Connect with us

Beharangozó

FK! Preview #17

Jön az utolsó előtti forduló a valaha volt legjobb hétfő esti rangadóval és további hat meccsel, amelyiken mindkét félnek nagyon fontos a győzelem a rájátszás szempontjából. Ez jónak ígérkezik!

Most is tippelek a spreadre minden meccsen, plusz gyorsan és egyszerűsítve vázolom azt is, hogy kinek miért fontos a meccs és hogyan juthat rájátszásba.

Múlt héten: 7-8
Szezonban (5. héttől): 76-80-6

Ó, és boldog új évet mindenkinek!

Mindenidők hétfő esti rangadója

Kivételesen hátulról kezdek és a hétfő esti rangadót harangozom be először, mert mérleget tekintve ez minden idők legjobb MNF meccse, óriási rangadó és nagyon sokat jelent az AFC playoff kapcsán is. 

Buffalo Bills (-1) @ Cincinnati Bengals

Mindkettejüknek meglehet még az első kiemelés – a Billsnek könnyebben (elég a két győzelem), a Bengalsnak azért nehezebben (kell egy Chiefs vereség is), de a Cincynek hátrafelé is kell pislognia, nehogy a Ravens beelőzze őket a csoportban – ennek elkerüléséhez persze elég őket jövő héten megverni.

A Bills hatot, a Bengals hetet nyert zsinórban, ez idő alatt a Cincy a harmadik, a Buffalo a negyedik legnagyobb arányban szerez pontot a támadásaiból. Még érdekesebbé teszi az egészet, hogy a liga két legjobb red zone védelme találkozik két kiváló red zone támadósorral.

Két dolog miatt hajlok a Bengals felé ezen a meccsen. Az egyik, hogy ugyan az utóbbi hetekben megint elkezdett akadozni a támadósor olyan szempontból, hogy nem megy a futójáték és a passzoknál is elsősorban a playmakerekre hagyatkoznak, azonban a Bills védekezik a legrosszabbul idén a WR1-ekkel szemben, ami azért baj, mert kettő ilyenje is van a Cincynek. Ha ezt a matchupot tudja hozni a Bills, akkor akár magabiztosan is nyerhet, azonban úgy számolok, hogy a formán kívüli Tre White-tal erre nem lesznek képesek. Megtorpedózhatja ezt a tervet La’el Collins kiesése a támadófalból, itt sok gondot okozhat a Bills.

A másik pedig a túloldali matchup. Mindig kíváncsi vagyok, mit eszel ki a gameplanjeiről híres Lou Anarumo védőkoordinátor egy adott meccsre, mert az megmutatja, hogy miben gyenge az ellenfél. Josh Allen nem játszik űrlény szinten a sérülése óta, és két dolog is működhet ellene. Egyrészt lehet blitzelni, mert ebben csak 19. EPA/dropback alapján, és a fal sem valami jó előtte. Másrészt működhetnek a rush 3, drop 8 játékok, amik a tavalyi Chiefs elleni konferenciadöntőn lettek híresek általa. Ez azért lehet jó, mert jobban el tudják venni Allen futásait (aki mostanában támaszkodik erre, mert nem érzi jól magát a fal mögött), plusz a levegőben is kisebb réseket hagy majd az irányító számára, akinek be kell érnie a rövid passzokkal, amit annyira nem szeret.

Ha Allen úgy játszik, mint az utóbbi időben, akkor szerintem nem nyernek, viszont ha úgy mint az év elején, akkor azért mindig jó esély van erre. A másik oldalon pedig ha a Chase-Higgins duó dominálja az 50/50-es labdákat (ami az esetükben inkább 70/30-asok), akkor a Bengalsnak jó esélye van a győzelemre, viszont ha ez nem lesz meg, akkor hosszú este elé néznek.

Tipp: Bengals +1

Mindkét félnek fontos

Carolina Panthers @ Tampa Bay Buccaneers (-3) (19.00)

A csoportgyőzelemről dönthet ez a mérkőzés, a Buccaneers esetében ez egy győzelemmel teljesen biztos is lesz, a Panthers esetében még a Saintst azért meg kéne verni hozzá az utolsó körben.

A Buccaneers támadósorával nehéz mit kezdeni. A Texans, Colts, Broncos trió mögött ők szereznek legkisebb arányban TD-t a támadásaikból, viszont a meccs végén ha minden kötél szakad, akkor össze tudnak hozni győzelmet érő támadásokat. Ettől függetlenül a mérkőzés nagy részében rossz nézni őket, és jó eséllyel továbbra is erőltetni fogják a futást, ami nem olyan jó ötlet a Panthers ellen. A levegőben lehet jobb esélyük, mivel Jaycee Horn nem bevethető – vele eggyel magabiztosabb lennék a Carolina kapcsán.

A másik oldali matchup viszont sokkal érdekesebb. A Panthers támadófala nagyon jól teljesít, ezért működik olyan jól a futás. A Buccaneers van amikor nagyon jó futás ellen, de van amikor teljesen közepes, így nem igazán tudok velük mit kezdeni ebben a párharcban egyelőre. Ami viszont lenyűgözött, hogy Ben McAdoo támadókoordinátor mennyire ki tudja segíteni Sam Darnoldot. A Panthers használja a legtöbb play actiont és RPO-t, a második legtöbb rolloutot és a hatodik legtöbb screent, mióta Darnold kezd, így hihetetlenül meg van könnyítve a dolga, és így nem is játszik rosszul. Még a turnovereket is elkerüli, és most is nagyon kell vigyáznia a labdára, különben vereség lesz a vége – nincs hibázási lehetősége a Panthersnek. Tegyük hozzá, hogy a győzelmek nagy része ebben a periódusban gyenge csapatok/védelmek ellen jött és ez egy nagyobb falat lesz azért. A Bucs szerintem rá fog menni, hogy zavarba hozza Darnoldot blitzekkel és emberezéssel, a play actionök ellen pedig amúgy is jól védekeznek, így ha sima dropbackre tudják kényszeríteni a QB-t, akkor nyert ügyük lehet.

Az eszem azt mondatná velem, hogy a Buccaneersre kell tippelni, de egyrészt nem akarom őket a rájátszásban látni, így érzelmi alapon mindenképp a Panthersre tippelek, de azt is hozzáteszem, hogy teljesen hasonló erősségű csapatokról van szó, így dönthet az edzői felkészültség is, amiben a Carolinát jobbnak gondolom.

Tipp: Panthers +3

Miami Dolphins @ New England Patriots (-3) (19.00)

A wild card 7. helyért küzdenek a csapatok. A Dolphinsnak vagy két győzelemre van szüksége, vagy ha csak egyet hoz össze a Patriots-Jets duó ellen, akkor a másiknak ki kell kapnia még egyszer. A Patriotsnak két győzelemmel meglesz a playoff, de ha most kikapnak, akkor vége a dalnak – ha most nyernek és a Billstől kapnak ki, akkor nagyon sok csillagnak együtt kell még állnia a PO-hoz.

Az agyrázkódást szenvedő Tua helyett Bridgewater kezd a Dolphinsban, és felvetődött bennem a kérdés, hogy ez vajon rossz-e a Miaminak. Részben persze igen, mert Tua magas szintű játékai simán verik Teddy ilyenjeit, gyorsan szabadul a labdától, azonban Teddy konzisztensebb, megtalálja a checkdownokat is és nem omlik össze az első rossz játék után. A hátránya viszont az, hogy jóval lassabban szabadul a labdától, ami a gyengécske támadófal mögött azért problémákat jelenthet. A Patriotsnak alapvetően meglenne a védelme ahhoz, hogy problémákat okozzon a Dolphins elkapóinak és támadósorának, az első meccsen is elég jól presseltek, azonban nagyon sérült a CB-sor, ez pedig nagy problémákat jelenthet.

A másik nagy kérdés, hogy a Pats offense képes-e bármire. A Dolphins védelme nem valami jó, szóval ilyen szempontból lehet bizakodónak lenni, de borzasztó nézni ezt a támadósort, ami a 9. hét óta a legkevesebb TD-t szerzi és a legtöbbször puntol. Én nem tudok bízni bennük, a védőoldali sérülések pedig végképp arra késztetnek, hogy az elvileg esélytelenebb Dolphinsra tippeljek.

Tipp: Dolphins +3

New Orleans Saints @ Philadelphia Eagles (-6,5) (19.00)

Az Eagles az első kiemelés bebiztosításáért küzd (plusz a Saintstől kapott pick javításáért), a Saintsnek pedig két győzelemmel még van egy halvány esélye a rájátszásra, bár ehhez vagy a Buccaneers két veresége, vagy a Washington két veresége és még egy féltucat másik eredménynek kellene jönnie.

Az Eagles nagy előnye az overall tehetségfölényen kívül kétrétű lehet ezen a meccsen. Egyrészt a Saints nagyon gyenge, cserékből álló belső támadófalát szét fogják tudni szedni, másrészt a Lattimore nélküli CB-sor ellen az AJ Brown, Devonta Smith duónak mennie kell – ha Minshew nem Quez Watkinsra akar dobálni 50/50 labdákat. A Saints védelme összességében továbbra is jó, még ha nem is az utóbbi évek domináns egysége, de a támadósor nem megy, az utóbbi hét meccsen a 6. legkevesebb pontot átlagolják támadásonként. A múlt heti vereség után az Eagles szerintem nagyon motivált lesz bebiztosítani az első kiemelést és átlép a Saintsen.

Tipp: Eagles -6,5

Minnesota Vikings @ Green Bay Packers (-3,5) (22.25)

A Vikings a 2. kiemelést akarja bebiztosítani, ehhez elég két meccset nyernie, a Packersnek a rájátszáshoz legegyszerűbben két győzelem mellett egy Commanders vereség kell (vagy két Giants vereség).

Az első fordulóban kiütéssel nyert a Vikings, akkor időnként úgy tűnt, hogy a Packersnek fogalma sincs arról, hogyan kellene passzvédekezni. Azóta megjött az eszük, a 8. hét óta konkrétan vezetik a ligát ebben DVOA mutató szerint, és még ha a gyenge ellenfelek miatt túlzónak is tűnik ez (bár a DVOA számol sorsoláserősséggel), akkor is jól teljesítenek. Futás ellen vannak problémáik, de a Vikings nem tud futni, szóval ez kevésbé lesz itt vészes. A labda ezen oldalán nyilván az lesz a kérdés, hogy Justin Jeffersont képesek-e limitálni – legutóbb nem ment, ráadásul most TJ Hockensonra is figyelni kell, vele együtt pedig nagyon veszélyes ez a passzjáték.

És ugyan a Vikings jól haladhat offense oldalon, ez igaz a Packersre is. Egyrészt mert a 10. hét óta az ötödik legtöbb pontot szerzik támadásonként (előtte 28.-ak voltak), másrészt mert a Vikings védelme átjáróház. Ráadásul még taktikailag is nagyon jó matchup ez a Green Baynek, hiszen a Minnesota direkt hátraáll mélyre védekezni (mert nincsenek cornereik, akik használhatók agresszívabb stratégiánál), a Packers viszont nem dob mélyet, hanem fut és rövid passzok után hoz elkapás utáni yardokat. Ezt nyomhatják egész nap, Rodgersnek meg alig lesz incomplete passza a meccsen.

Sok pont várható, ez szinte biztos, de győztest nehezebb tippelni. Nem tetszik, hogy Balázson kívül mindenki a Packersre rak, mert ez nagyon 50-50 meccs nálam, és hát a Vikings minden szoros meccset megnyer idén, szóval nincs is sok értelme beharangozni ezeket a találkozókat. Szerintem minimum szorosan tartják a meccset, így megyek a spreaddel, de mivel a Packersnek jobban kell a győzelem, inkább rájuk teszek. Az NFC playoff-csapatai szerintem most Vikings-szurkolók lesznek a hétre, mert inkább elkerülnék Rodgerst a playoffban (ha a másik két opció Daniel Jones és Carson Wentz).

Tipp: Vikings +3,5

New York Jets (-1,5) @ Seattle Seahawks (22.25)

A Jetsnek két győzelem mellett egy Patriots-vereségre van szüksége a playoffhoz, ami nem tűnik lehetetlennek, a Seahawksnak pedig két győzelem mellett egy Commanders és egy Packers vereségre (van még pár matematikai opció, de ez a legegyszerűbb).

Mindkét csapat 6-3-mal kezdett, azóta mindketten hatból ötöt buktak. De a Jetsbe visszatér Mike White, aki ha nem is csinál extrát, de stabilitást ad a támadósornak. Az időzítése pedig parádés, hiszen először a Bears, most meg a Seahawks gyenge védelme ellen áll be, úgyhogy meg van terítve neki a jó teljesítményre. Ez egy olyan ritka matchup, ahol a Jets támadófal nem lesz hátrányban, így White-nak lesz ideje megtalálni a fegyvereit.

A túloldalon Geno Smith bosszúmeccsre készül az őt draftoló csapat ellen, de neki meg elég rossz az időzítése, ugyanis az idei Jets defense talán jobb mint bármelyik évben, mióta a ligában van. Ráadásul a Seahawks támadófala elég gyenge lábakon áll az utóbbi időben, szerintem Robert Saleh egysége szét fogja szedni őket, ez pedig ismét azt eredményezi majd, hogy Genónak nem lesz olyan jó meccse – még ha Lockett vissza is tér. És ha az NFC playoff-mezőnye a Vikingsnak, az AFC-é a Seahawksnak fog szurkolni, mert szerintem sokan nem akarnak találkozni ezzel a pass rush-sal és ezzel a secondaryvel a rájátszásban.

Tipp: Jets -1,5

Pittsburgh Steelers @ Baltimore Ravens (-2,5) (SNF)

A Ravens még megnyerheti a csoportját, azonban ebben a jövő heti Bengals elleni meccs fontosabb lesz. A Steelersnek még van esélye a rájátszásra, de ehhez a két győzelem mellett a Dolphins két veresége kell, illetve hogy a Jets és a Patriots is elveszítse a nem-Dolphins meccsét.

Ne számítsunk egy látványos, pontgazdag mérkőzésre, hiszen egyik csapatnak sem az offense az erőssége. A Ravens konkrétan a 17 pontot nem tudta átlépni Lamar nélkül, és pár hete is 16-14 lett a végeredmény egymás ellen – valami hasonló most is jöhet. Emellett sok jó futást se várjunk, mivel ez a két csapat védekezik a legjobban a futás ellen a szezon második felében DVOA alapján. A Ravens védelmében jobban bízok, mint a Steeersében, azonban a Steelers támadósorában is jobban bízok, mint a Ravensében, szóval fogalmam sincs, ki fog nyerni. Talán a Steelers, hogy 1-1 legyen az egymás elleni mérlegük idén… Spreaddel kapcsolatban így végképp rájuk teszek, hiszen kapok melléjük 2,5 pontot is.

Tipp: Steelers +2,5

Csak az egyiknek fontos

Chicago Bears @ Detroit Lions (-6) (19.00)

A Bears leginkább az 1/1-ért küzd, amihez a Texans győzelmében kell reménykednie, a Lions viszont még megpróbálkozik a playoff elérésével. Ugyan van olyan forgatókönyv, hogy elég egy győzelem, de a gyakorlatban mindkettőt nyerniük kell és szurkolni hogy a Commanders és a Seahawks is veszítsen egy meccset – vagy csak ha az egyik teszi ezt meg, akkor a Giantsnek kell kétszer kikapnia.

Ha a Lions tényleg elfelejtett futás ellen védekezni, ahogy múlt héten tűnt, akkor bajban lehetnek itt, hiszen a Bears legutóbb is 258 yardot futkározott össze ellenük, és azóta sem tolódtak el a passz irányába. Azonban szerintem nem lesz olyan rossz a Detroit védelme, mint múlt héten (nem magas a léc)), a támadósor pedig hazai pályán remekelni szokott: 3,15 pontot szereznek támadásonként, ami a legjobb a ligában. A futójátékot jó lenne feléleszteni arra az esetre, ha bejutnak a rájátszásba, de még enélkül is illene verni a Bearst, amely -84-es pontkülönbséggel bír a 8. forduló óta, ami a legrosszabb a ligában.

Tipp: Lions -6

Indianapolis Colts @ New York Giants (-5,5) (19.00)

A Giantsnek elég egy győzelem és ott van a rájátszásban, amire 2016 óta nem volt példa.

A Colts rendelkezik a liga legrosszabb pontkülönbségével, és ez a franchise harmadik legrosszabb csapata az évezredben ez alapján – amin akár még ronthatnak is Foles vezetésével itt az utolsó két körben. Múlt héten ugyanis 10 first downt és 173 yardot sikerült elérniük a Chargers ellen. A Giants mindeközben úgy jutott el idáig, a playoff kapujáig, hogy a gyenge csapatokat (szorosan) megverte, úgyhogy erre számítok most is. A védelem miatt lehet aggódni a továbbiakban, mert az utóbbi hat fordulóban a második legnagyobb arányban engednek TD-t, de támadóoldalon a legalacsonyabb arányban adják el a labdát, ez pedig elégnek bizonyul a wild cardhoz. Sok hosszú passzra amúgy ne számítsunk a meccsen, mert ez a két csapat dobál 10 yardon belülre a két legmagasabb arányban. Biztos megbánom, de szerintem a Colts szorosan tartja… vagy hát a Giants nem tud elhúzni igazán.

Tipp: Colts +5,5

Cleveland Browns @ Washington Commanders (-2) (19.00)

A Commandersnek két győzelemre van szüksége a playoffhoz, vagy ha csak egyet nyer, akkor kell mellé a Packers, a Lions és a Seahawks veresége is.

Carson Wentz visszatér, és ha nyer kettőt és ezzel playoffba jut, akkor az ESPN információi szerint jó eséllyel meg is tartják majd jövőre (lol). És minden esélye megvan erre, hiszen a Browns és a potenciálisan pihentető Cowboys lesz az ellenfele. Egyébként erre a meccsre nehéz volt tippelnem, mert a Brownst nem tudom hová tenni. Watson visszatérése óta a liga legrosszabb támadósorával rendelkeznek pont/drive és EPA/drive alapon, ellenben a védelem valamiért feljavult: a második legkevesebb pontot engedi támadásonként és a legnagyobb arányban erőszakol ki puntot. Részben persze az ellenfelek meg az időjárás is közrejátszik ebben, de akkor is nagy a pálfordulás. Látok egy clevelandi győzelmet is, főleg ha Wentz több turnovert is vét, de a fővárosi védőfalnak meg kell tudnia állítani az ellenfelet, és a skill playerek is túl jók, hogy ne húzzanak le pár 50/50-es labdát Carsontól.

Tipp: Commanders -2

Denver Broncos @ Kansas City Chiefs (-12,5) (19.00)

A Chiefs még az első kiemelésért küzd, de ehhez szüksége lesz segítségre egy Bills vereség képében.

A meccs nagy kérdése, hogy lesz-e a Broncosnál új főedző fellángolás. Általában szokott lenni, de általában nem Mahomes az ellenfél, aki tízből tízet nyert a denveriek ellen kezdőként. A győztes kiléte kapcsán nem lehetnek túl nagy kétségeink, tekintve hogy a Chiefs szerzi a legtöbb, a Broncos a legkevesebb pontot támadásonként a ligában, a Broncos ráadásul nem is nyert még idén idegenben. De én hiszek annyira az új főedző fellángolásban, hogy a spreadet hozzák a vendégek.

Tipp: Broncos +12,5

San Francisco 49ers (-9,5) @ Las Vegas Raiders (22.05)

A 49ers a második kiemelésért küzd, de ehhez a két győzelem mellett egy Vikings vereség is kell. A Raiders ugyan hivatalosan még versenyben van, de tényleg őrült forgatókönyv kellene a rájátszáshoz, és hát Carr leültetésével el is engedték már ezt a szezont.

Nagyon érdekes lesz Carr jövője (helló Jets?), foglalkozunk is vele majd a következő hetekben, akár hónapokban is bőven, de nagyon úgy néz ki, másik irányba indul a Raiders 2023-ban. Most annyi a lényeg, hogy Jarrett Stidham kezd a helyén, és én csak sok szerencsét szeretnék neki kívánni ez ellen a bivalyerős védelem ellen. A 49ers bombaformában van, nyolcat nyert zsinórban, ebből hatot 10+ ponttal, a pontkülönbsége pedig a 8. hét óta +133, ami a legjobb a ligában. Szerintem nagyon simán behúzzák ezt.

Tipp: 49ers -9,5

Los Angeles Rams @ Los Angeles Chargers (-6,5) (22.25)

A Ramsnek egyáltalán, de a Chargersnek sem kifejezetten fontos a meccs, hiszen a playoff már biztos – ellenben a hatodikról még az ötödik helyre felléphetnek, ami kedvezőbb matchupot jelentene talán (bár a Jaguarstól épp csúnyán kikaptak).

Mantrázom magamban, hogy nem élem bele magam a Chargersbe, nem élem bele magam a Chargersbe, nem élem bele magam a Chargersbe, és nem is fogom, amíg Lombardi vezényli a támadósort. De az Allen-Williams páros visszatérésével teljesen jól néz ki az offense, a védelem pedig az utóbbi hetekben nagyon erős, Staley megértettette magát és a rendszerét a játékosokkal, ráadásul még Bosa is visszatér a playoffra. Szóval bele lehet beszélni elég szép dolgokat a Chargersbe, csak aztán sosem húznak el az ellenfelüktől (az 5. hét óta nem szereztek 30 pontot) és így bejönnek majd a hülye vereségek. A Rams oldaláról érdekel, mennyire volt kiugrás a múlt heti 51 pont, ami EPA/drive alapján nem hogy az idei, de a tavalyi összes meccsüknél is jobb támadó teljesítmény volt. Vajon csak a Broncos defense engedte el a szezont, vagy McVay pontosan tudja, mit kell csinálni az ilyen védelmek ellen? Ha utóbbi, akkor most is veszélyes lehet a Chargersre.

Tipp: Rams +6,5

Senkinek sem fontos

Jacksonville Jaguars (-4) @ Houston Texans (19.00)

A Jaguars matematikailag még bejuthat úgy is a rájátszásba, ha kikap a Titanstől az utolsó körben, de gyakorlatilag ez a meccs tét nélküli a számukra. Ennek ellenére játszatni fogják a kezdőiket, így alapvetően gondolhatnánk könnyed győzelemre, hiszen a 2-6-os kezdés után hétből ötöt nyertek. De a Texans egyrészt nagyon keményen és szimpatikusan játszik az utóbbi hetekben, másrészt idén megverték már a Jaguarst és az utóbbi 9 (!) egymás ellenit is megnyerték. Fun fact, hogy 2020 óta a Texansnak annyi győzelme van a Jaguars ellen (5), mint a másik 30 csapat ellen. Szóval szerintem szoros lesz.

Tipp: Texans +4

Arizona Cardinals @ Atlanta Falcons (-3) (19.00)

A Cardinals ötöt, a Falcons négyet bukott zsinórban, de az atlantaiak átlag öt ponttal, az arizonaiak átlag tizeneggyel. Plusz jobban edzett csapatnak is gondolom a Falconst, így rájuk tippelek. Amit érdemes még megemlíteni itt, hogy JJ Watt utolsó előtti mérkőzése lesz ez az NFL-ben. Nekem hiányozni fog, nem láttam még dominánsabb játékot, mint amit ő nyújtott 2012 és 2015 között. Mondjak egy hihetetlen statisztikát ezzel kapcsolatban? A legtöbb negatív yardos szerelés rekordja egy szezonban JJ Watt nevéhez fűződik 39-cel (2012-ből). A második helyen 29-cel áll holtversenyben JJ Watt (2014) és JJ Watt (2015).

Tipp: Falcons -3

Magabiztosabb spread tippek

  • Jets -1,5
  • Vikings +3,5
  • Eagles -6,5
  • Dolphins +3
  • 49ers -9,5

Múlt héten: 1-2
Szezonban: 33-43-4

Szerkesztőségi tippverseny állása

Straight up:

  1. Höri 158-82
  2. alatriste 151-89
  3. leonidasz 150-90
  4. Támogatók 150-90
  5. chester 146-94
  6. katonadani 145-95
  7. balentin 144-96
  8. renningan 142-98
  9. jarred 141-99
  10. kronikk 140-100

Oddsokkal kiigazított:

  1. Höri 247,75
  2. alatriste 242,6
  3. leonidasz 232,84
  4. Támogatók 228,49
  5. katonadani 227,99
  6. chester 227,32
  7. balentin 222,99
  8. jarred 221,72
  9. renningan 215,85
  10. kronikk 215,42

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!