Connect with us

Minden ami NFL

Legvonzóbb főedzői állások

A tavalyi nyolc után idén öt csapat küldte el a vezetőedzőjét a szezon egy pontján, vagy annak végén: a Broncos, a Texans, a Cardinals, a Colts és a Panthers. Ebben a cikkben ezt az öt csapatot vizsgáljuk, hogy hol milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számoljanak majd a jelöltek, mennyire is vonzóak ezek a kispadok.

Ahogy a tavalyi hasonló cikkben, most is öt kategóriát említek meg minden csapat esetében és adok rá egy értékelést 1-10-es skálán, hogy mennyire jó az adott szempontból a csapat helyzete. Ezáltal a legvonzóbb kispad kapja majd a legmagasabb pontszámot, míg a legnehezebb helyzetben lévő a legkisebbet. A szempontok:

  • Milyen az irányító, vagy milyen lehetőség van újat szerezni?
  • Milyen az offense az irányítón kívül?
  • Milyen a defense?
  • Milyen erőforrások állnak rendelkezésre az erősítéshez draft pickek és cap space tekintetében?
  • Milyen a szervezet, a tulajdonos és milyen egyéb tényezők számíthatnak még?

5. Houston Texans

Irányító (4): Talán túlzónak hat ez az irányító értékelés, de úgy gondolom, hogy egyáltalán nincs rossz helyzetben a Texans. Először is, birtokolják az 1/2-es picket a drafton. Persze sokan nevettek, hogy a csapat elbukta az 1/1-et, de csak röviden a játékosok akik pályára lépnek, az edzők akik a játékosokat vezénylik, NEM kikapni szeretnének. Ők a munkájukért, a jövőbeli megélhetésükért játszanak, egyszerűen nekik nem az a jó, ha kikapnak. Az ilyesféle tankolás és a jobb pickre bazírozás felsővezetői körökben merülhet fel egyedül. De ez csak zárójeles gondolat.

Tehát az 1/2-es pick a birtokukban van egy olyan drafton, ahol 3 potenciálisan top10-es QB lesz. Egy olyan csapat ül előttük az 1/1-en, aki vélhetően motivált lesz a lecserére és a Texans van a legközelebb hozzájuk, tehát a legkevesebbett kell kínálnia. Ha szeretne, a Texans tud irányítót húzni a 2023-as draft első pickjeinek egyikén. De alakuljon bárhogy is, Davis Mills közel sem a legnagyobb gondja volt ennek a Houstonnak. Egyszerűen a liga legtehetségtelenebb támadósorából nem tudott úgy kitűnni. Ha jövőre csere lesz, vélhetően a Texansnak lesz a ligában a legjobb csere QB-ja és lesznek olyan csapatok, akiknél Millsnél rosszabb játékos fog kezdeni. Top20-on kívüli játékos Mills, amit ha van egy ilyen prémium picked, akkor szeretnél fejleszteni (teljesen jogosan), de nem Mills volt itt a rossz szereplés elsőszámú oka. Mivel a jelenlegi opció sem a világ vége, továbbá ott a csapatnál a lehetőség egy fiatal tehetség megszerzésére, így adtam végül ezt az elsőre talán csalóka pontszámot.

Offense erőssége (3): A rossz szereplés fő oka ugyanis a kevés tehetség volt. Brandin Cooks, a Texans legjobb elkapója a csapatváltás szélén áll, raja kívül pedig egyedül Nico Collinstól láthattunk biztató dolgokat már a profik között. Ha John Metchie visszatér a leukémiából, akkor javulhat a helyzet, de kiegészítve a tight end sorral ez egy nagyon gyenge egység. A futó poszton az újonc Dameon Pierce a tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt, ott rendben van a gárda. A támadófal azonban pocsék. Laremy Tunsil ugyan All-Pro formában játszott, az elcserélése fel fog merülni az offseasonben, rajta kívül pedig egyedül Tytus Howard játéka ütötte meg a kezdő minőséget a jobb oldali tackle poszton. A fal belseje nagyon gyenge produkciót nyújtott kezdve az első körös Greennel, aki a liga legrosszabb guardjainak egyike volt. Bár egy kezdő sor Cannel és Brittel ki tud állni ’23-ra, ez nem az a fal, ami mögé szívesen állna be egy irányító sem. Főleg ha Tunsilt esetleg el is cserélik.

Defense erőssége (4): Ha megkérdezel egy átlagszurkolót, hogy soroljon fel pár Texans védőt, vélhetően Jerry Hughes mellett az újonc Stingley és Pitre neve elő fog kerülni. Mögöttük azonban hosszas csöndre lehet számítani. Ez pedig nem véletlen. Desmond King talán még az agy hátsó féltekéből előjöhet idővel, de ez az egység az elmúlt két évben arról volt híres, hogy 1-1 éves szerződéssel hoznak csak veteránokat bele. Ez pedig meg is látszódik. A lassan 35 éves Hughes az egység legjobb játékosa a két újonc secondary tagon túl pedig igazán nem találunk izgalmas játékosokat, akikre hosszú távon építeni lehetne és Pitre-nek és Stingley-nek sem volt azért zökkenőmentes az újonc éve. Pitre például vezette a ligát elhibázott szerelésekben. Mindezek ellenére Lovie Smith a védelemmel nem végzett rossz munkát. A kevés tehetség ellenére volt a Texans védelme a liga középmezőnyének végén, ami az emberanyagot nézve szép teljesítmény. A secondarybe nagyrészt vissza is térnek a jól teljesítő veteránok, de a front sevenbe igazán 4-6 új kezdő is érkezhetne.

Erőforrások (9): 

  • Cap space: 27 millió (42 millió – 93 millió)
  • Pickek: 1/2, 1/12, 2, 3, 4, 5, 6, 7 (+1 első kör 2024-ben is)

A szezon kezdetén a Texansnak van a 6. legtöbb elkölthető pénze. Ezt tovább tudják növelni még, de mivel kevés igazán megfizetett emberük van, a további felszabadítás (kiemelve a reálisan felszabadítható mennyiség) eléréséhez pár kezdő és vagy meghatározó embert kéne elküldeni. Ha Cookst és/vagy Tunsilt elcserélik, akkor természetesen nagyobb összegek szabadulnak fel, amikre azért van esély annak ellenére, hogy az offense két legjobb játékosáról beszélünk. Egyikük sem lesz fiatalabb és ez a Texans nem egy offseasonre van a jó csapatoktól. A lehetőségek azonban megvannak. Két választás a draft elején a legértékesebbé teszi a Texans drafttőkéjét idénre és még 2024-re is van egy extra első körük, egyelőre egyedüliként a ligában. 3 év alatt 6 első körös pick (’21-ben Stingley és Green) pedig elég kecsegtető.

Szervezet, egyéb tényezők (4): Miután Jack Easterby távozott a csapattól mindenképp javult a helyzet. Nick Caserio general manager azonban egyelőre meglehetősen kettős “társnak” bizonyul. Két év alatt két főedzőt nevezett és rúgott ki, miközben egyikre sem lehet mondani, hogy a várakozáson alul teljesített volna a csapattal (persze egyik veterán főedző sem számíthatott reálisan hosszabb regnálásra). Harmadik évére pedig kérdés mekkora eredménykényszer lesz Caserión. Cal McNair nem egy football ember, eddig mindig kinevezett olyanokat, akik helyette vitték az üzletet (O’Brien és Easterby). Azonban rájuk unt, így kérdés ha bukna jövőre Caserio, nem rántaná-e magával a következő főedzőt az első éve után? A sok negatív hang után azonban azért adtam mégis relatív jó (4-es) értékelést, mert az elmúlt 3 évben elért összesen 10 győzelem után nem nehéz előremozdulni. Offseason tevékenységek ismerete nélkül is azt lehet mondani, hogy 3 ilyen év után 6 győzelem itt már előrelépésnek számítana és nem veszélyeztetné a vezetőedző állását. 6 győzelmet pedig ilyen erőforrásokkal el lehet érni egy jó offseasonnel.

Összegzés (24): A keretre nézve ez a Texans nem egy jó csapat. Azonban a jelenlegi adottságai alapján mégsem mondhatni egy rettenetes célpontnak a főedzők számára. Sok helyen kedvelik az edzők, ha egy újjáépítést nekik már nem a rombolással és az előző vezetés mocskának kisöprésével kell kezdeni. Itt a takarítás el lett már végezve, a Watson trade miatt pedig nemcsak idén, de jövőre is 2-2 első köre van a csapatnak. További tisztogatással pedig még tovább lehet növelni a draft capitalt és a cap space-t is a teljes új laphoz.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

2 Comments

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!