardot gyűjteni. De legalább az kiderült, hogy amennyiben mindenki egészséges, úgy Brian Robinson a kezdő.

Védőoldalon ezúttal meg lehet dicsérni a védőfalat, ami mintha kezdene formába lendülni. Jonathan Allen, Daron Payne és Montez Sweat is jegyzett egy-egy sacket, a teljes defense pedig öt zsákolás mellett 12-szer ütötte meg Justin Fieldset. Ezt leszámítva viszont nem sokat tudott hozzátenni a meccshez, sokkal inkább a Bears bénázásának, mintsem a saját teljesítménynek volt köszönhető a sok turnover on downs.

A túloldalon Fields összességében egész korrekt meccset hozott a körülményekhez képest. A TD-passza gyönyörű lett, az INT-nél balszerencsés volt, és annak ellenére, hogy a nem létező támadófal miatt ötször is sackelték, csak összehozott 190 yardot a levegőben. Emellett 12 futásból 88 yardot termelt a földön, plusz Khalil Herbert és David Montgomery is nagyot ment, a Bears konkrétan több yardot szerzett a földön, mint a Commanders offense összesen (238 vs. 227).

Ez összességében egy ígéretes irány, Fields ugyanis folyamatosan mutatja, hogy a lábaira lehet építeni, és az ágyúkarja is adott a nagy játékokhoz. Egy rászabott Ravens 2.0-s támadósor (nem az idei, hanem az azt megelőző években mutatott) nagyon izgalmas lehetne. Potenciál lehet benne, de támadófal nélkül és az egy szem Mooney-val ez nem fog menni, nagyon komoly tőkét kell áldozni erre a támadósorra, hogy a Fields projektből legyen valami.

Washington Commanders @ Chicago Bears 12-7

4 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
randy22
randy22
2022-10-14 15:33

Meglehetett volna a meccs akkor is, ha az utolsó előtti, Pettisre feldobott passzra repül a teljesen jogos sárga. Végig fogta az elkapó karját a védő. Ennél jóval kisebb kontaktokra röpködnek a sárgák Tyreek Hill és társai kaliberű elkapók esetében, de ezen a meccsen is volt olyan DPI, ami ennél kisebb kontaktra dobtak. Fields egyébként fejen dobta a védőt az INT-nél, nem pedig beleütöttek. Lehet, hogy elejtették a “TD-jét”, csak az a gond, hogy az a TD egy másodpercig sem volt TD és nem is lehetett volna az. Amit ott St. Juste művelt, az iskola. Sikeres elkapás esetén sem lett volna TD sajnos. Sajnos, mert ezt a mai meccset a látottak alapján csak a Medvék akarták megnyerni. A fővárosiak játékát nézve, főleg Offense oldalon csak azt láttam, hogy legyünk már túl rajta… Az egy szem Robinsont leszámítva még a tüzet sem lehetett látni, Wentz egyetlen értelmes megmozdulása pedig R. Smith leültetése volt. Ha van nem megérdemelt győzelem, akkor ez az. Velus Jonesnak jönnek egy rekesz sörrel. Fejenként.

Tamasi Antal
Tamasi Antal
2022-10-14 11:01

Az int-nél nem beleütöttek a labdába, hanem egyszerűen fejbe dobta a védőt az irányító.

Antal Kovacs
Antal Kovacs
2022-10-14 08:36

Tanulság: az mondják, a defense nyeri a bajnokságot, de ha az offense-ed konkrétan NULLA, akkor csak úgy lehet minimális esélyed akár egy meccset is megnyerni, ha az ellenfél offense-e is erősen közelíti a NULLÁ-t.

bjeela
bjeela
2022-10-14 06:03

Kedves tőled, Józsikám, hogy fényezed Filcet, de egy 71,5-ös réting és egy 28,3-as QBR sehogysem tud “összességében egész korrekt” lenni. Még akkor sem, hogy ilyen fallal és ilyen elkapógárdával, de különösen ilyen edzőkkel nem lehet örömteli az élet.
“A mérkőzést a Bears kezdte, aminek sikerült hét játékból teljes hat yardot haladnia, mielőtt elpuntolta a labdát. Ezzel nagyjából meg is ragadtuk a meccs esszenciáját…” Na, ez viszont totálisan korrekt és valóban ennél többet nem ér ezzel a meccsel foglalkozni, mert ha véletlenül komolyan veszi az ember, akkor deformálódik az értékrendje és torzul a fociba vetett rajongása. Akkor már ezerszer inkább egy romkom film az asszonnyal, márpedig ez nagy szó…

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x