Connect with us

Minden ami NFL

Legvonzóbb főedzői állások

A tavalyi nyolc után idén öt csapat küldte el a vezetőedzőjét a szezon egy pontján, vagy annak végén: a Broncos, a Texans, a Cardinals, a Colts és a Panthers. Ebben a cikkben ezt az öt csapatot vizsgáljuk, hogy hol milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számoljanak majd a jelöltek, mennyire is vonzóak ezek a kispadok.

Ahogy a tavalyi hasonló cikkben, most is öt kategóriát említek meg minden csapat esetében és adok rá egy értékelést 1-10-es skálán, hogy mennyire jó az adott szempontból a csapat helyzete. Ezáltal a legvonzóbb kispad kapja majd a legmagasabb pontszámot, míg a legnehezebb helyzetben lévő a legkisebbet. A szempontok:

  • Milyen az irányító, vagy milyen lehetőség van újat szerezni?
  • Milyen az offense az irányítón kívül?
  • Milyen a defense?
  • Milyen erőforrások állnak rendelkezésre az erősítéshez draft pickek és cap space tekintetében?
  • Milyen a szervezet, a tulajdonos és milyen egyéb tényezők számíthatnak még?

5. Houston Texans

Irányító (4): Talán túlzónak hat ez az irányító értékelés, de úgy gondolom, hogy egyáltalán nincs rossz helyzetben a Texans. Először is, birtokolják az 1/2-es picket a drafton. Persze sokan nevettek, hogy a csapat elbukta az 1/1-et, de csak röviden a játékosok akik pályára lépnek, az edzők akik a játékosokat vezénylik, NEM kikapni szeretnének. Ők a munkájukért, a jövőbeli megélhetésükért játszanak, egyszerűen nekik nem az a jó, ha kikapnak. Az ilyesféle tankolás és a jobb pickre bazírozás felsővezetői körökben merülhet fel egyedül. De ez csak zárójeles gondolat.

Tehát az 1/2-es pick a birtokukban van egy olyan drafton, ahol 3 potenciálisan top10-es QB lesz. Egy olyan csapat ül előttük az 1/1-en, aki vélhetően motivált lesz a lecserére és a Texans van a legközelebb hozzájuk, tehát a legkevesebbett kell kínálnia. Ha szeretne, a Texans tud irányítót húzni a 2023-as draft első pickjeinek egyikén. De alakuljon bárhogy is, Davis Mills közel sem a legnagyobb gondja volt ennek a Houstonnak. Egyszerűen a liga legtehetségtelenebb támadósorából nem tudott úgy kitűnni. Ha jövőre csere lesz, vélhetően a Texansnak lesz a ligában a legjobb csere QB-ja és lesznek olyan csapatok, akiknél Millsnél rosszabb játékos fog kezdeni. Top20-on kívüli játékos Mills, amit ha van egy ilyen prémium picked, akkor szeretnél fejleszteni (teljesen jogosan), de nem Mills volt itt a rossz szereplés elsőszámú oka. Mivel a jelenlegi opció sem a világ vége, továbbá ott a csapatnál a lehetőség egy fiatal tehetség megszerzésére, így adtam végül ezt az elsőre talán csalóka pontszámot.

Offense erőssége (3): A rossz szereplés fő oka ugyanis a kevés tehetség volt. Brandin Cooks, a Texans legjobb elkapója a csapatváltás szélén áll, raja kívül pedig egyedül Nico Collinstól láthattunk biztató dolgokat már a profik között. Ha John Metchie visszatér a leukémiából, akkor javulhat a helyzet, de kiegészítve a tight end sorral ez egy nagyon gyenge egység. A futó poszton az újonc Dameon Pierce a tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt, ott rendben van a gárda. A támadófal azonban pocsék. Laremy Tunsil ugyan All-Pro formában játszott, az elcserélése fel fog merülni az offseasonben, rajta kívül pedig egyedül Tytus Howard játéka ütötte meg a kezdő minőséget a jobb oldali tackle poszton. A fal belseje nagyon gyenge produkciót nyújtott kezdve az első körös Greennel, aki a liga legrosszabb guardjainak egyike volt. Bár egy kezdő sor Cannel és Brittel ki tud állni ’23-ra, ez nem az a fal, ami mögé szívesen állna be egy irányító sem. Főleg ha Tunsilt esetleg el is cserélik.

Defense erőssége (4): Ha megkérdezel egy átlagszurkolót, hogy soroljon fel pár Texans védőt, vélhetően Jerry Hughes mellett az újonc Stingley és Pitre neve elő fog kerülni. Mögöttük azonban hosszas csöndre lehet számítani. Ez pedig nem véletlen. Desmond King talán még az agy hátsó féltekéből előjöhet idővel, de ez az egység az elmúlt két évben arról volt híres, hogy 1-1 éves szerződéssel hoznak csak veteránokat bele. Ez pedig meg is látszódik. A lassan 35 éves Hughes az egység legjobb játékosa a két újonc secondary tagon túl pedig igazán nem találunk izgalmas játékosokat, akikre hosszú távon építeni lehetne és Pitre-nek és Stingley-nek sem volt azért zökkenőmentes az újonc éve. Pitre például vezette a ligát elhibázott szerelésekben. Mindezek ellenére Lovie Smith a védelemmel nem végzett rossz munkát. A kevés tehetség ellenére volt a Texans védelme a liga középmezőnyének végén, ami az emberanyagot nézve szép teljesítmény. A secondarybe nagyrészt vissza is térnek a jól teljesítő veteránok, de a front sevenbe igazán 4-6 új kezdő is érkezhetne.

Erőforrások (9): 

  • Cap space: 27 millió (42 millió – 93 millió)
  • Pickek: 1/2, 1/12, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (+1 első kör 2024-ben is)

A szezon kezdetén a Texansnak van a 6. legtöbb elkölthető pénze. Ezt tovább tudják növelni még, de mivel kevés igazán megfizetett emberük van, a további felszabadítás (kiemelve a reálisan felszabadítható mennyiség) eléréséhez pár kezdő és vagy meghatározó embert kéne elküldeni. Ha Cookst és/vagy Tunsilt elcserélik, akkor természetesen nagyobb összegek szabadulnak fel, amikre azért van esély annak ellenére, hogy az offense két legjobb játékosáról beszélünk. Egyikük sem lesz fiatalabb és ez a Texans nem egy offseasonre van a jó csapatoktól. A lehetőségek azonban megvannak. Két választás a draft elején a legértékesebbé teszi a Texans drafttőkéjét idénre és még 2024-re is van egy extra első körük, egyelőre egyedüliként a ligában. 3 év alatt 6 első körös pick (’21-ben Stingley és Green) pedig elég kecsegtető.

Szervezet, egyéb tényezők (4): Miután Jack Easterby távozott a csapattól mindenképp javult a helyzet. Nick Caserio general manager azonban egyelőre meglehetősen kettős “társnak” bizonyul. Két év alatt két főedzőt nevezett és rúgott ki, miközben egyikre sem lehet mondani, hogy a várakozáson alul teljesített volna a csapattal (persze egyik veterán főedző sem számíthatott reálisan hosszabb regnálásra). Harmadik évére pedig kérdés mekkora eredménykényszer lesz Caserión. Cal McNair nem egy football ember, eddig mindig kinevezett olyanokat, akik helyette vitték az üzletet (O’Brien és Easterby). Azonban rájuk unt, így kérdés ha bukna jövőre Caserio, nem rántaná-e magával a következő főedzőt az első éve után? A sok negatív hang után azonban azért adtam mégis relatív jó (4-es) értékelést, mert az elmúlt 3 évben elért összesen 10 győzelem után nem nehéz előremozdulni. Offseason tevékenységek ismerete nélkül is azt lehet mondani, hogy 3 ilyen év után 6 győzelem itt már előrelépésnek számítana és nem veszélyeztetné a vezetőedző állását. 6 győzelmet pedig ilyen erőforrásokkal el lehet érni egy jó offseasonnel.

Összegzés (24): A keretre nézve ez a Texans nem egy jó csapat. Azonban a jelenlegi adottságai alapján mégsem mondhatni egy rettenetes célpontnak a főedzők számára. Sok helyen kedvelik az edzők, ha egy újjáépítést nekik már nem a rombolással és az előző vezetés mocskának kisöprésével kell kezdeni. Itt a takarítás el lett már végezve, a Watson trade miatt pedig nemcsak idén, de jövőre is 2-2 első köre van a csapatnak. További tisztogatással pedig még tovább lehet növelni a draft capitalt és a cap space-t is a teljes új laphoz.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

3/b. Arizona Cardinals

Irányító (8): A Cardinals rendelkezik messze a legjobb irányítóopcióval az idei vezetőedzőt kereső csapatok közül. Kyler Murray-re lehet és kell is egy külön támadósort felépíteni, hiszen egészségesen top10-es játékos, akinek ráadásul a következő 5 évre van szerződése a csapatnál. Azonban a mostani az utolsó év, hogy ezt még olcsón teszi meg. A következő évektől átlagosan 50 milliós cap hitje komoly megalkuvások elé fogja állítani a managementet. Nyilvánvalóan, ha állandósítani tudja a top10-es teljesítményét, ez fair tradeoff. De olyan ember kell, akinek kész tervei vannak vele és tudja hogyan maximalizálja a képességeit. Ritkábban fordul elő, hogy egy vezetőedzőt kereső csapatnál hosszú évekre megoldott az irányító poszt, így ebből a szempontból ez a Cardinals mindenképp előnyből indul a többi csapattal szemben az idei évben.

Offense erőssége (3): Még szerencse, hogy az irányító poszt megoldott a csapatnál, mert kis híján minden mással gond van a támadósorban. Egyetlen átlag feletti játékosuk továbbra is DeAndre Hopkins, akit el akarnak cserélni, rajta kívül Marquise Brown és Rondale Moore a következők a sorban. Nem a legerősebb. A tight end poszt az egyedüli, ahol található minőség (bár Ertz jövője képlékeny), mert se stabil futó, se jó támadófal nincs. Sok játékos szerződése is kifutott, de akik maradtak sem tartoznak a poszt elitjéhez. DJ Humpriesszel a LT poszt az egyedüli, ami megoldottnak látszik, de rajta kívül igazából 4 új kezdő is elférne tavalyhoz képest.

Defense erőssége (3): A helyzet pedig a védelemben sem sokkal jobb. Watt visszavonult, Zach Allen szerződése pedig lejár, így a két legjobb védőfalember rögtön távozóban. Pass rusher eddig se volt, így gyakorlatilag ide is 4 új ember kellene. A linebacker sor a két első körös választottal megoldott, még ha ez is inkább csak mennyiségben van meg, mintsem minőségben. A secondaryben pedig 4, azaz négy játékosnak van csupán szerződése 2023-ra. Legalább köztük van Budda Baker az egész csapat talán legjobb játékosa. Rajta kívül pár korrekt, de semmi kiemelkedőt nem nyújtó fiatal és Isaiah Simmons írható még be, aki az idény nagy részét a nickel poszton töltötte. Overall ez egy borzasztó tehetséghiányos egység, sok lyukkal és a megoldott posztok nagy része is inkább csak darabra van meg.

Erőforrások (6): 

  • Cap space: 5 millió (42 millió – 82 millió)
  • Pickek: 1/3, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Egy ennyire lyukas roster mellett legalább sok az elkölthető pénz, gondolnánk. Azonban az előző rezsim szereptévesztése, miszerint ez a Cardinals contender csapat, itt visszaüt. Alig van hely a sapka alatt. Robbie Anderson no brainer cutja és egy esetleges Hopkins csere, valamint további szerződés machinálás fel tudja ezt tornászni elfogadható mennyiségre, de közel sem akkorára, amennyiből minden problémát fedezni lehetne. Az egyetlen pozitív dolog, hogy a csapat kezében van az 1/3-as pick, amit esetleg el lehet cserélni egy fiatal QB-ért felmozgó csapattal. De ha nem, a Will Anderson (Edge), Jalen Carter (DT) duóból igazából vakon is behúzhatnak egyet, hatalmas szükség volna ilyen szintű erősítésre.

Szervezet, egyéb tényezők (5): A tulajdonosi kör rendezett és állandó. Steve Keimtől végre megszabadult a csapat az újonc GM pedig a Titanstől érkező Monti Ossenfort lett. Tiszta lappal indul tehát mindenki a csapatnál. A környék viszont nem Amerika fellegvára. Glendale nem a világ közepe, bár Arizona államban az adók legalább csak átlagosak. Igazából neutrálisnak mondható a környezet, amin sokat dob, hogy az érkező szabadügynökök legalább tudják, hogy egy használható irányító van a csapatnál.

Összegzés (25): Az irányító poszt rendben van, de minden más közel romokban. Nagyjából itt tart a Cardinals. Kevés a tehetség és főleg kevés a fiatal tehetség a csapatban. A keret félremenedzselése miatt 1-1 átmenti évre minimum szükség lesz, amíg meg tudják erősíteni annyira a keretet, hogy újra versenyben legyenek a csoportelsőségért. Nagyon erős coaching munkával persze bármi elérhető (lásd idén Giants) és mivel Murray a csapatnál van, van is ilyesmire esély. Azonban ha a térdszalag szakadásból lábadozó QB egy részét kihagyja a ’23-as szezonnak, lehet hogy ez ténylegesen egy átmeneti év lesz a csapatnál. Ez nyugalmat sugározhat egy ide érkező jelöltnek, hiszen nem kell azonnal az eredmény, ellenben szépen el lehet kezdeni a saját szája íze szerint alakítani a rostert. Bár pontszámban nem jött ki sok, ha valaki hisz Murray-ben, akkor ez a tény a matematikát könnyen maga mögé utasíthatja, hiszen ebben a sportban az irányító messze a legfontosabb tényező.

3/a. Denver Broncos

Irányító (5): Ennek megítélése itt elég kettős. Az üres kispados csapatok (egy kivétellel) mind irányító gonddal küzdenek. Vagy azért, mert nincs hosszú távú megoldás, vagy azért, mert aki van, az béklyóba köti a vezetőséget. Russell Wilson karrierje legrosszabb évén van túl, akiért ha nem adtak volna fel annyi erőforrást és nem adtak volna neki akkora szerződést, könnyen lehet, hogy távozna is Denverből. Azonban a fentiek miatt 2023-ban még biztosan ő lesz a csapat karmestere. Ez pedig megoszthatja a jelölteket. Csak olyan embert lehet ide hozni, aki lát fantáziát Wilsonban és bevállalja, hogy egy évig vele kell próbálkoznia. Azonban előny, hogy a tavalyi, Hackett vezette év után nincsenek magasan az elvárások és jószerivel innen csak feljebb van. Ha pedig nem lesz jó Wilson, akkor az új head coach moshatja a kezeit, hiszen előtte is kilátástalannak tűnt már Russell. Csak azért mert alatta is rossz volt, nem feltétlen lesz veszélyben az állása. Úgy gondolom bárki is érkezik (hacsak nem tesz le az asztalra olyan történelmileg rossz munkát mint Hackett) két évig fix a pozíciója, ahol a második szezonra ha Wilson nem javul, kap egy saját irányítót. Az 5-ös osztályzat pedig ennek szól elsősorban. Wilsont tisztán értékelve talán 4-est adtam volna, de különös kényszer nélkül ülhet le ide valaki, kevés rizikóval hiszen az ex-Seattle irányító nem az ő embere csak megörökli.

Offense erőssége (6): A támadósor nem jó, de nem is tragikus – hogy egy klasszikust idézzek. A csapat skill személyzetére még rá is lehet mondani, hogy kifejezetten izgalmas, de van bennük rizikó. Javonte Williams és Tim Patrick súlyos sérülésből térnek vissza, de ha ők rendben vannak, ez a csapatrész jól fest. Jeudy magára talált és kezdett hasonlítani a szezon végére egy első körös elkapóra, a két fiatal tight end nagyon ígéretes és Sutton/Hamler duónál is vannak bőven-bőven rosszabb 3.-4. számú elkapók a ligában. A probléma inkább az offensive line. Boles ugyancsak sérülésből tér vissza (kérdés hogyan), a többiek szerződése pedig vagy lejár (Risner, Fleming) vagy cutolva lesznek (Glasgow) és igazán csak Quinn Meinerz-cel a jobb oldali guard pozíció van fixen megoldva. Alsó hangon is 3 lyukas poszt van, még ha 1-1 kezdőt vélhetően vissza is fognak igazolni. Erre a csapatrészre komoly erősítés vár.

Defense erőssége (6): Ez is lehet elsőre meglepő, de ez a védelem nem magától értetődő, hogy jó. Ha a csapat elveszti Ejiro Evero védőkoordinátort, egyáltalán nincs olyan játékosanyag, hogy fixen fenn tudják tartani a top5, de talán még a top10-es teljesítményt is. A front sevenben egyetlen igazán nagy nevet sem találunk már, a korrekt iparosok pedig nem minden edző alatt fognak úgy csillogni. A secondary is igazán két játékos, Surtain és Simmons köré épül. Ez persze remek alap, hiszen mindketten top5 legjobb játékosok a saját posztjukon, ettől még emberanyagra ez egy közepes egység. Ha marad a védőkoordinátor és nem viszik el vezetőedzőnek jóval jobb a helyzet, de amíg ez nem biztos itt 6-8 között mozogna nálam az erre adott erősség.

Erőforrások (3): 

  • Cap space: 6 millió (55 millió – 99 millió)
  • Pickek: 1(SF), 3, 3(IND), 4, 5, 6, 7

Nincs túl sok elkölthető pénze a Broncosnak, de szerződések átalakításával, és pár kivágással a bőven menedzselhető kategóriába képesek lépni. Ez a pénz elég lehet egy normális free agency tevékenységre. A pickek tekintetében már viszont picit az átlag alá sorolnám a tőkét. A saját első körük, mely az 1/5-ös picket jelentené a Seattle birtokában van és a Chubb csere keretein belül is csak a 49ers pickjét kapták meg a Dolphinstól. Ez pedig jó eséllyel a kör legvégén lesz. Erősség alapján bizonyítottan a legrosszabbak között volt a csapat, mégis a legvégén húzhat csak. Második kör egyáltalán nincs (ami szintén jó elöl lenne ugye) a két harmadik pedig csak némileg tudja ezt a hiányt feledtetni. Nem ez a legszörnyűbb helyzet, főleg azok után, hogy egy csapat drágán cserélt irányítóért tavaly, de nem is a legjobb.

Szervezet, egyéb tényezők (5): Itt is csak kérdőjelek vannak, hiszen nem nagyon lehet még tudni sokmindent az itteni menedzsmentről. Rob Walton egy éve vette meg a klubot, de a general manager (George Paton) is csak a harmadik évét kezdi meg a csapat élén. A draftjai eddig jól néznek ki alapvetően, nem igen húzott korán rossz játékost és pár középső/hátsó körös találata is van. A tavalyi Wilson trade (eredménytől függetlenül) tökös döntés volt és azt pozitívan kell megítélni szerintem, hogy nem akart a langyos vízben várni évekig. A szervezet nagyon éhes már a sikerre, ezt pedig egy, de maximum két éve van szállítani az új érkezőnek. Ez a nyomás picit erősebb itt mint más csapatoknál, ezért a jobban ítélt GM munka ellenére sem tudtam 5-ösnél többet adni erre a szempontra.

Összegzés (25): Tavaly is elkészült ez a cikkem a szezon végén, ahol 33 összesített ponttal a Denver a 8 főedzőt kereső csapatot számláló lista élén zárt. Egy évvel ezelőtthöz képest tehát úgy gondolom rosszabb most a csapat helyzete (még a Wilson trade előtt született a cikk). A Wilson helyzet rettentően bekorlátozza a csapatot, ami egyébként sem biztos, hogy olyan erős mint azt sokan elsőre gondolnánk (főleg védő oldalon). Ha Evero más helyre való távozásával új DC-t is keresni kell, akkor pedig még rosszabb lehet a helyzet. Azt pedig nem tudom, hogy a remek munkát végző koordinátort meg akarják-e annyira tartani, hogy itt neveznék ki főedzővé, amikor az offense élére kellene most valami komoly változást hozó kinevezést összehozni.

2. Carolina Panthers

Irányító (3): Egy játékosnak van szerződése 2023-ra, ez pedig az a Matt Corral, akit tavaly a 3. körben húzott a csapat és aki sérülés miatt egyetlen snapet sem játszott rookie-ként. Ez a helyzet pedig elkeserítő. Az előny, hogy nincs az előző rezsim által “itt hagyott” kolonc, de gyakorlatilag üres a poszt. Bármilyen veterán irányító lesz elérhető idén, vagy bármikor a drafton potenciálisan felmozgó csapatokról fogunk beszélgetni, elő fog kerülni a Panthers.

Offense erőssége (6,5): Nem teljesen véletlenül hozott egy 6-6-os hajrát ez a keret a mögöttünk hagyott szezonban. A támadófal a szezon végére egyre jobban nézett ki, ahonnan csak a center Bozeman szerződése jár le. Ha nem is mondanám, hogy ez egy elit fal, mindenképp a jó kategóriába kéne sorolni. A bal oldalon az Ekwonu, Christensen duóban további fejlődési potenciál van, a túloldali két veterán pedig eddig is felülről súrolta a kezdő minőséget. A skill soron volna hova javítani, hiszen DJ Moore-on kívül kiemelkedő játékost nem találni a rosteren, de Terrace Marshall Jr. és Laviska Shenault is mutatott életjeleket. Azonban mind ide, mind a futó és tight end részlegbe kellene még tehetség. A támadófal nyújtotta alapok és Moore jelenléte miatt azonban egy picivel jobb mint átlagos értéket szerintem megérdemel a csapat.

Defense erőssége (7): A támadósor alapjai nem rosszak, ez pedig hatványozottan igaz a védelemre. Csupán 1-2 kezdő szerződése jár le, és azok sem a legfontosabbak. A Brown, Burns, Horn, Chinn tengelyre fel lehet húzni hosszú távon egy ütőképes egységet. Nyilván vannak fejlesztendő posztok, de Wilks érkezésével a védelem egész korrektül teljesített. Nem fog minden kérdéses poszt egy offseason alatt megoldódni, de kevesen fognak távozni a tavalyi csapatból és ha a meglévő jobb nevű mag mellé csak két jó kezdőt sikerül még leakasztani az offseasonben, ez akár még egy top10-es egység is lehet. Persze ehhez kellene, hogy Wilks maradjon (akár HC, akár DC). A védelem mindenesetre ad egy kis jó érzést a rosterre nézve.

Erőforrások (4):

  • Cap space: -13 millió (25 millió – 71 millió)
  • Pickek: 1/9, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Az első negatív körülmény, hogy bár ez a keret nem rossz (azért kifejezetten jó sem), de legalább drága. 13 millióval állnak a sapka fölött úgy, hogy irányítóra (ami sok csapat capjét nyomja agyon) alig egy millió dollárt költenek. Pár cut és szerződésátdolgozás azért ad lehetőséget a felszabadításra, de nem egészséges, hogy egy ilyen keret, ilyen irányítóhelyzetben a kiindulási ponton ilyen rosszul áll pénzügyileg. A drafttőke átlagos, minden saját köre megvan a csapatnak, közte az 1/9-es pickkel.

Szervezet, egyéb tényezők (5): A tulajdonos David Tepper 2018-ban vette meg a klubot, azonban eddig nem sok sikerélménye volt. Öt szezon alatt egyszer sem végzett a Panthers pozitív mérleggel. Tepper ezért érthető módon szeretne már némi eredményt, azonban ezért nem fél beletenni a pénzét a projektbe. Scott Fitterer harmadik évét kezdi meg mint general manager, de először fog kinevezni vezetőedzőt. Matt Rhule még Marty Hurney embere volt, az elmúlt két évben pedig bár az FA-piacon a csöndes, másodvonalas igazolások jellemezték főleg a tevékenységét, a draftjai beválni látszanak. A csapat fiatal, amire lehet építeni a jövőben.

Összegzés (25,5): Az, hogy a QB poszton konkrétan nincs játékosa a csapatnak, megoszthatja a jelentkezőket. Valakinek ez negatívan csapódik le és kétségeket szülhet benne a megoldatlan helyzet, de akadnak akiknek imponáló lehet, hogy már az első évükben ők választhatják meg az emberük. A keret erőssége nem rossz és a húzónevek (szinte) mind fiatalok, ami viszont abszolút előny. A Panthers csoportja ráadásul abszolút nyerhetőnek tűnik, ha sikerül már csak egy közepes irányítót idehozni. Az erősítésekre azonban kifejezetten sok erőforrás nem áll rendelkezésre és amíg nincs kompetens irányító, vélhetően a jobb nevű szabadügynökök sem elsősorban Charlotte-ban szeretnének kikötni.

1. Indianapolis Colts

Irányító (3): Ugyan jelenleg Matt Ryan és Nick Foles is a Colts rosterén található, nagy eséllyel egyikük sem lesz ott már túl sokáig. Foles elküldésével ugyan csak kettő, Ryannel azonban 18 milliót tudna spórolni a csapat. Ez pedig azt jelenti, hogy a Colts irányító szobájában Sam Ehlinger úgy nézelődik körbe-körbe, mint John Travolta a Ponyvaregényből ismertté vált mémben. Az évek óta tartó veterán próbálkozás azonban elért arra a pontra, amikor is Chris Ballard nem játszhatja el ezt a kártyát újra a szurkolóknál Rivers, Wentz és Ryan után negyedszer is. A csapat kezében ott az 1/4-es pick és az esély a felcserére, amivel egy új irányító érkezhetne Indianapolisba. A draft közeledtével vélhetően a Colts 1/1-re való felmozgása lesz az egyik sláger forgatókönyv (ha már a Bears végső soron nekik köszönheti a picket). A tényleges erőssége az itteni irányítóknak 1-es osztályzatot érdemelt volna, de komoly esélye van a csapatnak ezen javítani. Ehhez azonban lehet, hogy komoly erőforrásokat kell beáldozni így a hurráoptimizmusra sem biztatnék senkit.

Offense erőssége (7): Látva az edzőt kereső többi csapatot könnyű szerrel lehet azt mondani, hogy itt van a legjobb támadósor. Franchise futó, két fiatal és ígéretes elkapó, használható (ha nem is nagy nevű) tight endek és egy fal, ami ugyan már nem az mint 2-3 éve, de nem rossz. A Colts fala inkább csak tudása alatt játszott 2022-ben, de Nelson, Kelly és Smith még mindig posztjuk kiemelkedő játékosai. Az újonc Bernhard Raimann pedig a várakozásokhoz képest talán jobban is teljesített a vak oldalon. Ez a fal elbírna erősítést, de igazából a mostani állapotában is köröket ver bármelyik másik HC-t kereső csapat egységére.

Defense erőssége (6): A defense helyzete sem sokkal különb. Buckner, Paye, Leonard már rögtön több mint amije a legtöbbeknek van. Stephon Gilmore is újra játékosnak tűnt (még ha rajta sokat is tudna spórolni a csapat). A secondaryben nagyobb nevek rajta kívül ugyan nincsenek, ha holnap kell kiállni, azért jó pár posztra találunk embert, akit fel lehet küldeni. Az emberanyag ha nem is jó, tartalmaz pár jó iparost és vannak igazán elit nevek is.

Erőforrások (6):

  • Cap space: 5 millió (46 millió – 111 millió)
  • Pickek: 1/4, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Az erőforrások közel teljesen megegyeznek azzal, amiből a Cardinals is gazdálkodhat. Ugyanannyi reális pénz és a drafton is egymás mögött húz majd ez a két csapat. Az első kör eleji pick a közepeshez képest előrefelé mozdítja el így a mérleg nyelvét, de akárcsak az Arizona esetében, ehhez a pénzhez szükséges több szerződés átdolgozása és az a prémium pick itt könnyen lehet, hogy többed magával fogja azt jelenteni, hogy a Colts kénytelen lesz felcserélni a top3-ba egy fiatal irányítóért.

Szervezet, egyéb tényezők (4): Jim Irsay továbbra is egy olyan tulajdonos, aki időnként, ha úgy tartja kedve beleszól a csapat működésébe. Az idei szezonban Matt Ryan padra ültetése például az ő hatására történt meg. Ez egyértelműen negatívan csapódik le a jelöltek számára. Chris Ballard egy megfontolt general manager, de a rajta lévő nyomás tovább hathat az új vezetőedzőre is. A sikertelennek ható évek után ’23-ra kérdés mik az elvárások ha újonc irányítója lesz a csapatnak. Sokáig azonban Ballard sem hozhatja a gyenge éveket egymás után. Kérdés maradhat-e, ha 2023 szintén nem úgy sikerül, ahogy elvárná Irsay. Persze egy újonc irányítótól, első éves vezetőedzőtől kissé erős elvárni a csoportelsőséget, de nem biztos, hogy erről a tulajdonos is így vélekedik. A város, mint sok más esetben itt sem épp a világ közepe, de legalább az adók egész alacsonyak.

Összegzés (26): Irányító nélkül kevés csapat mondható igazán vonzónak, de a Colts nem egy rossz terep. A karmesteri pozíció megoldható idén. Egy veterán az elmúlt évek sikertelenségei miatt nem túl valószínű, egy újonc irányító pedig a legtöbb főedzőt legalább két évig megóv a pozíciójában. Ha pedig az a pozíció megoldódna, Ballardban megvan a képesség, hogy egy ütőképes rostert húzzon fel a második kinevezett vezetőedzője számára.

[/ppp_patron_only]

2 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Viktor
Viktor
2023-01-21 03:43

A CMC trade nem maradt ki a Panthers erőforrás-elemzéséből?

Antal Kovacs
Antal Kovacs
2023-01-20 08:21

Én nem értem, hogy a Cardinals QB helyzete miért ennyire kiemelkedően jó, HC szempontból nézve legalábbis.

“ha valaki hisz Murray-ben” – igen, csak legelőször Murray-nek is hinnie kell a HC jelöltben. Legalábbis ha igazak a hírek, hogy lesz beleszólása a HC kiválasztásába. És így nem biztos, hogy olyan jól fest a dolog, mert elképzelhető, hogy ezek után Murray-nek lesz beleszólása a WR igazolásokba, a playbook-ba, akármibe. Ami persze nem feltétlenül gond, ha jól tudják ezt menedzselni. De egy HC jelöltnek szerintem ez red flag, hogy nem biztos, hogy nem lesznek esetleg ebből nézeteltérések, vagy rákényszerített döntések.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x