Connect with us

Érdekességek

A 49ers már hét harmadik körös picket kapott a kisebbség szakemberek kineveléséért

2020-ban az NFL bevezetett egy új szabályt, melynek értelmében a csapatok két harmadik körös kompenzációs picket kapnak minden kinevelt és más csapat által kinevezett kisebbségi főedző és general manager után. Ennek a legnagyobb nyertese egyértelműen a 49ers lett, ugyanis már hét harmadik körös picket kapott 2020 óta, és ez a szám tovább nőhet még idén.

A csapat három harmadik körös kompenzációs picket kapott azután, hogy a Commanders kinevezte Martin Mayhew-t general managernek, a Jets pedig ugyanabban az évben kinevezte Robert Saleh-t, majd még két kompenzációs picket kapott, amikor a Dolphins Mike McDanielt nevezte ki főedzőnek. Emellé most kap még két harmadik körös picket (egyet-egyet idén és 2024-ben) azért, mert a Titans elvitte general managernek a profi játékosszemélyzetért felelős igazgató Ran Carthont. És itt még nem ért véget a történet, ugyanis jó eséllyel a csapat védőkoordinátora, DeMeco Ryans is főedzői állást kap idén, ami még egy harmadik körös cetlit jelentene.

9 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
reszelo.aladar
reszelo.aladar
2023-01-18 07:19

Ez az állandó bőrszínezés.
Amúgy mivel a liga játékosainak több mint 60% már most is fekete, így talán nem meglepő, hogy a jövő edzői is közülük kerülnek majd ki. És persze a kvótákkal az a helyzet, hogy az illető kinevezett sosem tudhatja, hogy a tehetsége vagy a kvóta miatt kapta a pozíciót. A környezete viszont sajnos előbb mondja azt, hogy kvóta mint hogy tehetség. Erről a nők is tudnának mesélni…
A lényegen továbbra sem változtat, hogy az ottani alapsokaságban még mindig csak 15% a feketék aránya, amit mint látjuk komoly erőfeszítés sokkal többnek láttatni.

Staten Island
Staten Island
Reply to  reszelo.aladar
2023-01-18 12:32

Ez az állandó bőrszínezés.

Egyetértek, jobb lenne ha a bőrszín egyáltalán nem számítana, mindenki egyenlő esélyekkel indulna és olyan emberek töltenék be az adott pozíciót akik szakmailag a legalkalmasabbak rá.

És persze a kvótákkal az a helyzet, hogy az illető kinevezett sosem tudhatja, hogy a tehetsége vagy a kvóta miatt kapta a pozíciót. A környezete viszont sajnos előbb mondja azt, hogy kvóta mint hogy tehetség. Erről a nők is tudnának mesélni…

Ahogy az alattam szóló is rávilágít, itt nem kvótákról van szó. Itt ugyanis nem az a csapat kap kompenzációt aki kinevezi, hanem az, ahonnan az illetőt elvitték. Érdekes egyébként, hogy nem először tapasztalom azt, hogy akik kárognak emiatt is, a legtöbbször nem is tudják hogyan működik az eljárás. Vajon miért van ez?

Amúgy mivel a liga játékosainak több mint 60% már most is fekete, így talán nem meglepő, hogy a jövő edzői is közülük kerülnek majd ki.

Olyanannyira „nem meglepő”, hogy az állításod nem fedi a valóságot, legalábbis a vezetőedzői pozíciókat tekintve semmiképpen. 1989 óta számolva (azért onnantól, mert akkor nevezték ki az első fekete vezetőedzőt az NFL-ben) is alulreprezentált az arányuk. Ha Bowles is ki lesz rúgva, akkor az egy szem Tomlin jelenleg fekete HC, ill. három tartozik még rajta kívül valamilyen kisebbséghez. A Patriots, Cowboys, Giants, Saints, Titans, Rams, Seahawks, Ravens franchise-oknak még sohasem volt fekete vezetőedzője a történelme során.

A pozíciós edzők esetében más a helyzet, jellemzően az a plafon egy kisebbségi edzőnek. Azt a kritikát érteném, hogy az ő esetükben ne járjon kompenzáció, csak vezetőedzői kinevezés esetén.

reszelo.aladar
reszelo.aladar
Reply to  Staten Island
2023-01-19 09:49

Az NFL egy zárt rendszer, ahol főszabályként bármely játékosra felírható: valaha valahol játszott és valamely edző csapatában már benne volt. Ha pedig előre szeretne lépni, akkor annak módja, hogy házon belül kap valami nagyobbat, vagy távozik.
Ha adott két (elméletben) teljesen azonosan felkészült jelölt, egy fehér és egy kisebbségi, akkor a csapat melyiknek szavaz bizalmat, a fehérnek, aki ha beválik akkor távozik és adott esetben másokat is visz magával, vagy egy kisebbségi, aki ha távozik, akkor ugyanúgy jár el, csak jár érte 2db harmadik kör.
Mióta a Frisco pedig egész jól profitál ebből, nem lepne meg, ha ez is szempont lenne. De talán a Pats is komolyan “rosterezett” az elmúlt években a kompenzációs pickekért.

A lényegen nem változtat. A meritokráciát megint sikerült társadalmi-morális kérdésekkel meghekkelni.

Tibor Cseh
Tibor Cseh
Reply to  Staten Island
2023-01-18 13:08

Ha az IQ szintet néznénk,akkor meg lehet,h felülreprezentáltak.

WhatIsTheTruth
WhatIsTheTruth
Reply to  reszelo.aladar
2023-01-18 11:52

Téves levezetés.

És persze a kvótákkal az a helyzet, hogy az illető kinevezett sosem tudhatja, hogy a tehetsége vagy a kvóta miatt kapta a pozíciót.

Aki kineveli azért teszi mert látja benne a fantáziát, de a képességein kívül semmit nem nyer vele.
Akkor lesz draft hasznuk, ha másik caspat leigazolja főedzőnek, GM-nek stb… De aki leigazolja az nem kap érte picket, tehát csak akkor viszik el, ha tényleg jó szakember.

Zotya
Zotya
2023-01-18 09:45

Hogy jön ki a matek? Egy kinevezésért 2 pick jár, de ha ugyanabból a csapatból igazolnak át még valakit ugyanabban az évben, akkor az már “csak” +1 pick? :O

katonadani
Reply to  Zotya
2023-01-18 10:32

igen

camillo 7777
2023-01-18 08:40

Szerintem ha valaki fehér játékosokat játszat, az is megérne egy 3.körös picket. 😅

Staten Island
Staten Island
Reply to  camillo 7777
2023-01-18 12:33

CB esetén.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x