Connect with us

Minden ami NFL

Nem olyan egyszerű úgy megszabadulni Derek Carrtól, hogy a Raidersnek jó legyen

A Raiders még a szezon vége előtt leültette a padra Derek Carrt, ami egyértelmű jelzése volt annak, hogy elválnak a felek útjai. Az irányító már el is búcsúzott a csapattól, de ezt követően nem sok előrelépés történt az ügyben, pedig február 15-e előtt meg kell ejteni a szakítást. Ennek az az oka, hogy a látszat ellenére nem olyan egyszerű megszabadulni Derek Carrtól, hogy a Raidersnek jó legyen.

A most 31 éves Carr 2014-ben került a csapathoz a draft második körében. Ugyan újoncként nem nyújtott maradandót, de ezt követően összességében átlag feletti, helyenként top 10 közeli szinten teljesített, aminek köszönhetően kis ideig még a liga legjobban kereső irányítója is volt. Mindez a Raiders teljesítményén nem nagyon látszott meg, Carral a kezdőben 142 meccséből csak 63-at nyert meg a csapat és mindössze két pozitív idényt sikerült összehozni (igaz az rájátszást is ért).

Ugyan túlzás lenne a sikertelenséget csak Carr nyakába varrni, de az évek során egyértelművé vált, hogy ő nem fog egyedül bajnokcsapatot csinálni a Raidersből. Ezért is érkezett tavaly a támadógurunak tartott Josh McDaniels főedzőnek, illetve sikerült olyan játékosokat megszerezni, mint az elkapó Davante Adams vagy a pass rusher Chandler Jones. Tőlük és Carrtól várta a menedzsment az áttörést, de a tavalyi 10-7-es idény után idén még csak közel sem volt a Raiders a pozitív szezonhoz, ráadásul többször is sikerült arcpirító módon kikapni.

A Raiders csatlakozott a legnagyobb lúzerek elit társaságához

Ez ismét nem csak Carr hibája volt, de Josh McDanielsék kételye bizonyossággá vált: a veterán irányító nem 40 millió dolláros szint. Ezért a szezon vége előtt le is ültették, nehogy a sérülés miatt garantálttá váljanak Carr szerződésének garantált tartalmai. Itt azonban még nem ért véget a történet, a csapatnak ugyanis február 15-e előtt el kell cserélnie vagy ki kell vágnia az irányítót, ha nem akar dollártízmilliókat kockáztatni.

Carr rendhagyó szerződése

[ppp_patron_only level=”1450″ silent=”no”]

Carr tavaly kapott egy 4 éves, 121,422 millió dolláros hosszabbítást a Raiderstől, vagyis évi 40,4 millió dolláros fizetést kapott. Ez első hangzásra túlzó volt, aztán kiderültek a részletek:

  • a szerződésből mindössze 24,9 millió dollár garantált,
  • ezt Carr már 2022-ben megkapja, vagyis az eredetileg 19,8 millió dolláros fizetéséhez kapott egy 5,1 millió dolláros emelést,
  • a maradék 116,3 millió dollárból egy cent sem garantált előre, vagyis Carr kivágható a 2022-es idény végén.

Egyszerűen fogalmazva a Raiders adott egy utolsó évet Carrnak a bizonyításra: ha top 10 közeli szintet hoz, akkor marad és megkapja a top 10-es fizetést, ha nem, akkor kalap-kabát. Utóbbi jött be és pont ezért kellett leültetni az irányítót az utolsó fordulókra – ugyan teljesen garantált tartalma nem volt a szerződésnek, de egy sérülés esetén 40,4 millió dollár garantálttá vált volna, ami ellehetetleníti a kivágását.

Mivel a QB ép és egészséges, így a Raiders 29,25 millió dollár spórolással elküldheti február 15-e előtt (ha még ekkor is a rosteren van, akkor az említett 40,4 millió dollár garantálttá válik). Természetesen egy csere is játszik és a csapat már korábban jelezte is, hogy várja a hívásokat, csakhogy egy trade összehozása messze nem olyan egyszerű, mint első látásra tűnik. Sőt nagyon nehéz olyan forgatókönyvet felvázolni, ami mindenki igényeit kielégítené.

Probléma 1: Carr nem ér évi közel 40 millió dollárt

A legalapvetőbb probléma, hogy Derek Carr nem ér évi 40 millió dollárt. Az új csapatának 40,4 millió dollárt kellene garantálnia neki 2023-ra, és hacsak nem kezdi el azonnal és folyamatosan átalakítani az alapfizetést aláírási bónusszá, akkor 33-42 millió dolláros cap hitje lenne, ami nagyon sok.

Carrt ezzel a szerződéssel csak annak van értelme megszerezni, aki komolyan hiszi, hogy hosszú távú megoldás a legmagasabb szinten. Nem kizárt, hogy van ilyen franchise, volt aki Carson Wentzért is képes volt első kört adni, sőt utána még magas pickekért tovább is cserélték, pedig egyértelmű volt, hogy közelebb van a csereszinthez, mint a közepes kezdőhöz.

A Raiders irányítója egyértelműen jobb Wentznél. Erős a karja, pontos, jól olvassa a védelmeket és abszolút benne van a nagy játék. Ha Wentzért első kört adtak, akkor Carr is minden további nélkül ér ennyit, még többet is. De egyrészt pont a Wentz-cserék, másrészt a nem túl jól elsült Russell Wilson- és Deshaun Watson trade-ek miatt alighanem óvatosabbak lesznek a franchise-ok. Pláne úgy, hogy nincs olyan korábbi edzője, aki most befolyásos pozícióban kardoskodhatna mellette, illetve az előbb felsorolt pozitív tulajdonságok ellenére Carr renoméja ligaszinten nincs olyan magasan, és nem ok nélkül.

Ugyan minden passzt meg tud dobni és jó a karja, nem egy ösztönös playmaker. Sok esetben indokolatlanul konzervatív, nem tud a rendszeren kívül játszani és összességében jobban áll neki a game manager szerep. Ugyan jól tudja olvasni a védelmeket, de nem elit benne – könnyen meg lehet téveszteni, ráadásul rosszul kezeli a nyomást és hamar bepánikol, aminek általában nincs jó vége. Kicsit olyan, mint Kirk Cousins, amiért lehet 25-30 millió dollárt adni, de ez a max (bár láttunk már csodát).

Probléma 2: A Raidersnek nincs mozgástere

Tovább nehezíti egy csere létrejöttét, hogy Carr szerződésében van egy no-trade záradék, vagyis a jóváhagyása nélkül nem cserélhetik el. Nem mintha sok olyan franchise lenne (ha van egyáltalán), ami cserélne érte ilyen szerződéssel, de ha lennének is, azoknak sem kell sehová sietniük (a legfrissebb hírek szerint a Raiders is attól tart, hogy ha engedné Carrnak a csapatkeresést, akkor az ügynöke egy piaci szerződésen és nem egy cserén dolgozna a potenciális kérővel).

Carr szerződéséből 40,4 millió dollár február 15-én garantálttá válik. A Raiders nem gondolkozhat úgy, mint ahogy a 49ers tette Jimmy Garoppolóval, hogy nem vágja ki vagy cseréli el olcsón a QB-t most, hátha majd augusztusban megsérül valaki és jó értékért el lehet boltolni. Garoppolo szerződése ugyanis nem volt garantált, így az utolsó utáni pillanatban is ki lehetett volna vágni, valamint 40 helyett csak 25 millió dolláros fizetést kellett kezelni. A nyár végén a veterán irányító bele is ment egy alapos fizetéscsökkentésbe, mert nem volt más lehetősége.

A Las Vegasnak ez nem fér bele. Egyrészt Carrt csak februárban lehet kivágni, később nem, vagyis kizárt, hogy belemenjen egy fizetéscsökkentésbe úgy, hogy még előtte a piac. Másrészt ugyan bármikor el lehet cserélni 29,25 millió dollárt spórolva, de ehhez az irányító beleegyezése is kell, és ha ő bármilyen okból nem megy bele egy csapatváltásba, akkor az 40 milliójába kerül a Raidersnek.

Ezt természetesen az összes potenciális kérő tudja, és bár a Las Vegas aligha kérne első kört, ugyan miért akarna bárki is licitháborúba kezdeni egy túlárazott irányítóért? Ennél sokkal kényelmesebb megvárni február 15-ét, majd a piacon ajánlani Carrnak egy reálisabb, 25-30 millió dolláros szerződést az adott csapatnak megfelelő szerződésstruktúrával. És bár alapvetően Carrnak nem is feltétlenül lenne rossz, ha elcserélnék, hisz az garantált 40,4 millió dollárt jelentene neki, de a piacon kaphatna egy éves átlagban kevesebbet ígérő, de több garantáltat tartalmazó új szerződést. Magyarán az irányító a saját kezébe veheti a sorsát és minden további nélkül kikényszerítheti a kivágását azzal, hogy nem hagy jóvá egyetlen cserét sem.

Összegzés

A Raidersnek ebben a történetben nem sok lapot osztottak. A gárda megpróbálhatja húzni az utolsó pillanatig a döntést, ki is adhat pár közleményt, melyek szerint megfelelő ajánlat nélkül megtartják az irányítót, de ez a jelenlegi tudásunk szerint csak egy gyenge blöff lenne. Ráadásul Carr minden cserekezdeményezést megfúrhat, ha úgy érzi, hogy a piacon jobb szerződést kaphatna, mintha a mostanit vinné magával.

Irányítókeringő 2023

 

Arra tehát jó eséllyel nem kell számítani, hogy robban majd a bomba és valaki következő bő két hétben cserél Carrért, pláne nem első- vagy második napos pickekért. Persze kizárni nem lehet semmit, de a Raidersnek valószínűleg be kell majd érnie azzal, hogy legalább pénzügyileg nem veszített a szakításon.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!