Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #11

A héten a legnézhetőbb csapatnak választottam a Dolphinst, na ők most bye weekre mennek, plusz így tesznek Geno Smithék, Trevor Lawrence-ék és Tom Bradyék is. De azért lesznek így is jó kis meccsek, például egy védőfoci-mentes Bears-Falcons, egy Browns-Bills Detroitban, egy borzasztó irányítókkal és top védelmekkel fémjelzett Jets-Patriots, all-int mondó és így is szenvedő csapatok összecsapása a Rams-Saintsen, egy Cowboys-Vikings a contenderség kinyilvánításáért, két AFC West rangadó jelentősen különböző színvonallal, és még Mexikóba is ellátogatunk. 

Ezen a héten is tippelek minden meccsen a spreadre, egy jó hét után egy rossz következett, szóval optimistán most megint jó jön!

Múlt héten: 5-8
Szezonban (5. héttől): 34-43-4

19 órás sáv

Cleveland Browns @ Buffalo Bills (-7,5)

Nagyon beleéltem magam, hogy több centi hó lesz a pályán és egy epikus élményt kapunk, így viszont nézhetjük Josh Allent fedett pályán, amire ritkán van példa. Két nagyon jól működő támadósorról van szó, hiszen a Bills a legtöbb, a Browns pedig az ötödik legtöbb yardot teszi meg támadásonként. Ez azt is jelenti, hogy puntokra ne számítsunk, hiszen ez a két csapat rúgja át az ellenfélnek a legalacsonyabb százalékban a labdát – ráadásul a Browns defense a második legkevesebb puntot harcolja ki. A buffalóiakat a turnoverek fogják vissza, hiszen a legnagyobb arányban adják el a labdát a támadásaikból és egyetlen játékos sem vesztett annyi EPA-t turnoverekből, mint Josh Allen.

A találkozón a futójáték lehet talán a döntő. A Browns ugyebár erre épít, a Bills védelme pedig strukturálisan nem erre van felépítve, épp ezért csak 20. a ligában EPA/rush alapon. Szóval a Barnáknak lehet sikere a földön. Az érdekes kérdés az lesz, hogy az eddig szenvedő Bills tud-e haladni lábon. Ha itt sem megy nekik, akkor senki ellen nem fog, és lehet kidobni az egész playbookot a kukába (mármint a futással kapcsolatos részét), mert a Browns futásvédelme történelmi mértékben katasztrofális. A Bills nem tud szoros meccset nyerni, úgyhogy a múlt heti vereség után most egy sima győzelmet várok.

Tipp: Bills -7,5 

Chicago Bears @ Atlanta Falcons (-3)

Puntokra és szép védőfocira ezen a meccsen se számítsunk, mert két borzasztó védelemről van szó. A Bears defense Robert Quinn és Roquan Smith elcserélése óta, tehát a 8. fordulótól számolva a liga legrosszabbja drive-onként engedett pontokban és EPA-ben is, ráadásul idegenben egész évben a második legrosszabb engedett TD-kben. Persze a Falcons sem jobb mióta kiesett AJ Terrell, hiszen az utóbbi négy fordulóban a legnagyobb arányban engednek pontokat támadásonként. Ellenben a támadósorok jól muzsikálnak, ráadásul hasonlítanak is. A támadóyardjaik legnagyobb és a harmadik legnagyobb arányát szerzik futással, illetve Mariota és Fields is benne van abban a hat irányítóban, akik átlagos passzmélysége a first down vonalon túl van.

Tehát van két gyenge pass rushunk, két gyenge védelmünk, két kiváló futójátékunk és két mély passzokra plusz QB futásokra épülő támadósorunk. Na de ki fog nyerni? Nos, a Falcons 6-2 a spreaddel szemben underdogként és 0-2 favoritként. Plusz a Bears offense az ötödik legjobb EPA/drive alapján az utóbbi öt hétben és a második legnagyobb arányban szerez pontokat, így én rájuk teszek, még ha a védelem miatt lehet is aggódni, plusz hogy Dean Pees mindig jó volt futó irányítók ellen.

Tipp: Bears +3

New York Jets @ New England Patriots (-3,5)

Ha már hasonló csapatok… A hatodik forduló óta a Jets és a Patriots a két legjobb védelem EPA/play alapján, ugyanakkor a két legrosszabb támadósor címet is elviszik ugyanebben a mutatóban. Plusz a két kezdő irányító a liga két legrosszabbja nyomás alatt és mindkét védelem nagyon sok nyomást tud generálni – habár a Patriots támadófala azért jobban néz ki a Jetsénél.

Pár hete már találkoztak a felek, akkor Wilson egészen katasztrofális volt (karrierje során 0-3 a mérlege a Pats ellen, 53,6%-os pontossággal és 2-7-es TD-INT mutatóval), így “túlragyogta” Jones szintén nagyon gyenge produkcióját. Igazából most is az dönthet, hogy melyik irányítónak sikerül eggyel többször eladnia a labdát. Legutóbb eltaláltam, hogy a Patriots őrületbe kergeti majd Wilsont, most viszont a másik oldalra tippelek, mert nem érzem reálisnak, hogy oda-vissza verné a Jetset az idei Patriots, még ha egyébként 2015 óta nem is tudott nyerni a Jets a Pats ellen. Plusz a Bills ellen sikerült Wilsont rávenni, hogy semmit se csináljon rendszeren kívül, talán sikerül most is – habár Belichick védelme azért kellemetlenebb ellenfél ilyen szempontból.

Tipp: Jets +3,5

Detroit Lions @ New York Giants (-3)

Ha hozza a papírformát, akkor már 8-2-vel állhat a Giants hétfőre. Olyan szempontból jó esélyük is van, hogy a Lions idegenben elég gyenge az utóbbi években, Dan Campbellnek múlt héten volt meg az első vendég sikere főedzőként. Érdekes, hogy míg otthon a drive-jaik 37,7 százalékából TD-t szereznek (ezzel vezetik a ligát), addig idegenben ez csak 14 százalék (27.). A Giants pedig elég kevés TD-t enged, a harmadik legjobbak ebben, miközben a Lions védelme meg a legtöbb hatpontost engedi a ligában, úgyhogy Saquon Barkley-nak ismét nagy meccse lehet. Jared Goff ráadásul jóval rosszabb mutatókkal rendelkezik nem csak idegenben, hanem szabadtéren is, plusz a blitz ellen is mindig meggyűlt a baja – ebből pedig elég sokat fog látni Wink Martindale egységétől.

Philadelphia Eagles (-7) @ Indianapolis Colts

Ha az Eagles nyert volna a Commanders ellen, akkor itt bizony veretlen főedzők találkoztak volna egymással! De ez nem jött össze, a Sasok elszenvedték első vereségüket, ami félig teli poharat nézve leveheti a terhet kicsit a csapatról, félig üres poharat nézve pedig bőven lehetett volna még ezzel várni az alapszakasz későbbi részéig. A Colts múlt héten sokkal jobban nézett ki, mint korábban, a támadófal kiválóan játszott és ment a futójáték is. Kérdés, hogy ez mennyire Jeff Saturday érdeme és mennyire a Raiders pocsék védelméé. Az Eagles futás elleni védelme elég problémás Jordan Davis nélkül, így a földön lehet keresnivalójuk, ráadásul mivel Grover Stewart főszereplésével nagyon jól fogják a futást, így az Eagles egyik méregfogát is kihúzhatják. Egy másikat a sérülésbogár vitte el Dallas Goedert személyében, akinek a hiánya még nagyon fájó lehet, és akkor ott lesz még az is, hogy zónázással rövid passzjátékokra késztethetik a Sasokat, ami nem fekszik annyira nekik. Szóval bőven van itt esélye a Coltsnak a matchupkat tekintve, de szerintem túl nagy a tehetségbeli különbség, hogy az ne jöjjön ki – persze ha megint 4 turnovert vét az Eagles, akkor kikaphatnak.

Tipp: Eagles -7

Washington Commanders (-3) @ Houston Texans

Taylor Heinicke az élet császára. A korábbi AAF-irányítót imádják a csapattársai, minden győzelme után kap egy szép kis bónuszt, aminek egy részét a legyőzött ellenfél színeinek megfelelő cipőre költi, megkapta a Cousins-féle láncokat is az Eagles ellen, szóval minden szuper. Azt mondjuk tartom, hogy ez a milliónyi turnovert érő átadás (neki van a legmagasabb ilyen százaléka a ligában) előbb-utóbb megbosszulja magát és ténylegesen eladott labdákban manifesztálódik majd, csak nem tudni mikor (ahogy az Eagles eddigi turnover-szerencséje is kijött hétfőn). Akár ezen a héten is lehet, ráadásul a secondary nem is rossz a Texansnál, ellenben futni simán lehet ellenük- Ráadásul nekik meg leginkább Dameon Pierce az egyetlen jó fegyverük, a Washington pedig az egyik legjobb futás elleni védekezéssel rendelkezik. Szóval a Commandersnek áll itt a zászló, és egyébként nem olyan rossz csapat ez a fővárosi, mint sokan gondolják – a Texans már inkább.

Tipp: Commanders -3

Los Angeles Rams @ New Orleans Saints (-3,5)

Két all-in csapat, amelyhez eljött a kaszás. Mindkét gárda eladta az első körös pickjét 2023-ra, amelyek jelenleg a top8-ban vannak, annyira rosszul szerepelnek.

A Rams konkrétan a legkevesebb yardot szerzi játékonként, a legnagyobb arányban hoz össze three-and-outot, a második legtöbb negatív játékot (sack+turnover) csinálja és a második legkevesebb 20+ yardos játékot hozza össze. És a Donald-Wagner-Ramsey trión kívül a védelem is gyenge, Donaldot meg simán betriplázzák, annyira nincs másik pass rusher veszély. Így azért nehéz kompetitívnek maradni, ráadásul most még Cooper Kupp sem lesz bevethető. Hogy statisztikával szemléltessem, mit jelent ez Stafford számára:

  • Kuppot célba véve: 77,4%-os pontosság, 8,74 YPA, 45,2% first down ráta, 58,1% sikerességi ráta, 106,6-os passer rating
  • Mindenki mást célba véve: 66,5%os pontosság, 6,03 YPA, 30,3% first down ráta, 48,6% sikerességi ráta, 77,2-es passer rating

No persze a Saints sem büszkélkedhet a teljesítményével, de ők legalább egy-egy jó negyedre képesek néhanapján. A Rams egyébként 2-6-1 a spread ellen, ami a legrosszabb mutató a ligában, a Saints pedig 3-7, ami a harmadik legrosszabb. Most valaki javítani fog a mérlegén, de ember legyen a talpán aki megmondja, melyik. Legyen a Saints, magam sem tudom miért.

Tipp: Saints -3,5

Carolina Panthers @ Baltimore Ravens (-13)

Bele kell menni ebbe a meccsbe? Mármint persze tök jó, hogy Baker Mayfield újra pályára lép, és a támadófal is sokat javult előtte az év elejihez képest, meg úgy az offense felfogás is talán, ettől függetlenül nem látom, hogy megszorongatják a Ravenst. Azt a Ravenst, amelynek egyébként a legkönnyebb a fennmaradó sorsolása, szóval akár az első kiemelésért is mehetnek még. Fun fact: a Baltimore az egyetlen csapat, amely még nem volt 10+ pontos hátrányban idén. Nem hiszem, hogy ez most szakadna meg, tekintve hogy a Panthers szerzi és a Ravens engedi a második legkevesebb touchdownt az első félidőben. A Hollók Lamarral a soraikban 7-3-1-es mérleget tudnak felmutatni a spreaddel szemben, ha 10+ pontos favoritok, úgyhogy ebbe az irányba húzok.

Tipp: Ravens -13

22 órás sáv

Dallas Cowboys (-1,5) @ Minnesota Vikings

Ha kicsit máshogy alakulnak a negyedik negyedek múlt héten, akkor most mindkét gárda 7-2-vel állna. A Cowboys viszont 195 meccs után leadott egy 14 pontos előnyt, a Vikings pedig 17 pontos hátrányból nyert. És ha úgy gondoljátok, hogy nem ismerjük el eléggé a Vikingst, akkor láthatjátok, hogy a fogadóirodák is többre tartják a Cowboyst, ráadásul Minnesotában, ahol a Vikingek nem kaptak még ki idén (egyedül veretlenek hazai pályán).

Nagyon sok mindenről lehetne beszélni ezen a meccsen, de most a Cowboys védelméről akartam kicsit bővebben. A pass rush-t az utóbbi hetekben egész jól kiveszik a csapatok az egyenletből, egyrészt gyors passzokkal, másrészt futásokkal, így pedig az egész védelem méregfogát húzzák ki. Érdekes bizonyíték a Dallas arra, hogy a futás elleni védekezés és a passz elleni védekezés hatékonysága mennyire függ attól, hogy hová allokálsz erőforrásokat. Hiszen ha teletömik a boxot 7-8 emberrel, akkor nagyon jól védekeznek futás ellen, ellenben a passzvédekezés zuhan vissza jelentősen. Viszont könnyű boxokkal meg jóval átlag alatt vannak a futás ellen, miközben passz ellen a legjobbak közt vannak.

Ezt kell kihasználnia a Vikingsnak is, ahol akár a futás is mehet Cookkal, akár a passz is Jeffersonra feldobálva a labdákat – ez a bevált recept. Viszont a túloldalon is haladhat majd a támadósor, Lamb a slotban nagy előnyben lesz, de futni is lesz lehetősége a Cowboysnak. Nehéz tippelni, de általában szeretem a múlt hetihez hasonló kilengéseket ellensúlyozni.

Tipp: Cowboys -1,5

Cincinnati Bengals (-4) @ Pittsburgh Steelers

A Bengals ott van a három csapat közt (Bills, Eagles), amely támadó és védőoldalon is top10-es DVOA mutatóval rendelkezik. A támadósoruk viszont a leghektikusabb az egész ligában, képesek igazán elit teljesítményre, de nagyobb bezuhanásokra is. Fontos kiemelni, hogy a legnehezebb fennmaradó sorsolással rendelkeznek Burrow-ék, úgyhogy minden győzelemre szükségük lesz, hogy odaérhessenek a rájátszásra.

A Steelers az egyetlen csapat a ligában, amely nem szerzett még 3 támadó TD-t egy meccsen, és egyébként a pontszerzéseik második legkisebb arányában csinálnak csak TD-t – miközben a Bengals a harmadik legkisebb arányban enged hatpontost, úgyhogy sok mezőnygólt várhatunk a pittsburghiektől. Nagyon sok múlhat azon, hogy DJ Reader visszatér-e, hiszen vele a Bengals futás elleni védelme a legjobbak közt van, nélküle pedig a liga legrosszabb negyedében.

Mike Tomlin ellen nem érdemes fogadni hazai underdogként, mert 16-3-3 a mérlege a spread ellen, úgyhogy nem is megyek ez ellen, bármennyire is jobb csapatnak gondolom a Bengalst – valahogy Tomlin megoldja, hogy legalább szoros legyen.

Tipp: Steelers +4

Las Vegas Raiders @ Denver Broncos (-2,5)

Josh McDaniels fantasztikus munkát végez – legalábbis Mark Davis tulajdonos szerint. Feltételezem ennek a nyilatkozatnak inkább ahhoz van köze, hogy Davis zsebei relatíve üresek és nem fér bele, hogy még egy edzőt fizessen, miközben már nem dolgozik, mintsem ahhoz, hogy 2-9-cel áll a csapat. A túloldalon Nathaniel Hackett nagyon jól mondta, ezt a meccset valakinek meg kell nyernie – hacsak nem lesz döntetlen, ami nagyon illene ehhez a párharchoz és ha elég tökös lennék, akkor ezt tippelném be. De nem vagyok az, így valamerre döntenem kell.

A mérleg egyik nyelvén ott van, hogy a Raiders nem nyert még idegenben ebben a szezonban. Vagy hogy a Las Vegas védelme annyira rossz, hogy még ez a Broncos is 23 pontot tett fel nekik az első meccsen. A másik nyelvén meg hogy az utóbbi öt egymás ellenit (és az utóbbi 8-ból 7-et) a Raiders nyerte. Vagy hogy ugyan passz ellen talán a liga legjobbja a Broncos defense, azért futni lehet rajtuk és Josh Jacobs is megtette ezt legutóbb.

Legyen a Broncos, mert így két hasonlóan gyenge csapat 1-1-et hozna a szezonban egymás ellen.

Tipp: Broncos -2,5

Sunday Night Football

Kansas City Chiefs (-5) @ Los Angeles Chargers

Láttuk már ezt a meccset idén főműsoridőben, az elég király volt! Persze azóta a Chargers elég sok sérülést szedett össze és nem tűnik olyan jónak, mint vártuk. Most is nagy hangsúly lesz a sérülteken, hiszen ha Mike Williams és Keenan Allen is bevethető lenne, akkor azért jobb esélyeket adnánk a hazaiaknak. Nagy szüksége van rájuk a támadósornak, hiszen szükséges, hogy egy az egyben nyerjenek, mivel a rendszer nem játssza üresre őket. Ha egyikük sem lesz bevethető, akkor nem sok esélyt adok Herbertéknek, de ha mindketten ott lesznek a pályán, akkor akár meglepetést is okozhatnak, hiszen a Chiefs védelme azért eléggé sebezhető – még ha Chris Jones akár megint tönkre is teheti az egész játékot, mint múltkor a második félidőben Feilerrel szemben.

A labda túloldalán Staley múlt héten nagyon megdicsérte magát, hogy milyen jó gameplant rakott össze a 49ers ellen, és tényleg így is volt (mondjuk így is kikaptak). Ráadásul ezt a védelmet gyakorlatilag a Chiefs megállítására találták ki, nem véletlen, hogy Mahomes nem szokta a legjobb meccseit hozni ellenük. És Staley szokott valami különlegessel készülni Mahomes ellen, legutóbb sokat blitzelte, most pedig ha tippelnem kellene, sok lesz a drop8 coverage. Alapvetően egy szoros meccset várok.

Tipp: Chargers +5 (ha nincs egyik sztár-WR sem, akkor fordítva)

Monday Night Football Mexikóból

San Francisco 49ers (-8) @ Arizona Cardinals

Ugyan egyértelműen a 49ers tűnik a jobb csapatnak, historikusan a Cardinals uralja ezt a párharcot, hiszen az utóbbi 16 meccsből 13-at megnyert. Ráadásul megtette ezt Colt McCoy-jal is tavaly, úgyhogy még arra sem lehet számítani, hogy majd a csereirányítóval esélytelenek lesznek. Persze ez azt is jelentheti, hogy a 9ers nem fogja félvállról venni, de McCoy elég jól futtatja ezt az Air Raid offense-t, ahogy az a nagykönyvben meg van írva: sok sikeres rövid passz, de semmi különleges extra dobás. Ez valamennyire működhet is Mexikóban, de egyszerűen túl tehetségesnek tartom ezt a 49ers védelmet, ahol a fal szét fogja szedni a Cardinals sérülésekkel tizedelt támadófalát. Emellett a támadóknál is megvan a tehetségbeli előny, Shanahan pedig elég jól szokott szórakozni a gyenge linebackerekkel. Ennek ellenére szerintem touchdownon belül tudja tartani a Cardinals a múltra hivatkozva, és talán a mexikói ismeretlen körülmények is szorosabb mérkőzést hozhatnak.

Tipp: Cardinals +8

Magabiztosabb spread tippek

Igazából semmiben sem vagyok olyan hű de magabiztos, de azért legyen itt három meccs.

  • Commanders -3
  • Bears +3
  • Jets +3,5

Múlt héten: 1-3
Szezonban: 24-28-3

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 94-56
  2. balentin 89-61
  3. leonidasz 89-61
  4. Támogatók 89-61
  5. chester 88-62
  6. jarred 87-63
  7. alatriste 85-65
  8. kronikk 84-66
  9. katonadani 83-67
  10. renningan 82-68

oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 150,42
  2. balentin 142,65
  3. jarred 141,09
  4. leonidasz 140,89
  5. chester 138,98
  6. alatriste 138,49
  7. Támogatók 138,06
  8. katonadani 133,83
  9. kronikk 132,26
  10. renningan 125,62

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!