Connect with us

Szabadügynök

FA-kitekintő – AFC West

Az elmúlt évektől eltérően kicsit más formában nem csapatonként jön szabadügynök-piaci kitekintő sorozatunk, hanem csoportonként hozzuk el nektek, hogy milyen mozgások várhatóak. Kicsit tényszerűbben, főleg a nagyobb nevekre koncentrálva, de mégis minden fontosra kitérve. Kezdjük a bajnok divíziójával.

Denver Broncos

A Denver Broncos ismét új főedzővel áll neki a következő évnek, Sean Paytonnak pedig kimondottan nehéz feladata lesz, mert amellett hogy Russell Wilsonból meg kellene próbálnia újra irányítót varázsolni, nem szabadna feladni a közép-hosszú távú jövőt sem. Így pedig finoman fogalmazva is érdekes offseason áll a csapat előtt, ahol elsősorban a szabadügynök-piacon kell alkotni, draftcetlik hiányában.

Cap helyzet és rugalmasság

Jelenleg alig több mint 9 millió dollár áll a csapat rendelkezésére, ami nem túl sok, de nagyjából a csapatok felénél még így is biztatóbb a helyzet. A gond csak az, hogy bár első ránézésre lehet felszabadítani pénzt pár játékos kivágásával, ezen játékosok nagy része kezdő volt, így ebben a helyzetben a helyükre is kell valaki. Én jelenleg úgy gondolom, hogy négy játékos van, akik nagy valószínűséggel a kivágás sorsára jutnak és ők a következők: Graham Glasgow (OG), Ronald Darby (CB), Chase Edmonds (RB) és Mike Purcell (iDL). Ha mind a négy játékostól megválik a csapat, akkor nagyjából egy plusz 30 millió dollár kerül a front office kezébe, amivel már lehet kezdeni valamit. Plusz pozitívum a cutokkal kapcsolatban, hogy összesen csak 6 millió halott pénzt hagynának a sapkában, így nem is okozna különösebb fájdalmat a jövőre nézve.

A kivágásokon kívül természetesen el lehet gondolkozni átalakításokon és cseréken is, de nem sok olyan játékos van a Broncos keretében, akiknél ezt érdemes lehet megtenni. Talán az egyetlen igazán megfontolandó Garrett Bolles, a csapat bal tackle-je, akivel kapcsolatban fel is röppentek cserehírek, ugyanis amennyiben sikerül cserepartnert találni, akkor további több mint 10 millió kerül a kasszába, ráadásul értékes draftcetliket is érhet. Én úgy gondolom, hogy csak kimondottan magas ár ellenében lehet ebben gondolkozni, mert a fal egyik, ha nem a legbiztosabb pontjáról van szó és nehéz lenne pótolni. Még esetlegesen Jerry Jeudy kerülhet képbe, akit elvileg tavaly is árult a csapat, de a kért ellenérték és az ajánlatok nagyon messze voltak egymástól. Áron alul pedig nem érdemes túladni a fiatal WR-en. A többiekről szót sem ejtek mert vagy nincs értékük vagy prémium játékosok a posztjukon, így valószínűleg nem kerül sor más tranzakcióra.

Legfontosabb szabadügynökök

Ami a szabadügynököket illeti, nem feltétlen sok játékos hiányozna a Broncosnak, de a lista első két-három nevét meg kellene tartani.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Dre’Mont Jones, DE

Az első és legfontosabb a defensive end Dre’Mont Jones, aki még csak 26 éves és karrierje legjobb évén van túl. Mivel a Broncos védőfala így is vékony, így a legjobb játékosukat botorság lenne elengedni, ezért pedig egy vaskos szerződést kellene letenni a fiatal játékos elé. Ez éves átlagban véleményem szerint 15 millió dollár körül kezdődik és amennyiben nem sikerül, úgy a közel 20 milliós franchise tag is szóba kerülhet, ami azért nem lenne a legkomfortosabb megoldás.

Dalton Risner, OG

A másik kulcsfigura a guard Risner, aki érkezése óta a fal talán legbiztosabb pontja még idei gyengébb szezonja ellenére is. Sean Payton mindig is sok figyelmet szentelt a támadófalnak, így Risner (és Bolles) megtartása szerintem alapkövetelmény kellene hogy legyen. Az ár azonban itt sem lesz olcsó, egy 13-15 millió dolláros szerződést le kell tenni elé, mert nincs nagyon más választása a csapatnak.

A jó hír hogy ezzel a két játékossal én a fontos szabadügynököket lezártnak is tekintem, mert ugyan van még pár név, akit jó lenne megtartani, de nem dől össze a világ ha nem sikerül. Alex Singleton linebacker az év közben érkezett és meglepetésre nagyon stabil pontja lett a védelemnek. Mivel a Broncos itt is vékony, ezért jó lenne megtartani, de sokat nem szabad áldozni rá. Különösen vicces, hogy idén alig több mint 1 millió dollárért játszott, amit gondolkodás nélkül akár meg is lehetne duplázni, de nem biztos hogy elég lesz.

Javonte Williams sérülése miatt a második számú futóposzt is érdekes lehet. Melvin Gordon már nincs a csapatnál, így helyette Latavius Murrayt tarthatná meg a csapat, aki Payton számára ismerős is a saintses időkből, így valószínűleg ő kap valamilyen ajánlatot. És akkor még ott a veterán Kareem Jackson, akiről már három éve gondolom azt, hogy kikopik a ligából, de idén is több mint a snapek 90%-át a pályán töltötte, ráadásul nem is rosszul. Azonban sok fiatal van a keretben, akikkel ki lehetne tölteni az űrt, így maximum egy veterán minimumot ajánlanék neki. A többiek már abszolút rotációs játékosok, így nagy figyelmet nem fordítanék rájuk.

Hova kell erősítés?

Sean Payton érkezésével megjósolhatatlan milyen irányba indul el a csapat, a nyilatkozatok alapján nagy retool van készülőben. Az mindenesetre biztos, hogy a támadófal jobb szélével már kell kezdeni valami merészet, mert eddig csak a maszatolás ment. Mike McGlinchey lehetne az álom erre a posztra. Ezen kívül a védőfal élvezhet prioritást, ahol Jonest nem szabad elengedni, de itt nem szabad megállni. Középre (főleg ha Purcell megy) kellene tömeg, erre a célra Dalvin Tomlinson kiváló választás lenne. És hát edge rusher sem ártana, mert Chubb nincs, Gregory ki tudja meddig lesz normális, így választani kell valakit. Payton miatt a piac sztárja Marcus Davenport adná magát, de ennyi pénz már a világon nincs, így valamelyik prémium poszton be kell érni egy gyengébb játékossal.

Los Angeles Chargers

A Chargers a legfontosabb döntését már meghozta az offseason előtt, Joe Lombardi helyét Kellen Moore vette át a támadókoordinátori poszton, ez pedig már magában nagy fejlődést jelent, kis kiegészítők kellenek, hogy szintet lépjen a csapat.

Cap helyzet és rugalmasság

A csapat tavalyi nagy költekezéseinek hála idén elég rossz helyzetből kezdi a Chargers a szabadügynök-piacot, ugyanis nagyjából 20 millió dollárral vannak a sapka felett így pedig mindenképp kellene faragni a dolgokon, pláne ha még erősíteni is akarnak. A helyzetet nehezíti, hogy Justin Herbert a negyedik évébe lép, így az ő hosszabbítása is napirenden van, sőt látva hogy Lamar Jackson, Joe Burrow és Jalen Hurts is feltehetőleg hamarosan bankot robbant, nem sokáig halogathatja a csapat a döntést. Persze ezt lehet okosan csinálni, így várhatóan ha meg is történik a hosszabbítás az azt jelenti, hogy a következő évben még majd nem sokat foglal Herbert, de a jövőre is gondolniuk kell.

A kivágandó játékosok listája nagyon érdekes, mert sok helyet tud tisztítani a Chargers, de nem mindegy milyen áron. Három ember van véleményem szerint akin gondolkodni sem kell, Khalil Mack (DE), Michael Davis (CB) és Matt Feiler (OG). A három játékostól ha megszabadulnak, akkor több mint 30 millió dollárt teremtenek és alig több mint 10 millió halott pénz keletkezik. Teljesítményük egyáltalán nincs összhangban a fizetésükkel, így pedig muszáj beáldozni őket. Egyedül talán Mackről érdemes lamentálni, aki tavaly érkezett nagy reményekkel, de az már tisztán látható hogy nem az a játékos akit reméltek.

Rajtuk kívül még három név van, akin érdemes lehetne elgondolkozni, de én nem tenném. Keenan Allen (WR), Corey Linsley (C) és Gerald Everett kipucolása összesen közel 20 millió dollárt hozna a konyhára, de mind a három játékosra szükség lehet a jövőben. Allen egyértelműen Herbert legbiztosabb célpontja, Linsley a támadófal stabilitása miatt nem távozhat, Everett pedig az amúgy is vékony tight end szekciót erősíti. Előbbi kettő esetében én egy okos szerződésátalakításon gondolkodnék.

Legfontosabb Szabadügynökök

Ha már a kivágásokkal nincs jó helyzetben a csapat, akkor a szabadügynökökkel van némi szerencséje. Kis túlzással ugyanis nincs fontos lejáró a csapatnál.

Drue Tranquill, LB

Nagyon furcsa, hogy Tranquilllal kezdődik a lista, de a veterán linebacker abszolút breakout évet zárt, a csapat egyik legjobb védője volt, a régóta szenvedő futásvédelem miatt pedig ez kiemelten fontos. Azonban mivel alapvetően a csapat nem invesztál linebackerekbe és Staley sémája sem követeli meg, így valószínűleg ő is csak akkor marad, ha sikerül egy csapatbarát opcióban megállapodni.

Bármilyen furán is hangzik én itt meg is húznám a fontos szabadügynökök listájának a végét. Ugyan Kyle Van Noy (LB), Trey Pipkins (OT), Nassir Adderley (S) és Morgan Fox (iDL) is sok szerepet kapott és egyikük sem volt kifejezetten rossz, de mindannyian pótolhatóak, így csak akkor tartanám meg őket, ha keveset kérnek. Hasonlóan vélekedek Bryce Callahanről (CB) is, aki ismét egy fél szezonnyi snapet bírt végigjátszani és egyre kevésbé építenék rá.

Hova kell erősítés?

A legégetőbb hiányposzt az elkapó, abból is egy gyors, dinamikus játékos, akit talán Moore érkezése után már el is kezdenének használni. A gond az hogy nem igazán van ilyen a piacon, így szerintem ebből draft lesz. Ezen kívül Mack valószínű kivágása miatt pass rusher lehet még célpont, ahol már szerencséjük van, mert ha nem is top heavy a kínálat, azért elég széles a választék passzsiettetőkben. Talán Charles Omenihu lehet célpont, aki belefér a büdzsébe, de egy kicsit hipszter választásként Ogbonnia Okoronkwo is érkezhet. Érdekes kérdés még a cornerback poszt. J.C. Jacksonnal alaposan befürödtek, Callahan sem megoldás és a már említett Davist sem marasztalnám. Nehéz megjósolni hogy a tavalyi orra bukás után milyen taktikát választ a csapat, de cornert éppenséggel találhatnak. Jackson után mókás lenne ha megint egy volt Patriots cornert, ezúttal Jonathan Jones választanák, aki legalább pénzügyileg nem jelentene nagy kiadást.

Las Vegas Raiders

A Raiders az idei legkeményebb, de mégis egyértelmű döntését már meghozta, Derek Carr ugyanis hosszú idő után elhagyja a csapatot, miután nemrég a kivágás sorsára került. Így persze egy újabb nehéz döntés előtt állnak, azaz mi legyen az irányítóhelyzettel?

Cap helyzet és rugalmasság

Carr kivágása után a Raiders rendelkezik az egyik legtöbb elkölthető pénzzel, közel 50 millió dollárból gazdálkodhatnak az offseasonben. Mindez persze mindaddig ilyen magas, amíg nem találnak egy másik irányítót (hacsak nem draftolnak valakit). Némi rossz hír a front office számára, hogy Carr menesztése után sok pénzt már nem lehet csinálni, mindössze Andre James (OC) és Bilal Nichols (iDL) az a két játékos, akiken érdemes elgondolkozni, ugyanis kettőjükön összesen további 8 milliót lehetne spórolni, minimális halott pénz mellett. A teljesítményük egyikük megtartását sem indokolja, ezért úgy gondolom ezekre a lépésekre jó esély is kínálkozik. Átalakításokkal ellenben már lehet babrálni. Maxx Crosby például kiváló jelölt lehet erre a célra, ugyanis a kiváló játékost jó ideig nem akarják még elküldeni, így lehet kicsit ügyeskedni nála. Rajta kívül Hunter Renfrow és Darren Waller érdekes kérdés lehet, de tavalyi idényükből kiindulva én inkább kivárnék mindkettejüknél – utóbbi esetében a trade is felmerült. Mindenesetre egy jó 60-70 millió dollár közötti összeg rendelkezésre állhat, amiből már lehet főzni.

Legfontosabb szabadügynökök

Túl sok tennivalót itt sem látok, mindössze egyetlen név van, akinek a megtartásán sokat kell gondolkozni, a többiek nyugodtan mehetnek isten hírével, ha túl sokat kérnek.

Josh Jacobs, RB

Ellenben Jacobs helyzete nagyon is érdekes. A csapat ugyanis nem hívta le a futó ötödik éves opcióját, így pedig szabadügynök lesz idén. A fiatal running back ezt egy brutális karrierévvel bosszulta meg, a liga talán legjobbja volt a posztján és elképesztő játékot mutatott. Ezek után viszont aligha fog majd jutányosan aláríni, főleg annál a csapatnál, amely tavaly még legyintett rá. Az egyetlen esélye a Raidersnek, ha Jacobs túl sokat kér a piacon és senki sem adja meg (valaki úgyis megteszi), vagy ha egyszerűen rátesz egy franchise taget 10 millió dollárért. Nem mondanám, hogy könnyű helyzetben vannak, mert egy ilyen szintű futót jó lenne megtartani, főleg ebben a bizonytalan irányítóhelyzetben, de túl sem fizetném a játékost.

És érdekes módon ezzel nálam a fontos játékosok végére is értünk a többiek mind epizódszereplők lettek. Akit én megtartanék, de egyáltalán nem biztos, hogy a csapat is így vélekedik, az Jarrett Stidham (QB) és Mack Hollins (WR). Előbbi Carr távozása miatt fontos, hogy legyen legalább egy irányító a rosteren, akinek van szerződése, utóbbi pedig egy jó mentor lehet az érkező elkapóknak, mert kivételes a szorgalma és ráadásul valószínűleg nem is lenne túl drága.

Az egyértelmű kezdőből még lejár Jermaine Eluemunor (OT) és Duron Harmon (S) szerződése is, de mindketten a gyengébb képességű játékosok közé tartoznak a posztjukon, egyáltalán nem kell két kézzel kapkodni utánuk. Denzel Perryman pedig hiába a csapat legjobb linebackere még mindig, így túl a 30-on több komoly sérülés után feltehetőleg nem lesz prioritás.

Hova kell erősítés?

Hát hol is kezdjem? Megvan, a támadófallal. Konkrétan bárhova érkezhetne ember, több is. Amennyiben sikerül egy nagyobb nevű irányítót szerezni, akkor az dukál, hogy elé hozzanak pár jobb játékost is. Szerencséjükre van kiből válogatni. Én egy nagyobb játékosra mennék elsősorban, mint Mike McGilinchey. Pénz az lesz, hogy túl tudják fizetni a piac legjobbjait. Ha mellé guard posztra elhoznák még Isaac Seumalot is, akkor például a fal szinte fele megoldottnak tekinthető. Az irányítót csak azért nem hoztam mint legfontosabb hiányposzt, mert hiába tűnik bőségesnek a felhozatal, valójában a piacra kevesen fognak kikerülni. A Raiders számára lényegében négy opció maradt, de ebből csak kettő dől el a piacon. Vagy draftolnak valakit. Vagy trade-elnek Rodgersért. Vagy megtartják Stidhamet és lesz egy átmeneti évük. Vagy pedig Garoppolo. Minden más alternatíva kevésbé reális.

A védőoldalon pedig a secondary kellene hogy prioritást élvezzen. Én most úgy gondolom hogy a Jamel Dean, James Bradberry kettős egyike itt köthet ki, valamint a safety sorba is hoznak egy nagyobb nevet, elsősorban a tisztán safety nevekből. Jordan Poyer lehet a kiszemelt.

Kansas City Chiefs

Cap helyzet és rugalmasság

A bajnok keretén általában nem szokás sokat változtatni, kivéve ha sok lejárú szerződésű játékosa van a csapatnak, vagy sok fontos emberrel kellene hosszabbítani. A Chiefs éppen csak valamivel, 3 millió dollárral van a sapka felett, tehát nem rossz a helyzet, de ahogy minden évben, úgy most is le kell szögezni, hogy a Chiefsnél kevés játékos szerződéséhez lehet és érdemes nyúlni. A realitások talaján maradva két kontraktus van, amit érdemes lehet felbontani, de mindkettőt alaposan át kellene gondolni. Frank Clark (DE) elküldésével 21 millió dollár szabadulna fel, de közel 8 millió halott pénz is keletkezne, így bármilyen kecsegtető is a defensive end elküldése, lehet nem érdemes bolygatni. Clark rendszeresen alulteljesít egész szezonban, majd jön a rájátszás, ahol van egy-két nagyon fontos villanása. Elküldése után pedig tovább gyengülne a pass rush szekció. A másik játékos Marquez Valdes-Scantling (WR), akin 7 milliót lehetne spórolni, 4 millió dollár benyelése mellett. Érdekes szituáció az övé, mert a Bengals elleni rájátszás meccsen nagyon kellett a fellépése, ugyanakkor messze nem egy pótolhatatlan játékos. Kíváncsi vagyok merre indul el ezúttal a Chiefs elkapó fronton.

A kivágások mellett az átalakítások terén is kevés a mozgástér. Természetesen továbbra is adja magát hogy akár Mahomes, akár Kelce vagy akár Thuney szerződéséhez hozzányúljanak, így ha nagyon nem akarnak senkitől megszabadulni itt várhatunk mozgásokat, de ennyiben ki is fulladt a dolog. Valószínűleg a három játékosból kettő kontraktusához kicsit hozzá is nyúlnak, lesz pár kisebb kivágás és vége is a fizetési sapka machinálásnak a csapat részéről.

Legfontosabb Szabadügynökök

Orlando Brown Jr., OT

A tavalyi év után ezúttal is Brown a csapat legfontosabb lejáró szerződésű játékosa és ahogy tavaly, úgy idén is egy franchise tag lehet (egyelőre) a megoldás. Brown már tavaly is jóval többet kért mind teljes összegben, mind garantáltban, mint amit a Chiefs megálmodott, így végül nem született hosszútávú megállapodás és nekem vannak kétségeim ezzel kapcsolatban idén is. Ellenben a franchise taget valószínűleg megkapja, mert bár nem ért fel a legjobb bal oldali tackle-ök szintjére, de nehéz lenne pótolni a Kansas City részéről. A szezon második felére a teljesítménye pedig feljavult és a rájátszásban már abszolút kielégítő teljesítményt nyújtott. A 18,4 millió dolláros tag így egyértelműnek tűnik.

Andrew Wylie, OT

A második legfontosabb szabadügynök a másik szélső támadófalember, de a helyzet egészen más. Wylie konkrétan tavaly egy 2,5 millió dolláros szerződést írt alá és ennek megfelelően ő is volt a fal leggyengébb pontja. Ellenben a Super Bowlon sikerült fellépnie és tavalyi legjobb teljesítményével hálálta meg a csapat bizalmát. Hasonló (vagy kicsit magasabb) összegért alighanem idén is maradhatna, így a döntés az ő kezében lesz.

Juan Thornhill, S

A negyedéves safety már újonc évében is kiválóan játszott és nagyszerű fit Spagnuolo rendszerébe. Ráadásul teljesítménye évről-évre stabil, idén egyik legtermékenyebb szezonját produkálta, amellett hogy a secondary egyik vezére is volt. Megtartása attól függ mennyire akar belemenni licitháborúba a csapattal, ugyanis Justin Reid és Bryan Cook személyében van két safety a csapatnál, így nincsenek rászorulva hogy minden áron megtartsák a játékost.

JuJu Smith-Schuster és Mecole Hardman, WR

Az elkapó kérdés már csak azért is érdekes, mert két lejárú szerződés is van a kezdőből, így ha MVS-től megszabadulnak, akkor újra kellene igazolni mind a két játékost. Én azt gondolom, hogy az említett három névből kettő is elmegy, amiből az egyik biztosan Hardman. Az ő szerepére ugyanis érkezett Toney és Skyy Moore is részben, így a sorozatos sérülések után ő aligha marad. JuJu már érdekesebb kérdés, amennyiben megelégszik egy tavalyihoz hasonló szerződéssel úgy lehet esélye, minden más helyzetben ő is távozni fog.

Hova kell erősítés?

Egy bajnoknál ritka az, ha egyértelmű needekről kell beszélni és ez a Chiefs esetében sincs másképp. A legégetőbb hiányposztok a WR, Edge és az iDL, de igazából ha az elkapóik közül nem engednek ki mindenkit a piacra, akkor azt ki is lehet húzni a listáról. A védőfalban is inkább csak a minőség hiányzik, mert Chris Jones mellett vannak jó páran a rotációban, de senki nem tud közepes játékot sem tartósan felmutatni. Úgy gondolom, hogy nagy költekezést nem várhatunk a csapattól, rotációs szerepre érkezhet elkapó és belső védőfalember is, de nagy tűzijátékot ne várjunk.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!