Connect with us

Szabadügynök

Ki kaphat idén taget? – Franchise tag figyelő 2023

Március 7-ig lehet kiosztani a franchise tageket (arról, hogy mi is ez és mit érdemes róla tudni, ide kattintva olvashattok bővebben). Ez azt jelenti, hogy nagyon sok pénzért egy évre a csapat magához láncolhatja az egyik lejáró szerződésű szabadügynökét. Összeszedtük minden csapat azon játékosait, akik számíthatnak a tagre és azt, hogy ennek szerintünk mekkora az esélye (1 – szinte semmi, 10 – közel készpénznek vehető). Franchise tag figyelő 2023.

Mielőtt belekezdünk, egy kis ismertető. A franchise tag lehet exkluzív és nem-exkluzív. Az exkluzív franchise tag esetén a játékos nem tárgyalhat más csapattal. Nem-exkluzív tag esetén a játékos tárgyalhat más csapattal, de ha elfogad egy ajánlatot, azt a volt klubja matchelheti (vagyis megadja ugyanazokat a feltételeket, mint a másik csapat), és akkor a játékos a korábbi munkaadójánál marad. Abban az esetben, ha a franchise taget adó csapat nem matcheli az ajánlatot, akkor elveszíti a játékost, de cserébe kap két első körös választási jogot kompenzációként.

A 2011-es NFL-sztrájkig a franchise tag értékét a top 5 legjobban kereső játékos adott évi fizetésének átlaga határozta meg. Ez azóta megváltozott: az utóbbi öt év fizetési plafon átlagának és posztonkénti fizetések átlagának aránya, ami a teljes cap bizonyos százaléka (pont ennyire bonyolult kiszámolni, de a lényeg az, hogy nem egyszerűen az adott poszton legjobban keresők átlagáról van szó).

Ugyanakkor a franchise tag értéke játékosonként eltérő lehet a liga által meghatározott összegtől. Tag esetén ugyanis van egy úgynevezett 120 százalékos szabály, amely kimondja, hogy az adott játékos franchise tag esetén vagy az NFL által meghatározott összeget kapja meg, vagy az előző évi fizetésének (alapfizetés + minden bónusz) 120 százalékát – attól függ, melyik a nagyobb (a második tag esetében is 120 százalékkal nő az érték, míg a harmadik tag esetén vagy az előző évi fizetés 144 százalékát kell kifizetni, vagy a QB-tag értékét – amelyik a nagyobb). Tehát, ha egy pass rusher cap hitje 2021-ben például 22 millió dollár volt, akkor nem a 20 milliós taget kapná meg, hanem a 22 millió 120 százalékát, vagyis 26,4 millió dollárt.

A harmadik opció a transition tag. A nem-exkluzív franchise taghez hasonlóan a transition tag esetében is a játékos tárgyalhat más csapatokkal, amit a volt csapata matchelhet. Ám ha a játékos volt csapata nem matcheli az ajánlatot, akkor nemcsak, hogy elveszíti a játékost, de még pickeket sem kap cserébe.

Igazság szerint a tag – legyen bármilyen is – önmagában nem jó sem a játékosnak, sem a csapatnak. Előbbinek azért, mert a következő évre nem rendelkezne érvényes szerződéssel és egy sérülés vagy gyenge szezon milliókba kerülne neki a továbbiakban (értékcsökkenés). A csapatra pedig tag esetén hatalmas teher hárulna, hisz a játékos rengeteg pénzt foglalna el a fizetési sapkából és nem is lehet a pénzek elosztásával trükközni (ráadásul a játékosok simán kihagyhatják a teljes előszezont és a viszony is megromolhat, ami a franchise szereplésére is kihathat).

Ez tehát csak egy vészmegoldás, hogy a franchise-ok elkerüljék a konkurenciát és nyugodtan tudjanak egyeztetni egy hosszú távú szerződésről – legalábbis sokáig így volt. Ma már gyakran azért tesznek taget egy játékosra, hogy az még egy évet bizonyítson, vagy azért, hátha sikerül elcserélni, vagy mert ki akarnak belőle sajtolni még egy utolsó idényt.

Az idei franchise tagek értéke az OTC szerint:

  • Quarterback: $32,416,000.
  • Running back: $10,091,000.
  • Receiver: $19,743,000.
  • Tight end: $11,345,000.
  • Offensive line: $18,244,000.
  • Defensive end: $19,727,000.
  • Defensive tackle: $18,937,000.
  • Linebacker: $20,926,000.
  • Cornerback: $18,140,000.
  • Safety: $14,460,000.
  • Kicker/punter: $5,393,000.

És akkor most térjünk rá a csapatokra.

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Mike McGlinchey, OT
Franchise tag értéke: $18,24M
Esély: 3

A 49ers elég jól áll szabadügynökökből, kevés fontos kezdő szerződése jár le. Közülük a legnagyobb név a tackle Mike McGlinchey, akinek akár lehet is adni egy franchise taget, de egyrészt a csapatnak csak effektíve 4 millió dollárnyi cap space-e van, másrészt sokkal inkább évi 13-15 millió dollárt ér, mintsem 18 milliót. Emellett pedig Trent Williams már így is rekordösszeget keres a poszton, így nem ez lenne a legjobb erőforrás-allokáció.


Senki

Annyira nincs pénz, hogy a Rams nemrég kivágta Bobby Wagnert és próbálja elcserélni Jalen Ramsey-t, így már csak emiatt is valószínűtlen lenne egy franchise tag – nem mintha amúgy bármelyik lejáró szerződésű játékos megérdemelné.

Geno Smith, QB
Franchise tag értéke: $32,41M
Esély: 10

Geno Smith a tavalyi holtszezonban még Drew Lockkal küzdött kezdőért, majd lehozott egy top 10-es szezont és rájátszásba vezette a Seahawkst. Ráadásul nem egy sima game manager QB volt, hanem egy igazi playmaker: 14 TD-je volt 20+ yardos, ami kettővel több, mint bárki másnak a ligában, emellett a passzainak az 5,6 százaléka extra dobás volt, aminél csak négy irányító teljesített jobban. A csapat állítólag nagyon szeretne vele hosszabbítani és erre jó esély is van, de ha nem sikerült megegyezni a határidőig, akkor garantáltan megy a tag, pláne hogy a piacon 40+ milliót is simán megkaphat.


Senki

A csapat egy romhalmaz, és bár vannak kezdő szintű szabadügynökei, de egyik sem képvisel franchise tag minőségét.

Jakobi Meyers, WR
Franchise tag értéke: $19,74M
Esély: 4

A Patriots nem most éli a legjobb időszakát, ami leginkább a támadósornak köszönhető. Nagyon hiányzik a minőség az offense-ből, ráadásul a legjobb elkapó is FA lesz. Meyers az elmúlt három évben csak a felé szálló passzok 3,1 százalékát ejtette el, ami a 9. legjobb arány, míg contested elkapásokból top 5-ös szintet hozott (63,2%). Az elkapópiac borzalmas, így neki is kinézhet egy 16-18 millió dolláros szerződés – a Patriots alighanem szeretné megtartani, de Bill Belichick nem híve a tagnek és Meyers esetében enyhe túlárazás is lenne.


Senki

A legnagyobb nevű szabadügynök a DT Sheldon Rankins, akit ugyan jó lenne visszaigazolni, de egy 4-5 milliós játékosra senki nem tesz közel 19 millió dolláros taget.


Senki

Tavaly a csapat taget tett Mike Gesickire, de kizárt, hogy ez idén is megtörténjen, ugyanis látványosan nem illett Mike McDaniel rendszerébe. A többiek pedig szóra sem érdemesek.


Senki

A Billsnek semmi pénze nincsen, jelenleg 16 millió dollárral lépi túl a fizetési plafont. Így hiába jár le a szerződése Tremaine Edmundsnak és Jordan Poyernek, egyikük sem fog taget kapni. Előbbi egy átlagon felüli linebacker, jó piaca lehet, de az LB-taget felnyomták a pass rusher OLB-k, 21 milliót pedig távolról sem ér, utóbbi pedig már öreg (32 éves), a tavalyi éve sem sikerült jól, a franchise tag pedig majdnem az értéke dupláját fizetné neki.


Senki

Már tavaly sem volt egyetlen igazán fontos FA-ja sem a csapatnak, és ez most sem változott. DJ Charkot olcsóért jó lenne visszaigazolni, de ennyi, a franchise tag felét sem éri meg a játéka.


Senki

Akivel kellett, már a szezon közben hosszabbított a csapat, így legfeljebb Allen Lazard jöhetne szóba, de egy korrekt WR2 soha nem fog taget kapni. Pláne úgy, hogy a Packersnek mindössze 6 millió dollárnyi cap space-e maradt azok után, hogy szinte minden kezdőjének a szerződéséhez hozzányúlt.


Senki

Nemhogy a szabadügynökök között, de még a rosteren se nagyon van olyan játékos, akire megérné franchise taget tenni. 100%-os rebuild az 1/1-esnél.


Senki

Dalvin Tomlinson (DT), Patrick Peterson (CB) és Garrett Bradbury (iOL) a három legnagyobb nevű szabadügynöke a csapatnak, de egyikük sem képvisel olyan minőséget, ami franchise taget érhetne.


Senki

A corner Cameron Suttont jó lenne visszaigazolni 6-8 millió dollárért, de ez nem ér taget.

Lamar Jackson, QB
Franchise tag értéke: $32,41M
Esély: 10

Egyre kevésbé vagyok meggyőzve, hogy a felek meg tudnak egyezni a folytatásról, de ezzel együtt Jackson nem lesz szabadügynök. A franchise tag garantált és már csak az a kérdés, hogy a Ravens fizeti meg a korábbi MVP-t, vagy egy csere után valaki más.


Senki

Minden fontos játékos szerződés alatt áll, a többiek (Jadeveon Clowney, Ethan Pocic) pedig nem franchise tag kaliberek. Pocic lehetne az, ha nem teljes támadófalra lenne megállapítva a tag értéke, hanem csak centerekre, de a rossz rendszer miatt ő biztosan nem kap 18 milliós taget, amit felnyomtak a tackle-ök.

Jessie Bates III, S
Franchise tag értéke: $16,2M
Esély: 2

Jessie Bates egy nagyon jó safety, nem véletlenül kapott tavaly franchise taget. Idén viszont nem fog, mert egyrészt 16,2 milliót kellene neki fizetni, másrészt már megtalálták az utódját tavaly, harmadrészt pedig a másik kezdő safety Vonn Bell szerződése is lejár, akit sokkal olcsóbban lehetne visszaigazolni.

Marcus Davenport, Edge
Franchise tag értéke: $19,7M
Esély: 2

A Saints annak idején két első kört adott Davenportért, és bár egészségesen egy nagyon hasznos játékos, de az elmúlt három éven egyszer sem volt legalább 500 snapen a pályán. A Saintst ismerve semmi sem lehetetlen, de -60 millió dollárról indulva meglepő lenne, ha egy kis túlzással első körös bustra tennének taget.

Jamel Dean, CB
Franchise tag értéke: $18,14M
Esély: 4

Kyle Trask a csapat legjobb irányítója jelenleg, cap space nincs, ráadásul többek között Lavonte Daviddel is hosszabbítani kellene. Jamel Dean egy nagyon jó kis corner, a legjobb a csapatban és óriási érvágás lenne az elvesztése, de egy franchise tag most nagyon hurráoptimista lenne.

Kaleb McGary, OT
Franchise tag értéke: $18,24M
Esély: 5

A korábbi első körös játékos tavaly végre jól játszott, különösen futásblokkolásban volt jó, ráadásul passzblokkolásban is folyamatosan fejlődött. Egyelőre nem egy jó játékos, de ha a Falcons találna magának egy potensebb irányítót, akkor nem ártana megtartani McGaryt, aki így befuthatna egy Cam Robinsonéhoz hasonló életpályát (és ez be is jött a Jaguarsnak). Hosszú távon talán még rizikós a megtartása egy év jó játék után, elengedni viszont nem biztos, hogy érdemes, így elképzelhető egy tag.


Senki

A legnagyobb nevű szabadügynököt Matt Ioannidisnak hívják, a Panthersnél egyben marad a csapat magja 2023-ra.

Orlando Brown, LT
Franchise tag értéke: $19,92M
Esély: 10

Két éve egy első kört adott érte a Chiefs, jól is játszott azóta és nagyon szeretné megtartani a csapat, így szinte kizárt, hogy kiengedjék a piacra. Pláne úgy, hogy a piacon a franchise tagnél drágábban kelne el (ő is jóval többet kér a Chiefstől), így legrosszabb esetben még egy évig korrekt áron meg lehetne tartani. Persze valószínűbb egy tag+hosszabbítás opció, pláne hogy a Chiefsnek sincs végtelen mennyiségű cap space-e.


Senki

Olyan FA-ja se nagyon van a csapatnak, akit egyáltalán érdemes lenne visszaigazolni, nemhogy még tagelni.

Josh Jacobs, RB
Franchise tag értéke: $10,09M
Esély: 8

Jó ötlet volt tavaly nem lehívni az ötödik éves opcióját, így lehet most franchise tagelni… A Raiders szerencséjére így sem kerül különösebben sokba, de irányító nélkül nem biztos, hogy egy futóra akarnak költeni Josh McDanielsék. Ezzel együtt is meglepne, ha Jacobsot csak úgy kiengednék a piacra.


Senki

Az iDL Dre’Mont Jones és a guard Dalton Risner nagyon jó kis játékos, de mivel a védőfalemberek és a támadófeleberek tagje is brutálisan magas, így a csapat idén sem láncol magához senkit ilyen módon.

Tony Pollard, RB
Franchise tag értéke: $10,09M
Esély: 8

Kisebb meglepetésre tavaly franchise taget tett Dalton Schultzra a Cowboys, de nem nagyon jött be a dolog, a tight end az elmúlt három év leggyengébb teljesítményét nyújtotta. Egy újabb tag kizárt, ellenben Tony Pollardot jó lenne marasztalni, a 10,09 milliós tag pedig erősen áron aluli összeg lenne az esetében, pláne a tavalyi 1106 yardos és kilenc TD-s szezonja után.


Mindenki

Kis túlzással az Eagles fél kezdőjének szerződése lejár. A Pro Bowl szinten játszó védőfalember Javon Hargrave a piacon 18-20 millió dollárra számíthat, az All-Pro corner James Bradberry a holding büntetése ellenére 16-18 milliós minőséget képvisel, a safety Chauncey Gardner-Johnson kulcsjátékos a védelemben, a linebacker T.J. Edwards és a guard Isaac Seumalo minimum Pro Bowler szintű teljesítményt nyújtott, illetve ott van az 1000+ futott yardos Miles Sanders is (és csak a fiatalabbakat említettem). Utóbbi három játékos persze a posztja miatt nem fog taget kapni, de a Hargrave, Bradberry, Gardner-Jonhson trió közül mind a hárman megérdemelnék – a hírek szerint utóbbi lehet a befutó, de azt sem lepne meg, ha vele sikerül hosszabbítani és menne a tag Bradberryre (ha másért nem, hátha sikerülne elcserélni).

Daron Payne, iDL
Franchise tag értéke: $18,9M
Esély: 10

A 25 éves Payne 11,5 sacket jegyzett tavaly, Pro Bowlba választották és a DVOA alapján 9. legjobb védelem oszlopos tagja volt. Az egység legerősebb pontja egyértelműen a védőfal, a szintén Pro Bowler Jonathan Allennel kiváló párost alkotnak a fal közepén, a szélen pedig Montez Sweat és Chase Young rohamoz (már amikor utóbbi egészséges). Értelemszerűen jó lenne együtt tartani az egységet, azonban a pénzügyek ennek hosszú távon gátat szabnak. Allennek már így is van egy évi 18 millió dolláros szerződése, emellé nem igazán fér bele hosszú távon még egy 20+ milliós szerződés a poszton – Payne pedig jó eséllyel ennyit kapna a piaci viszonyok közt. Így egy tag+trade forgatókönyv tűnik valószínűnek a csapathoz közeli források szerint.

Daniel Jones, QB
Franchise tag értéke: $32,41M
Esély: 10

A Giants tavaly nem hívta le Daniel Jones ötödik éves opcióját, a korábbi első körös irányító viszont nagyon stabil és kiegyensúlyozott játékkal a rájátszásba vezette a csapatot, sőt még meccset is sikerült nyerni vele a PO-ban. Ezek után érthetően megnőttek Jones fizetési igényei és nem is kicsit –különböző riportok szerint évi 45 millió dolláros szerződést szeretne magának. Ehhez képest a franchise tag nagyon baráti, és bár pénzügyileg nem a legideálisabb, de nem biztos, hogy butaság lenne a Giantstől, ha megnézne még egy évet Jonesszal, mielőtt hozzávág egy top fizetést. Ha vele sikerülne megegyezni a tag határidő előtt valamilyen mindenkinek jó szerződésben, akkor Saquon Barkley kaphatná meg a taget.

Jawaan Taylor, RT
Franchise tag értéke: $18,24M
Esély: 3

Tavaly nem hittem volna, hogy Cam Robinson másodszor is franchise taget kap, de megtörtént és végül kifejezetten jól is játszott. Taylorról sem hiszem, hogy megérdemelne egy taget, de a 2022-es szezonja jól sikerült, passzblokkolásban korrekt szintet hozott és úgy tűnik, fejleszthető. Jó eséllyel soha nem lesz top játékos, de a Jagsnél szeretik a saját magasan draftolt játékosaikat és nem lehet kizárni, hogy Taylort sem engedik el.


Senki

David Long egy nagyon jó kis linebacker, de a tag irreálisan magas, így hiába lenne jó megtartani, biztosan nem franchise taggel fog maradni.


Senki

A tavalyi szezon alapján a Texans teljes rosterén nincs olyan játékos Laremy Tunsilon kívül, aki megérdemelne egy franchise taget.


Senki

A lejáró szerződésű játékosok közül Bobby Okerekét vissza lehetne igazolni, de egy LB-tag nagyjából háromszor annyit ér, mint amennyit ő, így idén a Coltsnak sem kell aggódnia a tag miatt.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!