Connect with us

Hír

Amerikai foci sportfogadás

Amerikai foci népszerűsége szerte a világban és Magyarországon

Az amerikai foci elsősorban az észak-amerikai országokban, így az Egyesült Államokban és Kanadában népszerű. Európában csak bizonyos országokban, például Franciaországban és Nagy-Britanniában jól ismert, és Magyarországon sokáig csak a televízió közvetítésekből volt követhető. Azonban idővel a sportág kezdett itthon is gyökeret verni, és kialakultak az első amerikai foci-egyesületek. 2005-ben már bajnokságot is rendeztek Magyarországon az amerikai foci-csapatok számára Magyarországi Amerikaifutball-csapatok Ligája néven. Ebben a kiírásban még csak négy csapat képviseltette magát, de a következő évben már 8 csapat küzdött meg egymással. 2012-ben átalakították a bajnokság rendszerét, és Hungarian Football League néven egy kiemelt bajnokság, és Divízió I és II néven pedig két osztályban mérkőznek meg a csapatok. A hazai sportág kialakulásánál a minta természetesen az amerikai NFL volt. Az NFL-ben az alapszakaszban 16 csapat játszik, amit a rájátszás követ, ahol egyenes kieséses rendszerben játszanak a csapatok.

A magyar amerikai futball csapat mérkőzése Szlovákia ellen 2017-ben.

Sportfogadás amerikai foci mérkőzésekre Magyarországon

Az amerikai foci magyarországi megjelenésével és fejlődésével egyidejűleg a sportfogadásban is megjelent a sportág. Egyre több sportfogadási iroda veszi fel a kínálatába az amerikai focit. A magyarországi fogadóirodák kínálatát megtekintheti és összehasonlíthatja őket a legjobb sportfogadási oldalak segítségével. A sportágban használatos fogadási típusok azonban különböznek más sportágaknál alkalmazott fogadásoktól. A fogadók nemcsak az NFL mérkőzésekre, hanem az egyetemi futballbajnokság az NCAA és egyéb bajnokságok meccseire is fogadhatnak. Az amerikai mérkőzések mellett természetesen a hazai meccsekre is fogadhatunk a különböző fogadóirodáknál.

Sportfogadás tippek

Habár a sportfogadásnál egy általános szabály, hogy jól kell ismerni a sportágat, ahhoz, hogy sikeres sportfogadók legyünk. De ez különösen igaz az amerikai focira. Az amerikai foci viszonylag bonyolult sportág és különösen nekünk magyaroknak nagyon szokatlan szabályokkal rendelkezik, ezért különösen nagy figyelmet kell szentelni arra, hogy megismerjük a szabályokat. A szabályok ismeretén túl kiterjedt ismeretekkel kell rendelkeznünk a csapatokról és a játékosokról. Pontosan tudnunk kell, hogy melyik csapatnak mi az erőssége és a gyengéje, illetve milyen események alakítják a csapatok és a játékosok aktuális teljesítményét. Követnünk kell az aktuális híreket is, mert egy sérülés vagy egy kiemelkedő játékosnál bekövetkező formahanyatlás vagy motivációs probléma komolyan befolyásolhatja a meccs a kimenetelét.

Sportfogadás típusok

Az amerikai foci meglehetősen bonyolult sportág meglehetősen sok szabállyal, ezért nagyszámú fogadási lehetőség és típus áll a fogadók rendelkezésére. A legegyszerűbb fogadás típus, amikor a mérkőzés győztesére lehet fogadni. Ez egy 50%-os valószínűséggel megtippelhető eredmény, mert az amerikai fociban nincs döntetlen, azaz vagy az egyik csapat, vagy a másik nyeri a meccset. A többi fogadási típusokhoz mindenképpen jól kell ismernünk a sportág szabályait. Egy tipikus fogadási lehetőség az, amikor a pontok számára fogadnak a játékosok. Ennél a fogadási típusnál a fogadóirodák meghatároznak egy pontértéket és a fogadók arra tippelnek, hogy az adott csapat eléri-e ezt a pontértéket. Egy további fogadási típus az, amikor nem egy csapat eredményét, hanem több meccs eredményét tippeljük meg. Természetesen több mérkőzés eredményét sokkal nehezebb helyesen megtippelni, de a nyereményszorzó értéke is sokkal nagyobb. A hendikep fogadásnál azt tippeli meg a fogadó, hogy egy csapat képes-e megnyerni egy meccset egy bizonyos ponthátrányból. A hendikep fogadás egy népszerű fogadási típus, általában azok használják, akik jól ismerik a szabályokat.

Élő fogadás az amerikai fociban

Az amerikai foci egy nagyon izgalmas sportág, ahol a mérkőzés képe nagyot változhat a mérkőzés folyamán. A mérkőzés állásától függően a nyereményszorzók is nagyot változhatnak a mérkőzés során. Egészen speciális szituációk alakulhatnak ki a mérkőzés során, ezért mindig érdemes az élő fogadás lehetőségét is szem előtt tartani. Például, ha az egyik esélytelenebb csapat véletlenszerűen nagy előnyre tesz szert a meccs elején és a szorzók ennek megfelelően változnak, de a győzelemre nem biztos, hogy eséllyel pályázik a csapat, akkor ez egy olyan szituáció, amit érdemes lehet kihasználni a megfelelő időpillanatban való fogadással. A mérkőzés során bekövetkező egyéb fontosabb események, mint például egy meghatározó játékos sérülése, mind jelentősen befolyásolják a mérkőzés kimenetelét.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!