Connect with us

Szabadügynök

Az idei piac leginkább túlértékelt játékosai

A szabadügynökpiac az elmúlt években arról szólt, hogy elképesztő fizetések röpködtek, a folyamatosan emelkedő fizetési plafon miatt sokszor irreális áron keltek el közepesnek gondolt játékosok is. Talán ehhez már kezdünk hozzászokni, de természetesen idén is lesznek olyan játékosok, akik várhatóan majd csalódást okoznak, különösen a kapott szerződésükhöz képest. Ezeket próbáljuk most előre megjósolni.

A poszt fontossága miatt fizetik majd meg

Daniel Jones, QB

Jones véleményem szerint nem lesz a piacnyitáskor szabadügynök, de jelenleg technikailag az, mert még nincs szerződése. Brian Daboll érkezése után jelentősen javult a teljesítménye, főleg a döntéshozatala javult rengeteget, de ettől függetlenül én nem látok benne egy átlagos kezdő kaliberű irányítót. Márpedig olyan, vagy még inkább annál nagyobb szerződést fog kapni. A Giants valószínűleg nem engedi ki a piacra, hanem saját maga fizeti majd túl, és 40 millió dollár per év alatt nem fogják megúszni.

Jones egy nagyon jó rendszerben, egy jó futójátékkal képes lehet olyan játékra, ami rájátszást ér (ahogy a mellékelt ábra mutatja), de borzasztó alacsony a plafon a játékában, így pedig ha hosszú távú szerződést ír alá, akkor nagy csapdába kergetheti az adott csapatot.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Jawaan Taylor, OT

Taylor viszonylag jó szezont tudhat maga mögött, amit nagyban segített Doug Pederson rendszere, valamint hogy Trevor Lawrence a harmadik leggyorsabban szabadult a labdától az egész ligában, így nem adta meg az esélyt Taylornak, hogy elrontsa a játékokat. Ennek köszönhetően Taylor egész jó passzblokkolási statisztikákat tud felmutatni, valamint mivel a tackle piac nem túl veretes, egy 15 millió dolláros éves fizetésre számíthat.

Véleményem szerint ennyit nem ér Taylor, aki eddig egyik évében sem tudott a legjobb tackle-ök közé tartozni. Valaki márpedig rá fog próbálni, mert nem hemzseg továbbra sem a liga a legjobb szélső támadófalemberekben, de véleményem szerint itt most alaposan mellé fog nyúlni a Jaguars játékosával.

Orlando Brown Jr., OT

Brown idén is szabadügynök lehetne, azok után hogy tavaly nem sikerült megegyezni a Kansas Cityvel, idén is megpróbálhatják a felek. A probléma csak az, hogy Brown top3 tackle fizetést szeretne, de nem ennyire jó a mutatott játéka. Az tény, hogy a szezon második felére alaposan feljavult a teljesítménye és a Chiefs Super Bowl győzelmében a támadófal jó játéka maximális szerepet játszott, így jó lenne nem bolygatni az egységet. Ugyanakkor nem szabad a csapatnak belemenni egy alkudozásba, mert hosszútávon rosszul jöhet ki belőle.

Brown továbbra is lassú, sebességből mellé tudnak kerülni és elég hektikus is a játéka mérkőzéseken és idényen belül is. A nehéz az egészben, hogy ettől még nem egy rossz játékos, sőt a piacon jelenleg egyértelműen ő a legjobb a poszton, így aki elkeseredetten tackle-t keres, annak bizony meg kell fizetnie (vagy a Chiefs franchise tagje alatt végzi ismét).

A szűk felhozatal miatt fizetik majd meg

JuJu Smith-Schuster, WR

Az idei év Christian Kirkje lehet Juju, aki most már évek óta nem képes azt a formát hozni, mint amit még Antonio Brown párjaként. Mérkőzésekre képes teljesen eltűnni és még Patrick Mahomes mellett sem tűnt többnek mint egy második/harmadik számú játékos (a Super Bowlban mutatott jó játékával együtt sem).

Ellenben az idei elkapó piac annyira rossz, hogy még így is ő lehet az egyik legkeresettebb név, akit valószínűleg több csapat is felhív és mivel a draft is rossz, így valaki meg fogja neki adni az évi közel 13-15 millió dolláros fizetést. Sem a gyorsasága, sem az útvonalfutása nem az igazi már, cserébe a közösségi médiában nem fogja vissza magát. Mentesítő körülmény lehet, hogy aligha fog 2 évnél hosszabb távú kontraktus kicsikarni, de ez sovány vigasz lesz annak aki megszerzi.

Jamel Dean, CB

Alapjáraton Deant nem gondolom egy rossz játékosnak, ellenben olyan jónak sem gondolom, hogy valaki kipengessen neki egy top5 cornerback fizetést. Messze ő lesz az a corner, akire a leginkább vadásznak majd a csapatok, mert ő az aki korban, fizikalitásban és mentalitás képességekben is a leginkább közel áll egy CB1 játékoshoz (Bradberry lehetne a másik, de őt kicsit más felfogásúnak gondolom).

Auburn in the NFL: Jamel Dean receives Richard Sherman comparison

Mivel sok a cornerback hiányos csapat, így valaki közel 18 millió dolláros fizetést fog neki adni éves szinten, amiért nem csak elsőszámú cornernek kellene lennie, de abszolút shoutdown potenciállal kellene bírnia. Amitől szintén félnék az esetében, hogy több kisebb sérülése is volt már karrierje folyamán, valamint képes túl agresszívan játszani, ami sok hibával járhat.

Egy kiugró idény miatt fizetik meg

Kaleb McGary, OT

McGaryt az első körben draftolta a Falcons, de annyira botrányos volt az első három éve, hogy eszükbe sem jutott lehívni az ötödéves opcióját. Ez pedig tipikusan visszaütött, ugyanis McGary idén karrierévet tartott és hatalmas teljesítményjavuláson ment keresztül. A csapda az, hogy olyan váratlan és nagy mértékű volt a javulás, hogy nehéz egyelőre elhinni, hogy nem egy kiugró dologról van szó, hanem tényleges fejlődésről.

Így a Falconsnak az egyetlen opció az lenne, ha franchise taget helyeznének rá, de ez közel 19 millió dollár az idei évben. Ellenben ha elengedik és tartja a formáját (vagy csak kicsit esik vissza), akkor egy nagyon jó kezdő szintű tackle-t hagytak veszni, akit nehéz lesz pótolni. Ráadásul McGary idei formája abszolút megtévesztő, ugyanis a Falcons a második legkevesebbet passzolta idén, így nem tudjuk, hogy passzvédelemben milyen játékot is várhatunk tőle vagy ha átalakul a támadószerkezet, akkor abban mire képes pontosan.

Tremaine Edmunds, LB

Edmunds hatalmasat fejlődött ötödik évére, az eddig coverage-ben bizonytalan linebacker az egyik legjobb volt a posztján a mögöttünk hagyott szezonban. Ráadásul a legnagyobb rákfenéjén, a sok elrontott szerelésen is tudott javítani, így pedig hirtelen úgy tűnik kevés gyenge pontja van a játékosnak. Ettől hihetetlen vonzó lehet a csapatoknak, ráadásul még mindig csak 26 éves, így kimondottan jó korban van.

Mindezektől függetlenül nem gondolom, hogy 15-17 millió dollárt érdemelne évente, márpedig ennyit fog kapni, mint a piac egyik legjobb linebackere. Engem óva int az is, hogy eddig közel sem tudott ilyen számokat felmutatni és hogy egy nagyon jó veterán, Matt Milano mellett könnyebb dolga is volt mint az átlagnak. Nem mondom, hogy oltári melléfogás lehet, de bőven többet fog kapni mint kellene.

Daron Payne, iDL

A Commanders védőfala az elmúlt években dominálta az ellenfeleket és ez többek között annak volt köszönhető, hogy nagyon mély volt a poszt és nem volt igazi gyenge pont. Ez viszont nem azt jelenti, hogy minden játékos elit közeli volt az egységben. Ennek lehet most Payne az egyik haszonélvezője, aki az egyik legmagasabb D-line szerződést kaphatja az idei offseasonben.

Payne egy korrekt játékos, aki képes 1-es vagy 3-as technikán is játszani, amolyan nose tackle szerepkörben is, de ez véleményem szerint nem ér meg 18-20 millió dollárt évente, amit várhatóan adni kell majd neki. Ráadásul az elmúlt években egyre gyengébb teljesítménnyel rukkolt elő, passzsiettetésben konkrétan az elmúlt évben a lehetőségekhez képest csak a statisztikái néznek ki jól. 49 nyomást generált és a sack szám is tetszetős de egyrészt nagyon hatékonyan dolgozott, amit nehéz fenntartani, másrészt pedig a többi Washington játékos a kezei közé kergette az irányítókat. Mindezek tetejébe még a futás ellen is esik vissza a teljesítménye, idén már több mint a szerelési kísérletei 15%-át elrontotta, ami kimondottan rosszul fest.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!