Connect with us

Minden ami NFL

Irányítókeringő 2023

Tavaly rendkívül izgalmas volt az irányítókeringő, hiszen Russell Wilson és Deshaun Watson is hatalmas ellenértékért váltott csapatot, Carson Wentz, Matt Ryan és Baker Mayfield is csere keretében került új helyre, több kicsi-közepes név igazolt új csapathoz kezdőnek vagy prémium cserének, de sok kérdőjel volt Aaron Rodgers és Tom Brady jövője körül is. Idén pedig hasonlóan nagy kavalkád lehet, hiszen Brady és Rodgers mellett többek közt Lamar Jackson, Derek Carr, Jimmy Garoppolo, Geno Smith, Daniel Jones neve is ott lesz a kalapban, plusz jóval erősebb draft class is lesz QB fronton. Most megpróbálunk kiigazodni az útvesztőben és összepárosítani az irányítókat a csapatokkal. 

Hol van irányítókérdés?

Nagyjából a liga felénél megoldott az irányítóhelyzet, vagy legalábbis idén reálisan nem merül fel a váltás kérdése. Fixen nem néz QB után a Bills, Bengals, Steelers, Browns, Jaguars, Chiefs, Chargers, Eagles, Cowboys, 49ers, Rams és a Cardinals. Ez eddig 12, de idevehetjük a Broncost, ahol ugyan jó lenne, de pénzügyileg nem tudnak váltani, szóval legyen 13. Volt még pár csapat, ahol 90%-ra úgy gondolom, hogy nem lesz váltás, de egyelőre még ne zárjuk ki őket.

Így akkor a csapatok listája, amelyek felmerülhetnek irányító-váltás terén csoportonként haladva:

  • Dolphins, Patriots, Jets
  • Ravens
  • Titans, Colts, Texans
  • Raiders
  • Giants, Commanders
  • Vikings, Packers, Lions, Bears
  • Buccaneers, Saints, Panthers, Falcons
  • Seahawks

Kik lehetnek elérhetők?

Józsi írt bővebb cikket erről, ezt itt találjátok:

Lejáró szerződések, kivágások, cserék – milyen lehet a 2023-as QB-piac?

Ha nem akartok átkattintani, akkor összeszedem a névsort, nagyjából polcozva vagy kategorizálva, de most nem ezen van a hangsúly, csak hogy átláthatóbb legyen a dolog:

  • A top: Lamar Jackson, Tom Brady, Aaron Rodgers
  • Közepes kezdők: Geno Smith, Derek Carr, Kirk Cousins, Ryan Tannehill, Jimmy Garoppolo, Daniel Jones, Jared Goff, Tua Tagovailoa, Mac Jones
  • Fiatalok: Justin Fields, Jordan Love
  • Kezdő szintet éppen megütők / alulról súrolók: Baker Mayfield, Carson Wentz, Andy Dalton, Jameis Winston, Marcus Mariota, Matt Ryan
  • Első körbe várt újoncok: Bryce Young, CJ Stroud, Will Levis, Anthony Richardson

Na és akkor a mai feladatunk az, hogy a fenti csapatokat párosítsuk össze ezekkel az irányítókkal!

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Ahol marad a jelenlegi felállás

Azzal a kategóriával akartam kezdeni, ahol úgy gondolom marad a jelenlegi felállás. Így volt a legegyszerűbb, gyorsan ki lehetett zárni pár csapatot és irányítót is (lesz még pár hely, ahol marad a mostani helyzet, de egy másik témához fontosak, hogy ott gondolkodjunk el rajtuk).

Tehát jövőre is ebben a felállásban fog kifutni a pályára:

  • Ravens – Lamar Jackson
  • Vikings – Kirk Cousins
  • Titans – Ryan Tannehill
  • Patriots – Mac Jones
  • Dolphins – Tua Tagovailoa

A legmagabiztosabb a fentiek közül Cousinsban és a Vikingsban vagyok, mert nem gondolom, hogy bárki cserélne érte értelmes ellenértéket és átvenné a szerződését. És a Vikingst sem látom, hogy idén megpróbál túladni rajta, majd inkább jövőre, mikor lejár a szerződése. A Ravens biztosan franchise taget tesz Lamarra, és legutóbb nagyon pozitívan nyilatkoztak a közös jövőről, szóval arra hajlok, hogy maradni fog, még ha egyébként látom is az akadályokat, amiken még bőven elbukhat az üzlet (az ő helyzetéről itt írtam bővebben).

5 csapat, ahol szívesen látnánk Lamar Jacksont

A Patriotsot nem is igazán akartam felvenni a listára, de mivel 100 százalékosan nem tudtam kizárni, hogy mondjuk Brady visszatér, vagy csinálnak valami furcsaságot, így végül ide kerültek, de 90%-ra gondolom, hogy igazán a váltás gondolata sem merül fel. A Dolphins is érdekes helyzetben van, egyrészt Tua agyrázkódásai miatt, másrészt mert jó kérdés, hogy elég jónak tartják-e őt a csapatnál. Úgy gondolom, hogy maradnak Tuánál, hacsak Brady nem akar idén is Miamiba költözni, de szerintem azt a tavalyi tampering botrány után nem tehetik már meg.

És akkor még a Titans került ebbe a kategóriába. Tennessee-ben is érdekes a helyzet, ugyanis tavaly belefogtak egy ilyen mini-újjáépítésbe, ezért is próbáltak rá Malik Willisre, azonban Mike Vrabelnek láthatóan nem tetszett ez a terv, esze ágában sem volt Willisre íratni egy playbookot és inkább kitúrta a general managert a helyéről. Az új GM pedig elmondta, hogy a feladata az, hogy Vrabel vízióját megvalósítsa. Ha még Jon Robinson lenne a GM, akkor simán látnám magam előtt, hogy leváltják Tannehillt, de Vrabellel a volánnál szerintem megtartják.

Akik a draftra figyelnek

Ugyan a szabadügynök-piac előbb van a draftnál, így ezt a kategóriát alapvetően nehezebb megjósolni, mégis ezzel kezdek. Leginkább azért, mert két egyértelmű jelöltet így ki tudok zárni a veterán piacról, és ha már itt vagyok, akkor megpróbálom a harmadik olyan csapatot eltalálni a négy-öt lehetséges opcióból, ami inkább újoncot szerezne magának.

Kezdjük azonban az 1/1-es Bearsszel és tudjuk le ezt gyorsan. Írtam róluk bővebben nemrég, így ide csak azt linkelném be. A lényeg, hogy ugyan meg kell nézniük a felhozatalt, de szerintem nem találnak generációs tehetséget, akire érdemes lenne lecserélni Justin Fieldset, szóval maradnak a harmadéves QB-nál és hátracserélnek majd.

  • Bears – Justin Fields

Hogyan tovább, Chicago Bears?

A két egyértelmű draftoló csapatom pedig a Colts és a Texans. A Colts túl sokszor fürdött be veteránokkal az utóbbi időben, Jim Irsay pedig nem véletlenül csinált őrültnek tűnő változásokat szezon közben, ez egy szép kis titkolt tankolás volt a részéről, van is benne tapasztalata ugyebár. Szóval a Colts szerintem újonccal fog próbálkozni és favoritnak gondolom őket az 1/1-re való felcserére is. Épp a csoportrivális Texanst előznék meg, ahol szintén újonc QB-ban látom a megoldást, hiszen nagyon az építkezés elején vannak, így nem sok értelme lenne veteránnal próbálkozni.

Alapvetően három top10-be várt irányító van az idei drafton: Bryce Young (Alabama), CJ Stroud (Ohio State) és Will Levis (Kentucky). Ebből valamilyen sorrendben elvisz kettőt a Colts és a Texans, és akkor a harmadikat kéne eltalálni, ami nehéz feladat. Pályázhat rá a Seahawks, a Lions, a Raiders, a Falcons, a Panthers a top10-en belül, illetve felcserével a Commanders is. Ez elég kemény dió, de én végül a Panthers mellett tettem le a voksom. Egyrészt pénzügyileg sem állnak olyan jól, hogy nagy veterán igazolást tudjanak leakasztani (és nem is biztos, hogy van olyan veterán, aki igazán sokat tenne hozzá a csapathoz), másrészt a keret is fiatal még, így jobban illik ide egy újonc, harmadrészt bőven volt az utóbbi időben befuccsolt próbálkozásuk levedlett veteránokkal, szóval szerintem agresszíven újoncot akarnak majd draftolni felcserével együtt.

Azt végképp nehéz megjósolni, hogy a három irányítóból ki melyik csapatnál köt ki, de úgy kalkuláltam, hogy a Colts felmegy Youngért (még ha kicsit tartok is tőle, hogy a méretei nem fognak megfelelni a csapatnak), aztán a Texans Levist viszi, a Panthers pedig Stroudra csap le.

  • Colts – Bryce Young
  • Texans – Will Levis
  • Panthers – CJ Stroud

Van még egy első körbe várt irányító, Anthony Richardson (Florida), aki nagyon nyers és első évében nem kezdethető, de nagy potenciál lakozik benne adottságainak hála. Benne olyan csapat gondolkodhat, amelyiknek van egy veteránja, akivel rövid távon nem elégedetlen, de hosszabb távon változtatni akar. Rá három jelöltem van alapvetően, a Seahawks, a Lions és a Giants – előbbi kettő a második első körös pickjével természetesen.

Mind a hármat abszolút el is tudom képzelni. A Seahawksnál sok fog múlni azon, hogy milyen szerződést adnak Genónak, és igaz ez a Giantsre is Daniel Jonesszal, de ott magabiztosabban gondolom, hogy egy év után ki tudnak szállni a buliból. A Lions fogós kérdés, mert akár Richardsonra is beruházhatnak Goff mellé, de simán lehet, hogy a Pantherst megelőzve övék lesz a “nagy hármas” egyike. Valamiért Richardsont a Giantsnél képzelem el, talán a Bills – Josh Allen hasonlóság miatt, szóval nekik adom a Florida tehetségét.

És ha már ennél a triónál tartunk, a Lions értelemszerűen marad Goffnál. Ez nyilván adja magát, a kérdés sokkal inkább az, hogy újoncot szereznek-e, és hajlanék arra, hogy igen, de mégsem jött ki úgy a dominó, a Pantherst elkeseredettebbnek gondolom. A Giantsnek Richardson megszerzése előtt kötelező találni egy bridge irányítót, és szerintem meg is tartják Jonest maguknak. A Seahawks pedig fixen megtartja Genót, a kérdés itt is inkább az, hogy mennyire hosszútávú szerződéssel, mennyi garantálttal, és hogy ez mit jelent a draftra vonatkozólag. Most azt gondolnám, hogy ők nem visznek újoncot, mert fiatal és olcsó a keret, Geno pedig elég sokat letett az asztalra, de az is igaz, hogy Carroll nagyon szerette, amikor Wilson még újonc szerződésen volt és több pénz maradt minden másra. Szóval jelen pillanatban elég nehéz megjósolni, melyikük fog újoncba fektetni, főleg hogy kettőt szerintem fixen elvisz a Colts és a Texans, így többen is le fognak maradni és be kell érniük a veteránukkal.

  • Giants – Daniel Jones és Anthony Richardson
  • Seahawks – Geno Smith
  • Lions – Jared Goff

Mi lesz Bradyvel és Rodgersszel?

Kicsit kigyomláltuk a csapatokat, itt indul be igazán a keringő!

Egy gyors update, jelenleg úgy állunk, hogy kell irányító a Jets, Raiders, Commanders, Packers, Buccaneers, Saints, Falcons csapatainak, és elérhető még Tom Brady, Aaron Rodgers, Derek Carr, Jimmy Garoppolo, Jordan Love, plusz az összes éppen kezdő szintű vagy azt alulról súroló QB. Tehát 7 csapat keres* irányítót és 5 fős a kínálat, a lepattanót nem számolva.

*A Packers nem keres, hanem választ a meglévő kettőjéből.

Kezdjük a két nagy öreggel, köztük is a rangidős Bradyvel. Én gyakorlatilag biztosra veszem, hogy nem fog Tampába visszatérni és azt is gondolom, hogy nem akasztja szögre a sisakot sem. Az utóbbi három évben két csapattal boronálták össze, két csapattal van kapcsolata igazán. Az egyik a már fent taglalt Dolphins, de szerintem PR okokból nem tehetik meg, hogy tényleg összeállnak. A másik pedig a Raiders, ahol korábban Carr miatt nem szerezték meg Bradyt, de ez az akadály elhárult, ráadásul McDaniels érkezése még egy plusz lehet az igazolás mellett, úgyhogy én ezt a házasságot nagyon látom bekövetkezni.

Na és akkor Rodgers, ami talán a legnagyobb kérdés itt a keringőben. Ha távozik, akkor gyakorlatilag egyedül a Jetset látom opciónak, tekintve hogy NFC-n belül nem akarja eladni a Packers. Abban biztos vagyok, hogy a Jets meg akarja szerezni Rodgerst. Ha elérhetővé válik, a tulaj Woody Johnson be is fog dobni két első kört szerintem, amit a Packers is el fog fogadni. Ez persze csak és kizárólag akkor, ha Rodgers és a Packers úgy dönt, hogy itt a vége a közös munkának. Ezt pedig jelenleg nagyon nehezen tudom megítélni, látom mindkét oldalra húzás mellett és ellen is az érveket.

Ha vízipisztolyt szegeznek a fejemhez, akkor lehet azt mondom, hogy marad, mert ez az egyszerűbb és hagyományosabb megoldás, de látom magam előtt a távozást is. Nekem személy szerint pedig ez tetszene jobban, mert nagyobb felfordulás lenne, ami több izgalmat, történést és kontentet jelentene. Szóval most arra szavazok, hogy megy a Jetsbe, de a cikk végén felvázolok egy alternatív valóságot is, ahol marad.

  • Raiders – Tom Brady
  • Jets – Aaron Rodgers
  • Packers – Jordan Love

Hol köt ki Carr?

Közeledünk a végéhez, és itt válik igazán nehézzé az egyenlet. Van még négy csapatunk és két irányítónk, aki legalább átlagos kezdő szintet képvisel. Garoppolo szabadügynök lesz, Carrnál ez még nem egyértelmű – ha lesz piaca cserével, akkor úgy távozik, ha nem, akkor ki fogja vágni a Raiders. Én cserével számolok az esetében, de nem gondolom, hogy nagy piaca lenne és nagy ellenértéket kellene adni érte (3. kör?), így inkább a pénzügyek lehetnek gátló tényezők. A négy csapatunkból pedig ketten is olyan rossz helyzetben vannak pénzügyileg, hogy nem tudnak annyit felszabadítani, hogy a ligaév kezdetén beférjen Carr 34 milliós cap hitje. Utána lehetne alakítani ezen, de március 15-én be kell férnie a fizetésének, amit a Buccaneers és a Saints nem fog tudni megoldani, hiszen így is mínusz 60 millióról indulnak.

Tehát Carr esetében maradt két opció, a Falcons és a Commanders. Két kérdés merül fel: ki akarja egyáltalán Carrt, és az irányító hová akar menni (hiszen van no trade záradéka)? A Commanders jó eséllyel akarná Carrt, de ő szerintem nem akarna Washingtonba menni a jelenlegi vezetéssel. Így marad a Falcons, ahol talán legkevésbé tudom, hogy mi is lesz a terv. Ott van Desmond Ridder a tavalyi harmadik körből, mutatott is pár szép dolgot, de annyit azért nem, hogy elköteleződjenek mellette. A drafton akár próbálkozhatnak, de ahelyett meg akár mehetnének is Ridderrel inkább. Szóval én látok rációt abban, hogy elviszik Carrt, az offense nem néz ki rosszul, csak egy funkcionális QB kell bele, és Arthur Smith egyébként is dolgozott már a Carrhoz valamilyen szinten hasonló Tannehillel, így szerintem rendszerszinten is működhet a dolog. Szóval most erre voksolok.

  • Falcons – Derek Carr

Mihez kezd a Buccaneers, a Saints és a Commanders?

Így akkor hárman maradtak Garoppolóra. A Commanders tavaly megpróbálta megszerezni Jimmy G-t, de akkor a sérülése (és a játékos?) közbeszólt. Én továbbra is úgy vagyok ezzel a csapattal, hogy nem látom ki akarna önszántából ideigazolni, aki valamilyen szinten is minőséget képvisel – aztán ha Snyder eladja a csapatot, akkor ez lehet megváltozik majd. Plusz nagyon pozitívan beszéltek Sam Howellről az egyetlen kezdő meccs után, szóval lehet tényleg vele akarnak nekivágni a szezonnak? Úgy gondolom opció náluk egy felcsere is az első körben, de ebben a forgatókönyvben elvitték már a három magasra tartott prospectet, szóval akkor maradnak Howellnél kezdőként és igazolnak egy jó cserét mögé.

A Buccaneers és a Saints nagyon nehéz helyzetben van pénzügyileg, hiszen mínusz 60 millióról indulnak neki a holtszezonnak. Nyilván be fognak férni a sapka alá, a kérdés inkább az, hogy milyen áron és mennyit tudnak erősíteni utána. Ha a pénz nem lenne akadály, én Carrt a Buccaneersben képzeltem volna el, mert szerintem a csapat nem akar igazán rebuildbe kezdeni, mivel sok jó és öreg játékosa van, akikből még 1-2 jó évet ki lehet sajtolni – nem Super Bowlt, de rájátszást azért igen. De az a bajom, hogy egyszerűen nincs pénzük egy normális irányítófizetést kierőszakolni magukból, miközben Brady 35 milliót foglal a sapkából úgy, hogy nem is játszik itt. Így hozzájuk Baker Mayfieldet képzeltem el, mint az éppen kezdő szintet megütő opciók talán legjobbika.

És akkor maradt a Saints és maradt Jimmy Garoppolo. A Saints is borzasztóan áll pénzügyileg, de kicsit több mozgástere van mint a Buccaneersnek (nem sokkal azért), és belőlük bármikor kinézem, hogy elég kreatív könyveléssel megoldják, hogy elhozzák Jimmyt, úgyhogy ez a párosítás maradt a végére.

  • Commanders – Sam Howell és Marcus Mariota
  • Buccaneers – Baker Mayfield
  • Saints – Jimmy Garoppolo

Alternatív valóság, ha Rodgers marad Green Bayben

Az egyik legnagyobb dominó és nálam a leginkább 50-50 helyzet, hogy Rodgers marad-e Green Bayben. Eddig azzal számoltunk, hogy Rodgers távozik, mert ez volt az érdekesebb, de nézzük mi történik, ha marad.

Ebben az esetben szerintem a Packers túlad Jordan Love-on. Hozzá pedig a Buccaneerst karikáztam be, ugyanis Tampában pénz nincs, de Love-ra idén még nem is kell költeni, így jól megoldanák ezt a szituációt. A következő dominónk a Jets, ahol azért nehéz mit mondani, mert nem ismert a támadókoordinátor. Ha ismét Shanahan-ágról érkezne valaki, és Saleh miatt ez abszolút lehetséges, akkor Garoppolót mondanám (egyébként pedig Carrt). Ez a Saintsnél rúgja fel a terveket, ahová pedig Baker Mayfield kerülne lepattanóként.

  • Packers – Aaron Rodgers
  • Buccaneers – Jordan Love
  • Jets – Jimmy Garoppolo
  • Saints – Baker Mayfield

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!