Connect with us

Minden ami NFL

Szórakoztató lesz Christian McCaffrey a 49ersben, de nem oldja meg a gárda problémáit

A 49ers bedobta az összes zsetonját és megszerezte a Pantherstől Christian McCaffrey-t. A lépéstől beindult a hype a csapat körül és tény, hogy nagyon szórakoztató lesz látni, mire lesz képes Kyle Shanahannel. Ugyanakkor túlzás lenne messiásként tekinteni rá, és nem a számos red flagje miatt, hanem azért, mert egyszerűen nem ő a megoldás a 49ers támadósorának legelemibb problémáira.

Miután a Panthers kivágta a főedző Matt Rhule-t, várható volt, hogy a drágább veteránok értékké lesznek téve. Ilyen szempontból a csapat legvonzóbb portékája egyértelműen a 2017-ben 1/8-as McCaffrey volt, akiért a 49ers mellett a Rams és a Bills is versenyben volt. Előbbi viszont effektíve mindenét beáldozta érte, ezzel pedig sem a címvédő csoportrivális, sem az idei bajnokság favoritja nem tudott/akart versenybe szállni.

A San Francisco végül egy 2023-as második körös-, egy 2023-as harmadik körös-, egy 2023-as negyedik körös és egy 2024-es ötödik körös draft cetlit áldozott fel a futóért. Az ellenérték brutális egy sérülékeny, alapvetően értéktelen poszton játszó támadóért, pláne úgy, hogy 2023-ban és 2024-ben 12 millió dollárt fog keresni (igaz, ebből semmi nem garantált). Ráadásul McCaffrey sok szempontból nem is annyira jó fit, és ugyan lehet érvelni mellette, de a megszerzése mégis ahhoz hasonlít, minta valaki egy ragtapasszal próbálná kezelni a nyílt csonttörést.

Kyle Shanahan futófétise új szintre lépett

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Shanahan kétségtelenül a liga egyik legjobb támadóguruja, aki Sean McVay-jel együtt megreformálta az NFL-t és a wide zone blokkolásra épülő támadósorával évekig dominálta a ligát. Ugyanakkor kollégájához hasonlóan sok tekintetben nagyon old school és konzervatív figura, aki nem nagyon hisz az analitikában és indokolatlanul rá van pörögve a futókra.

A futójáték mindig is a támadófalról szólt, és bár tény, hogy van különbség futó és futó között, pont a 49ers az, ami megmutatta, hogy nem kell komolyabb tőkét ölni a posztra. Shanahan alatt ugyanis olyan játékosok hoztak brutál számokat a csapatban, mint

  • Matt Breida – UDFA
  • Raheem Mostert – UDFA
  • Jeff Wilson – UDFA
  • Elijah Mitchell – 6. kör

Ehhez képest a csapat 2017-ben egy negyedik kört áldozott Joe Williamsre, aki még csak pályára sem lépett az NFL-ben és egy év után ki lett vágva. Egy évvel később érkezett Jerick McKinnon négy évre 30 millió dollárért, de sérülések miatt csak 81 futása volt három év alatt és egészségesen sem fért be a kezdőbe. A következő nagy erőforrást igénylő kísérlet Trey Sermon volt, aki a 2021-es draft harmadik körében került a csapathoz és egy év után ki lett vágva, majd idén egy újabb harmadik kört lőtt el a csapat Tyrion Davis-Price-ra, aki jelenleg a negyedik a sorban.

Több tíz millió dollár, egy negyedik- és két harmadik körös cetli lett ellőve bust futókra a Shanahan érában, miközben Mitchellek és Breidák 800-900 yardokat termelnek félszezonok alatt. Természetesen CMC össze sem hasonlító az imént említettekkel, egészségesen ugyanis olyan dolgokra képes, amire más nem nagyon. Azonban 2019 óta folyamatosan sérülésekkel küzd, idén is rendre szerepel a neve a sérülésjelentéseken, és bár egyelőre képes a pályán lenni, pont nem a futóposzt az, ahol két évnyi dögrovás után olyan könnyű végigjátszani egy szezont (nem lehetetlen, csak nem túl valószínű).

Emellett hiába keres idén csak pár százezer dollárt, ezt követően 12 millió dolláros fizetése lesz, és mivel a 2023-as draft konkrétan rá lett ellőve (első köröse nem volt a csapatnak Trey Lance miatt), aligha lesz kivágva jövőre. Nagyon könnyen elképzelhető, hogy egy személyben fogja megtestesíteni azt, amit az elmúlt években Sermon, McKinnon és Tyrion Davis-Price együtt. Természetesen az sincs kizárva, hogy ott lesz a pályán és jól fog teljesíteni, de még ha így is lesz, nem valószínű, hogy ezzel beljebb lesz a csapat.

Ami fantasyben jó, az a pályán sokszor nem elég

Ugyan San Francisco-i csapatépítésbe bele lehetett kötni, de a menedzsment egy elég jó rostert rakott össze, amivel a csapat egyszer bejutott a Super Bowlba, egyszer pedig az NFC-döntőben esett ki. A látottak alapján pedig egyértelműen kijelenthető, hogy soha nem a futókkal voltak a problémák, hanem Shanahan néha túlságosan konzervatív felfogásával, illetve a csapat irányítójával.

Ez utóbbit már tavaly belátta a franchise és ennek megfelelően komolyan érdeklődött Matt Stafford iránt. Végül viszont kimaradt a ziccer, a Rams all-int mondott a Lions irányítójára és fel is ért a csúcsra, ráadásul pont a Jimmy Garoppolóval felálló 49ers holttestén keresztül. Végül persze érkezett QB abból a drafttőkéből, aminek a nagyját Staffordra lőtte volna el a csapat, de Trey Lance újoncként még alkalmatlan volt a kezdőre, idén pedig megsérült és kidőlt az egész idényre (és amikor játszott, akkor sem volt jó).

Így a csapat jelenleg pont ugyanott tart, ahol tavaly, ráadásul a wide zone rendszerek ligaszerte szenvednek, mert már mindenki tudja, hogyan kell ellene védekezni. Vagyis McCaffrey-nek nemcsak segítenie kellene ellensúlyozni Garoppolót, de még a visszaesett támadósort is fel kellene pörgetnie és egyik sem tűnik könnyen teljesíthető feladatnak.

Kezdjük ott, hogy simán a futójátékot nézve CMC-ben nincs semmi extra. Ügyesen fut, a liga első felében van, ám nem egy Nick Chubb vagy Derrick Henry, de még csak nem is egy Josh Jacobs, ha csak a futójátékot nézzük. Ráadásul a külső zónafutásokat sem igazán szereti: karrierje során csak 3,6 yardot átlagolt ezzel a koncepcióval és mindössze 68,8-as értékelést kapott a PFF-től. Mindez azért baj, mert a 49ersnél erre épült az offense és bár jó eséllyel jobban futtatják, mint tette azt bárki Carolinában, de nem tűnik reálisnak, hogy CMC majd 100-150 yardot fog átlagolni a földön.

Ez nem azt jelenti, hogy ne hozna javulást a futójátékba, hisz Jeff Wilsonhoz képest idén 0,72 yarddal átlagol többet kontakt után, ráadásul már csak a jelenléte miatt nehezebb lenne a védelmek dolga. Ő lehet ugyanis az első olyan futó Shanahan kezei alatt, aki a passzjátékba is elit szinten tud beszállni, ráadásul nem csak checkdown passzokkal vagy screenekkel. CMC kifejezetten sok útvonalat tud, elég jól lehet vele támadni a pálya közepét, ami Shanahannek és Garoppolónak is fontos, ilyen téren pedig tényleg lehet hozzáadott értéke a csapathoz. Igaz, itt sem olyan hű de sok.

A PFF által kifejlesztett WAR mutató szerint (amely azt próbálja megmutatni, hogy egy adott játékos mennyire értékes győzelmek tekintetében egy átlagos helyetteséhez képest) karrierje csúcsán McCaffrey WAR értéke 0,25 volt szezononként, ami 2020 és 2021 között 0,07-re csökkent. Összehasonlításképp Marquise Brown 2020 és 2021 között 0,19-, AJ Brown 0,37-, Davante Adams 0,72-, Tyreek Hill pedig 0,46 egységet átlagolt. Persze nem minden ennyire fekete és fehér, de ez azért jól mutatja, hogy egy csúcson lévő CMC is nagyjából egy korrekt/jó elkapó hozzáadott értékével rendelkezett, most pedig vélhetően még annyival sem.

Tény, hogy lehetnek jó meccsei, termelhet 120-150 total yardot meccsenként, jöhet pár TD is, de ez leginkább csak a fantasy tulajdonosoknak lesz jó. Eldönthet pár meccset, biztosabbá teheti a csapat rájátszás-esélyeit, de összességében nem valószínű, hogy képes lenne a tavalyi szintre felpörögni a 49ers offense-t, és aligha miatta lesz Garoppolo-biztos az támadósor. A fogadóirodákat sem hatotta meg különösebben a trade, mert míg mondjuk a Billsre csak négyszeres a szorzó, addig a 49ersre még mindig 14-szeres, az NFC-ből pedig továbbra is magabiztosan esélyesebbnek látják még mindig az Eaglest és a Buccaneerst.

Megérte?

Amennyiben az elit irányítóval és jól működő csapattal rendelkező Chiefs vagy a Bills áldoz ennyit CMC-re, akkor a válasz alighanem igen lenne. A 49ers esetében viszont ez nem ennyire egyértelmű (és ugyanez lenne a helyzet a Ramsszel is, ráadásul hatványozottan).

Vitán felül áll, hogy már csak a tehetségbeli különbség miatt is javulni fog a futójáték, pláne ha Shanahan változtat kicsit a koncepción, hogy az jobban feküdjön CMC-nek. Emellett kiszámíthatatlanabb lesz a passzjáték is, mert az átlag Shanahan-futókhoz vagy Kyle Juszczykhoz képest klasszisokkal jobb a levegőben, komoly rutinja van a slotban és a szélen is. Elméletben igazi rémálomnak tűnik a védelmek számára, ha például 21 personnelben (két futó, egy tight end) küldi fel őt és Deebo Samuelt a backfieldre Shanahan, amelyikből bármelyik futhat, bármelyikük vagy akár mindkettőjük bármikor kimehet a slotba vagy a szélre és támadhatja onnan a pálya közepét.

Jöhetnek a három futós felállások is, vagy ki lehet küldeni CMC-t fixen a slotba is, miközben Wilson vagy Deebo ott marad a backfielden, ezzel arra késztetve a védelmeket, hogy vagy könnyű boxot alkalmazzanak és megpróbálják McCaffrey-t kivenni a játékból (ekkor jön majd a futás), vagy rámennek a futásblokkolásra és lesz, ami lesz CMC-vel. De a korábbi első köröst a backfieldről indulva is el lehet küldeni akár mélyebb útvonalakra, emellett mindig ott lehet biztonsági opciónak és nagyon jó screeneket lehet felrajzolni rá (a Panthersben jó koncepció nélkül is úgy szerzett 277 elkapott yardot, hogy átlag 0,5 yarddal a LoS mögött kapta el a passzokat).

Mindezek nagyon érdekessé és izgalmassá tehetik a támadósort, de közel sem evidens, hogy ez pár highlight videón túl olyan nagyon sokban javítaná az offense hatékonyságát. McCaffrey-vel nem oldódnak meg a 49ers problémái, mivel Garoppolóból nem lesz jobb irányító, a rendszer alapjai nem változnak drasztikusan és vélhetően Shanahan hozzáállása is ugyanaz lesz. A Ramsnél Stafford a teljes playbookot megváltoztatta, Odell Beckhammel ki lettek javítva az offense strukturális problémái, Von Miller pedig stabilizálta a pass rush-t és a futás elleni védelmet, ezzel levéve egy csomó terhet a safetykről és megkönnyítve a cornerek dolgát.

Ezzel szemben CMC várható hozzáadott értéke viszont még akkor sem tűnik túl magasnak, ha nem számolunk a sérüléseivel. Legyen bármilyen sokoldalú is, a csúcson sem jelentett akkora különbséget, mint egy elit elkapó vagy pass rusher, és pláne nem volt képes soha kompenzálni gyenge irányítókat (a 49ers az élő példa, hogy ez utóbbi nem is nagyon lehetséges). Tüneti kezelésként rendben van, alighanem jobb lesz tőle némileg a 49ers támadósora, de nagyon valószínűtlen, hogy ő lett volna a hiányzó láncszem, akiért effektíve fel kellett adni a 2023-as draftot, mert megmentheti az idényt és nagyban hozzájárulhat egy Super Bowl meneteléshez.

Értékelés: C+

Mi a helyzet a Panthersszel és McCaffrey-vel?

A trade másik három szereplőjének helyzete sokkal egyértelműbb. CMC egy 1/1 esélyes csapat helyett az NFC egyik legjobbjához került és papíron van esélye minimum a rájátszásba jutni, és ehhez még pénzről sem kellett lemondani. Persze ideálisabb lett volna a Bills, de még mindig jobban járt, mintha a Rams nem létező támadófala mögött kellett volna az életéért küzdeni.

Értékelés: A

A Panthers szempontjából konkrétan hibátlan lett a dolog. Hiába kell benyelni a futó után 8 millió dollárt idén és 18 milliót jövőre, ezt nem lehetett megúszni és egész biztos, hogy a holtszezonban nem tudott volna ilyen jó üzletet kötni a franchise. A sok pick összértéke effektíve egy első körös cetlinek felel meg, mindezt egy sérülékeny, relatíve sokat kereső, alapvetően kivághatatlan futóért. Ezzel az 1/1-es pick esélyei is nőttek, amivel meg lehet majd oldani a QB-gondokat, plusz még lesz két második-, egy harmadik- és két negyedik körös cetlije a csapatnak a 2023-as drafton, ráadásul mind a top 100-ban.

Értékelés: A+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!