Connect with us

Beharangozó

Az utolsó TNF – Cowboys @ Titans

A csoportmeccsek uralta utolsó fordulókban egy ritkaságszámba menő konferenciák közötti mérkőzés nyitja a 17. játékhetet. A Cowboys még az első kiemelésért, a Titans pedig a csoportgyőzelemért küzd, de nem feltétlen ez a mérkőzés lesz a legfontosabb a csapatok számára.

Forgatókönyvek

A vendég dallasiak már biztosították a helyüket az utószezonban. 11-4-es mérlegük minimum az 5. kiemelést fogja érni a gárdának, de a múlt heti Eagles felett aratott győzelem azt jelenti, hogy még van esélyük beelőzni a riválist. A Philly jelenleg két győzelemmel vezet, így elég akár egyetlen siker is számukra, de a hetet a Cowboys kezdi, amely biztosan nem akarja azt a szívességet megtenni, hogy játék nélkül adja át a divízió elsőséget. Hogy ez első kiemelést is érjen, szükség volna még vereségre a Vikings valamint a 49ers részéről is, így elsősorban most még csak magukra kell figyelniük és drukkolni vasárnap a Saintsnek. A hazaiak esete már kicsit izgalmasabb. A múlt heti vereség azt jelenti ugyanis, hogy a Titans idei utolsó hazai mérkőzése az ég világon semmiről sem dönt. Jelenleg ugyanis 7-8-cal áll a nashville-i gárda és a Jaguars is, azt pedig, hogy ki hódítja el idén a South trónját, mindenképp az utolsó fordulós egymás elleni meccse fogja eldönteni a két csapatnak. A Jaguars houstoni kirándulásának és a Titans meccsének végkimenetele csupán formalitás.

Ilyen előjelek mellett elmondható, hogy a hazaiak teljesen tét nélkül állhatnak ki és a Cowboys számára sincs igazán sok tétje a meccsnek, hiszen egyetlen Eagles sikerre vannak attól, hogy teljesen mindegy legyen az esetükben is a maradék két forduló. Nem is gondolom, hogy emiatt túl sok értelme lenne ennek a meccsnek a matchupjait boncolgatni, így inkább messzebbre mutató gondolatokat vennék elő.

Mit tegyen a Titans?

Sokáig úgy tűnt, hogy a Titans könnyen el fogja vinni az AFC déli divízióját, miután 7-3-mal állt 11 forduló elteltével. Azóta azonban a rendkívül nehéz sorolás és a sok sérülés miatt öt mérkőzéses vereségi szériában vannak. A Tennessee Ryan Tannehill sérülése után “belekényszerült” abba, hogy a rendkívül nyers és nem kész Willist állítsa be a szezon végére. Amit ilyen helyzetben tehetnek, hogy elkezdik Malik Willisre szabni a playbookot, és abból főznek ami van. Ez persze nem sok, de a szezon során először ténylegesen tét nélkül próbálhatnák ki mire is képes az újonc irányító. Willis egy igazi dual thread QB, azaz a legnagyobb erősségeinek egyike, hogy borzasztó mobilis és direkt irányító futásokra, zone read olvasásokra is használható. A Tennessee playbookja azonban nem erre, hanem sok direkt futásra, power formációra és play actionre van felépítve, ami mögött Tannehill és Henry érezte magát otthonosan. Utóbbi nyilván az újoncnak is segít, de a támadósor alapfelfogását át kéne szabni.

Willis 28 alkalommal lépett hátra passzolni a Texans elleni vereség során, de csupán 14 labdája lett sikeres, alacsony volt a pontossága, többször is sackelték és mindemellett szinte csak a line of scrimmage mögötti középső zónába próbálták őt passzoltatni. Egy, azaz egy labdája ment 10 yardnál mélyebbre az egész meccsen, miközben az atletikusságán túl a másik nagy erőssége a karereje. Persze nem a Titans elkapósora a legveszélyesebb a ligában, de Treylon Burks visszatért, Nick Westbrook-Ikhine nem lassult le, így bőven meg lehetne próbálni pár mély passzt is behívni. Persze nem egyszerű ez sem, hiszen a támadófal gyakorlatilag teljesen a B sorral kénytelen játszani, amit még a Houston passz rush is meg tudott verni, a Cowboys egysége pedig mondani sem kell, hogy hol áll ehhez képest.

A Titans számára nincs veszíteni való már idén. Ezt a meccset be lehet írni egy gyakorló találkozónak. Azonban ha továbbra is kockát akarnak átnyomni egy kör alakú formán, akkor nem fog javulni a támadójáték sem most, sem a kulcsfontosságú csoportdöntőre a 18. fordulóban. A Jaguars védelme ráadásul hasonlít is némileg a Dallaséhoz. Akadnak jó pass rushereik, miközben mindkét egység sebezhető a középső futásokkal. Derrick Henryt persze továbbra is központba kell állítani, de most két hete van a csapatnak, hogy a play action játékok mellett pár zóna blokkoló, zone read playt is beépítsenek a playbookba és megpróbálni kimozgatni Willist a rossz támadófala mögül, miközben mélységi opciókat rajzolnak fel az egyébként gyors elkapóknak.

Mit tegyen a Cowboys?

Reálisan nézve, ha meg is nyeri az utolsó két találkozóját a Dallas, 5. kiemelt marad az Eagles mögött és hiába lesz 13-4-es mérlege, a csoport megnyerése nélkül nem fog tudni ennél jobb kiemelést elérni. Maguk mögé nézegetni nem kell, a 6. kiemelt nem foghatja be őket, így az elsődleges feladat egészségesnek maradni és készülni a minden bizonnyal Buccaneers elleni Wild Card meccsre. Ha ugyanis nem tudják befogni az Eaglest, akkor a leggyengébb csoportgyőzteshez látogathatnak majd, ami mindenképp az NFC South győztese lesz. A Tampa Bay esélye erre jelenleg 57%, de alakulhat még úgy, hogy végül az ideiglenes vezetőedzővel a Panthers kerüljön ki győztesen és egy nyúlfarknyi sansza még a Saintsnek is van.

A Dallasnál nincs irányítókérdés, az utóbbi időben a futóduójukat is már talán egészségesebb rotációban használják, de muszáj valamit kitalálniuk ki legyen CeeDee Lamb mögött a második számú elkapó. Az elmúlt hetekben ugyanis hiába van elképesztő formában Lamb (az utolsó két meccsen közel 250 yard 17 elkapásból), nincs mögötte még egy biztos opció. Tony Pollard rendelkezik az utóbbi időkben a második legtöbb elkapással, őt pedig Dalton Schultz követi. Noah Brownnak volt pár felvillanása a szezon második felében, de sem ő, sem Michael Gallup nem lépett fel arra a szintre, amit reméltek tőlük Amari Cooper távozása után. A “gyakorló” két meccs ezen kívül jót fog tenni még a visszatérő Tyron Smith-nek, aki a fal jobb oldalán kell, hogy felvegye a fonalat.

A védelemnél az eltűnőben lévő pass rusht kell újraéleszteni. A Cowboys rettegett egysége ugyanis az elmúlt három héten csupán egyszer tudta földre vinni az ellenfél irányítóját. Micah Parsons továbbra is relatív sokszor ér közel a karmesterekhez, de a 13. hét óta mindössze egy sackje van és a többiek sem olyan dominánsak mint a szezon első felében. Dan Quinn védelmi koordinátornak van most ideje picit újragondolni az egysége játékát, mert a rájátszásra szükségük lesz a hatékony siettetésre mind a védőfal részéről, mind a blitzekből.

A mérkőzésen 10 pontos favoritnak számít a vendég Dallas, ami nem meglepő az előjelek láttán. A tényleges párharcok mellett azonban izgalmasabb lesz figyelemmel követni, hogy melyik csapat képes kissé megújulni – a Cowboys esetében a rájátszásra, a Titans esetében az utolsó körre és ha az jól megy, akkor a playoffra.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!